Отговори
# 1 470
To затова има "първи седем години" и чак след това идва училището.  Тоест децата трябва да дойдат в първи клас с определени настройка и възпитание и учителите да поемат от там, а не да започват от началото. И които не го могат си е за тях, но е добре да не пречат на другите, които могат да слушат и искат да учат. И аз (макар да ме обвиниха, че съм се била хвалела) съм пристрастна към последните и всъщност пиша принципно, защото в тези 10 или 20 процента е бъдещето. И за съжаление много от идеите как да се вдигне средното ниво опират до мерки, които ще свалят високото ниво. И електоратът масово ще им се радва и ще ги аплодира, понеже какво ми се правят онези на много важни?

# 1 471
Винаги има високо ниво 10-20%, ниско ниво - 10-20% и златна среда 60%. Въпросът е как да не загубим тези 60% да станат на нивото на ниските 20%, ясно, че от тях малцина имат силите да се изкачат нагоре към първите 20%, затова са в златната среда. А от тази златна среда трябва да излязат майсторите, работниците, администрацията, за която не се изисква висше образование и особен талант, но без която също не може. Няма как всички да са лекари, мениджъри, ай ти, пилоти, но в живота ежедневно имаме нужда от стотици още други специалисти като почнем от свързаните със селското стопанство, транспорта, леката промишленост, химическата промишленост, хранително-вкусовата промишленост, сферата на обслужване, хотелиерството и стигнем до санитарките в болниците, недостатъчните медицински сестри - миналата пролет открих, че в единствения в града дежурен кабинет, заместващ  личните лекари нощно време, събота, неделя и празници, вечер няма кой да бие инжекция на детето ми, защото нямало дежурни сестри. Не детска, изобщо медицинска сестра. Изпускаме точно тези деца. Нишката при голяма част от тях се къса, обезкуражават се, трупат пропуски, мачкаме им самочувствието като говорим колко ниски са резултатите им на НВО, колко са мързеливи, как не учат и как ще провалят бъдещето си, защото не могат да се класират в топ училищата на съответния град.

# 1 472
Решението е просто и е казвано многократно - нещо като немската система, но не толкова радикално, а да кажем с разделяне след 7 клас, както си е сега. Но сега и едните и другите учат по еднакви програми, които не са по силите на всички, а и просто няма смисъл всички да учат надутите учебни програми (то даже и за елита няма смисъл от някои неща). Нека се учат по-малко, базови и ориентирани към практиката неща, които ще им останат в главите, а не надута теория, за която нямат капацитет. Нека се научат да пишат грамотно, а не да раздуват някакви теми и да учат какво е синекдоха. И за всичко това да има нормална матура, съобразена с това какво ниво се гони, а не НВО да бъде и състезателен изпит.  Изпитът за подборните гимназии да е отделен и със завишена трудност и да не ходят всички на него.
Проблемът е, че споменатият по-рано от мен електорат няма да се съгласи.

# 1 473
Моля, моля! Не желая моето дете да учи по немската система. Финландия и Норвегия са с доказани системи. Ако ще крадем опит, нека е от най-добрите

# 1 474
Ами всеки с дертовете си. Аз сега имам седмокласничка, учи трудно и успехът й падна, защото нали пубертет, приятели и отчаяние, че резултатите не кореспондират с положения труд. На ясно съм, че няма как да влезе в елитните гимназии, но бих искала да има избор за средната ръка училища, там, където влизат децата, които не са отличници - добри професионални гимназии, подходящи за момиче или СУ с профил, който после да й даде възможност да работи нещо подходящо за нея. И тук идва проблемът. От 19 средни училища в града ни 15 не са подходящи - предлагат мъжки професии или такива, които не са подходящи за моето дете, защото изискват определена сръчност, каквато тя няма, резултатите им на ДЗИ са под Среден (3) за випуска или минималният им бал е такъв, че не би могла да се класира. Остават 4 училища, за които да се бори и да се молим да й стигне балът за някое от тях. И да, частен случай сме, ама в момента поне още една майка  на момиче в града е пред същата дилема.

Последна редакция: сб, 13 яну 2024, 11:16 от Mama Ru

# 1 475
Моля, моля! Не желая моето дете да учи по немската система. Финландия и Норвегия са с доказани системи. Ако ще крадем опит, нека е от най-добрите

Аз пък не бих искала финландската. Както виждаш, нямаме единомислие. Това, което на теб евентуално ти харесва във финландската, на мен пък хич не ми харесва.
А и предложената от мен система дава шанс на всички.

# 1 476
  • Немция
При немската система не всички минават през матура. Има много, които не си я причиняват и за която не е предвидена. В Австрия май са по същата система, за други места не знам как е, например в Швейцария.
Матурата се състои от няколко тежки изпита и после играе голяма роля при кандидатстване в университет.
Учениците, които не правят матура, след 10 клас започват да учат професия(за която не се изисква матура). 2 дена ходят на училище, 3 дена са във фирмата, в която се обучават.

Който иска, може все пак да се дообучи за матура в конкретни училища, системата е гъвкава и има за всеки по нещо.

Мисля си, че един общ добър успех не е само до структуриране на учебния процес, а начин на преподаване, по- малко зубрене, свободен формат на изпитване(с взимане на устно участие), повече мислене и креативност в училището.

Последна редакция: сб, 13 яну 2024, 11:15 от Бибит

# 1 477
Българка, която живее в Швейцария, ми каза, че там разпределението кой да иде в гимназия и кой - в професионална училище се прави след 7клас. Няма едимни изпити тип НВО, а преценката е на учителите в училището. Те определят кой за какво училище е въз основа на постигнатия резултат от всяко дете през периода 4-7 клас.

П.П. В България това няма да работи, защото на много незаслужили деца ще бъде дадена препоръка за гимназия в резултат на един определен тип финансова стимулация или връзки на родителя.

# 1 478
Сега нали ще въведат за набор 2012 г. нови вид НВО с материал от всички предмети. Не знам дали ще е по-добре или не...

# 1 479
Ще видим. Моите са 2010 и 2014, така, че за малкия има време - хем ще видим какво ще представляват изпитите и какви ще са резултатите, хем ще може от пети клас да се готви, не е промяна в последния момент.

# 1 480
Няма едимни изпити тип НВО, а преценката е на учителите в училището. Те определят кой за какво училище е въз основа на постигнатия резултат от всяко дете през периода 4-7 клас.

Мен това искрено ме ужасява. Даже и в Швейцария не вярвам децата на големи банкери, политици и бизнесмени да бъдат преценени за "втора лига", а у нас не мога да си представя какво ще бъде.

# 1 481
  • Майничка
Черна станция, в част от западните страни, които коментираме, има много добре развита мрежа от частни училища, така че не можем да правим сравнение с нашата система, в която те все още са екзотика (не коментирам качеството им, а единствено разпространението им).

# 1 482
  • Немция
"Втората" лига е с по- нисък успех от средното.
Учителят дава препоръка, родителите също преценяват донякъде.
Познавам родители, чиито деца биха ставали като успех за гимназия, но родителите или детето не желаят посещаване на гимназия. Не искат стрес или по други причини.

Освен това след завършването без матура, при добър успех и желание има възможност да изкараш матура на друго място, спокойно. Няма драми.

# 1 483
И на мен не ми се иска друг да решава. Понеже детето ми е с някои леки затруднения в ученето и фината моторика, а е момиче миналата година чух предложения за "Мехатроника" и подобни мъжки професии, вместо да й предложат обучение свързано с езици, работа на компютър, работа в офис или администрация, лаборатория и подобни... Това като съвет в частен разговор с хора, които работят с детето. В такава ситуация предпочитам да се яви на изпити и да се бори за място под слънцето с надеждата, че и за нея ще се намери училище извън елитните и мъжките.

# 1 484
  • Немция
В Германия много момичета без матура се насочват към професия медицинска, зъболекарска сестра, възпитателка в детска градина например.
Всъщност има голям избор на възможности. На 16 се почва с обучението.
До 19 си готов с професията в идеалния случай.

Последна редакция: сб, 13 яну 2024, 14:41 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт