Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 640
  • 774
  •   1
Отговори
# 675
  • София
AirFairy, Питагор доскоро беше само начално училище (до 4 клас), затова се "губи" в класациите до 7 клас. От 1 години вече са основно (до 7 клас) , тоест, ако не се лъжа, догодина ще имат и първи седмокласен випуск. ПЧМГ, пък е гимназия и имат випуски след 4 клас. Преди много деца от Питагор кандидатстваха там (бяха и в една сграда), сега вече могат да си продължат в същото училище ако искат без допълнителен стрес от изпит в четвърти (тук още не е съвсем ясна концепцията на Питагор относно изпита все пак, но горе-долу засега е така). Но пак много кандидатстват в ПЧМГ, предполагам и в СМГ и НПМГ.

Относно материалното положение на родителите...бих казала, че вероятно във всяко ЧУ има всякакви хора. В никакъв случай не преобладават от типа с "големите къщи и бизнеси" Simple Smile Това в никакъв случай не трябва да ви притеснява.

# 676
  • София
ПЧМГ е математическо училище след 5 клас, а Питагор е по-скоро общообразователно със силно застъпена математика от ПУК до 7ми. Двете са на един и същ собственик. Съвсем кратко маркирам, предполагам, че има в темата потребители, които могат да дадат много повече информация.
Ако правилно разбирам втория Ви въпрос, притеснявате се дали детето ще попадне в среда на презадоволени деца с маркови дрехи, скъпи автомобили и луксозни жилища и дали ще се чувства комфортно там. Мога да отговоря от опита си с две деца в Света София - повечето родители в класовете им са работещи професионалисти с високи доходи подобно на това, което описвате за себе си. Децата се обличат нормално, дрехите на повечето са от масовите марки, не Гучи и Версаче. Има, разбира се и семейства по-абстрактни доходи, но в никакъв случай това не е преобладаващо. На такива семейства можете да попаднете навсякъде, включително в кварталното училище. Моите деца не са се впечатлявали и като цяло не мисля, че някога им е било тема за разговор. Изобщо не го слагайте като съображение когато избирате училище за детето си.

# 677
  • Пловдив/София
Здравейте! От известно време ви чета и сега се запознавам със старите теми. Ще си ги дочета, но имам няколко въпроса през това време.

Моето дете ще бъде сега в ДГ, но искам да де ориентирам от сега, предвид че се кандидатства за ПУК.

Единият ми въпрос е относно Питагор и ПЧМГ. Каква е връзката между двете училища? Питагор е много желано училище, но виждам, че изчезва от класацията за НВО 7 клас. Децата се местят в 5 клас в СМГ и ПЧМГ ли? Децата от Питагор имат ли някакво предимство в ПЧМГ?

Вторият ми въпрос е относно материалното положение на родителите. Конкретно се интересувам от Питагор и СС. Знам, че сте го обсъждали, но имам притеснения по въпроса. За нас в момента таксата не би била проблем, ние сме хубави професии, но все пак живеем в неелитен квартал, в обикновено жилище, имаме нова, но евтина кола. Скъпи дрехи за детето не се взимат, единствено аз си позволявам за себе си някакви неща.

Харесва ми, че в двете училища децата се състезават според знанията, не според придобивките, но едно училище не е само училище. Там се създават и приятелства, гостува се, ходи се по рождени дни. Ако на другите деца родителите са със сериозни бизнеси, големи къщи в Бояна и т.н., разликата ще се забележи веднага. Та как седят нещата?

От друга страна, ако детето ще е в ДУ, трябва да мисля за смяна на жилище, защото това, което ни е по район е твърдо НЕ. А доколкото разбирам,  в желаните държавни  същите пари отиват по други пера.

Детето няма все още 3 години и знае числата до 10, познава ги като цифри, може да преброи еднакви предмети до 10, познава буквите, цветовете и основните фигури. Без да съм се занимавала целенасочено с него, просто са му интересни. Тоест все си мисля, че ако продължава така, няма да е излишна амбиция, а по-скоро ще е неглижиране, ако не му осигурим подходяща среда.

Моля ви, ориентирайте ме. Продължавам да си чета темите, но моля, ако някой има възможност, да отдели време за въпросите ми.
Първо дете ви е, нали?
С най-добри чувства казвам, че знанията на 2 и училищните умения не винаги имат пряка връзка. И моето дете знаеше доста букви на 2г и ги пишеше в пясъка, но му беше доста трудно в първи клас и по принцип училищните изисквания са му неприятни и понякога на границата на възможностите. С второто опитвам да съм по-умерена в амбициите (пък то поддава повече, но просто имам едно наум вече).
Отностно доходите- ами усеща се разлика. В нашия клас си има изхвърляне, винаги се търсят скъпи подаръци за учителите, към половината са с много маркови чанти, които аз не различавам като марки, но ми се виждат от клас 500лв+. Аз работя от вкъщи и редовно отивам с тениска за 10лв, та съм претръпнала, но да си призная по събиранията ме гложди- дали изглеждам поне поносимо за “компанията”. Има още няколко като мен, но си е пъстро и може да ви замисля на моменти. Това от родителска камбанария, от детска нямаме проблеми- забранени за им играчки, телефони, ходят с униформи и няма хвалене с придобивки поне до трети клас, нагоре още нямам опит.

# 678
  • В офиса
По отношение на втория въпрос - и в държавно, и в частно училище, ще трябва да адресирате притесненията си. Т.е. винаги ще има деца, които ходят на по-екзотични места, или носят по-готини играчки, или му се подиграват на телефона, или дрехите.... Особено в пред-пубертета и ранния пубертет това е нещо, което се случва в наши дни. После децата някак поумняват, или възпитанието започва да личи (защото децата от тези училища се възпитават от разумни родители)
Като цяло в СС средният родител е по-заможен, отколкото в Питагор/ПЧМГ. Даже това, че на второто таксата е по-ниска, местоположението е по-кофти, сградата е по-стара, има по-малко удобства, игрища и т.н. води до такива мисли. Децата от ПЧМГ наричат децата от СС "богаташчетата", не със злоба, разбира се.
Лично мен финансовите разлики никога не са ме притеснявали, част от живота са, децата трябва да се научат да ги отиграват без да им тежи. Имам дете в СС, в ПЧМГ и в СМГ, ако детето се чувства на мястото си, значи всичко е точно.

# 679
Според вас, дете, което не е ходило и ден на градина, има ли шанс да бъде прието в хубаво частно училище?

# 680
  • София
Проблем би могло да бъде, че не е свикнало на правила в група. Но зависи от детето. Ако следва правилата, седи на чин, изпълнява указанията на учителите, общува нормално с другите деца и е усвоило знанията за съответната възраст, защо да няма шанс? Но докато стигне до прием в училище, то трябва все пак да е минало задължителното предучилищно образование. Или идва от чужбина?

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 21:59 от sanaka

# 681
За знания и готовност, аз ще се занимавам с детето. Притеснява ме липсата на организирани контакти с други деца, но ще търся варианти като му дойде времето. Не е живяло в чужбина.

# 682
Satine, не се притеснявай за това! Изобщо. Ще има време за организирани контакти! Hug

# 683
  • София
От тази година предучилищното образование става задължително от 4-тодишна възраст, така че ще има достатъчно време да изгради навици за работа в група и да има организирани контакти с деца. Освен ако не изберете самостоятелна форма на предучилищно образование, но за това ще Ви трябва решение на експертна комисия към РУО.

# 684
А, Зигзаги ❤️
Може би наистина ще ми трябва такова разрешение. Санака, благодаря за съвета, аз си мислех, че просто мога да не пускам детето, не знаех, че трябва и да е документално подкрепено. За съжаление не е въпрос на каприз, обстоятелствата го налагат.

# 685
  • София
Сега разбрах какви са обстоятелствата. Няма да имате проблеми с разрешението. И не се притеснявайте за дреболии. Много късмет желая! Heart

# 686
Satine, Heart
Имам познато дете, което е ходило общо не повече от 100 дни на детска през всички години. Поради чести респираторни заболявания, родителите много го пазеха. Гледаха го бабите. Единствените проблеми в първи клас бяха да свикне с шума в училище и с обичайните за децата побутване, изпреварване в стола, викане и изпускане на учебници и химикалки.
И при вас всичко ще бъде наред, не се притеснявай! Особено ако сте в частно училище с по-малко класове.

# 687
  • в страната на чудесата
Тинки, някакви данни от нап ли имаш?
И детето ти е в Пчмг в какъв курс та знаеш как наричат тези от сс. Това е мн тъпо... без извинение.

# 688
  • В офиса
И що скочи с лошо. И на дъщеря ми приятелите от ПЧМГ така се бъзикаха, и на сина ми. Чак пък да не мога да обобщя нещо, видяно в два випуска през 5 години.  Не споменах друга легенда - едното училище се води на ит-тата наемници, другото на свободните професии.
И пак не мога да предоставя статистически данни къде учат децата на програмистите и къде на адвокатите. Щом трябва да пишем дисклеймъри - моля, приемайте всичко написано тук като лично наблюдение - б@си, аудиторията тук има поне средно ниво на интелигентност, за да уточняваме такива неща.

# 689
Това с "богаташчета" изби рибата Sad
Детето ми е състезател и в отбора имаше деца от СС. Ако него го питаш, кой къде учи идея си няма. Не се разпитват и не се вълнуват от такива неща.
За това че децата са от СС разбрах от майките с които пия кафе.
Миналата седмица детето се запозна с друго от Дорис Тенеди. Изобщо не беше запомнил училището, нито му дремеше детето от къде е. Сподели, че учи немски и аз го помолих да пита в кое училище. Три дни пита и все забравяше името, та характеризация какви са децата там трудно би могло да направи.
В Питагор децата са с униформи и нямат телефони. Мерят се по два фактора, кой колко знае и кой какво може.

Общи условия

Активация на акаунт