Фентъзи и фантастика - 24

• 32 112
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
Доста оттдавна съм чела първа книга за първи път и няма да се сетя всички препратки.

Айез Седай, да, като изцяло женска организация (към първа книга) с голяма власт.
Самият Ранд, който е като Айез Седай, но мъж.
Също Аийлците като свободните от Дюн, пак пустинен народ, пак армия за глевния герой.
Интересно, лично аз Айез Седай никога не съм ги асоциирала с Бин Джезърит, но, да, възможно е да се направи известен паралел.

# 601
  • София
Ефибуш, на мен приятел ми препоръча "Змей закрилник" и "Змей побратим" на Симона Панова и си ги взех. Може би другата седмица ще ги чета, но познавайки човека, от който дойде отзива, се настроих за "ухааа". Ще видим 😀 Взех си и още едно фентъзи на бг автор - "Бяс" на Емил Минчев. За него нямам отзиви, но ми стана интересно описанието на историята.
"Колелото на времето" съм го чела години наред, като ученичка и студентка, с излизането на книгите. Те са толкова наситени със събития, че последователно не могат да се четат. Ако бих я чела сега, едва ли бих довършила поредицата. Филмът от тая поредица не е хванал духа на Джордан обаче и е голямо разочарование. Просто фентъзи приказка. И не е заради политкоректния избор на актьорите. Не са предали отношенията между героите, няма емоционален прочит. А какъв филм можеше да е...
Хю Хауи не си струва четенето, ако човек е гледал филма. До към 50та страница не срещнах хубаво сложно съставно изречение. 😁 Ще си чакам втори сезон на филма.

# 602
Никой ли няма да се похвали с някакви нови находки в жанра от панаира на книгата?
Книгите, написани от Сандърсън са дълги
Меко казано Satisfied Като излезе сандерсоновия том една позната обеща да ми го даде след като го изчете сина й, и един ден идва и ми подава нещо, което в първия момент помислих че е кутия за обувки, оказа се че е книгата Astonished Така и не я прочетох, тогава не харесвах Сандерсън като писател, но сега ми харесва повече от Джордън като стил. Мисля сега лятото да седна навън в шезлонга и да я приключа тая серия най-после, вероятно ще чета по диагонал, но може и вместо това само да изчета уикито за да разбера какво се случва.

От Сандърсън до Сандсърсън - разлика голяма. Ритматистът е детска книжка и хич не е дълга -360 стр. Не е като Летописите да речем.

# 603
Според последните публикации, които срещнах, Иън Маккелън ще е Гандалф в “The Hunt for Gollum” :
“When a script arrives, I think this might be my last job”
Само че, все още няма сценарий, и да му пожелаем да е жив и здрав.

# 604
Аз пък харесвам Сандерсън, но Летописите не са ми уау и не са най-доброто от него.
От новите книги не ми е хващало окото нищо, но видях че издават и тук това https://artline-store.net/author/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0- … D0%B5%D0%BB%D1%81
Аз я четох донякъде на английски преди години и ми харесва доста.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 08:31 от х HAPPY х

# 605
Многотомна е поредицата на Джордан и не знам как бих стигнала там до книгите на Сандерсън в близко време (а ми се иска да продължа и с четенето на Абъркромби), та за него (Сандерсън) за първа среща с творчеството му съм се насочила засега към Трес. Летописите ми хванаха повече окото с оформлението на новите издания (с порезките), но като има още много друго да прочета, засега само ги разглеждах.
Някой прочете ли книгата на Джон Гуин, че сега съм по-скоро на тема легенди и на него също съм позагледала книгата?

# 606
всеки си преценява за на първа среща със Сандърсън аз препоръчвам първата поредица Мъглороден. Може и четирилогията за ескадра Дръзки/Към Небето .
Летописите са твърде епични, като излезе пета книга ще трябва да препрочитам всичко наново.

# 607
Благодаря, значи е рано за Летописите (за мен).

# 608
Книгите 7,8,9,,10 са голям локум и спокойно могат да се съберат в една книга.

На мен това ми беше едниствения тормоз с тази поредица, като изключим първа книга. Не са били безинтересни, че да ми стане скучно, просто излишни неща след излишни неща, като върха на всичко помня едни 3-4 страници как Егвийн и Елейн избират някакви рокли.

# 609
Или как Нинив си дърпа плитката.

# 610
  • България
В "Колелото на времето" четях по диагонал историите с Авиенда и нейния народ.
Тази ми беше скучна и абсолютно излишна.
Тя е и една от причините все още да не съм закупила поредицата на хартия.
И многоженството на Ранд, особено когато и Елейн попадна в харема.
Изборът на Моарейн също ми беше много странен. Том не ми е от любимите герои.

# 611
Добре, а тогава книги 7-10 могат ли да се прескочат, става ли ясна историята в следващите, ако се продължи без тях?

# 612
Ха, и аз запецнах на Колелото. Мислих, че съм само аз. Simple Smile Именно заради плоските женски образи. Все някога ще я довърша тая поредица, само не знам кога. Grinning

За първа среща със Сандерсън, добра идея е и серията "Възмездителите" ("Стоманеното сърце", "Зарево", "Злочестие"). Или книгата "Елантрис", която е самостоятелна.

ПС. Да си кажа,
Скрит текст:
много ме издразни как Ранд взе, че се влюби в Мин от никъдето. Някакво супер закърпено ми се видя.

# 613
Линията с многоженството беше като цяло излишна и сякаш кръпка за привличане на внимание. Да, онези книги, за мен, могат да се прескочат. На мен скучен ми беше оня с чука. Дори не се сещам името.

# 614
В "Колелото на времето" четях по диагонал историите с Авиенда и нейния народ.
Тази ми беше скучна и абсолютно излишна.
Тя е и една от причините все още да не съм закупила поредицата на хартия.
И многоженството на Ранд, особено когато и Елейн попадна в харема.
Изборът на Моарейн също ми беше много странен. Том не ми е от любимите герои.

Изборът на Елейн  е изцяло политически. Авиенда обаче ми бе излишна и на мен. Реално на него му я набутаха, заради айлците, инак ако на нея оставеха тя щеше да е Дева на копието. Зъбато същество, на моменти ми напомняше на Аря от ГОТ

Последните книги - както много пъти съм казвал - Сандърдсън в тях е имал много малко материал. Реално Джордан каже нещо като "
Скрит текст:
Файле умира"
и току изпадне в ступор и две седмици не говори, само го хранят с лъжичка. Хариет и Брандън С. са гледали да не го мъчат, понякога БС е бил в самолет и току Джордан каже нещо, Хариет запише и му звънне по джиесема.
 Сандърсън се извини специално за образа на Мат, че не можал да го усети, затова прекратил това размотаване в планините, инак Джордан бил готов за още от същото.

Финалната книга Сандърсън си е изсмуквал неща от пръстите. Това личи най-вече при поддържащи персонажи като Галад, Мургейз, Том. За Галад не стана ясно нито
Скрит текст:
кога успя да се влюби в Берелайн
, нито кога разбра че жените могат да са зли. Линият Берелайн-Перин също доста я скипнаха.

Както съм писал, двете най-големи промени Сандърсън прави в книга 14

Джордан казва "Мат поема командването". А сега де! Защо тъкмо Мат, като никой не го познава (e почти никой). Сандърсън решава, че всички пълководци са извън строя поради болест или смърт и остава единствено Мат

И договора който Ранд сключва - Джордан го е дал до средата (част с айлците я няма записана), но пък Джордан е раказал диалога между Ранд и Тююн и там става ясна и тази част, от преразказа на Ранд

С две думи - последната книга за мен си е изцяло на Сандърсън и Хариет.( то не че 12 и 13 не са) по мотиви от Джордан. Същата работа като Лий Спрег да Камп и Лин Картър и Хауърд. Или като с Крис Толкин и Дж. Толкин

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 11:26 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт