Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 827
  • 774
  •   1
Отговори
# 330
Актуални мнения за Британика парк скул има ли? НВО ги видях, друго ?

# 331
  • София
Dandelion честно казано нямам мнение възможно ли е или не, абсолютно ми е безразлично. Никак не ме интересуват сертификатите, нито опитите да се взимат от детска градина. Както казах моята логика е друга. Интерес към състезания на АЕ при моите деца също няма, така че и това не следя. Изобщо споровете за овладяване на АЕ са ми скучни, съжалявам, че не подминах.
Скучни, но за мое изумления периодично се подновяват. Аз не разбирам тогава за какво е спорът, дори върнах назад страниците. Не ти разбрах логиката, може би и защото не четох внимателно всичко подред и нещо в дискусията ми е убягнало.
Пак по темата за езиците - никога не бих насърчила децата си да се явяват на изпити за езиков сертификат на ниво А1 или дори В2 и да ги пращам на курсове за целта, струва ми се тотално безсмислено. Аз самата директно си се явих на С2 в по-късна възраст, след гимназия. Дори и това никой никога не ми е поискал, въпреки че съм ползвала активно езика на всяка позиция, която съм заемала. Но в случая в училището на моите деца стандартно целият випуск си се явява на изпитите всяка година и това е нещо, което децата всъщност искат (или поне моите, предлагала съм им да пропуснат). За училището е начин да доказва резултат (както е НВО-то за български и математика) и не виждам някакъв особен казус в това, със сигурност не е проблем за родителите на деца в училището, които имат вариант да не плащат за тези изпити. Тази практика е ясна предварително, обявена е, както и фактът, че изпитите не са включени в цената. Всъщност единствено се явява проблем периодично за родители извън училището, за които в ранните сертификати няма особен смисъл. Ами добре, но те не се плащат от данъци все пак.

# 332
Защо да го изключат, Нединка?

Влиза в пубертета, ученето не му е приоритет, но поне засега аз все още успявам къде с добро, къде с лошо (основно с лошо) да го накарам да поддържа много високо ниво, опитва се да отговаря и да си извоюва някакви позиции, но не използва правилните методи и стигаме до доста сериозни сблъсъци. Засега само у дома, слава богу. А училището много държи на дисциплината и уважението във всички посоки.

# 333
  • в страната на чудесата
За Британика - забележки към кухнята и сравнително свободния достъп, скъпи униформи, забележки към математиката. АЕ е на ниво, повечето учители са ангажирани и децата се чувстват добре. Средностатистическо ЧУ, засега без някаква идентичност в академичен план, но с добра среда.

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 15:19 от Фран

# 334
wild boys mom, mock exam за cambridge certificate ли е било, това се опитах да се ориентирам. Тоест изпит за CAE, но взет с макс точки и оценен за C2? Със Speaking включен? За дете в 4 клас още ми е странно, но поздравления ако е бил такъв изпит и взет с топ резултат.

Blondie Anna: да, mock exam, взет с над 90%. Синът ми е 5 клас, но винаги е бил много силен по отношение на английския език - има публикувани разни разкази и поеми от 8-годишен насам, просто му се отдава. Напоследък доста го мързи да пише, надявам се да се върне към това.

За саркастичните: вижте сега, според сайта на Cambridge (CAIE) следните 5 училища са регистрирани като Cambridge училища в България: BSS, Darbi, Izzi, St George и Zlatarski. Доколкото разбрах, отскоро и Cosmos, но то засега не фигурира в онлайн регистъра. За мен това е важно, тъй като децата ми започнаха в такова училище и искам да имат Cambridge Primary диплома. За да я получат, всяка година държат изпити по математика, английски език и наука и те се оценяват от външни оценители. Същите тези изпити държат и съучениците им. След получаване на дипломата за primary, може да се продължи с lower secondary, upper secondary, advanced. На мен планът ми е да се следват тези програми, доколкото е възможно в България, пък вие си бройте точки на хипота, кенгура и пчелички и се убеждавайте колко по-велико е едно училище спрямо друго.

Между другото, не знаех даже, че има спелинг бий, което се организира тук, ще проверя кога ще го има пак, тъй като децата го харесваха преди да се преместим. Иззи ни предложи само Хипото през изминалата година, но то съвпадна със ски лагера, на който повечето деца вече бяха записани, и много малко успяха да се включат.

# 335
  • Blondeville
Wild boys mom, браво на детето, запишете го тогава на същинския изпит, щом се е справило така добре на пробния.

# 336
  • Пловдив/София
Не дочетох, но по темата дали един по един се взимат сертификати, или с натрупване- аз взех директно С1 и на двата езика. За английски ходех няколко месеца на курс и пак беше зор, много специфики има, но го взех де, макар и с посредствен резултат. По немски някак ми беше по-лесно- направих два примерни изпита, и изкарах 88% (сега разбирам, че трябвало 90 за следващо ниво,  но все тая). Странното е, че английският ми е по-добър, та може и възрастта да има значение- тогава бях тийн, а за немския в зряла възраст вече.
Малкия го пускам на детските нива, първо защото масово ходят, второ кефът като се справи добре е голям- някак отплата за усилията през годината. Ако станат твърде скъпи ще се замисля, сега май беше под 200лв.

# 337
wild boys mom, mock exam за cambridge certificate ли е било, това се опитах да се ориентирам. Тоест изпит за CAE, но взет с макс точки и оценен за C2? Със Speaking включен? За дете в 4 клас още ми е странно, но поздравления ако е бил такъв изпит и взет с топ резултат.

Blondie Anna: да, mock exam, взет с над 90%. Синът ми е 5 клас, но винаги е бил много силен по отношение на английския език - има публикувани разни разкази и поеми от 8-годишен насам, просто му се отдава. Напоследък доста го мързи да пише, надявам се да се върне към това.

За саркастичните: вижте сега, според сайта на Cambridge (CAIE) следните 5 училища са регистрирани като Cambridge училища в България: BSS, Darbi, Izzi, St George и Zlatarski. Доколкото разбрах, отскоро и Cosmos, но то засега не фигурира в онлайн регистъра. За мен това е важно, тъй като децата ми започнаха в такова училище и искам да имат Cambridge Primary диплома. За да я получат, всяка година държат изпити по математика, английски език и наука и те се оценяват от външни оценители. Същите тези изпити държат и съучениците им. След получаване на дипломата за primary, може да се продължи с lower secondary, upper secondary, advanced. На мен планът ми е да се следват тези програми, доколкото е възможно в България, пък вие си бройте точки на хипота, кенгура и пчелички и се убеждавайте колко по-велико е едно училище спрямо друго.

Между другото, не знаех даже, че има спелинг бий, което се организира тук, ще проверя кога ще го има пак, тъй като децата го харесваха преди да се преместим. Иззи ни предложи само Хипото през изминалата година, но то съвпадна със ски лагера, на който повечето деца вече бяха записани, и много малко успяха да се включат.

Ааа, а пък на мен ми обясняваха Иззи-фенките колко е тъпо да се проверяват училищните знания чрез външен измерител. И само да припомня, че пчеличките и хипопотамите започна да ги брои потребител на Иззи. До преди да се повдигне от нея темата изобщо не е споменавано. А какво остава да мерим нещо. Но разбирам, че сега е удобно внушението да е друго, след като нещата се оказаха различни за училище Х и СС.
Понякога се чудя забравяте ли какво и от кого е написано само на предната страница?

Иначе пожелавам на Иззи скоро да докаже, че Кейбридж лиценза не е само за привличане на клиенти. Защото компанията от училища, в която се намира, не е за завиждане. Та в този ред на мисли пожелавам да докаже, че този лиценз има смисъл и училището дава съществено по- високо ниво на образование от Свети Георги, Златарски, Дарби и т.н.

И браво на ПЧМГ: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02Yn129m2Ch6de2 … d=100047363603716

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 10:00 от Fancy

# 338
Аз не коментирам едно дете, а разказаното, че на 4-окласниците от училище Х са им дали пробен САЕ и те са изкарали резултати С1 и С2, което е абсурдно.
И защо не видях е тези 4-окласници на английското кенгуру, спелинг бий, или на хипо? Защо тези толкова знаещи деца не ходят на тези състезания?

Фенси, за протокола - ето кой започна разговора за птичките и пчеличките, не беше родител от училище Х...

# 339
  • Blondeville
Ааа, Fancy, с тия топ резултати на CAE в 11 клас хич не ги хвали ПЧМГ, не са ли го взели още в 4-и са изостанали Stuck Out Tongue Winking Eye

Сега сериозно, постиженията на детето на wild boys mom са страхотни като за mock exam, но нека бъдем реалисти, че по-скоро такова ниво на тази възраст е изключение. Защото аз не се сещам за много деца на 8 с публикувани разкази и поеми на чужд език (не знам за какво издание иде реч, но все пак си е постижение).

Друга потребителка, чието дете е взело рано (11 г) сертификат (не помня FCE или CAE) много добре обясни как са били изключение и единствени на такава възраст на същинския изпит.

# 340
Аз не коментирам едно дете, а разказаното, че на 4-окласниците от училище Х са им дали пробен САЕ и те са изкарали резултати С1 и С2, което е абсурдно.
И защо не видях е тези 4-окласници на английското кенгуру, спелинг бий, или на хипо? Защо тези толкова знаещи деца не ходят на тези състезания?

Фенси, за протокола - ето кой започна разговора за птичките и пчеличките, не беше родител от училище Х...

Не схващаш май. Ако едно дете в 4 клас е покрило CAE или C2(а внушението беше за повече от едно дете от възпитаници на училище Х, че са покрили C2 в 4 клас), то няма да го търсим в класиранията на пчеличките и хипопотамчетата за PET и KET. Wink Та никой нищо не брои. А просто се искат доказателства за твърдението.

Блонди, всъщност има деца, които пишат чудесно на чужд език. И есета, и други неща. А и деца, родени и израстнали в английска среда, не са много представителна извадка за успехите на училище Х в обучението по английски език.

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 12:55 от Fancy

# 341
Гледам във ФБ и резултатите на някои от децата на ПЧМГ: 208, 207, 206, 205 от 210т! БРАВО!!!

# 342

А и деца, родени и израстнали в английска среда, не са много представителна извадка за успехите на училище Х в обучението по английски език.
[/quote]

За това съм съгласна. Но моето впечатление е, че доста деца от класа на сина ми владеят езика на много високо ниво (някои близо до нейтив според него). Освен това, пак заради Кеймбидж изпитите, учат математика и науки на английски език, което определено обогатява речника. Недейте да отричате всичко в опита си да очерните конкретно училище, има позитиви в този подход и те са очевидни.

# 343
Както вече казах, пожелавам на Иззи да докаже нуждата от Кеймбридж праймъри, да докаже, че то дава по-доброто образование и успешно да приложи лиценза за това. Защото до тук, в БГ условията, ситуацията с Кейбридж праймъри и т.н. показва посредствено приложение. Групата изброени училища с лиценз са такива. Също и тези с IB.

Впечатления на дете не са доказателство, че някой владе на език на високо(нейтив) ниво. Има си адекватни, НЕЗАВИСИМИ, външни измерители. До тук не виждам Иззи да са показали резултати от годишни изпити към Кеймбридж по науки(заради лиценза си).

Никой не се опитва да очерни никого. Просто Тинки написа, че е тъпо да се хвърлят някакви хвалби и реклама без да са доказани. И когато не могат да бъдат доказани, вместо да се отговори по същество на въпроса, веднага да се минава в нападение и да се обръща темата отново към анти СС разговор.

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 14:15 от Fancy

# 344
  • София
Позитивите стават очевидни, когато са доказани. Преди това са просто твърдения във форум.
Не ме разбирайте погрешно, аз нямам нищо против Иззи, дори искрено се надявам да се докаже като много добро училище и да има повече добри алтернативи в София. Резултатите им на НВО за мен са чудесни като за първи випуск. Но масовото владеене на английски на ниво С1/С2 в 4-5 клас съвсем не е очевидно, а още по-малко доказано.

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 13:58 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт