Градинарство - моето хоби 33

• 43 855
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
Дворчето ми е малко, градско. Има място за максимум 3 дръвчета в средата, при това малки. Покрай едната ограда съм засадила индийски люляци за визуална преграда, а другата ограда е с конструкцията за асмата. Трябва сериозно обмисляне и планиране, няма място за грешки. В двора имахме смокиня, която пречеше и се наложи да махнем. Взех си обаче от нея резници и сега си имам малки смокинчета в саксийки Simple Smile

Последна редакция: пн, 02 окт 2023, 22:08 от Queen L

# 541
Ябълките си растат добре и сами.

# 542
  • София
soniapro, да, втора година са, т.е трета след присаждането. Крушата трябва да е Вилямова масловка, а ябълката - Флорина.

Ефибуш, стари сортове да, но някой не могат без опрашители. Разбира се ако комшиите имат дръвчета, няма проблем.

Queen L, щом имаш смокиня, вероятно си на по-топло. Според мястото и предпочитанията си избери сортове.

# 543
Един въпрос и от мен.Ако люляк е насаден близо до зид и тротоар има ли опасност да надига тротоара и да напука зида?

# 544
Ами тези дивите стари люляци са си упорити.
Нямам наблюдения, но няма и да се учудя.

# 545
  • Бургас
Сега започвам да обработвам един участък от двора. Първо ще пръскам с Наса. Знам, че се пръска по обяд да е топло. Концентрацията ми е 100 мл на 5 литра. Такава е и разфасовката. Казаха ми в това количество да сложа и една чаша амониева селитра за по бързо действие. После ще се изоре. След това има препарат, който се напръсква избраното. И така до пролетта, за да се унищожат плевелите. Да ама този вторият го забравих. После трева, дървета и т.н. ще слагам. Има ли някой идеята какъв е този препарат.

# 546
Някой вкоренявал ли е успешно лавровишна и фитония, по кой начин?

# 547
    • Пловдив
    Сега започвам да обработвам един участък от двора. Първо ще пръскам с Наса. Знам, че се пръска по обяд да е топло. Концентрацията ми е 100 мл на 5 литра. Такава е и разфасовката. Казаха ми в това количество да сложа и една чаша амониева селитра за по бързо действие. После ще се изоре. След това има препарат, който се напръсква избраното. И така до пролетта, за да се унищожат плевелите. Да ама този вторият го забравих. После трева, дървета и т.н. ще слагам. Има ли някой идеята какъв е този препарат.
    Свекърва ми пръска със Зенкор в последствие ,нарича го запечатка .
    Bar B Q,цяла година пръскахме двора с тотални хербициди преди райграса и отново е пълно с плевели .Най-ме е яд ,че има троскот .Всеки ден чистя след работа,мазоли ми излезнаха.
      soniapro,режеш пръчката топиш във вкоренител и директно  бучиш в почвата .Не мисля ,че сега е много подходящо ,по скоро напролет .

Май  ще садя един участък с Лигуструм ,може и да е на гол корен .Има ли някаква особеност (да го кисна във вода например)или директно го буча и поливам ?

# 548
    Един въпрос и от мен.Ако люляк е насаден близо до зид и тротоар има ли опасност да надига тротоара и да напука зида?
    На съседите е до зид и тротоар и не се виждат поражения.

# 549
    Всички растения на гол корен е добре да се накиснат за няколо часа преди засаждане. Водата да е хладка и да са на сянка през това време.

Люлякът пуска корени в дълбочина, и аз мисля, че по-скоро няма да има проблем. Но ако основата на зида вече е напукана или увредена, корените може да влошат положението.

Барбекю, на твое място бих премахнала горния слой пръст с корените на тревата, това от моя опит е най-ефикасното решение. Само като идея го давам.

# 550
    • Бургас
    Благодаря за отговорите.
    Този троскот и аз го чистя и много се ядосвам. Особено като го дръпна и се окаже ехееееее метър. Търсих някакъв хербицид специално за него ама няма. Колко чужди сайтове изчетох. Доставка ще си платя, ако ще и от луната да е. Преди време ми казваха, че много гледане иска тревата, чудех се какво толкова, ама то като едно бебе. Слагай тор, пръскай фунгицид, пръскай широколистни, коси, аерирай, вертикулирай. Само още не съм изнесла пианото и да й свиря.
    Ама така е кефа има цена.
    Айде спорна и топла неделя.

# 551
    Вчера започнах да махам мулч в едната част на градина и да слагам камъчета, бившето езеро го заринах обратно, ще е сухо езеро )).
    И контролираща процеса - Матилда и персоналната и пътечка.

# 552
    Страхотни сте Simple Smile Сухото езеро добре изглежда , въпреки че не съм фен на разните фракции като настилка. ..

# 553
    Благодаря! Но коляното сега не мога да сгъна. Не напразно градинари повечето са мъже, ще търся помощник. Понеже не ми стигнаха сивите камъчета, дадох мострата на моят съпруг, сто пъти повторих - фракция 1-3 см, предложих и аз да отида, не - сам.  Докара палет 200 кг камъни поне 5-6 см. На въпрос как е възможно? Отговор - казах им средни.  Днес трябва да ги смени. Но наруши всичките ми планове.

# 554
    Ла Валета, става много красиво и интересно! Не знам при какъв климат е градината ти, но няма ли да се нагорещяват от слънцето тези каменни настилки? Притеснявам се да не се сварят корените на растенията. И при един дъжд в жегите няма ли да пречи горещата пара на листата?

Общи условия

Активация на акаунт