Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 682
  • 774
  •   1
Отговори
# 150
  • София
В Света София 10-те часа/седмично (от предучилищна до 7 клас) стигаха за отлично представяне на НВО. Отделно в пре-ковид времената имаха допълнителни 2 часа състезателна/занимателна математика за който иска и си реши добре входен тест. Сега не знам дали са ги възстановили тези часове, но ги водеха млади, неизвестни за мен математици. Децата които имаха още по-сериозни състезателни амбиции се занимаваха и в школи, но това според мен важи за всички училища.

# 151
В Света София 10-те часа/седмично (от предучилищна до 7 клас) стигаха за отлично представяне на НВО.
Явно не стигат, след като децата масово ходят на уроци.

# 152
  • София
В Света София 10-те часа/седмично (от предучилищна до 7 клас) стигаха за отлично представяне на НВО.

Ок, от личен опит казвам че стигат.

# 153
Нямам намерение да коментирам дали са цъфнали или не, тъй като въпросът на дамата беше друг.
Григор Наков все още е там.

Въпросът на дамата предполагаше да се каже има ли или не, а не да се цитира хорариум на ТЕ.. Иначе, освен ТЕ, има още доста ЧУ с хорариум от 10 часа по мат, но това не ги прави математически училища. Както и ТЕ не е такова.

# 154
  • София
Как определяме дали подготовката по даден предмет е интензивна или не? Моето тълкуване е, че интензивността зависи от бройката часове. Например дали даден език се изучава ИИЧЕ или РИЧЕ в гимназиален етап зависи от бройката часове.
Имам информация за ТЕ и я споделям. Никой не пречи ако друг има информация за друго училище без то да е математическа гимназия, но е с цитирам "интензивна подготовка по математика", да я сподели.
Аз мога да споделя и още - синът ми в квартално ДУ имаше 6.5ч математика (5 ООП и 1.5ч ИУЧ) без да е в математическа паралелка. Задължителни по програма са само първите 5 часа ООП.
Така че най-добре е да се проучи учебния план на няколко избрани училища и да се прецени. Разбира се, по-големият хорариум сам по себе си не е решение ако не се използва ефикасно от конкретното дете.

# 155
Не е нужно да се вадят две думи от контеста на питането. Ако се прочете в цялост е пределно ясно, че се търси алтернатива на ПЧМГ в "математическа паралелка". А не за кое да е средностатистическо ЧУ с 10 часа математика и посредствено НВО.

# 156
Българско школо имат математическа паралелка.  Обаче силно препоръчително е да се потърсят мнения на родители на деца, минали оттам.

# 157
  • София
От личен двоен опит през 5 години - абсолютно стигат за прием във всяка една ДГ. С малки изключения заради конкретен тип деца. Това, че ги записват по уроци, не променя този факт.

# 158
Стигат за 95-96 точки БЕЗ уроци. Точки, които са непостижими за другите дори С уроци. Simple Smile

# 159
Какво разбирате под "интензивна подготовка по математика"? Състезателни задачи или по-голям хорариум, стабилна подготовка за НВО?
Състезателна математика и повече часове по математика.

# 160
  • София
Стигат за 95-96 точки БЕЗ уроци. Точки, които са непостижими за другите дори С уроци. Simple Smile
Е, сега, чак пък толкова...Кои са другите? Има достатъчно деца, които в група в школа в 7 клас само, с още мин 10 деца, но със стабилни знания от училище въпреки по-малкия хорариум, пак изкарват подобни точки. Не коментирам на СС работата и подхода, нито омаловажавам постиженията на тандема деца-учители, а твоето голямо изхвърляне... Ако беше както казваш, в добрите ДГ щеше да има деца само от СС, ПЧМГ и СМГ. Е, детето ти сега ще е в ДГ, ще види с очите си откъде са съучениците му с близки резултати. Веднага се сещам за пример с дете на форумка от тазгодишните "седмокласнички". Детето й и в АК беше прието, и  на двете НВО след завършен в квартално ОУ 7 клас имаше два резултата по около 100 точки. Мисля, че сборът му отреждаше 6-та или 8-ма позиция сред момичетата в София..Помня, защото обяснявах на майката в темата как да разчете статистиката. Дай сега да кажем, че  сигурно от 5 клас на  уроци ходи...

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 18:57 от пенсионирана русалка

# 161
  • София
Marina-sato, значи имате предвид, че гоните състезателни цели? От ЧУ засега само ПЧМГ предлага такава възможност като подготовка. Да, и Питагор, но тъй като отскоро имат прогимназия, не са се споделяли повече подробности от потребители тук.
Аз умишлено попитах какво се има предвид, защото ми се е случвало да се сблъскам с неразбиране от страна на родители относно особеностите на състезателна/училищна математика. Често срещана заблуда е, че добри постижения на състезания, означава и безупречно НВО (и по тази причина се записват по школи и курсове за състезателна математика). Е, това не е задължително, по ред причини. Затова е важно човек да си определи целите, за да получи по-адекватни съвети.

Русалке, мисля че Фенси под "другите", имаше предвид ЧУ, а не деца Joy

# 162
  • София
Ми те и в другите ЧУ учат деца. И сред тях, с уроци или без,  има немалко такива, които не само че могат, а и изкарват над 95 точки. Ок, не е  общо такъв резултатът за целия випуск (то и в СС не са такива средните, макар и да са  отлични), но са излишни подобни обобщения кой какво постига с уроци или без. Все пак над 280 деца в София имат сбор от двете НВО >=190 точки.

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 20:54 от пенсионирана русалка

# 163
Не, Русалка, не са излишни. Именно заради подобни подмятания, като това на което отговарях. Това е истината.
Ако дружно всички в СС спрат уроците, средния резултат ще падне с до 4-5 точки. Не повече. Подобни нива в момента всички останали училища постигат СЪС уроци. Та и да подмятат и да не подмятат все тая.
И не говорим за конкретни деца или техни резултати, а за средни числа на випуск.

# 164
  • София
Не, Русалка, не са излишни. Именно заради подобни подмятания, като това на което отговарях. Това е истината.
Ако дружно всички в СС спрат уроците, средния резултат ще падне с до 4-5 точки. Не повече. Подобни нива в момента всички останали училища постигат СЪС уроци. Та и да подмятат и да не подмятат все тая.
И не говорим за конкретни деца или техни резултати, а за средни числа на випуск.
Щом казваш...Няма как да си говорила горе за средни резултати на випуск (понеже  знаеш какви са точно и по БЕЛ, и по мат барабар с уроците при някои деца), но сега е удобна такава теза. Написа в предишния си пост конкретни стойности за БЕЗ уроци (95-96 точки), а такива не са и резултатите (средните) на СС. Ако добавим и малкия бонус от 4-5 точки, който биха донесли уроци според теб самата (понеже нали 95-96 е БЕЗ),  средният резултат взе, че скокна на 100..

Пак подчертавам, не оспорвам въобще постиженията на СС, само не намирам за редно с такава лекота да се казва кой колко изкарва.

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 21:32 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт