Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 24

• 32 559
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
Шери, причините за изоставане и преждевременно раждане могат да са най-различни. Добре е да се обсъдят с опитен АГ рискова бременност още преди следваща бременност.

На пръв поглед виждам висок инсулин и високи триглицериди. Също ТСХ е добре да е под 2 преди забременяване, оптимално около 1. За тези неща ви трябва ендокринолог. Кръвна захар и инсулин се изследват на гладно, като предишния ден се вечеря рано, без сладко и много въглехидрати.

Ниски витамини Б12 и Д - трябва да се вдигнат до горни граници преди забременяване и да се задържат там. Едната от мутациите е свързана с намалено усвояване на синтетичните витамини от група Б, така че трябва да приемате само бионалични или метилирани форми на Б9 и Б12, защото синтетичните не се усвояват.

От изследванията за тромбофилия имате 2 хетерозиготни мутации по нискорискови фактори, които сами по себе си не са достатъчна причина за назначаване на терапия по време на бременността. Препоръчвам да изследвате поне още Factor 13 и ACE. След това консултация с хематолог с опит с тромбофилия.
.   
Да и аз ги виждам... Интересното е, че миналата година триглицеридите и инсулина си бяха в норма, а за тсх приемам еутирокс 0.25 мкг назначени от ендокринолог. Сега започнах да приемам и вит Б12 - под формата метилколабамин 1000 мкг по 1 таблетка на ден. Но тези мутации не ми бяха ясни изобщо... Ще видим и аг какво ще каже. Иначе кръвните специално инсулин и холестеролния профил мисля да ги повторя след спазване на всички препоръки.

# 316
  • София
Дозата на еутирокс трябва да се коригира, да се поддържа тсх около 1.

Б9 и Б12 трябва да се приемат заедно, за да са в равновесие. Б12 ако не се вдига с тази доза, може или един курс с инжекции, или по-висока доза, докато се компенсира дефицита.

# 317
Момичета, след втората ми фетална морфология в 22 г.с имам разултати от доплера, които започнаха да ме притесняват едва след като се прибрах вкъщи. Докторката не ги коментира, но може ли някой да ми помогне ако е наясно със стойностите. Тревожа се да не би кръвотокът към бебчо да е намален.
A.uterina
PI ляво 0.950
PI дясно 2.400
Средно PI 1.675
Аз съм на терапия с аспирин акард 150 мг от 12 г.с и клексан 0.4 от трансфера при инвитро

Благодаря предварително мили момичета.

# 318
Щом сте на Акард, продължавате си го и всичко ще бъде наред. Моите са почти идентични на вашите, не сме говорили за промяна на терапията. На първата фетална бяха 2.8 и 3.6, та си се смъкват Simple Smile Освен PI има и RI, там дадоха ли ви замерване?

# 319
Щом сте на Акард, продължавате си го и всичко ще бъде наред. Моите са почти идентични на вашите, не сме говорили за промяна на терапията. На първата фетална бяха 2.8 и 3.6, та си се смъкват Simple Smile Освен PI има и RI, там дадоха ли ви замерване?
Благодаря ви за коментара.
Не, нямам замерване за RI .
Бях в Оскар Клиник

# 320
Здравейте на всички, имам нужда от помощ и съвет, от вчера чета и се ровя из форума и тотално се обърках. Ситуацията е следната. Имам няколко нискорискови мутации за тромбофилия и още преди забременяване бях правила консултация с доктор Кондева ,която каза при бременност да приемам аспирин протект до 12 г.с.
В момента съм бременна в 19 г.с.,продължавам с приема на аспирин протект и не бях правила други изследования. Нещо ме глождеше отвътре обаче и вчера направих онлайн консултация с доктор Веселина Иванова, пуснах коагулационен статус и тя каза да започвам Фраксипарин ( а за аспирина да св консултирам с АГ дали да го продължавам ) Консултирах се още веднъж и с доктор Кондева онлайн,която пък каза към аспирина да добавя Нистатин. Та честно казано съм тотално объркана какво да правя. От Пловдив съм, чудех се за трето мнение,но съм била при няколко хематолога тук и честно казано не съм сигурна дали бих им св доверила. А съм след серклаж и пътуване до София в момента не е удачно.

След 2 седмици съм на контролен преглед в София за серклажа,та ако успея да го комбинирам с преглед при доктор Тончев например, ще е добре, но дотогава нямам идея.

# 321
  • Sofia
Имаш мутации и в трите гена - PAI, ACE и фактор 13 (два, от които са даже хомозиготни - тоест не могат да функционират както трябва). Тази комбинация някои лекари я приравняват с високорисковите тромбофилии.

Гледам, че д-димерът при теб вече е 1,31, а за бременни във второто тримесечие горната граница е 1,29. Тоест ти вече си минала горната граница.
Аз бих послушаха хематоложката и започнала инжекциите.
С тромбофилия се занимават хематолозите. Кондева и да разбира от тромбофилии, не е хематолог.

Обърни внимание и на ТСХ - високичко е.

# 322
Имаш мутации и в трите гена - PAI, ACE и фактор 13 (два, от които са даже хомозиготни - тоест не могат да функционират както трябва). Тази комбинация някои лекари я приравняват с високорисковите тромбофилии.

Гледам, че д-димерът при теб вече е 1,31, а за бременни във второто тримесечие горната граница е 1,29. Тоест ти вече си минала горната граница.
Аз бих послушаха хематоложката и започнала инжекциите.
С тромбофилия се занимават хематолозите. Кондева и да разбира от тромбофилии, не е хематолог.

Обърни внимание и на ТСХ - високичко е.

Благодаря, и аз за тези мутации четох,че всеки лекар различно ги причислява или към нискорискови или към високорискова комбинация.
За ТСХ видях, аз съм с хипофункция на щитовидната жлеза,миналия месец беше идеално,за един месец е скочило от 2 на 4,другата седмица съм на ендокринология.
А иначе доколкото четох доктор Кондева е точно хематолог.

# 323
  • Sofia
Оуу, извинявай! Обърках се с Конова 🫣
Ако става въпрос за Кондева от Вита, да хематолог е.
В такъв случай ти трябва да си прецениш коя от двете да слушаш.
Аз бих се доверила на В.Иванова предвид ситуацията (трите мутации и висок д-димер).

# 324
  • София
Внимавайте, нистатин и натаспин са тотално различни лекарства!

Аз също бих започнала НМХ. АП явно не е достатъчно, освен това се пие макс до 34гс, а после, когато съвсем се повиши кръвосъсирването - какво правиш?

# 325
Внимавайте, нистатин и натаспин са тотално различни лекарства!

Имах предвид натаспин...съжалявам,толкова съм се шашнала вече,че тотално изперквам.

Аз също бих започнала НМХ. АП явно не е достатъчно, освен това се пие макс до 34гс, а после, когато съвсем се повиши кръвосъсирването - какво правиш?

Имах предвид Натаспин..тотално се обърках вече.Благодаря

# 326
Мегс,те са ниско рискови сами по себе си, но накуп вече рискът става висок. При този д димер почвай си нмх, не в голяма драма, ти си по средата на бременността, по - добре да я изкараш спокойно до края Simple Smile

# 327
Категорично бих минала и аз на Фраксиприн. Иначе да и Кондева е хематолог, но за мен оценката на д-р В.Иванова звучи по-адекватно. Колкото лекари толкова мнения. Ако се консултирате и с д-р Тончев - споделете да видим на къде се накланят везните.

# 328
И аз не съм фен на Кондева, леко неадекватна беше консултацията ми с нея. Др. Иванова е в пъти по-добър избор

# 329
  • Варна
И аз не съм доволна от Кондева. Изпратих й изследвания, а тя дори не се беше постарала да ги разгледа докрай. Щяла да ме консултира след като й изпратя резултати. Трябваше да й ги изпратя повторно обозначени с цвят, за да им  обърне внимание. Не ги била видяла. После се консултирах с д-р Миглена Стайкова и Веселина Иванова. И нещата се препокриха.

Общи условия

Активация на акаунт