Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 566
  • 774
  •   1
Отговори
# 690
Потвърждавам за това, че в класа на моето не са коментирали деца от СС дали са по- богати или не.. Те рално двете училища не са ли с най- ниските такси сред останалите частни:)..
Както е написано по- горе ходят с униформи..При момчетата вече като по- големи забелязвам залитане по по- скъпи маратонки..
Така или иначе от доста време се каня да ви питам следното.. Моя син иска да продължи в ПЧМГ и след 7 клас / тази година ще е 7ми/..не иска АК, а при него опция с друг език   освен английски няма. Парите не са проблем, но в предишни коментари чета, че ги заливат с проекти и се учи твърде много. Колко е това много? До момента никак не ми се струва, че е много, а по- скоро нормално за такова училище. Има отлични оценки, но грам не е ученолюбив ..ако може да скатае по разказвателен го прави. Но пък ако от 8 клас седи по- цяла вечер да учи не съм ок..
Другия вариант е втора английска, но той харесва малки класове, харесва това, че в училището всички се познават. Има ли някой, който може да сравни двете училища.. Всякакви съвети приемам.
Добавям че иска паралелка с физика.

# 691
Допреди да си дойдем в България, нямаше идеи за марки.
Тук направо го подлудиха - маратонките му не били маркови, баща му ходел с много коли и нямал пари да му плати таксата ( интересно кой ли я плаща), защо не ходел с анцуг а с униформа (ами униформата ви е задължителна, но кой се интересува от тези неща). Иначе онези ученици, дето ги изловиха с Майбаха, бяха от нашето училище. На другия ден беше с нова кола.
Мога ферман да напиша за тези неща, за 3 години видях много. И няма значение в кой клас са, всичките са ...деца на родителите си.

# 692
  • В офиса
Хубаво, ще приема, че приятелчетата на моите деца са били от по-отворените. И не знам защо го приехте на чест, говорех за типичния младежки хаплив хумор, а не за социологично изследване, или реферат по темата.
На сина ми класа е 26 човека, не е бутиков. Но пък може следващите да са вече малки. Много, много, колко да се учи, ако детето се фокусира върху това, което му е интересно, няма начин да преучи. Е, успехът не е 6:00, а 5:75, да кажем.

Титина повдига друга тема, която е важна, тази за булинга. Мисля си, може да бъркам, но булингът днес е много по-изтънчен и фин, отколкото по наше време. При нас всичко беше просто: "Иванчо ми каза идиот, пък аз му праснах един". Сега е повече психически тормоз и айфоните и джорданките са част от него. И картинката как в един клас има 20 деца и няма ни едно, което осмива другите за материални неща (или външен вид, начин на говорене, друго) е ... ами, идеалистична.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 13:51 от Тинкърбел

# 693
Хмм.. очаквах, че бройката е по- малка..
А ако трябва да се сравни с прогимназиален етап?

# 694
  • В офиса
Сега са 3 паралелки, може да е по-малка бройката деца в клас. Съседния клас, които са природни науки, са 15, или по-малко. Не мога да сравня с прогимназията.

# 695
Нямам дете в частно училище, но преподавам в школа, където идват деца от много училища (вкл. частни) и мога да споделя, че разликите в материалното положение далеч не се изчерпват с телефони/дрехи.
Напротив, най-големите разлики, които аз забелязвам, са в пътувания (едното е било при баба за ваканцията, другото е карало ски в Алпите), преживяванията и самия стандарт, който може да си позволи семейството. 
Не, децата не парадират с това, родителите също, но си личи и.тези, които не смогнат на стандарта, страдат.  Чувала съм реплики от типа "Как така не си летял със самолет?!, "Как така нямаш твоя стая?" - чисто детско изумление, което не цели да нарани, но детето, което не е правило тези неща, се жегва.  Отново казвам, че не смятам, че има виновен в много от тези ситуации, но се случват.

# 696
Много благодаря на всички, които са ми отговорили. Действително ми помогнахте да се ориентирам.

Пипи 2013, Titina, къде учат вашите деца?

Иначе да, първо дете ми е. Знам, че е рано и много неща могат да се променят, но какви заложби ще прояви си зависи от него, от нас зависи да сме се организирали и подготвили и да не се окаже, че сме останали с един вариант и той е калпав.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 14:53 от AirFairy

# 697
Аз лично не смятам, че точно този тип булинг е характерен само за ЧУ. Вероятно в някои ЧУ, като това на Титина, е особено засилен, но в повечето други това е от порядъка на елитно държавно.
И винаги съм смятала, че е въпрос на възпитание. И на моето дете, и на другите. На моето - как ще преработва различията във всички сфери на живота.
Моето дете страдаше в горните класове от булинг(не е свързан с материално положение, а с чиста завист, че се справя по-добре от тези, които са от ПУК в училището). Мога да кажа, че децата, които упражняваха булинга бяха две категории. Едната: тези, които са се припознали за феймъсите на випуска, и втората: тези с огромни комплекси заради външни белези, които искат да се приобщят към групичката на феймъсите, но не ги приемат. Вторите бяха силно манипулативни, преиначаваха и лъжеха до безобразие. Вероятно майките им ме четат тук и се разпознават. Та да им кажа...молете се в АК децата ви да не бъдат тормозени по начина по който вашите тормозеха моето дете, а и още 2-3, които дойдоха в класа след ПУК. Една от причините моето да не иска да се готви, за да  да учи в АК е именно потенцила да продължи да учи точно в тази токсична среда.

Училището реагира сравнително адекватно в ситуацията. И имаше дори сериозни предупреждения към насилниците. Точно поради това се въздържах да прибягвам И до полиция, а имах основания и можех да подам жалба.

Като цяло не смятам, че нездравата среда е характерна само за ЧУ. Въпрос на късмет е дали и къде ще попаднете на подобни деца, или ще имате късмета да се формира чудесен клас.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 15:32 от Fancy

# 698
  • София
Постът на Alyssa относно разликите в материалното положение е право в целта. Това е неизменна част от живота. В университета, особено ако учат навън, ще срещнат хора с най-различен опит и произход - от наследник на солиден строителен предприемач или дете на петролен магнат например до сирак, чието менторство и стипендия са поети от някоя фондация. Социалните различия са навсякъде, затова е добре децата да имат здравословен реализъм.

Тормозът е нещо друго, постепенно се израства, или поне по-лесно се формират групи и така да бъде избегнат, но в малките класове може да бъде сериозен проблем.

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 15:47 от Prizma

# 699
Аз пък да си призная честно, не бих държала детето си в училище в което е тормозоено по какъвто и да било начина.
Фенси, дали в този случай чак пък толкова си заслужава училището? Sad

# 700
И как знаем, че на друго място няма пак да се случи същото?

# 701
  • В офиса
Пак е идеалистично това, Хоуп. Тормозът в началото си не е такъв, че родителите да го хванат, просто на детето му е малко по-криво, но не казва, а даже може да не може да формулира защо. Могат да минат месеци, докато родителят разбере, че има тормоз. И защо тормозеното дете да бяга? Това е хубавото на ЧУ, че когато се разбере за такова нещо, те имат апарат и механизми за реакция и обикновено реагират и после следят за рецидиви.

# 702
В АК конкретно тези неща нямат значение.

# 703
Аз пък да си призная честно, не бих държала детето си в училище в което е тормозоено по какъвто и да било начина.
Фенси, дали в този случай чак пък толкова си заслужава училището? Sad

Да, смятам, че напълно си заслужава, защото:
1. Реагираха адекватно, за разлика от много други ЧУ в подобна ситуация;
2. Защото бягството не е добър възпитателен метод за моето дете. Научи се да се бори и да си отстоява позицията.;
3. Защото насилниците трябва да си получат заслуженото, а не да се чувстват победители;
4. Защото във всяко едно друго отношение училището е много повече от алтернативите му;
5. Защото няма никаква гаранция, че и в следващото няма да има подобни ситуации;
6. Защото повечето момичета в пубертет са отвратителни. Simple Smile

# 704
  • София
С две деца в ПЧМГ, за първи път чувам това за "богаташчетата". Не съм чувала и никога децата да се сравняват със СС, обикновено сравнението в с математическите гимназии по линия на успехи и каквото и да било друго в областта на знанията. А пък заради униформите не си сравняват и дрехи, марки. Не знам и как се сравнява богатството на човек по някакви външни белези, за да се знае къде какви са . Липсата на родителски срещи също изцяло отнема възможността да се види коя майка има скъпа чанта или е пристигнала от фризьор. Освен това доходите на хората се менят във времето, и в двете възможно посоки. Лично мен ме интересува дали децата са добре възпитани и как се държат.

Общи условия

Активация на акаунт