Градинарство - моето хоби 33

• 43 777
  • 740
  •   1
Отговори
# 615
  • густо майна Филибето
Нелина, а ще му правиш ли блато? Joy Шегувам се, разбира се.
Изглежда много драматично!

Замислям покупка на Пъстролистна върба за следващата пролет.Интересува ме каква коренова система прави?Близко до пътека от плочки мисля да я посадя.Да не вземе да ги надигне...

Ако става въпрос за salix flamingo , недей да имаш притеснения.  Тя така или иначе като нарастне много като дебелина на стеблото, има и голяма корона, и започва да губи декоративност, и няма да я изтърпиш най-вероятно. Но това се случва бавно.  Имам наблюдения от разсадника Булланд трейд, там в един момент ги смениха.
Аз също имах, но я хвана някакво заболяване и не успях да я спася, защото беше до езерото и не посмях да пръскам с нищо. Sad

# 616
Върбата Фламинго няма е ли щамба присадка? Така са готови оформени и не се разрастват много повече.
Момичета, писах в друга тема, но и тук моля за съвет. Взех акумулаторна ножица Parkside онзиден от Lidl. Дали сте ползвали такава и какво е впечатлението ви, че още и се чудя. И се чудя откъде да купя батерия и зарядно (понеже е без такива)? Трябват ми спешно и предпочитам да не онлайн. Има ли универсални или трябва да са само Parkside?
Л. продават отделно батерии и зарядни, просто обърни внимание кое точно ти трябва. Не знам какво е акумулаторна ножица, но у нас май има едно като трион за храсти и е мисля че е Парксайд, работи си нормално.

# 617
Ох, заразих се на тема "лалета". Тази пролет в двора беше много красиво, имам нарциси, зюмбюли и няколко групички от стандартните червени лалета, заедно с няколко по-модерни, купени преди 3-4 години в пакетче, тип "асорти". Реших да разширя асортимента, защото напролет все още имам време да се занимавам, а през лятото зеленчуците ми вземат цялото време на село, а и защото лалетата, които съм садила до сега като цяло държат, при това без да ги изваждам. Поръчах си няколко сорта, след това ММ ми подари няколко, и тъй като наскоро имах личен празник, обявих, че е най-добре подаръците да с във вид на луковици... И сега съм горд собственик на над 200 най-различни прекрасни лалета - от около 30 сорта. Тръгнах да чета кое какво е и да ги описвам по имената им, и напълно се зарибих за поне още двайсет, но ще чакат до следващата есен - нека да се справя със сегашните... Брей, брей, брей - голяма краста е това. Сигурно няма друго цвете с толкова много интересни и привлекателни сортове! Цяла зима ще ги чакам!

# 618
  • Пловдив
Много съм щастлива ,че след като от почти всички разсадници  , обявили като наличен Таксодиум (блатен кипарис) ,ми отговориха че го нямат ,все пак извадих късмет с наличност  и чакам доставка .Може би е единственото иглолистно ,листопадно , чиито иглички стават с меден цвят наесен .И на всичкото отгоре е бързо растящо .
Ще може ли да го снимаш като дойде , не съм виждала такъв?
Ами то не е за снимане .  Simple Smile  Има по едно листо на клон ,но ми изпратиха снимка предварително и знаех какво да очаквам . Досега не съм си купила листопадно дърво , чиято корона  и листа да отговарят на височината на дървото .Просто , тези дървета сериозно се мъчат в саксии . Обикновено са едни високи пръчки с малко странични клони .Така че , идната пролет като се разлисти  ще го снимам .
Не е разпространено дърво  ,защото става огромно ,за големи дворове и  при мен ще е на 30 м. от нашата и съседските къщи . Ето какво представлява през лятото и есента .

Любознателна ,ако знаеш колко информация изчитам преди да купя нещо .... Ще го сея шахматно зад къдрава върба и обикновен смърч .Върбата и без това я поливам ръчно на всеки два дни ,сега и кипариса .Като се разтърсих,  видях снимки  на Таксодиум  при две дами от Хоби кафе . Оказа се ,че вирее чудесно и в суша с хубава поливка .Единствено ме притесниха кипарисовите колена (въздушни могилни корени ) ,ако изобщо се образуват , но могат да се режат без да навредят на дървото .

Колкото до Пъстролистната върба ...не умира ли от присадката ?От разсадника ми дадоха ориентировъчен срок 10 години живот ,но моята я уморих още първата година с един препарат и втора не купих .Иначе ,  продават и без присадки ,но те стават като храст .

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 18:21 от nelina_london

# 619
Тъкмо и аз щях да пиша за върбата. Вместо щамба може да се купи храст, и най-силния клон да се подведе като дърво. Но става бавно и е голяма занимавка - рязане, връзване, оформяне, и накрая пак не е с идеална форма като щамбата. Но пък ще живее по-дълго.

# 620
Аз засадих лавровишни новита до бетонова ограда, дали има опасност за нея като нараснат?

Последна редакция: пт, 03 ное 2023, 18:12 от silvi_7878

# 621
Аз зададох лавровишни новита до бетонова ограда, дали има опасност за нея като нараснат?
Не мисля, у нас има една на половин метър от тухлен зид, няма ефект върху зида.

# 622
Аз зададох лавровишни новита до бетонова ограда, дали има опасност за нея като нараснат?
Колко близо?

# 623
Лавровишните са с плитки и не много нахални корени. По-скоро за растенията няма да е комфортно да ги притиска оградата, те растат много на ширина.

# 624
Колко близо?
Moже би 50 см разстояние от бетоновата ограда.

Последна редакция: пт, 03 ное 2023, 18:35 от silvi_7878

# 625
Айде и аз с търсене на идеи за бързорастящо дърво, съседите днес махнаха тяхната гора и сега ми седи едно такова голо от тази страна, виждат се и повече съседи нататък Scream Мисля да сложа декоративен касис. Но също много ми се ще и лавровишня. Тук из темите по едно време се чу, че лавровишня се захваща лесно от клонче. Дайте малко подробности, в кой сезон да режа клончето, направо в саксия с пръст ли да го бодна или по-добре във вода и да чакам коренчета.  Тези които имам в момента растат насред други храсти и достъпът до основата им е невъзможен, мога само да кръцна клонче отгоре и да действам някакси с него. Идеи, по-възможност подробни Bowtie

# 626
  • Пловдив
Свекърва ми реже клонче отгоре  -да е поне 30 см. дълго .Топи го във вкоренител на прах и го бучва директно в почвата .Успеваемостта е над 50% ,но трябва да е напролет ,преди големите жеги .
Дворовете ,с които граничим ,  са големи ,с оскъдна растителност и е ужасно голо .Затова знам как хората обикновено се оплакват от съседските близо засадени дръвчета ,а аз много бих искала да има такива .

# 627
  • густо майна Филибето
Сега да не откажем Магика за върбичката? Simple Smile
На мен ми умря, защото я гризеше нещо. Иначе се случва от присадката, когато не била направена добре (агроном ми обясняваше защо ми умират хубавите люляци, които ми растат като дръвчета), вътре прониквали гъбични заболявания.
Много е красива, Магика, сади смело, мъничка е и няма нищо общо с големите върби, които познаваме.

Кити Кет, ще чакаме и от теб такива пленителни гледки!

Аз имам прекалено много дървета в градината. Първоначално искахме да не гледаме съседските къщи. После се увлякохме по разни редки видове. Без иглолистни не може, а и те стават много големи. И така постепенно градината се превърна в парк. Цветята вече не цъфтят така заради сенките,но пък лятото се усеща прохладата. Моите съседи са щастливци - имат фон, без да садят дървета Simple Smile Шегувам се понякога, че когато вече не можем да се грижим добре за нея, ще си стане просто гора. Joy  А децата, ако имат желание да я познават и поддържат колкото сега, от едната страна оцелялото от гората ще бъде завладяно от бръшлян, глицинии и текоми, а от другата -от дивата лоза. Joy

Друго си е да имаш такъв изглед! Няколко дребни цветенца, и имаш най-красивата градина!

# 628
За вкореняване на лавровишни гледах преди време клипче на разсадник - оставят се само двете най-горни листенца и се срязват наполовина, за да не изпаряват много вода. Сандъчето го покриха с прозрачен капак или фолио. Май напролет е оптимално за резници, но нищо не пречи да пробваш и сега, като ги внесеш на топло може и да тръгнат.
Аз тогава пробвах да вкореня, нищо не излезе. Но беше в началото на градинарската ми кариера, вероятно нещо съм объркала а не е бил виновен метода.

# 629
  • Карлово
И сега съм горд собственик на над 200 най-различни прекрасни лалета - от около 30 сорта. .
Чакаме снимки на пролет.

Общи условия

Активация на акаунт