91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 10

• 92 606
  • 775
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Здравейте, на моят син не са му стигнали 0,5 т. за НЕГ - първо желание. Надявам се на второ да се класира .
И ние сме в идентича ситуация, но с девойка и разлика от 3 точки. Не зная дали да изчакаме второ, има ли шанс да падне с толкова бала, затова ще мислим до понеделник как да действаме. Успех на Вас!
ПП: В момента са в една паралелка.😉
Mиналата година май падна с 2. Но всяка година си е  за себе си, а и с участие на второ не губите нищо, освен още малко време в чакане.

# 151
  • столицата
Нищо не губите, изчакайте.

# 152
  • София, Лагера
Добре дошли на всички новоприети хлапета! Hug Няма да съжалявате за избора си!
Като гледа брат си, средата и приятелите му, малкият ми син все повече се навива за 1НЕГ, макар че по принцип желае да учи друго (руски език)

Скрит текст:
Аз лично филтрирам много успешно всякакъв негативизъм в темата, даже и не забелязвам, ако има такъв. Кисели хора навсякъде има.
Но пък винаги дамите тук са ми били изключително полезни, за което много им благодаря!

# 153
  • София
Ноеми,
Би ли споделила как завърши тази година изборът на 3 и 4ти профил? Ако не бъркам си с 10класник...
Честито на всички новоприети! Кураж на чакащите!

# 154
  • София
На Ноеми синът е в лайстунг, та едва ли знае  детайли за профилите.

Учител в НЕГ е казал на майка на десетокласник от ДСД паралелка, че всичко ще е  по старому, т.е ще се уважат желанията на децата. Дано да  е така Simple Smile

# 155
  • Някъде Там
здравейте, може ли да попитам за тези лайстунг класове как се определя кои деца влизат там - по БАЛ-а им на кандидатстване след 7 клас или после от изпита им по НЕ след 8-ми ги разместват децата в класовете? И трябва ли да е учило немски за да изкара след 8 клас Б2 ниво или е достатъчно само от клас каквото учат?
Имам дете насочило се към НЕГ и чета, но не са ми ясни тези неща Simple Smile

# 156
  • София
Нищо общо няма седмокласният бал. В края на 8 клас се държи изпит, писмен и устен, по немски за прием в двете паралелки на  немския отдел. И  се справят отлично деца, за които първата среща с немския е била на 16.09 в 8 клас.

В2 е мнооого пресилено ниво за края на 8 клас дори и при най- най-добрия учител, дори и на някой учебник, по който учат,  да седи тази комбинация от буква и цифра....

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 11:33 от пенсионирана русалка

# 157
  • София, Лагера
Да, моят син е в лайстунг. Аз разпитвах преди време за профилите н ДСД, за да съм информирана, че и малкия ми син (предстои му да бъде 7 клас сега) започва да се насочва май към НЕГ, но още се колебае коя. Засега везната натежава към 2НЕГ заради руския език, но все пак проучвам и 1НЕГ. Категорично не е за лайстунг, това е сигурно, защото био и хим не са му страстта.
Ама то нероден Петко, да видим как ще се справи на матурите първо Laughing

Относно немския в лайсунг паралелките - синът ми има доста съученици, които за започнали от Аи Б с немския в 8 клас. Не е непосилно.

Аз като цяло бих внимавала с избора на лайстунг паралелка. Не на всеки му се удава да учи химия и биология. А ако се налага да учиш нещо, което не ти е по сърце, то си е жива мъка.
Моят младеж избра 1НЕГ и лайстунга именно заради хим и био, другата му опция беше НПМГ с био, за където се готви цяла година преди това, явява се на олимпиади, спечели на първо място националната по био и го приеха в НПМГ на червен килим... но в последния момент реши 1НЕГ.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 10:28 от Ноеми

# 158
  • София
Моите деца също започнаха от нулата с немския. Но и двете ги приеха в лайстунг. Синът ми кандидатства в Карлсруе - нищо общо с биология и химия, но си ги харесваше и затова не е имал затруднения през годините. Дъщеря ми сега повече се притеснява за математиката, няма основания, но .... Истина е, че болшинството от завършилите лайстунг продължават с медицина или сходни специалности, но в никакъв случай не е задължително. За някои деца е важна немската диплома+нивото на език, което върви с нея.

# 159
  • София, Лагера
Да, разбира се. Аз го казвам като опарена от свое собствено решение някога в младостта. Шест години учих в УНСС Финанси, нещо, което ми изглеждаше интересно, но в последствие се оказа, че въобще не е такова. Цялото ми следване беше една голяма кл..зма. Като го завърших и отказах да работя в тази област, изкарах магистратура, която ми беше по сърце и ученето ми вървеше толкова успешно и леко, че завърших с пълно отличие и даже ме поканиха да преподавам.

Това исках да кажа, че като правиш нещо със сърце, то се случва леко и приятно. Синът ми изкара 15 по химия, като почти не си е дал зор - просто му резонира. Виж, с математиката хич не е така.

Извинете, ако е оф топик.

# 160
  • София
И защо да е оф топик, нали става дума за училището и дете/деца в него Simple Smile

Но наистина Стаси е права, има доста деца от лайстунг, които избират да учат нещо, нямащо никаква връзка с биология и химия.  В града, в който завърши голямата ми дъщеря, има девойка от лайстунг  в Консерваторията. Къде са биологията и химията, къде музиката? Simple Smile В унито на втората в съвършено друг град има деца от немския отдел, следващи икономически специалности. В унито на третата - освен бъдещи медици и такива, чиито специалности са също свързани с биология и химия, има от лайстунг и дете с физика, други с машинно инженерство. Сега се сетих за завършила  информатика девойка, за такава с архитектура, за младеж с право. Та са  всъщност доста шарени изборите въпреки профила на  двете паралелки. Същото е и с децата от ДСД. Или поне беше по старата система.. Интересно дали и сега има луди глави, които след профил мат да изберат медицина, или след био/химия да се  ориентират към  икономика..

Стаси, успех за KIT, дано с немската диплома приемът е по-бърз от стандартния и  така да има късмет младежът и с общежитие!

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 11:31 от пенсионирана русалка

# 161
  • София
Големият ми син харесваше биологията(и той се колебаеше м/у НПМГ и НЕГ) и лайстунг беше естествен избор, макар че не само заради нея.
Малкият определено не е фен на биологията, химията по му допада) но си искаше твълдо лайстунг. Било заради брат му, било по други съображения. Наясно е, че няма да продължи с тези предмети, но не смята, че ще му пречи.

# 162
  • София
Добре, това сигурно сте го обсъждали сто пъти назад в темите, но за новите родители може ли кратко обяснение for dummies каква е разликата при кандидатстване в Германия след DSD и съответно Leistung диплома?

# 163
  • София, Лагера
Изникна ми въпрос: имате ли идея защо класовете от един випуск са в различни смени?
Дали има вариант 2та лайстунг класа, независимо от кой випуск, да се паднат в различни смени?

# 164
  • София
Разглеждам сайта на училището, защото е твърде вероятно след второ класиране синът ми да е ученик там. Трудно ми е да се ориентирам дали аз не гледам където трябва, или сайтът не е особено актуален - повечето учебни планове, новини и т.н. са всъщност доста стари. Опитвам се например да намеря актуален учебен план, но виждам единствено за 2019/2020 г.

Общи условия

Активация на акаунт