Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 563
  • 774
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Честно казано, моите наблюдения са, че булинга за марки и скъпи предмети е по-силен в ДУ. Вчера тръгнах да пиша история за тормозено дете в ДУ - че не носи маркови дрехи - и оттам разпитах моето, което първоначално дори не схвана за какъв точно тормоз става въпрос.

# 706
  • София
От моят опит ще се съглася с Бърди. Бяхме в градинка с приятелски деца и техните съученици от ДУ. Разговори за телефони, кой какъв модел телефон има, ама аууууу... (деца преди прогимназията, да не помислите тийнове). После последва хвалене с някаква Прада блуза, друго се хвалеше с Шанел (все напълно непознати марки за моето дете). Не съм чула сред съучениците да се говори за такива неща. Наистина обаче се хвалят с почивките си, кой къде е ходил, къде ще ходи и си разменят идеи, къде да помолят родителите си да ги заведат.

# 707
  • София
За почивките е така, да, споделят си, но поне при нас подигравки не съм чула да има с кой къде ходи и не ходи.

# 708
Честно казано, моите наблюдения са, че булинга за марки и скъпи предмети е по-силен в ДУ. Вчера тръгнах да пиша история за тормозено дете в ДУ - че не носи маркови дрехи - и оттам разпитах моето, което първоначално дори не схвана за какъв точно тормоз става въпрос.

Дъщеря ми беше от 1 до 7 клас в ДУ. Едно от най-желаните в центъра, а и в цяла София. До 4 клас имаше чат пат изцепки за дрехи, телефони, разни джаджи и големина на жилището, но в прогимназиалния етап това си стана тенденция. Да имаш Айфон, Найк, Филип Плейн и т.н. си стана критерий за това дали си от пичовете или задръстените.

# 709
  • в страната на чудесата
В пчмг не се толерират пътувания в учебно време. А кой къде ходи през ваканцията си е негова работа.
Ученето и залятите от проекти, за което Тинки спомена преди време, не е много. Да не кажа, че може да е по две и пак да има време за всичко. Въпрос на навици и организация, за който ги има. Тези които ще са 9 клас са три паралелки 18,16 съответно ит и физика и една природна.
Коментари по отношение на материалната част не съм чувала никога от децата, казаното нагоре беше изненадващо и според мен отразява някои липси в конкретната микро среда. Никога не съм чувала подобни неща и сред връстници от СС, които познаваме.

# 710
  • Blondeville
Като бях ученичка в 5-и клас, в ДУ в Люлин, по време на час един съученик изкоментира за мен “Тя е толкова слаба, защото майка ѝ и баща ѝ са учители, а учителите са бедни и сигурно нямат пари за храна” Учителят го замери с тебешир…Та нито е отсега, нито е патент на ЧУ, напротив - до манталитет и светоусещане е. Хората, които могат да се определят като истински богати най-малко парадират с нещо, живеят си в тих, ненатрапчив лукс без да говорят за него. Хвалещите се с марки, лога и притежания са обикновено уонабита и парвенюта. И децата им прихващат.

За почивките - явно отсега трябва да подготвя децата - с баща им имаме фобия от летене, та няма да има как да ги заведем някъде на по-далечни и екзотични дестинации Grinning

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 18:25 от blondie_anna

# 711
Интересът по марките не е роден патент. В чужбина също тийновете се интересуват и коментират. В едно от училищата беше забранено да се носят дрехи с големи разпознаваеми лога и щампи, но въпреки това правилото се нарушаваше, особено от руските ученици. Като застудя, момичетата масово извадиха прословутите пуловери с мечета.
Коментират много, като се спрягат най-скъпите брандове и има нещо като групички на по-заможните. Колкото и да си над нещата, на 12-15 г. неизменно ще се впечатлиш.

# 712
  • София
За почивките е така, да, споделят си, но поне при нас подигравки не съм чула да има с кой къде ходи и не ходи.
Подигравки няма и при нас, само идеи и споделяния Simple Smile

Лейче, и в Иззи не се толерират почивките по време на учебната година, но има ваканции. Като се видят децата са много близки и си споделят. Наистина ли децата при вас не си споделят? При нас често някои ходят и по почивки заедно.

# 713
Ние идваме от частно училище в чужбина. Ни марки знаеха, ни чудо.
А родителите, Ами те бяха президенти на мултимилиони бизнеси, как никое от децата им не се пънеше, кои са родителите му.
А чатовете във Вайбър групите. На езикът им могат да завидят отбор хамали. Видях как две госпожици настроиха цял клас срещу едно от момчетата и го принудиха да отиде в друго училище.

# 714
Не знам как е било в училището на децата ти, коментирам за това на моето. Политиката на училището е да не се обсъжда статус, както и не се разкрива кой е със стипендия. Но децата си споделят в свободното време и всичко се знаеше.

# 715
При тормоз обикновено някой води парада. А другите следват да не изпаднат при аутсайдърите.
Получава се, когато учителят не си свърши работата.

# 716
Или когато у дома някой не е свършил своята. В нашият случай детето страдаше точно заради тази неспособност на нечии родители Големи претенции, с нищожно покритие.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 20:47 от Fancy

# 717
Учителите може и да не разберат. Има много хитри и манипулативни деца, които тормозят много фино, а пред възрастните са живи ангелчета. Често се случва реакцията да е: "Ама сигурни ли сте, че Х тормози детето Ви? То е много възпитано и добро дете."

# 718
Ролята на класния ръководигел е точно това, да консолидира класа и да тушира такива прояви. Когато някой се оплаче, ще си отваря очите повече.
Друг е въпросът дали им се получава.

# 719
За какъв тормоз всъщност става дума?

Общи условия

Активация на акаунт