Отговори
# 225
Добре де, към какво трябва да се стремим? В седми клас да ги изпитват на таблицата за умножение ли е, по възможност с ползване на калкулатори ли? Да се смъква все повече нивото ли?

# 226
А като сложат квестори от училището какво ще стане?! Едни родители ще платят на едни квестори за едни отговори. И пак ще сме изненадани, че в село Труд са се събрали всички деца чудо?! Или ще лъсне че и квесторите не могат да се справят с матурите Laughing

# 227
Добре де, към какво трябва да се стремим? В седми клас да ги изпитват на таблицата за умножение ли е, по възможност с ползване на калкулатори ли? Да се смъква все повече нивото ли?
Към това в 7 клас да са единици децата, само тези, които имат обективни затруднения, които не могат да надхвърлят минимум 50 от 100 точки. Т.е да са овладели поне основата на изучавания материал. Ако се реши какво е нужно като основни знания и да се дават надграждащи знания/ разширена подготовка, на тези които покриват основата, тогава всички в клас ще учат едно и също, но в ЗИП да речем ще са на две групи - в едната успяващите, на които се дава разширена подготовка (5 и 6) и втора група - тези, които имат нужда от допълнителна подготовка, за да усвоят материала от редовните часове и да го затвърдят. Имам две деца - голямото би попаднало във втората група и това би било полезно - по-малко материал и повече време за усвояването му, а второто дете би попаднало в първата група - разширена/ задълбочена  подготовка, и за него също би бил полезен такъв вариант. Тя ще се яви и покрие първи модул, той ще се яви и на втори. Тя ще има - 40 точки, той - 90. Примерно.
В езиците има нива, в математиката същозадачите се делят на три нива по трудност. Защо тогава и децата да не учат облекчено или разширено предмет?

Последна редакция: нд, 23 юли 2023, 00:24 от Mama Ru

# 228
     Задачите, коиото се дават сега в 7. клас са същите, които се даваха и по мое време (преди доста години), алгебрични уравнения, еднакви триъгълници, задачи от движение, работа, сплави и т.н.  Но когато отвориш учебник по математика се ужасяваш - толкова са разхвърляни уроците в долните класове, а свойства на успоредни прави, ъгли и еднакви триъгълници се преподават в края на втори срок на 7. клас, миг преди изпита, като половината задачи в НВО по математика са с ъгли и еднакви триъгълници.
      Любим ми е и учебникът за 8. клас по литература, където на една страница в урока "Въведение в Античната култура" са употребени следните думи: сукцесия, ауле, епически хекзаметър, пентаметър, пеани, партении, дитирамба, епиникии, енкомии, агон, хризелефантна, майевтика. Само на една страница.

Последна редакция: нд, 23 юли 2023, 01:44 от Bonikova

# 229
Няколко пъти ти отговорих, че темата не е за ромите, а за всички деца, без значение от етноса, които изпитват затруднения в училище.
          И няколко пъти писах, че според мен МОН следва да вземе мерки и да промени учебните програми, часовете и учебниците си, защото положението в образованието става все по-катастрофално.
           Няма да ти отговоря за интеграцията, защото не деля хората на етноси.

За учебниците като цяло съм съгласна, но това е вторичен проблем, първо трябва да има програма. Та твоята идея каква е, да се опрости още програмата ли?

# 230
Да се диференцира - олекотена - за деца, които трябва да покрият базов минимум и разширена - за деца, които покриват базовия минимум и могат да надграждат и задълбочават, за да влязат после в елитните училища. И тогава ще имаме две групи, но всички ще са усвоили минимума, просто някои ще са на следващото стъпало.
От кога алгебра и геометрия са мешаница в учебника? По мое време, може би от 6 клас, ако не и от пети бяха разграничени - отделни уроци и учебници по единия предмет, отделно - по другия. До десети клас съм учила двапридмета и имах съответно оценка по алгебра и оценка по геометрия. Даже алгебрата я предпочитах.
За учебника по литература за осми клас - без думи. Не, че положението по история да речем е розово - само в пети клас то не са древни цивилизации, то не са владетели с непроизносими имена, то не са дати и чудо. Няма лошо, ама по-добре да е поднесено повече като приказка, а не толкова подробно. И в шести клас си е предизвикателство.
Физиката и химията, макар и опростени влизат от 3(!) клас като околен свят. На мен ми ги сервираха чак в шести клас. Не, че и нас не ни мислеха за вундеркиндчета, ама днес е още по-зле.

# 231
Черна станция, не искам да се опрости програмата, а да стане по-подредена. Учебниците не са вторичен проблем. Често са написани на неразбираем за децата език, а уроците са разхвърляни и неподредени. Още в долните класове започват затрудненията и много от учениците отказват да учат.
    Mama Ru, напълно съм съгласна с теб. Всяко дете има своите таланти - едно е добро по математика, на друго му се отдават езици, на трето да рисува добре. И е редно, на учениците по даден предмет, които по-трудно се справят, да се помага да усвоят по-добре материала, а на тези които са добри да се дават допълнителни по-сложни задачи и да надграждат.
    По история, по мое време учителката ни разказваше урока и ние го запомняхме още в час, защото беше поднесен леко и интересно. За цялата учебна година ни е карала да запомним 5 или 6 дати и години. При моето дете, отделно от сложните и наблъскани в учебника имена по история, описани с по едно изречение, когато има контролно, вади едни листове и започва да пише и по една страница с дати и години, които трябва да запомни за теста. Те са толкова много (като например коя година е имало стачка в не помня кой завод), че два дена след теста, вече всичко е забравено. Кому е нужно това?

Последна редакция: нд, 23 юли 2023, 14:27 от Bonikova

# 232
   Mama Ru, напълно съм съгласна с теб. Всяко дете има своите таланти - едно е добро по математика, на друго му се отдават езици, на трето да рисува добре. И е редно, на учениците по даден предмет, които по-трудно се справят, да се помага да усвоят по-добре материала, а на тези които са добри да се дават допълнителни по-сложни задачи и да надграждат.

Съгласна съм с другото, но това няма как да стане, просто не е реалистично.
А и нали говорихме за НВО, тоест БЕЛ и МАТ? По другите дисциплини има избор на учебници и учителят може повече да влияе на материала (особено по история, география).

# 233
Черна станция, и това го имаше още когато аз бях ученичка, разбирай преди няколко десетилетия. Децата, които имаха затруднения, ходиха всяка седмица на консултации, но те бяха малко  - обикновено две, три. А за тези, които се справяха добре, имаше кръжоци по математика, БЕЛ и др.
              Имаго и сега, но само формално. В момента родителите на по-изоставащите деца, които са доста повече като процент, плащат за частни уроци, а родителите на напредналите плащат за курсове и уроци за надграждане. Може би в математическите гимназии има безплатни занимания за състезаващите се деца.

Последна редакция: нд, 23 юли 2023, 10:24 от Bonikova

# 234
  • Пловдив
Искрено ви се радвам на софийските мами. Толкова сте далеч от реалността, но в това няма лошо. Трябва да има такива хора, незасегнати от нуждата да задоволяват само долния ред на пирамидата на Маслоу. Вие сте хората, които движат нещата към прогрес.
Да споделя и моето виждане по въпроса. Преподавам на деца в техникум, бал около 220 с 3хБЕЛ. Тези деца имат толкова диаметрално противоположни нужди на децата в София, че не знам как с няколко думи да го обобщя. Те са гладни...за семейство, за любов, за двама работещи родители, за родители изобщо, за обяснения на смисъла от ученето... Ужасно дългият престой в училище е нещо, което само им пречи. Например, пречи им да помагат на семейството, за да си изкарват прехраната.
Много от тях пътуват от съседни населени места и са в училище към 7-7.30. Часовете започват в 8.00 и приключват в 14.30ч. Повечето се прибират към 17.00ч по домовете си.
Хайде сега си представете това ежедневие за вашите деца и кажете кога точно да се заемат с домашните, кога да отидат на спорт (ако имат възможност) и кога да разпуснат.
Споменах ли, че повечето ходят на работа от 16годишни, за да помагат на семействата си?
И как тези деца да бъдат стимулирани да учат? Защо? Как да им обясним добавената стойност на образованието, като те много по-добре от нас знаят стойността на парите. И изкарват повече от мен ... за 6 часов работен ден... на 16г... Те питат, интересуват се, задават въпроси. А ние...отговаряме. Няма как да им представим реалността по друг начин.
Как точно да им се обясни и да се мотивират да решават задачи със синуси и косинуси, като за тях с това не могат да изкарват пари.

Ако питате мен, системата трябва да се промени към следното: редуциране на броя ученици в клас до макс 15 деца и намаляване на учебния ден до макс 5 учебни часа.
Така учителят ще може да обърне внимание на всички в клас, колкото е нужно и спрямо нуждите на всяко дете, а децата ще имат време да се занимават със собственото си развитие и интереси, без да е необходимо да цъкат на телефони по цял ден в училище, докато мине задължителната част от живота им.
Всички искаме да има само добре обслужени и задоволени деца около нас, които само да учат и да се развиват (защото няма какво друго по-важно да правят), но реалността не е такава и България е много по-многообразна и интересна от столицата Wink

# 235
  • Русе
Проблемът според мен идва от факта, че НВО е формат , не особено сложен , обаче е върху широк материал. Ако материалът е разбран ,задачите от първи модул се решават наум за десетина минути. Едно контролно съдържа много по-сложни задачи. Но задачи от един раздел, които се учат до автоматизъм и не се разбират от много деца. Често решават задачата като модел за решаване на този тип задачи и след месец нямат спомен даже за какво иде реч. Ако се следва учебния план, както беше при моя син няма време за обобщение и се преподаваше почти до последния час нов материал. С една дума в час се стимулира зазубряне на модели задачи за периода, без осмисляне и връзка с целия апарат на математиката.

В седмокласната тема на моя син, водех темата и заедно с Дидева помагах постоянно на деца , чиито майки пишеха в темата. Даже понякога ми пишеха самите деца. Говорим за деца, явно мотивирани, оказа се че много умни защото вече са и успешни студенти. Та с Дидева последния ден преди НВО обяснявахме как се решават модули, защото почти никой не беше разбрал. И не е само това. Говорила съм с преподаватели, които твърдят че не им стига времето да предадат материала и да го затвърдят, обаче не било тяхна работа да коментират проблемите.

# 236
Съгласна и с двете ви. Който не е в провинцията или детето му не е в топ училище, не е със затруднения, не е от малцинство, на което майчиният език е водещ, а не официалният за страната...той няма да разбере. Ако имах само малкото си дете, което и втори клас прелетя през материала без усилие, без занималня, школи и частни уроци и само с отделен въпрос относно нещо, което не е разбрал напълно в условието на упражнението и аз щях да твърдя, че програмата е безумно лека, че за детето няма предизвикателства и е скучно. Обаче аз имам първо 23г професионален опит и наблюдения от близо на деца от 1 до 12 клас - в малко село със смесени ученици; в малко село, в което всички са турско говорящи, освен част от учителите; в областен град в три различни училища 5-12 клас - ОУ, СУ и ПГ. И всичките в графата "масови", а не елитни. Обичам работата си именно с такива деца, но виждах как се променят учебни планове и програми, преподавах по различни учебници на различни издателство и накрая - от шест години минавам отново с другото дете материала от 1 до 6 клас. И на база това твърдя, че хич не е лесно за средностатистическото дете. То и за по-амбизиозните не е лесно, затова се налага да ходят на частни уроци и школи. Малка част - за надграждане или изучаване на нещо, което не се преподава - езици, роботика, по-голямата част - за да покрият НВО на 90+ точки. Когато аз ходех на училище , тези с отличните оценки можехме без проблем да покрием изпит на поне 5,00. И се ходеше на уроци, за изпита в МГ или езиковата, защото се влизаше с пълно 6. На останалите не им се налагаше. Сега всички са в кюпа на изпитите за класиране. Но моля майките на онази група деца, които са амбициозни и имат условия да им се помага или ходят на шиколи и частни уроци - не гледайте високомерно към останалите 80% от децата. Те може да не са толкова умни като вашите деца, или просто да не са имали шанс при раждането си да се родят в семейство с амбиции и възможности. Всъщност те и амбиции и възможности не са гаранция за топ резултати - някои деца просто нямат такъв потенциал. Права е колежката - светът е шарен.
Права е и Амбър - сложна е програмата с много нов материал и без време за осмисляне. В резултат - зазубреното се изпарява след време, защото трябва да направи път на нещо актуално , което да се зазубри.
Амбър, аз също не разбрах модулите. Гледах видеото в Уча.се, уж ми се струва ясно и лесно, но тръгна ли да решавам задачите - мъгла. И не мога да ги обясня и на детето. А принципно са летни точки. Но не целият модул 1 се решава на ум от дете или възрастен, който в ежедневието си не ползва математика. На мен също ми трябва време да помисля, да си спомня, да разпиша задачата ...

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 10:31 от Mama Ru

# 237
Извинете за отклонението, но какво точно визирате с разбиране на модулите, ако става въпрос за модул 1 и модул 2 по математика.

# 238
Извинете за отклонението, но какво точно визирате с разбиране на модулите, ако става въпрос за модул 1 и модул 2 по математика.
Не, става въпрос за задачи от типа:
|-1| - |-5| = ? Учат ги в 6 клас за няколко часа. Може и да не ми е правилен примера, но така им викат - модули и ги има в НВО 7 клас. Ако е със скоби -1 - (-5) знам как се решава, но в първия пример не схванах и съответно не мога да реша и да обясня и на детето.

# 239
  • София
Като заговорихме за програма - докато учебниците се пишат от хабилитирани преподаватели на неразбираем език - не виждам светлина в тунела. Нито за успяващите деца, нито за малцинствата.

Огромен проблем е прехода 4-5 клас. До 4 клас децата се гледат като бебета, началната учителка е буквално като втора майка за тях. И о, изненада! От 5 клас от децата се очаква да се държат и изразяват като възрастни. Очевидно няма как да стане...

За мен учебниците трябва да се пишат само от учители и не да са по 25 по предмет, а само един. Написан както трябва. Все още се умилявам от един урок по Човек и общество, не си спомням за 3 или 4 клас беше - започнаха с траките и завършиха с управлението на Бойко Борисов. Всичкото това в един урок... Или в 6 клас - оценка на историческа личност. Извинете ме, но децата на тази възраст трябва да научат фактите, а не да оценяват цар Симеон или цар Борис I. Или да оценяват какви са предпоставките за Златния век в Българската държава.

Другото нещо, което мен искрено ме натъжава - тотална незаинтересованост от страна на някои учители. Няколко родителя казахме - децата не разбират материала, молим Ви, г-жо, нека да го упражните в един час. Отговорът беше, че има разпределение и не може. Няма предвидено време за упражнения на материала, вкъщи да се заемем. Е, заехме се вкъщи. Но не винаги родителите са в състояние да се заемат - дали защото са необразование, дали защото са извън страната, за да оцелява фамилията и децата се отглеждат от баби и дядовци.

Изобщо за мен образованието в последните години се съсипва целенасочено. Къде от политкоретно преиначаване, махане на автори, за да не обидим някого, превратни тълкувания. Само термините по литература за 7 клас са 2-3 страници А4 с шрифт 10. В София се знае - ако детето и/или родителите искат по-елитно училище и изобщо не говоря за СМГ и 1 немска, а за училище в Топ 20 като резултати, то подготовката започва с частни уроци от 6 клас, продължава в 7 клас и остава надеждата детето да не прегори. А ако детето има затруднения и не се справя - и частен учител трудно ще намери, защото повечето искат успеваемост в елитните гимназии и с това се рекламират, а детето със затруднения не може да се ползва за реклама. Изобщо е ужасно тъжно, защото с отличника, който може да изкара сам 80+ точки, вероятно с помагала може да се справи и без учител, но закъсалото дете - не може. А излиза, че почти никой не го иска.

Общи условия

Активация на акаунт