“ Той/тя е дете на разведени родители “

• 10 269
  • 248
  •   1
Отговори
# 60
Не се сещам за общество, в което да не се е гледало с лоши очи на разведени, извънбрачни и всякакви извън социалната норма конфигурации. Това не е нещо измислено от българските селяндури. Само преди няколко десетилетия в UK (например), никой не е искал да сключва брак с разведен/a. Ако бъдещият партньор е вдовец/вдовица, може, но ако е разведен - не, голям срам и повод за злословене.
Не се изкореняват толкова лесно подобни разбирания, ще трябват още няколко поколения.

# 61
Аз не мисля, че децата на разведени родители не са способни да създадат семейство, даже обратното. Понеже те самите са нямали такова, според мен за тях е цел да си направят сами. Тук много зависи какъв е самия човек, ако е тръгнал по лош път и да кажем е станал алкохолик или наркоман може да кажеш, че е лоша партия. Ако си е свестен човека аз не виждам пречки да не създаде здраво семейство.

# 62
Всяко семейство има  кризи ,в такава съм се питала накъде и как. Притесненията са повече дали ще смогна да издържам и  овладявам две момчета, никога какво ще казват хората.  Тоест - въпросите засягат мен като родител. Вярвам и за другите е така. Аз си нямах доверие, че мога да се справя и не съм се развела.
 А някаква бабеса, че  ще го смята за важно, все тая. То и не е до възраст.
 Питанките могат да се отнасят до това,  изпуснато ли е това дете, младеж, дето ще влезе в семейството или  е пораснало  обгрижено  и нуждите са  покривани. Не  е улично дете с две думи.

# 63
Дори не изчетох всички мнения, но се разпалих!
Аз съм дете на разведени родители и се радвам, че моите свекъри не мислят като някои от вас.
Като дете на разведени родители, по-скоро си представям бъдещето ми с ММ, дечица, мечтая за здраво семейство.

Но .. ето тук може и да сте прави. Просто не ме е страх от развода и не бих стояла в токсичен брак, само защото съседа или леля ти Пенка ще каже нещо. В развода няма нищо срамно! Един ден се събуждаш и вече не обичаш този човек и какво? Ами животът е пред вас, никога не е късно за щастие. Познавам толкова разведени родители, които са в прекрасни приятелски отношения, на празниците на децата си сядат на една маса - няма напрежение, няма зор!

# 64
В интерес на истината от десетилетия не съм чувала за някого, че бил дете на разведени родители.  Има толкова много конфигурации, разведени, разделени, с втори бащи, с  доведени и природени братя и сестри, че въобще не знам дори за съучениците на детето ми какъв им в случая.
По мое време щяха да са едно две и да ги сочат с пръст.
Така че се чудя тая женица какво и е скимнало.

Ако самият кандидат зет беше разведен обяснимо да има притеснения ама  за родителите му.
Може би тази жена си мисли, че този вече пораснал мъж като дете е виждал много каки и много батковци и чичовци. Не е много добре.
Представи си и ако не са в прекрасни отношения каква сватба ще вдигнат. Майката на младоженеца на една маса, бащата на друга?
А родителите на младоженката, а младоженците?
И родата, която ще се споглежда. И винаги на семейни събирания ще е така.
Трябва на майката да ѝ е приятно, защото иначе ще е селско, ръждиво и т.н.
Но децата трябва да стоят зад избора си. Хрумне ли на дъщерята са се оплаква, че празник ѝ е провален - аз те предупредих. Това важи не само за празник, а за всичко включително и провален брак. Всеки да си носи последствията.

# 65
Пълни глупости, такива майки орлици промиват мозъците на дъщерите си, вменяват някакви техни страхове и после олели какво стана. Какво е виновен този мъж, за поведението и решението на родителите му?  И тя е видяла и веднага драма. На това се казва са търсиш в нищото проблем.  И веднага го разказва и да се тръшка, е не го разбирам това. Огромната част от хора са с някакви идеалистичти представи в главата си и ако нещо е извън нормата в главата им, това е огромен проблем, а всъщност проблем няма. Сигурно дъщеря и е щастлива щом планува сватба и майка й и мисли доброто мрънкайки и натяквайки.

# 66
Аз съм дете на разведени родители, а вече съм и майка, и съпруга. Разводът при моите родители мина почти незабелязано, но и точно толкова “дискретно” баща ми си тръгна и не се появи повече. Майка ми направи всичко, за да имам хубаво и здравословно детство и имах такова. ОБАЧЕ травмите са налице и интересното е, че се появиха тогава, когато аз самата станах майка.
Има дни, в които ако съм се скарала със съпруга ми, ми се иска просто да си събера нещата, детето и да се изнеса (и разведа), защото искам да съм самотен родител - в моята глава това е равно на спокойствие и свобода. Изключително ужасни и егоистични мисли са това и напълно го осъзнавам. Искам детето ми да има баща повече от всичко, но и не знам какво е това и дали моят съпруг е достатъчно добър такъв. Просто нямам отговор, въпреки че виждам че се старае, обича детето, гледа го…не знам.
Разводът не е шега и не е нещо нормално, въпреки постоянните опити да се принизи влиянието му. Всичките ми познати и приятели, които са с разведени родители имат травми. За предпочитане е пред домашна среда с тормоз, насилие и т.н., но това не го прави нещо хубаво.

# 67
  • София
Доводът за сватбата и родителите на различни маси е най-състоятелен. Това е чутовен проблем и засенчва всичко друго, изписано в темата.

# 68
Чутовен проблем ще е сватбата, да.... Писала съм и друг път, но пак ще пиша. Ние бяхме на сватбата на дъщеря ми едно голямо и весело семейство, аз с мъжа ми, баща й с жена си и децата, бабите, лели, чичовци, през цялото време заедно, всеки игра с всеки. Много се веселихме и забавлявахме. Такива коментари за проблемната сватба са едновременно обидни и примитивни. Не всички сме примати, все пак.

# 69
  • София
Аз не знам защо развод за повечето хора значи панаири и че разведените не могат да се гледат и дишат и ако се озоват на едно място ще настане погром.

# 70
  • Пловдив
Аз съм сигурна, че наистина чутовният довод за сватбата не и е минал през ума на лелята, нито някакви други щуротии за клеймо и срам и пр., а най-вероятно единствено: "тоя може да е кат` баща си безотговорен". Или кат` майка си, съответно.

Вариант е и това, което някои от потребителките писаха: да се опасява, че вторично зетят е възприел с порастването си идеята за валидност и безнаказаност на избора да си вземеш чуковете. Но предполагам, че на тъщата това и е сложно и твърде психоложко и надали би се задълбочила точно по тоя начин. То и на мен ми е сложно. Wink

Изобщо не твърдя, че опасенията са основателни, не. Но точно както някои говорят: "той има психично болен/увреден/затворник/пияница/не знам какъв в рода си" и това води до страхове при тях, ако тяхното дете се събере с човек от такова семейство, така е за нея за развода. Предполагам.
Не знаем от кое поколение са родителите на зетя - сега се развежда всеки втори и следователно това нищо особено не значи за развеждащия се като личност, но преди 50 години развод е следвал при голяма драма в отношенията, нетърпимост, напускане с любовница/-к или нещо от сорта, не са се развеждали за какво да е. От това, че има голяма драма, скандали и т.н., пак не следва непременно нещо компрометиращо поне единия родител, но вероятността е по-висока. Т.е. не във всяка развеждаща се преди 50 години двойка поне единият не е ставал много за съжителство, но вероятността между тези разведени е по-висока.
Вероятно зетят е млад и родителите са вече от често развеждащата се генерация, но и за това лелята едва ли се задълбочава.

Така или иначе, проблемите са си в нейната глава, ако не е скрила нещо; да се оправя. Дъщеря и да се оправя пък с това, че майка и ги обсъжда с познати по спирките, и така.

# 71
Предполагам жената е със стари разбирания и се тревожи за дъщеря си , но това че го коментира с други хора не е добре . Днес го обсъждала на спирката ,утре ще го обсъжда на сватбата на щерката ... Грозно е .
Моята майка така говорише на хората едно време за мъжа на сестра ми ,но там проблема беше ,че е бил осиновен ... Rolling Eyes
На кратко казано : на село сме така Neutral Face

# 72
А представете си ако бъдещия зет бе дете на сплотено гейско семейство SmileSmileySmile

Какво ли щеше да я тревожи тогава тази бъдеща тъща? Imp

Явно още не са измрели остарялите виждания и прикаки ....

# 73
  • Paris, France
А представете си ако бъдещия зет бе дете на сплотено гейско семейство SmileSmiley:smiles

Не, не моа. Хиля се с глас. 🥳😻🌞🤩

# 74
А представете си ако бъдещия зет бе дете на сплотено гейско семейство SmileSmileySmile

Еми до сватба нямаше да се стигне, май май. Предполагам, че родата на момичето щеше да я брани с пищови, онзи повредения да не се докопа до нея Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт