Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 675
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 765
  • Paris, France

Ако в този свят и ред не си намерила кой да те издържа, защо си мислиш, че в друг би могла?
И сега има жени, които разчитат да са издържани, можеш това да търсиш, щом те влече, не виждам с какво Еманципацията ти пречи.

Точно еманципацията ми пречи защото тя превърна мъжете в други същества, които се възползват от тази еманципация.
Жените да работят наравно с тях, че даже и повече. Жените да не раждат, че им разваляли кефа всеки ден след работа да могат да се запиват и да не им искат пари за памперси или адаптирано мляко, жената да си има собствена банкова сметка, ама все пак да внася пари и в общият бюджет и при една раздяла (пак по негова идея) да трепериш дали ще си получиш парите.
Пак питам къде са тия мъже?!
Никога няма да забравя първата ми среща с момче (бях на 18 тогава). Плати си само неговото кафе и до края на връзката ни само своето си плащаше. Ни едно цвете видях, ни кино ни нищо - еманципация нали?

Ужас!

Еманципацията не е мъжете да искат или да не искат деца и охарчване по тях, а жените да си избираме дали и колко деца да имаме, дали да ги имаме с мъж или без мъж даже. Мъжете на много места нямат този избор все още.

По твоята логика от еманципацията са прецакани невзрачните мъже, които искат да имат семейство и деца и да го финансират, но жените предпочитаме да работим и да се финансираме сами, отколкото да ходим със шкембето, да раждаме и кърмим, да бършем лиги и да седим в парка има да и в пюре. Факт е, че с еманципацията все повече жени не искаме деца, не искаме повече от едно дете или две, не ги искаме от стари, ниски, плешиви мъже итн.

Навсякъде, където съм живяла е било пълно с мъже, които са искали бракове и деца и са били готови да го финансират.

А за гаджето, дето не ти плащало кафетата си си виновна ти. И аз съм плащала кафетата си, че и тези на кандидатите, но приел да му платя кафето не ми ставаше гадже. Така исках. Не оревавам форумите с платените от мене кафета и вечери на разни мъже,а бяха доста на брой 🤩. Искала съм, платила съм, баста. Защо си приела да излизаш с него като не ти е доставял това, което би искала? Как точно е виновна еманципацията за твоите лични решения? Без еманципация нямаше да те допуснат в кафенето 🥳.

На мене пък доста момчета ми носеха цветя и ме канеха на кино и отказвах. За цветята обяснявах, че не съм магаре и цветя не ям. На кино не ходя. Исках шопинг и дискотеки. Каквото и да направи един мъж, все няма да е достатъчно за някоя жена.

# 766

Ако в този свят и ред не си намерила кой да те издържа, защо си мислиш, че в друг би могла?
И сега има жени, които разчитат да са издържани, можеш това да търсиш, щом те влече, не виждам с какво Еманципацията ти пречи.

Точно еманципацията ми пречи защото тя превърна мъжете в други същества, които се възползват от тази еманципация.
Жените да работят наравно с тях, че даже и повече. Жените да не раждат, че им разваляли кефа всеки ден след работа да могат да се запиват и да не им искат пари за памперси или адаптирано мляко, жената да си има собствена банкова сметка, ама все пак да внася пари и в общият бюджет и при една раздяла (пак по негова идея) да трепериш дали ще си получиш парите.
Пак питам къде са тия мъже?!
Никога няма да забравя първата ми среща с момче (бях на 18 тогава). Плати си само неговото кафе и до края на връзката ни само своето си плащаше. Ни едно цвете видях, ни кино ни нищо - еманципация нали?

Ужас!

По твоята логика от еманципацията са прецакани невзрачните мъже, които искат да имат семейство и деца и да го финансират, но жените предпочитаме да работим и да се финансираме сами, отколкото да ходим със шкембето, да раждаме и кърмим, да бършем лиги и да седим в парка има да и в пюре. Факт е, че с еманципацията все повече жени не искаме деца, не искаме повече от едно дете или две, не ги искаме от стари, ниски, плешиви мъже итн.

Едно е да не раждаш защото лично ти не искаш, друго е да не раждаш защото вече и мъжете се "изманципираха" и не щат деца.
На скоро се запознах с едно традиционно немско семейство. Мъжа работеше, а жената работеше минимума, който трябва, за да може през 60-70 процента от времето да си гледа децата.
За него беше немислимо да я натири да бачка по 40 плюс часа седмично и децата да са метнати по ясли и градини.
Жената също беше много щастлива от този развой на събитията.
Защото ако мъжа много искаше тя да се еманципира, ни едно дете нямаше да роди, а щеше и тя да се пребива от работа като мен и да ми обяснява каква "еманципатка" била.

# 767
Жената си е намерила мъж, с когото така са се разбрали. На теб какво ти пречи да намериш същия тип мъж? Може и нея да разведеш и да й вземеш мъжа, нали е готов, проверен, някои особено напористи жени така правят. Варианти - много.

# 768
  • София
Това, за което говориш, наистина е за кратък период от време именно по време на соца. Защото тогава със здравия селски манталитет хората са вкарани в индустриализация и урбанизация. Жената се "изравнява" с мъжа, но търпи положението си отпреди "равенството", т.е. отпреди соца. Не са американските, а съветските филми, които показват неверни и изкривени неща.

Разкажи, Борисе, какъв е бил животът на Българката извън този кратък период? Какво е било ежедневието й, какви са били задълженията й, колко часа е лежала, колко часа е почивала, колко часа е харчила парите на мъжа си? После аз ще ти разкажа за майката на моята баба, за която разказах, да сравним.

# 769
Тази жена, но и ти, имате право на собственост, на образование, на глас, да шофирате, да се разведете, да работите и да получавате заплата колкото получава един мъж, така че, чисто технически, и двете сте еднакво еманципирани. Личните ви обстоятелства са различни, но еманципацията е възможността за избор и опциите за действие, не резултатът.

# 770
Жената си е намерила мъж, с когото така са се разбрали. На теб какво ти пречи да намериш същия тип мъж? Може и нея да разведеш и да й вземеш мъжа, нали е готов, проверен, някои особено напористи жени така правят. Варианти - много.

И пак това не е обективният вариант.
Както казах такива мъже не си търсят застаряващи предменопаузни лелки, а млади момичета (в което разбира се няма нищо лошо).
Аз съм изпята песен вече, но ако поне някоя друга се освести и спре да бие тъпана как мъж не й трябва и всичко може сама ще е все пак някакъв напредък.
А такива грижовни мъже вече почти няма точно заради еманципация (колкото и да се пенявите, че не било така).
Работи ли, работи - още повече да работи. Да не ми харчи парите. И деца да не иска, че и те са страшен разход.
Имам познати жени, които казват че мъжете им не искат деца защото било скъпо удоволствие. Е?
Ти какъв мъж си като не можеш едно семейство да издържаш и обясняваш как жена ти трябвало да работи и да се оправя сама? Всичко замаскирано красиво разбира се зад думата "еманципация".

# 771
Това си е твой пропуск - с такива мъже се хващаш, а после - защо са такива..??? Има и от другия вид, просто другите жени са били по-ориентирани.
Дори моята майка е искала да си бъде някой ден домакиня, и си го е сбъднала накрая. Като и двамата ми родители са от село, не от центъра на някой голям град. Баща ми я издържа финансово поне от 30 години и никога не се е оплакал. Доволни са и двамата.

# 772
  • Далечният изток
Нещо грешно разбираш еманципацията ми се струва, Ариел... Поне пет съфорумки ти написаха, че това, което ти визираш, няма нищо общо с еманципацията или липсата ѝ, а са житейски ситуации, ама ти си знаеш твоето. Еманципация не е мъж да иска жена му да работи колкото него и да носи тежко колкото него, и да не ражда деца, и да няма нужда от грижи. Еманципираната жена, която работи, шофира, има образование и т.н. може да бъде в същото време слаба и нежна, и да има нужда един мъж да я прегръща, да ѝ подарява цветя, да ѝ плаща кафето, да я носи на ръце. Едното не изключва другото.

# 773
  • Бургас
Борисе, и ти залитащ в обобщения.
След развода, дома ми е в пъти по-уютен.
Никой не ми крещи за чорапите и бирените бутилки. Мир и спокойствие, а ако върна бутилките - и финансово благополучие.

Разхвърляни чорапи и бирени бутилки е равно на уют? Доообре.
Сигурно ще те разочаровам, но след развода на бившата ти жена домът е в пъти по-уютен, не твоя 😉 Услуга си й направил, демек

# 774
Ама какво значи иска или не иска един мъж да работи и да издържа жената! Първо, в днешната икономическа реалност, за много, много семейства един доход просто не достига. Ако моят мъж би бил съгласен да ходи на работа на няколко места и никога да не го виждам, за да можем да си позволим - я да, я не - една седмица море в годината, то АЗ не бих била съгласна. Не смятам, че при такива обективни икономически обстоятелства е редно да се товари един единствен човек с изхранването на семейство ако парите не достигат.

Всеки си знае за себе си. Аз предпочитам да работя и да си плащам за чистачка, вместо да чакам мъжа ми да ми дава пари за маникюр и да лъскам банята. Моят между другото си ми каза още съвсем в началото като се запознахме, дори и без деца ако искам - мога да си остана вкъщи да съм си била починела. Аз си харесвам работата, както и свободите, които идват със заплатата. Не бих си останала вкъщи като домакиня на този етап.

# 775
  • София
Ариел е недоволна от живота си и си търси външни причини. Човешка реакция е, но никак не е конструктивна, и дори вредна за психиката.

# 776
  • France
Аз малко се обърках между различните версии на Ариел. В свекървенската тема се оплакваше, че свекървата я насилила да прави това обучение (ниво техникум) за да е заета и да отложи евентуалното забременяване. Тук се сърди на немците, че не са ù го платили. Обикновено държавите внимават как харчат парите на данъкоплатците и това е нормално.

Честно казано, чак ми е странно, че такава тема съществува.

# 777
Тук се сърди на немците, че не са ù го платили. Обикновено държавите внимават как харчат парите на данъкоплатците и това е нормално.

Защото е странно да плащаш на жени от третият свят да се развъждат безконтролно в страната ти, но да отказваш да подпомогнеш някой който иска да постигне нещо различно "еманципация" едно друго...

# 778
Ариел, при еманципацията в основата ѝ става дума за равни права. Ако на мъж с твоя профил биха го платили или плащат, а на теб не - това е дискриминация и съм абсолютно сигурна, че по съдебен път би могла да ги накараш да променят това решение. Но предполагам не е това, защото критериите са еднакви за всички.

Все едно аз да се сърдя, че някой мъж някъде получава милион долара заплата, а моята е по-ниска и не мога да си купя имение във Флорида. Така малко ми звучи.

# 779
Ариел, ако искаш дете и както пишеш - държавата плаща за такава дейност, наистина не разбирам какво те спира. Това гадже не става, но има други. Пишеш, че държавата плаща за раждане, а не за учене - и без това ученето не ти е на сърце, защо губиш време.

Общи условия

Активация на акаунт