Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 893
  • 826
  •   1
Отговори
# 480
Моля за Препоръки за добър адвокат във Варна

# 481
Ако може и за София?

# 482
Здравейте,
Цопвам и аз със пиане към запознатите.
Имам необитаем апартамент в жилищен блок. Домоуправитела е от фирма и си гледа работата през пръсти.
През първите години съм плащала за всичко. Такса за домоуправител, поддръжка уж, ремонти... То разбити врати и домофони бяха, то плочки изкъртени, то ограда съборена.... Всичко по общите части.
Карах се по едно време с фирмата, ама то не било така. За ремонти и поддръжка трябвало да плащам. А на мене ми писна. Другите чупят, а аз дето не живея там да плащам.
Та питането ми е по закон за кои разходи съм длъжна да плащам и за кои не съм.

# 483
Вече за всички.
До преди месец - само за фонд ремонт на общите части.

# 484
Тeta75, а когато собственици имат и апартамент и магазин в една и съща сграда как се събира таксата?

# 485
Вече за всички.
До преди месец - само за фонд ремонт на общите части.

Някой в темата беше писал, че съгласно чл 37 от ЗУТ, неживущите не дължат пари за ремонт на асансьор, а само за покрив и други общи части. Не мога сега да намеря поста. Та се питам кое е вярно ? Значи не се возиш в асансьора, другите го трошат , а ти плащаш и то по идеални части. Няма резон! Както и когато се съди длъжник да се вземат пари от фонд ремонт

# 486
  • Варна
Асансьорът не е ли също обща част?

# 487
ФР- според ид.части които притежават.
Режийни - както решат според новия текст на чл.51.

# 488
А ако се гласува на ОС собственици не живеещи повече от 6 месеца да не плащат нищо … примерно … това ще противоречи ли на закона ?!

# 489
Обща част е асансьора! И аз много се дразня на съседи които живеят 4-5 човека в гарсониера, постоянно са нагоре- надолу, блъскат, не пазят, но когато се развали асансьора аз плащам два пъти по висока сума за ремонт въпреки, че не го ползвам, защото живеем в тристаен апартамент! Такъв е законът-за съжаление  недомислен!

# 490
Ако никой не обжалва  и всички са съгласни...Simple Smile

# 491
Обща част е асансьора! И аз много се дразня на съседи които живеят 4-5 човека в гарсониера, постоянно са нагоре- надолу, блъскат, не пазят, но когато се развали асансьора аз плащам два пъти по висока сума за ремонт въпреки, че не го ползвам, защото живеем в тристаен апартамент! Такъв е законът-за съжаление  недомислен!
Напред писах. Имам апартамент от 52 квадрата и плащам наравно с тези, които имат 98 квадрата, всички ремонти - от вх. врата, през асансьор, до покрив. Примирих се.

# 492

Това е поста

# 493
  • Sofia
Напред писах. Имам апартамент от 52 квадрата и плащам наравно с тези, които имат 98 квадрата, всички ремонти - от вх. врата, през асансьор, до покрив. Примирих се.
Законите са едни, със своите несъвръшенства и проблеми - ако искате можете да се съдите, ако е по-важно за вас нещата да са по буквата на закона.
Ако идеята да е справедливо - то *може* да е нормално да плащате наравно с тези с 98 квадрата. Все пак 98 квадратния апартамент може да е на първи или втори етаж, а вашият 52 кв.м да е на 14 етаж. В 98 кв апартамент може да живее един човек, а в 52 кв.м да живеят семейство с едно дете и да ползват асансьора хем 3 пъти повече хора, хем да го амортизират десетки пъти повече заради етажа.
Така, че справедливност ли търсите или пропуск в закона Simple Smile?

В моите очи размера на жилището няма никаква връзка с амортизацията на асаньора или общите части които се използват от живущите, включително тръбите - по същата логика - на първи етаж апартамент от 98 кв.м ползва тръбен път от улицата до партера. Апартамент на 14ти етаж от 52 кв.м ползва същия тръбен път, плюс още 13 етажа нагоре. Освен това, в жилището от 52 кв.м могат да го ползват много по-интензивно, спрямо това от 98 кв.м. Т.е. тук роля за амортизация играят много повече броя живеещи в апартаментите отколкото техния размер.

Единствено има логика, по-големите апартаменти да плащат повече за покрив и фасада, тъй като в действителност "ползват" по-голям процент от тази обща площ.

Последна редакция: ср, 22 ное 2023, 01:47 от julian

# 494
  • Майничка
Ние делим ремонтите на асансьора на амортизационни и основни, така сме гласували. Ако сменяме буфери, биелети и т.н. - плащат само живущите, ако са законови изисквания, двигател, цял въжен път - минава към фонда за осн.ремонт или събираме от всички апартаменти.

Общи условия

Активация на акаунт