ПЧМГ - 3 тема

• 43 578
  • 476
  •   1
Отговори
# 270
От 3D картинките прилича като да е някакъв вид сухо строителство, та може и да хванат срока. И все пак ще има остатъчна влага, и такова екстремно построяване, обзавеждане и нанасяне за експлоатация ще има цена. Сигурно и избор нямат откъм наема на Руски паметник. Пожелаваме успех, няма да е лесно, особено първата година.

А по темата за натоварването на учениците - благодаря на споделилите. Добивам някаква обща идея за абсолютното натоварване (не че ми харесва, де, но това е силно субективно).

Ако някой с повече деца и опит може да подреди и относително по натовареност ПЧМГ, СМГ, НПМГ в про-гимназиален и гимназиален етап? Всъщност, за гимназиален сигурно и АК е интересно къде попада.

Просто ми е интересно, колкото и индивидуални окраски да има.

# 271
  • в страната на чудесата
Някакво бегло сравнение мога да направя Пчмг нпмг макар и с разлика в годините
Кажете какво разбирате под натоварване, някакви параметри…

# 272
С НПМГ нямам никакъв опит.
По критерий натовареност бих ги наредила така (нямам дете в пчмг в гимназиален етап, но имам впечатления за периода 5-7 клас.
АК
ПЧМГ
СМГ

# 273
Натоварването в "свободното" време, т.е. извън учебните занятия. Количества домашни (като средно време за изпълнение), задължителни курсове (сега разбирам за тези летни в ПЧМГ), периодични и единични проекти и т.н.

Иначе казано, като си тръгват да речем в 14:30, на практика колко лично време им остава. И за уикенда и ваканциите, съответно. В този смисъл на "натоварване". Не е свързано със самия учебен процес по време на нормалните часове - там е хубаво да е концентрирано и методично.

Мерси предварително. Може да звучи странно, но и прекаленото пренатискане води до негативни последици, та се стремя да получа някаква бегла вътрешна представа как са подредени учебните институции по този признак.

@Фран - много благодаря! Само едно питане - подредбата е в низходящ ред, нали?

# 274
@Фран - много благодаря! Само едно питане - подредбата е в низходящ ред, нали?
Да.

В АК понякога свършват и по-късно от 14:30.
Друго предимство на ПЧМГ и АК е едносменния режим на обучение.
Как децата се справят с натовареността зависи от темперамента на самото дете, личната мотивация и организация  на заданията,  а въобще и на деня.

Домашно в ПЧМГ (5-7 клас) си имаше за всички ваканции, включително огромно такова за летните.
Считам това за абсолютно излишно, но това е решение на ръководството и на учителския екип.
През зимна или пролетна ваканция мога да преглътна домашно с неголям обем, но за лятна ваканция е пълен абсурд.
Големината на домашното през лятото (брой задачи/сложност) зависи от самия преподавател и е различно за различните випуски.

# 275
  • В офиса
Съгласна с подредбата за гимназиален етап:
АК > ПЧМГ > СМГ
Като натоварване не значи трудност, а време за подготовка, обем, понякога не много смислен. В АК има и peer pressure за оценки. Личното ми субективно усещане е, че ножицата между АК и ПЧМГ се свива, а между ПЧМГ и СМГ се отваря.

В прогимназиален нямам наблюдение от ПЧМГ, но като време за учене ми се струва, че ще са еднакви. Фран, СМГ също имат домашно за лятото. И то не малко Simple Smile За добро, или за зло.

# 276
Фран, СМГ също имат домашно за лятото. И то не малко Simple Smile За добро, или за зло.
Знам.
А как стоят нещата в гимназиален етап с домашното по матемаика в ПЧМГ?
Имате ли такова за ваканциите?

# 277
Благодаря за споделеното, дами. Интересно, че покрива напълно очакванията ми. Виждам и вие не сте особено привърженици на престараването. Мога да гадая само за факторите, но сигурно има донякъде оправдаване на таксите и реномето чрез оценки и заетост.

# 278
А как стоят нещата в гимназиален етап с домашното по матемаика в ПЧМГ?
Имате ли такова за ваканциите?
[/quote]

Моето дете е 8-ми клас в момента, така че мога да споделя наблюдението си само от една ваканция - зимната. Имаше домашно, което му отне около 3-4 дни, всеки ден по 2-3 часа най-много, но не съм броила задачи. Ще питам и ще си допълня отговра.
 До 7-ми клас е учил в държавно, квартално училище, в което липсваше каквото и да е натоварване по математика. За домашните по математика в ПЧМГ не се оплаква, не му е неприятно, не се чувства претоварен - нито за тези през ваканцията, нито за тези през седмицата. Но предполагам че всичко зависи от интересите на детето, виж домашните по литература - според мен съвсем непретенциозни, на него му тежат сякаш са му дали да нашише роман за един следобед.

# 279
8 клас беше много труден за моето момче, НО идваше от онлайн изкаран 5 и 6 клас в българско училище бидейки в чужбина и 7 клас в квартално училище в София. Фактор бе и възрастта при него. Домашно имаха някакво по математика за лятото след края на 8-ми клас, но въобще не си даде зор. През годината доста учеше и имаше приемливи оценки.
Тази година, първия срок на 9 клас, ми се струва, че учи доста по-малко след училище, но и посещава само една школа в извънучебно време. Има вероятност по-бързо да се справя с домашните, защото е по-малко уморен, а и вече е една година по-голям, та повече ги разбира нещата предполагам (не са му така чужди).

# 280
  • в страната на чудесата
Нашият клас няма домашни по мат през ваканциите. Имаше по български коментар за една книга. Ежедневните домашни и подготовка отнемат до един час или два ако трябва да се преговори за контролно. Школите не са задължителни, проекти има които са част от описаните часове за домашни. Имат някакъв ивент тип научна конференция, за която са отбори и си се готвят всеки по своята част, провежда се в края на учебната година и отнема два три часа в определения ден. Имаха дебати май, не помня подробности.
Колко е натоварването в свободното време зависи на първо място колко е концентриран човекът в час. Материалът като цяло в нашето образование не е сложен и при добра концентрация няма кой знае какво да се прави у дома.
Време има бол.
Говорим все пак за гимназисти. Вече трябва да могат да си разпределят времето и усилията.
Коментарът за оправдаване на таксите със заетост не е съвсем адекватен. Наблюдавайки две близки деца в иг и НЕГ бих могла да кажа, че според времето за учене в къщи Пчмг им отстъпва.
Нпмг е с двусменен режим, сега с ушагелов заявката е по-академична. Преди пет години беше най-лежерно от изброените.

# 281
Относно ПЧМГ споделям мнението на Лейка, и нашия клас нямат домашни за ваканциите, или поне аз не съм разбрала. Готви се макс час, ако преговаря за контролно/класно или се готви за олимпиада малко повече.
В АК времето за подготовка е малко повече, особено ако си избереш профил био и химия, пада голямо учене 😆
За НПМГ нищо не мога да кажа. За СМГ прогимназиален вече писах, с чиста съвест и аргументирано не го препоръчвам на приятели, които са ме питали.
НО, има голямо НО, както и преди мен се писа, всичко е доста субективно, зависи от детето и учителите на съответния випуск.
Така че, каквото и да напишем, няма как да е общовалидно.

# 282
Навсякъде прогимназията е различна от гимназията.
По мои впечатления мои/познати деца, в ПЧМГ има повече странично натоварване под формата на проекти, доклади и т.н + стреса от изискването за успех, но пък тестовете в СМГ са по-трудни. Например, по мат няма нищо чудно да ти се паднат на класното задачи, които са ФУЧ в ПЧМГ. Лятно домашно не съм чула да има или ако има е минимално в СМГ. Теорията е, че преди седми клас трябва добре да отпочинат децата, докато в ПЧМГ залагат на ранната подготовка.
Общо взето, ако има избор, човек си преценява по детето.

# 283
Явно е нова тази теория за почивка в СМГ преди 7 клас 😃 Не си спомням точно, но всяко лято имаха по над 200 задачи със съответните подточки, понякога 10 на брой ....

# 284
То пък  200 задачи за лятото си е нищо работа.
Като сметнеш, че за домашно имат по 20-30 всеки ден.....

Общи условия

Активация на акаунт