Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 24

• 32 562
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
Пишете на д-р Иванова в Healle. Това е приложение за телефона, изтегляте го, намирате хематолог и от там търсите Веселина Иванова, заплащате с карта 80 лв. и пишете в чат с нея. Има и възможност за разговор. В приложението има и много други лекари де, не е само тя. Аз правих консултация онзи ден с нея чрез приложението.

# 301
Момичета, предстои ми секцио в четвъртък, със спинална упойка. По препоръка на анестизиолога ще спра фраксипарина 24 часа преди това, но нещото, което ме притеснява са ниските тромбоцити - 127.
Искам да попитам вече родилите със секцио момичета, които са били на терапия с клексан/фраксипарин с какъв минимален брой тромбоцити са били оперирани и трябва ли да направя допълнителна консултация и с хематолог?

# 302
Здравейте, това са ми резултатите. Разбрах, че имам мутации и ще се наложи терапия, но това солево изолиране не знам какво е и какво означава "1" като резултат. Хубаво ли е, лошо ли е?!
Някой знае ли?
Още не съм носила резултата на моя лекар , за това питам тук.

# 303
  • София
1,2,3 са препратки към коментарите.
При хетерозигот по PAI е добре да се изследват още 2 фактора - ACE и Фактор 13, за да се прецени необходимостта от терапия.

При хомозигот по MTHFR е добре да се изследват нивата на витамините Б9 и Б12 и хомоцистеин, и при ниски стойности на витамините се приемат само бионалични или метилирани форми, защото синтетичните не се усвояват. Витамините са жизненоважни не само за майката, но и за развитието на бебето. При ниски витамини може да се повиши нивото на хомоцистеин, което е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти.

Здравейте, това са ми резултатите. Разбрах, че имам мутации и ще се наложи терапия, но това солево изолиране не знам какво е и какво означава "1" като резултат. Хубаво ли е, лошо ли е?!
Някой знае ли?
Още не съм носила резултата на моя лекар , за това питам тук.

# 304
Момичета, предстои ми секцио в четвъртък, със спинална упойка. По препоръка на анестизиолога ще спра фраксипарина 24 часа преди това, но нещото, което ме притеснява са ниските тромбоцити - 127.
Искам да попитам вече родилите със секцио момичета, които са били на терапия с клексан/фраксипарин с какъв минимален брой тромбоцити са били оперирани и трябва ли да направя допълнителна консултация и с хематолог?

При мен беше непланирано секцио и вечерта като ме хоспитализираха виждам в епикризата, че са били 214, след секциото същия ден по-късно са били 151 (не пише мерна единица). На другия ден 126.
Бях слагала клексан сутринта на 27/7, на 28/7 родих сутринта и в 22:00ч ми подновиха инжекциите.

И аз с една питанка към по-запознатите - спрямо терапията би трябвало 3 седмици след раждане да продължа с клексана, подле пак ли пускате същите изследвания като по време на бременност или има друг вид, за да преценя дали съм окей да ги спра? 🙄

# 305
  • Sofia
И аз с една питанка към по-запознатите - спрямо терапията би трябвало 3 седмици след раждане да продължа с клексана, подле пак ли пускате същите изследвания като по време на бременност или има друг вид, за да преценя дали съм окей да ги спра? 🙄
Същите - д-димер, фибриноген и т.н.
Само че докато си на терапия би трябвало всичко да е ОК. Хубаво е да си пуснеш изследвания известно време след като си спряла инжекциите, за да се види дали всичко се е нормализирало.

# 306
@delisardeli всичко което си изброила вече ми е ясно, но все още никой не може да ми даде информация за това солево изолиране....

# 307
  • София
Това е вида изследване, с което определят мутациите.

# 308
Здравейте, момичета!
Вчера бях на  ФМ в 21 г.с. + 4...обиколката на коремчето на беба била по-голяма като за 23 г.с., затова ми препоръча обременяване с глюкоза да не би да развия гестационен диабет!
* Установи повишена резистентност в лява маточна артерия, каза да пия флебодия и да си следя кръвното ...
Иначе е 420 гр и накрая на прегледа каза живей си живота нормално, всичко е наред /тотално ме обърка/
Чак в четвъртък съм при АГ-то ми и ми е притеснено...
Кога да започна да изпадам в паника?

# 309
Здравейте, при последните ми изследвания АПТТ е 29.2 сек, при  горна граница 38.00. Реално е в рефернтните граници, но сравнено с изследването преди 3 седмици и по - ниско, тогава беше 30.6 сек. Д - димерът също се е повишил - 0.7, при предходните изследвания беше 0.4, норма до 0.3.
В 22 г.с съм, на клексан 0.4 всеки ден.
Нормални ли ви се струват тези показатели и какво значи по - ниското АППТ?

# 310
Това aptt не е изобщо ниско - 1 секунда надолу в този рейндж не означава нищо. Под 23 вече трябва да се проследява.

# 311
Здравейте момичета, имам една успешна бременност без особени проблеми освен високо кръвно със съмнения за прееклампсия, но беше отхвърлена (нямаше проблеми с протеини в урината).  Имам малко разширени вени, също и в семейството. Понеже живея в чужбина, където на превенцията не се обръща внимание, обмислям дали да не си направя основен пакет изследвания за тромбофилия в БГ преди опити за второ детенце. Може ли съвет, дали според вас има смисъл, ще мога ли да си ги разчета и ако да, кой пакет да избера. Нямам аборти, целенасочените опити бяха 7 месеца, но не съм първа младост и ми се иска да направя каквото зависи от мен. Витамините, щитовидната и половите хормони ги следя. Благодаря за всякакви съвети.

# 312
Здравейте момичета, имам една успешна бременност без особени проблеми освен високо кръвно със съмнения за прееклампсия, но беше отхвърлена (нямаше проблеми с протеини в урината).  Имам малко разширени вени, също и в семейството. Понеже живея в чужбина, където на превенцията не се обръща внимание, обмислям дали да не си направя основен пакет изследвания за тромбофилия в БГ преди опити за второ детенце. Може ли съвет, дали според вас има смисъл, ще мога ли да си ги разчета и ако да, кой пакет да избера. Нямам аборти, целенасочените опити бяха 7 месеца, но не съм първа младост и ми се иска да направя каквото зависи от мен. Витамините, щитовидната и половите хормони ги следя. Благодаря за всякакви съвети.

Здравей, това са генетични изследвания и така или иначе се правят веднъж в живота. Могат да вземат отношение не само при бременност, а и при залежаване в следствие на счупен крайник примерно. Щом си се замислила, явно си усетила че трябва. Ти си решаваш, но за мен това е едно много ценно изследване.

# 313
Здравейте, имам първа бременност "избутана" до 32г.с. като бебето е родено и с по- ниско тегло. За наша радост всичко е наред с него!  Понеже искаме 2ро дете, а аз изключително много се притеснявам да не ми се повтори тази случка обиколих сумати гинеколози да намерим вероятната причина най - накрая ми пуснаха подробни изследвания. Има време до запазения ми час за консултация. Та може ли да ми кажете тези , които сте се сблъсквали имам ли от какво да се притеснявам?

# 314
  • София
Шери, причините за изоставане и преждевременно раждане могат да са най-различни. Добре е да се обсъдят с опитен АГ рискова бременност още преди следваща бременност.

На пръв поглед виждам висок инсулин и високи триглицериди. Също ТСХ е добре да е под 2 преди забременяване, оптимално около 1. За тези неща ви трябва ендокринолог. Кръвна захар и инсулин се изследват на гладно, като предишния ден се вечеря рано, без сладко и много въглехидрати.

Ниски витамини Б12 и Д - трябва да се вдигнат до горни граници преди забременяване и да се задържат там. Едната от мутациите е свързана с намалено усвояване на синтетичните витамини от група Б, така че трябва да приемате само бионалични или метилирани форми на Б9 и Б12, защото синтетичните не се усвояват.

От изследванията за тромбофилия имате 2 хетерозиготни мутации по нискорискови фактори, които сами по себе си не са достатъчна причина за назначаване на терапия по време на бременността. Препоръчвам да изследвате поне още Factor 13 и ACE. След това консултация с хематолог с опит с тромбофилия.

Общи условия

Активация на акаунт