Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 635
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 825
Ариел, ти ако беше на мое място щеше да се гръмнеш сигурно. Защото моите родители имат, но аз нищо не видях, защото съм опака и държа да си вървя по своя път.

Никой нищо не ми е дал, платил, купил, подарил, защото всичкото идваше с условия и обвързване, което аз не можех да изтърпя. Баща ми живее от над 40 години в западна уредена държава, аз сама емигрирах в различна държава, въпреки че бих предпочела да бъда в неговата, но навремето нямаше начин. Аз избрах да направя компромис с мястото, отколкото със свободата си. Сама съм се блъскала с учене, изплащане на жилище, коли и т.н. Към момента животът ми е супер, не мога и да си мечтая за по-добър и най-важното - на никого за нищо не съм длъжна.

Отношенията с баща ми, брат, сестра са чудесни, а жена му обичам повече отколкото него, което едва ли щеше да бъде така, ако всички седяхме на клона да чакаме той да ни дава. Баща ми и жена му са пенсионери, скъсаха се да ходят по екскурзии и почивки по цял свят както и трябва да си прекара човек старините.

Изобщо, от родителите смятам, че можем да имаме очаквания, докато сме на 18-20 години. После вече сме си собствена отговорност, защото сме големи хора. Инфантилно е да гледаш назад и да се сърдиш и съжаляваш за това, което е могло да бъде и да оправдаваш текущи неуспехи с родителски постъпки преди 20-30 години.

# 826
  • София
Аз забелязам нещо интересно - мъже с неуспех във връзките, или с неуспешни връзки, обвиняват еманципацията за провала. Явно смятат, че без еманципация, жената е щяла не просто да няма избор освен да бъде с тях, но и някак си да ги направи щастливи, въпреки че вероятно не ги понася.

# 827
Ариел, образованието на много мъже студенти пък се плаща от жени... Майките им. Това е еманципация.
Еманципацията е право, позволение, и юридическо, и социално, и общоприето, незаклеймявано, но не е обаче сигурност, не е нещо, дадено на тепсия, не е и нещо, което всеки ще успее да използва.
Един мъж и една жена имат равно право да се разведат.
Ама дали, ама биха ли, ама изобщо някой поискал ли ги е и женени ли са, ама ако не намерят друг, ама, ама...
Така и с другите права.

# 828
А аз не разбрах, какъв точно е проблемът с родителите ти Ариел? Имат пари, но не са искали да ти платят образованието ли?

Ами ако е така , доста гадно отношение, дори и да не са длъжни да го правят.

Обаче ако не са имали възможност е друг въпрос.

# 829
Одобрявам равните права и възможности между половете, но във никакъв случай не трябва да се забравят традиционните роли на жената и мъжа.

Аз никога не бих тръгнал с жена която е със значително по-висок социален статус от моя. Случвало се е и не влияе добре на самочувствието.

# 830
Одобрявам равните права и възможности между половете, но във никакъв случай не трябва да се забравят традиционните роли на жената и мъжа.

Аз никога не бих тръгнал с жена която е със значително по-висок социален статус от моя. Случвало се е и не влияе добре на самочувствието.
А така. Да го формулирам по-кратко:
Ние мъжете сме за еманципацията, и за това жената да си знае там мястото. Амм'аха.

# 831
Какво се разбира под социален статус? Произход, образование, местоживеене, работа, заплата или всичките заедно? Или може би се визира само заплата/доходи?

# 832
Какво се разбира под социален статус? Произход, образование, местоживеене, работа, заплата или всичките заедно? Или може би се визира само заплата/доходи?

Финансово състояние и позиция в обществото - да кажем някаква много важна професия или висок пост. Жените на такива позиции по дефолт са по властни, то иначе няма как да стигнат до там.

# 833
Споко, те тия жени няма и да те погледнат даже, та не се притеснявай Joy

# 834
Споко, те тия жени няма и да те погледнат даже, та не се притеснявай Joy

Баш, баш :Д и то май по-добре.

# 835
Е хубаво, де, аз знам, че е така и не си единственият, ама хич не ви разбирам такива мъже. Влияе ти на самочувствието, защото явно ти напомня, че ти нямаш такъв социален статус, доходи и т.н. Ами ако жена ти е по-бедна, по-необразована и с по-нисък социален статус да не би това променя нещо? Ти пак си такъв. Самочувствието идва от собственото възприятие за самите нас, от собствените постижения, от личния статут в обществото и от уважението на околните. Ако аз самата за нищо не ставам навън, сред хората, като се прибера при по-неставащата ми жена няма да ми стане по-хубаво.

# 836
Е хубаво, де, аз знам, че е така и не си единственият, ама хич не ви разбирам такива мъже. Влияе ти на самочувствието, защото явно ти напомня, че ти нямаш такъв социален статус, доходи и т.н. Ами ако жена ти е по-бедна, по-необразована и с по-нисък социален статус да не би това променя нещо? Ти пак си такъв. Самочувствието идва от собственото възприятие за самите нас, от собствените постижения, от личния статут в обществото и от уважението на околните. Ако аз самата за нищо не ставам навън, сред хората, като се прибера при по-неставащата ми жена няма да ми стане по-хубаво.

За това написах 'значително' теб ОК ли ще ти е мъжа ти да прави 3 пъти по малко пари от теб? Отделно от мъжка гледна точка знаеш ли как ще изглежда в очите на другите мъже? В компанията имаме един такъв и като сме всички заедно не се коментира, ама като си тръгнат жените и останем само мъже на масата, да видиш какво става...направо му се плаче :Д

# 837
Бат Георги предполагам имаше предвид един средностатистически нормален мъж, който примерно бачка куриер, а жената е мениджър на банка, примерно.
В леглото може да са супер, но и според мен мъжа би се чувствал леко потиснат и смачкан покрай такава жена в публичното.
Първо, мъжетет доста ги фрустрира жената да изкарва повече пари от тях, второ той макар да си е ок с работата, ще се чувства сякаш не я заслужава или дължи нещо, за да я догонва.
И за мен мъжът трябва да е с поне равни или по-големи заслуги във финанси, публична йерархия.
Иначе спира да им става. Простичките неща от живота.
Мъжете трофеи не ги коментирам.

# 838
  • София
От моето обкръжение от приятели - семейни или не - нямам никаква представа кой колко взима, хеле пък кой от семейството взима повече от другия. Не мога да си представя да седя на маса и да си обсъждаме заплатите, мега селска история. Ама има си хора за всичко, щом така се забавлява бат Жорковата компания, нека.

# 839
Бат Георги предполагам имаше предвид един средностатистически нормален мъж, който примерно бачка куриер, а жената е мениджър на банка, примерно.
В леглото може да са супер, но и според мен мъжа би се чувствал леко потиснат и смачкан покрай такава жена в публичното.
Първо, мъжетет доста ги фрустрира жената да изкарва повече пари от тях, второ той макар да си е ок с работата, ще се чувства сякаш не я заслужава или дължи нещо, за да я догонва.
И за мен мъжът трябва да е с поне равни или по-големи заслуги във финанси, публична йерархия.
Иначе спира да им става. Простичките неща от живота.
Мъжете трофеи не ги коментирам.

Точно! Даже докато пиша коментара колежката на съседното бюро се жалваше 'че приятеля и вече твърде дълго работи в някакъв автосервиз, а нея като постоянно я повишават  не седяло добре пред хората'. (няма срамна професия разбира се)

Общи условия

Активация на акаунт