ПЧМГ - 3 тема

• 43 606
  • 476
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Проверете на страницата.
Преди имаше, ускорени (1 месец всеки ден или нещо подобно) и цялата година.

# 196
  • в страната на чудесата
Да, не съм сигурна дали не сте закъснели

# 197
Здравейте! Дали училището провежда курсове по математика за подготовка за прием в 5 клас?

Здравейте!

Тук можете да видите курсовете - https://www.academika.eu/.  Повечето с групи вече са запълнени.

# 198
Здравейте! Дали училището провежда курсове по математика за подготовка за прием в 5 клас?

Здравейте!

Тук можете да видите курсовете - https://www.academika.eu/.  Повечето с групи вече са запълнени.
Благодаря за информацията!
А може ли някой да даде мнение (разбира се, ако в темата е позволено да се изразява мнение) за този преподавател:Светлана Илионова, от курсовете ?  Интересува ме дали има обратно мнение от деца и родители, на които е преподавала?
Още един въпрос- как протичат занятията (например- дават се задачи , децата ги решават самостоятелно и после преподавателят помага само при затруднение или директно всички решават заедно с учителя (извинявайте, ако въпросът ми е нелеп, обаче детето ми никога не е ходило на уроци по математика).

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 22:32 от Mandy1

# 199
  • София
Светлана Илионовя беше класна и преподавател по математика на дъщеря ми в периода 5-7 клас. Страхотен учител - много добре обяснява, много е спокойна и отговаряше на всякакви въпроси на децата, когато не разбират нещо.

# 200
Имам няколко въпроса за ПЧМГ:

Доколкото ми е известно, на състезанието "Математически Предизвикателства" класиралите се на първите три места за 4-ти и 7-ми клас получават право на прием (без изпит), предполагам и стипендия?

В случая "стипендия" означава отпадане на таксата? За една година само, или за повече?

Класиралите се на първите три места в МП за останалите класове (3, 5, 6, 8, ..) - има ли някакви бонуси?

Мярках някакви 20% държавни стипендии - какво по-точно е, на прост и разбираем език?

# 201
За "Математически предизвикателства" не мога да дам много точна информация, но стипендия означава точно освобождаване от такса. % май зависеше от мястото. Първо място е със 100%, но не знам дали е за 1 година или за цял образователен етап.

За "държавните стипендии"  е разписано подробно тук
Те са освобождаване от такса за цял образователен етап, т.е. от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас.

Последна редакция: нд, 27 окт 2024, 21:01 от merilen

# 202
Благодаря много!

За "държавните стипендии" имаше по сайта им нещо, но този документ е доста по-подробен откъм точкообразуване спрямо каквото (мъгляво) си спомням.
От бърз прочит не мога да преценя дали членовете за 5-ти и 8-ми клас покриват целия етап, но за момента ще го приема на доверие. Simple Smile

Ако някой има конкретен личен опит / наблюдения и желание да сподели - поне на мен ще ми е интересно.
Този бал, събиран от разни точки, горе-долу с какво разпределение е.

Текущият випуск 5-ти клас, по спомен май бяха три паралелки? При 20% стипендии, това означава че около 15-на деца би трябвало да са освободени от такси?

# 203
За стипендия има сумиране на точки от няколко различни състезания през годината както и критерии от вида "роднина на учител" или второ дете в училището. Само 20% вземат стипендия като ако искате да кандидатствате там само с идеята да вземете стипендия и да се освободите от такса, може да доведе до сериозно разочарование. Аз по-скоро съм на принципа, планира се бюджет за платено обучение на децата, а ако вземат стипендия е добре дошло. Също така някъде казаха и е вярно, че не ви покриват цялата сума за обучение, а някакъв процент, който разбира се може да стигне и до 100% но само за първите 2-3 деца във випуска.

# 204
ПЧМГ дава два вида стипендии:
- от състезанието "Математически предизвикателства" - там за различните места са различни проценти освобождаване от такса.
- Държавното финансиране е 100% освобождаване от такса за целия образователен етап (има клаузи кога може да се прекрати). За него се кандидатства в началото на 5 и 8 клас, т.е. ученикът трябва да е записан, таксата е платена по един от начините за плащане (цяла, на две вноски, месечни вноски). В началото на учебната година се подава заявляние с точки по критериите, които споделих по-нагоре, и към края на септември ви съобщават дали ученикът е одобрен за държавно финансиране. Подписва се анекс и таксата се възстановява към края на учебната година.

Ако сега имате кандидат, вижте кои състезания са включени в критериите и го подготвяйте и записвайте за тях.  Тези критерии бяха публикувани тази пролет, едва ли ще търпят драстични промени за следващата учебна година.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 10:48 от merilen

# 205
Има ли някой, който си е пускал детето 1 година по рано в ПУК? Тоест от 5 години?

# 206
Има ли някой, който си е пускал детето 1 година по рано в ПУК? Тоест от 5 години?

За да се случи това в Архимед или Питагор, то детето трябва да мине през приемния им изпит, който бих казал, че ще е малко по-сложен, ако детето е с набор назад. Виждал съм деца с един набор надолу, но имах усещането, че не напредват така добре както другите, но всичко е много индивидуално.
Въпреки това, ако смятате, че вашето дете надскача възможностите си за възрастта, те със сигурност ще го забележат също и няма да ви откажат да го вземат.
В друго училище (Св. София) мисля, че не правят компромис за възрастта и още на отворените дни го казват.
Мисля, че Питагор обявиха отворени врати и можете да питате там. Подходът им с Архимед е идентичен.

# 207
@merilen Много благодаря за информацията!
Специално за МП ми допълнихте част от пъзела.

# 208
  • София
Имат сграда.
Ще бъдат където са.
А за следващата учебна година дали се говори за нова сграда?

# 209
Видях, че са спечелили конкурс да построят училище в рамките на технопарка. За 5 години трябва да е готова според условията.

Общи условия

Активация на акаунт