Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 646
  • 774
  •   1
Отговори
# 660
  • София
От Англия идва детето, с АЕ е.
Ще погледнат всички предложения, благодаря!
A досега е учило по IB? Защото в Свети Георги има А левъл и чувам много суперлативи, дори повече отколкото за AESS.
Не, не е учило по IB, даже не е било в частно училище в Англия, учило е в държавно. Просто сега се чудят какво да правят, защото не мислят, че след 3 години там ще изкара приравнителни изпити за държавна гимназия тук и когато започнали да проучват други варианти, от Меридиан 22 са им казали, че може при тях без приравнителни изпити да го включат в IB паралелка. Затова им казах да проверят и други варианти освен Меридиан 22 /за което тук няма особено много инфо/, тъй като могат евентуално и в други частни гимназии с IB програма да проверят как стоят нещата.
Не държат на някакво много академично училище, но все пак искат добра среда и нормална такса.
Едит: Принцно детето е трябвало да си продължи в Англия, но поради лични причини на семейството това няма как да се случи и сега спешно трябва да намерят вариант в София.

# 661
Децата на експади (командировани ли се води на български?), на служители в посолствата.. , учрежденията плащат

# 662
  • София
Това половината, другата половина - деца на състоятелни българи.

# 663
Проучете си добре за Меридиан 22.
Не знам дали няма да е добре да се пробва с изпит за ДУ. Може би първо някакъв курс, за да се подготви малко.

# 664
Доколко знам най-близко до английската система е Златарски.

# 665
  • софия
Ако наистина св.георги имат Аlevel, щом семейството идва от английската система не мисля, че  има място за чудене

# 666
  • София
Олив, не знам какво е нивото на обучение, но едно от най-либералните, за които се сещам е Рьорих.

# 667
  • София
На немалко чужди служители таксите за училище на децата им се поемат от институциите, към които работят.

# 668
Ами има деца на дипломати, рядко са на експат-и, много евреи и много гърци ( за тях подразбрах, че има специални цени), деца на завърнали се българи. Децата на състоятелните българи, също, но те не са в IP.

# 669
  • София
Олив, сещам се и за Дарби Колидж като по-неизвестно в темата. Веднъж-дваж сме ги коментирали, но така и не се появи някой с лични впечатления. Иначе и те са наслагали из сайта си Кембридж, ала-бала, А -левъл и т.н., което си струва да се проучи в конкретния случай също.

# 670
  • София
Да кажа, че според мен Рьорих ще са много гъвкави. Познавам собственичката и имам дългогодишни впечатления

# 671
  • в страната на чудесата
Как да се разбира “гъвкави”?

# 672
  • София
Ще имат индивидуален подход, ще осигурят повече внимание за български и история, евентуално консултации допълнителни, специалисти. Такава смяна на средата за някои деца е голям стрес. Това в случай, че хората обмислят и вариант извън IB системата. Защото цените на IB училищата са доста високи.

# 673
Здравейте! От известно време ви чета и сега се запознавам със старите теми. Ще си ги дочета, но имам няколко въпроса през това време.

Моето дете ще бъде сега в ДГ, но искам да де ориентирам от сега, предвид че се кандидатства за ПУК.

Единият ми въпрос е относно Питагор и ПЧМГ. Каква е връзката между двете училища? Питагор е много желано училище, но виждам, че изчезва от класацията за НВО 7 клас. Децата се местят в 5 клас в СМГ и ПЧМГ ли? Децата от Питагор имат ли някакво предимство в ПЧМГ?

Вторият ми въпрос е относно материалното положение на родителите. Конкретно се интересувам от Питагор и СС. Знам, че сте го обсъждали, но имам притеснения по въпроса. За нас в момента таксата не би била проблем, ние сме хубави професии, но все пак живеем в неелитен квартал, в обикновено жилище, имаме нова, но евтина кола. Скъпи дрехи за детето не се взимат, единствено аз си позволявам за себе си някакви неща.

Харесва ми, че в двете училища децата се състезават според знанията, не според придобивките, но едно училище не е само училище. Там се създават и приятелства, гостува се, ходи се по рождени дни. Ако на другите деца родителите са със сериозни бизнеси, големи къщи в Бояна и т.н., разликата ще се забележи веднага. Та как седят нещата?

От друга страна, ако детето ще е в ДУ, трябва да мисля за смяна на жилище, защото това, което ни е по район е твърдо НЕ. А доколкото разбирам,  в желаните държавни  същите пари отиват по други пера.

Детето няма все още 3 години и знае числата до 10, познава ги като цифри, може да преброи еднакви предмети до 10, познава буквите, цветовете и основните фигури. Без да съм се занимавала целенасочено с него, просто са му интересни. Тоест все си мисля, че ако продължава така, няма да е излишна амбиция, а по-скоро ще е неглижиране, ако не му осигурим подходяща среда.

Моля ви, ориентирайте ме. Продължавам да си чета темите, но моля, ако някой има възможност, да отдели време за въпросите ми.

# 674
  • София

Вторият ми въпрос е относно материалното положение на родителите. Конкретно се интересувам от Питагор и СС. Знам, че сте го обсъждали, но имам притеснения по въпроса. За нас в момента таксата не би била проблем, ние сме хубави професии, но все пак живеем в неелитен квартал, в обикновено жилище, имаме нова, но евтина кола. Скъпи дрехи за детето не се взимат, единствено аз си позволявам за себе си някакви неща.

Харесва ми, че в двете училища децата се състезават според знанията, не според придобивките, но едно училище не е само училище. Там се създават и приятелства, гостува се, ходи се по рождени дни. Ако на другите деца родителите са със сериозни бизнеси, големи къщи в Бояна и т.н., разликата ще се забележи веднага. Та как седят нещата?

Със сигурност не трябва да имате никакви притеснения по този въпрос. Simple Smile Повечето родители са добре платени служители с "обикновено жилище" и не скъпа кола. Има, разбира се и с бизнеси и къщи в Бояна, но това не е никакъв проблем нито за децата, нито за родителите /от който и вид да са те/.

Общи условия

Активация на акаунт