Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 315
  • 826
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
Да попитам и аз нещо.
Мандата на домоуправителя и ръководството изтече месец май 2023 г. Домоуправителя си прави оглушки да направи събрание за избор на нов и отчет на парите, които са в него и в касиера.
Тази вечер се изпокарахме, защото аз просто няма да дам и стотинка за каквото и да е, без да са се направили нещата, както трябва.
Ако това положение продължава към кого мога да се обърна?

Мисля, че всеки собственик може да инициира свикване на събрание. Ако ме се лъжа нещо де...

# 646
Чл.12 ЗУЕС - 20% за свикване на ОС.

Първо се обърнете към съседите и събери 20% ид.части, които да свикате събрание по реда на чл.13...предвидете си точка в дн.ред да изцор на нов управител, покана разгласете....и така.

# 647
  • Бургас
Според вас законосъобразно ли е да се определи годишна вноска и да се събира в началото на годината, вместо месец по месец,  разбира се с решение на ОС и съответния протокол

# 648
При нас е годишна, но може да се плаща на вноски,  всеки месец, разписани са различни варианти.
Надали ще убедиш хората да гласуват да плащат еднократно за годината.

# 649
  • София
Може, при отстъпка. Например 5% от годишната такса, ако се плати наведнъж в началото на годината.

# 650
  • Бургас
Няма как да не са съгласни, от няколко години съм касиер и е много тегаво събирането на парите, защото в 3 от общо 10 апартамента не се живее постоянно, двата успявам лятото или есента да ги накарам да платят, третият вече няколко години не плаща и ще предложа да го съдим, та се чудя дали ще е ОК такъв протокол за годишна такса, от миналата година почнахме да събираме януари за 6 месеца, юли за още 6 месеца, никой не е възразил, когато събирах всеки месец е нямало случаи всички да платят, редовно аз финансирам с лични средства и после ги търся да се издължават за по няколко месеца над, никой друг не иска да е касиер, така че каквото предложа аз, това ще решат, но дали е законосъобразно

# 651
Не е, чела съм съд.решение, че не е законосъобразно авансово да се събирали вноските.

Обаче...аз също като касиер ще предложа да е годишна или на 2-3 пъти в годината да събираме. Далеч по-удобно ми е. На много места така процедират.
Поне 3 пъти в месеца иначе съм по стълбището да обиколя тези които не съм намерила първия път.

Смело предлагай годишна според мен.

ПП..сега видях че мислите за съд - тогова не е ок, месечна е таксата и се събира в края на месеца според съдилищата....

# 652
  • Майничка
При нас доста хора плащат на три- или шестмесечни вноски, кой преди, кой след. Там, където никой не живее, обикновено плащат за цяла година, когато дойдат.
Не обикалям по етажите, пишат ми, като имат готовност и се разбираме за ден и час.

# 653
Пенсионерите в нашия вход си държат на месечната такса. Нашата касиерка оставя съобщение във входа с 3 дена в месеца, в които ще събира таксата. Досега не съм ги платила точно в този час и ден да отида или забравям или се прибера и видя съобщението, но не съм изтеглили пари, но като и напиша удобно ли е еди кога си да мина да оставя парите не ме е върнала. Понеже плащам за по 4-5 м напред съм я помолила да ме подсеща като дойде време за следващото плащане. Сигурно има и такива, които не плащат, предишния домоуправител се оплакваше.

# 654
  • София
При нас ФРО е годишна вноска. Никой не мрънка, но и никого не натискам да плаща в началото на годината. Въпреки това някои плащат в началото. Други в средата на годината, защото пък режийните събираме на два пъти. Разбира се, всеки е свободен да плаща и месечно, ако реши, но няма нито един такъв. Всички плащаме наведнъж или на два пъти.

# 655
Новите промени в сила си са, които касаят празните, необитаеми апартаменти да бъдат таксувани за режийни разходи като за 1 човек всеки месец?

# 656
Виж в преходните и закл.разпоредби кога влизат в сила.

# 657
Новите промени в сила си са, които касаят празните, необитаеми апартаменти да бъдат таксувани за режийни разходи като за 1 човек всеки месец?
Да.

Разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост (Загл. изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)
Чл. 51. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 31.12.2023 г.) Разходите за управление и разходите за поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят. За самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, се заплащат разходите за управление и разходите за поддържане в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател.

(7) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 29.09.2023 г.) Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи по ал. 1 или ал. 9, т. 1 за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател.

(9) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2023 г., в сила от 29.09.2023 г.) Разходите за управление и разходите за поддържане на общите части на етажната собственост може да се разпределят по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението по един от следните начини:
1. поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят; собственикът на необитаем самостоятелен обект заплаща разходите за поддръжка в размер като за един обитател;
2. съобразно процента на идеалните части на обекта от общите части на сградата, или
3. поравно на самостоятелен обект.

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 17:01 от petiaivanov

# 658
Не знам до колко е законна годишна такса, но според мен не е редно, особено е ако голяма сумата, ние събираме от някой апартаменти по 30 лв, трудно бихме събирали годишно накуп. В старото ни жилище обаче се падаше по 50 ст. месечно, имахме само осветление, отвреме на време май имаше и чистачката, ама пак се падаше по 1, 2 лева, е то е несериозно някой да се занимава да събира по 1 лев всеки месец и направо плащахме за по няколко месеца напред!

# 659
Да си отделят по 30 лв всеки месец, и накрая ще ги имат накуп. Какъв е проблемът- въпрос на лична финансова организация и култура.

Общи условия

Активация на акаунт