Фентъзи и фантастика - 24

• 32 119
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
Аниш, малко радост за теб

и още нещо с което да зарадвам привържениците на Берен и Лутиен

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 12:16 от Лорд Сняг

# 556
Намерих един много подходящ цитат за интерпретацията на сблъсъка(в см.срещата) на доброто със злото:
“Защото нямал в душата си Манве нито капчица зло, та не умееш да го разбира, а пък знаел, че отначало е бил равен нему Мелкор в мислите на Илуватар; затуй и не умеел да проникне в сърцето Мелкорово и да съзре, че любовта е изчезнала оттам навеки.”

# 557
  • София
Джон, имаш много... различен прочит на Толкин. Или си го чел отдавна и междудругото. Нямам желание да споря, все пак да отбележа, че джуджетата са сътворени от Ауле, който е един от Айнурите. Еру е друго име на Илуватар.
Феникс, дори атеизмът е вид вяра, понеже е недоказуем. Ама да не задълбаваме Simple Smile На Цъсин прочетох първа книга, хареса ми интелектуалната гимнастика. Може да е заложил на отчаянието като похват, но и той играе с емоциите на читателя. Избързах и си купих и трите части, но не се усещам да ми се иска да продължа. Аз обичам, ако ще ме лъжат, да ме лъжат красиво. Интелект не е достатъчен.

# 558
Мариша, съвсем точно си ме разбрала :” дори атеизмът е вид вяра”, точно това имам предвид и аз.
Добре, че тогава за Цъсин не коментирах теорията му за “тъмната гора”, че щеше да дойде като спойлер за втората книга. Само ще допълня, че на мен тази идея не ми допада (впрочем май не е негова само, струва ми се, че и преди книгата е представяна - не си спомням подробности вече за другия автор на подобна концепция).

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 12:21 от fenyx

# 559
Джон, имаш много... различен прочит на Толкин. Или си го чел отдавна и междудругото. Нямам желание да споря, все пак да отбележа, че джуджетата са сътворени от Ауле, който е един от Айнурите. Еру е друго име на Илуватар.
Феникс, дори атеизмът е вид вяра, понеже е недоказуем. Ама да не задълбаваме Simple Smile На Цъсин прочетох първа книга, хареса ми интелектуалната гимнастика. Може да е заложил на отчаянието като похват, но и той играе с емоциите на читателя. Избързах и си купих и трите части, но не се усещам да ми се иска да продължа. Аз обичам, ако ще ме лъжат, да ме лъжат красиво. Интелект не е достатъчен.

Чел съм го съвсем наскоро, дума по дума.
Вероятно имам различен прочит от теб, в което няма нищо странно. Но това че Ауле сътворява нещо, не го прави изначален творец.  Самият той е творение на Еру. То и хората сътворяват разни неща, но ако четеш Библията всички ние сме творения. И при Толкин има само един истински Създател, както в Библият. То и падналите ангели са сътворили разни неща - например оръжията - но това не ги прави по-малко творения. Върховият създател е само един. Всичко което е създадено извън неговата воля, може утре да го заличи.

Показателно е, че когато Еру научава за творението на Ауле го укорява и той е готов да избие джуджетата, които е създал. Значи зависи от чужда воля. Още повече, че джуджетата заспиват отново - по волята на Еру - за да не нарушат неговия замисъл, т.е. Ауле е ограничен в това какво може да създаде. Ако Ауле бе с неограничени способности да създава каквото си иска нямаше да му пука за мнението на Еру. Алтернативата е да си като Мелкор - да се разбунтуваш срещу волята на Създателя, сам да си станеш Творец, без никой да те ограничава.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 12:24 от Лорд Сняг

# 560
Затова вчера казах, че се сетих за притчата за Йов. Дори и в мъките си следва волята на Твореца, това никак не е лесно. Много по-лесно е да не се подчиниш и разбунтуваш срещу повелята. Не знам дали ще бъде спойлер за Цъсин, за всеки случай ще е в скрит текст, но след прочита на трилогията
Скрит текст:
остана друго чувство - за безсмислието на всичко,  тъй на фона на безкрая на времето всичко се заличава и се забравя

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 12:31 от fenyx

# 561
В интерес на истината съвсем накрая в притчата Йов си позволява да иска обяснение от Твореца и да се оплаква че е невиненц. Господ идва да го укорява - Къде беше ти, когато създавах света?
т.е. той не обяснява действията си, а заявява че е всемогъщ и никой няма право да го съди.
Все пак Бог прощава на Йов, още повече че той се разкайва, че е искал обяснения от Бог. Но да - има прилики с Йов, всичко е изпитание.

За мен случката с Луцифер, има много по-общо с Авраам. Изпитанието е едно - погуби сина си заради мен (изпитанието на Ауле) виждаме че праведните са готови да послушат Създателя (Ауле надига чука да избие джуджетата, както Авраам надига ножа над Исаак) и получават прошка, а неправедените се бунтуват и получават наказание.

# 562
А, може, не съм прочитала скоро, по спомен писах за притчата.

# 563
При Толкин всичко носи много дълбок смисъл.
Чели сте Властелинът, книга 2,Белия конник нали? Знаете че героите пак срещат Гандалф.
Но внимавали ли сте в този текст?

Така пристигнах в Карас Галадон и открих, че току-що сте си заминали.Задържах се там, сред вечното време на тая страна, където дните носят изцеление, а не разруха.  Изцелих се и бях облечен в бяло. Съвети дадох и съвет получих. По незнайни пътища дойдох сетне насам и нося вести за някои от вас. На Арагорн ми заръчаха да кажа това:

Кой го е изецелил. И кой е успял да го въздигне (Гандалф вече е Гандалф Белия, а не Гандалф Сивия), ако не Валарите. И кой ли е раздавал съвети на един Маяр, ако не Валарите?  Впрочем Гандалф не казва, че е бил изцелен тъкмо в Карас Галадон,, нито че  там е бил облечен в бяло. казва само че се е задържал там и че дните там носят изцеление. Впрочем Галадриел е с по-нисък ранг от Гандалф (Древна елфка спрямо Маяр) и не би могла да го облече в бяло, т.е. да му даде нова същност.
Самият Гандалф като че ли е загубил своята стара същност, в началото на срещата с Арагорн той показва че има проблем и да си спомни всичко за себе си, това е ново превъплъщение.

Гандалф — повтори старецът, като че диреше в старите спомени отдавна неизричана дума. — Да, това бе името. Аз бях Гандалф.

Той слезе от скалата, вдигна сивия плащ и се омота в него — засиялото слънце сякаш отново потъна в облак.

Да, можете постарому да ме наричате Гандалф — промълви той с познатия глас на техния стар приятел и водач. — Стани, добри ми Гимли! Не те упреквам, пък и нищо не си ми сторил. Всъщност, приятели, нито едно от оръжията ви не може да ми причини зло. Радвайте се! Отново се срещаме. И то когато отливът започва. Велика буря се задава, но отливът започна.

Той положи ръка върху главата на Гимли, джуджето вдигна очи и изведнъж се разсмя.

— Гандалф! Но ти си в бяло от глава до пети!

— Да, сега съм бял — кимна Гандалф. — И всъщност не ще е грешка да се каже, че наистина съм Саруман — Саруман такъв, какъвто би трябвало да бъде.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 12:47 от Лорд Сняг

# 564
За Гандалф специално си промених представите, като видях, че е Маяр - първоначално с името Олорин, т.е превъплатен дух и един от Истарите. Но ще трябва пак да прочета текста в LOTR, а и не знам в кой момент как е еволюирала идеята за него.

# 565
Самият Гандалф казва  във Властелинът "Олорин бях на младини". . Впоследствие той става Митрандир/Гандалф Сивия, а накрая -Гандалф Белия. Виждаме че с името се променя същноста.
Саруман  Мъдреца става Саруман Глупеца.

В различни етап има различни по сила маяри.

Очевидно Унголиант е била маяр, тя е може би най-силният такъв. Виждаме че дори Моргот е бил по-слаб от нея, наложило се е да извика седем балрози. Саурон също е ужасно могъщ Маяр (макар че на няколко пъти губи от силите си), а какво да кажем за драконите и балрозите?

има и маяри от по-ниска категория-  например Мелиян и Истарите . Има полумаярка - Лутиен, а има и маяри в животинскик лик - кучето Хуан, вероятно и конят на Еорл (чиито потомък е Сенкогрив) - кон който може да говори на човешки език. Вероятно и Орлите на Тангородрим са Маяри щом се подчиняват единствено на Манве (дори не да другите Валари) и говорят на човешки език

В книгите Толкин не прави разгриничение, освен когато казва че някой е много могъщ. Но е видно, че Маярите не са еднакви по способности. Например Мелиан може да провижда в бъдещето, но това не е характерно за другите Маяри.

П.С. То и Саурон сменя няколко същности. Първо го побеждава Лутиен и той трябва да се отакаже от същността си на върколак и остава в човешка същност. После губи същността си на красив елф, когато потъва Нуменор. Накрая  губи физическата си същност, когато му отнемат пръстена.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 12:55 от Лорд Сняг

# 566
Ето тук -при  Саруман и Гандалф, всъщност имаме поемане на два противоположни пътя на Истари - единия, подведен (ако помня с помощта на палантир) към злото, докато другият - противопоставящ се на него.

# 567
Аниш, малко радост за теб

Благодаря. Готин, умен, невярващ, с научни интереси, труден за опитомяване... какво повече може да иска едно момиче. Wink

# 568
Сега се замислих дали съм чела внимателно. В трите камъка и от двете дървета едновременно е втъкана светлина, или греша?
П.п. Това го проверих, но покрай него намерих и още нещо:
Скрит текст:
Commentators have seen mythic and Christian symbolism in the Two Trees; they have been called the most important symbols in the entire legendarium. Their origins have been traced to the medieval Trees of the Sun and the Moon. Parallels have also been identified with Celtic mythology, where several pairs of trees appear

За Феанор този цитат е много добро описание:
… най-доблестния сред Нолдорите, що им спечелил с делата си най-велика слава и най-черни скърби”.

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 07:02 от fenyx

# 569
Хъм, аз не бих го нарекъл най-доблестния след като е извършил Братоубийството, изоставил Финголфин и подпалил корабите...
Но най-интересния със сигурност.  Също и най-бляскавия, най-прославения.
(човек/eлф може да блести и с тъмен блясък)
Доблестен е нещо друго, това означава че винаги постъпваш правилно и не ти пука дали си на първи или втори план. За мен достоен е да речем Финголфин, също Финарфин, също и Финрод Фелагунд.

П.С. Според мен паралелът с двете дървета е явен - библейските Дървото на живота и Дървото на познанието.

Общи условия

Активация на акаунт