Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 24

• 32 552
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Пускам отново референтните стойности за бременни за д-димер и фибриноген.
https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm
https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm

# 346
Пускам отново референтните стойности за бременни за д-димер и фибриноген.
https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm
https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm
Това, че отиват към горна граница, крие ли риск или не?

# 347
  • София
Щом е близо до референтните стойности за съответния семестър, всичко е наред. Лабораториите не дават референтни стойности за бременни, затова пускам за пореден път линкове към тях. Нормално е с напредването на бременността да се увеличава кръвосъсирването, това е нормален физиологичен процес. До няколко седмици след раждането би трябвало показателите да се нормализират.

# 348
Здравейте момичета....а на какво може да се дължи това АПТТ....хомозигот съм Пай 4г/4г,но за сега не приемам нищо за разреждане на кръвта....преди 20 дни беше около 30,а сега е 38...от какво може да се разреди толкова кръвта

# 349
Здравейте пак, аз се връщам с ъпдейт от днес вече в 14гс, макар и да не съм от най-ортодоксалните в темата.

В резюме: хетеро мутация на Ф2, хомо на АЦЕ, хомо на ВЕГ, хетеро на ТАФИ, витаминови май почти всички и може нещо друго да изпускам. Спонтанно забременяване от първи опит с еднояйчни близнаци, без предишни проблеми и без история на ССИ (моя или в семейството).

В момента съм само на аспирин 75, в някакво бъдеще ще съм на 100мг вероятно. Започнах го заради леко завишени маточни артерии на доплер преди няколко седмици, всички следващи доплери след това са ми добре (поне 5-6 броя). АСПИ тестът ми е 14. На едно от последните ми взимания на кръв тия дни като бликна една кръв, ще каже човек, че съм с хемофилия.

Консултирах се с четирима хематолози - една-единствена безкрайно много настояваше за хепарин, всички останали изразиха мнение, че нещата излизат извън контрол по тази тема в България. Не ми се влиза в полемика, макар и същото да се отнася и за седемте (!!!) АГта, при които бях, с изключение на един-единствен от тях. 4 ФМ. Не знам дали има смисъл от имена, повечето са “големи”, но то в крайна сметка всеки си усеща на кого да се довери, а и знам много добре от първа ръка феномена “страх лозе пази”. На мен ми отне доста енергия цялото това, за да не започвам от раз хепарини, провокирано от недоверието на ММ в първата хематоложка. Но естествено аз вече бях наплашена. Бях и на ангиолог, гледа ми целите крака от горе до долу с УЗ, същото становище: аспирин и флебодия стигат. Движение, вода. Така че просто исках да кажа, че инжекциите не са дефолт за всички с мутации, а не са и безобидни просто ей така - мнение И от ангиолога (изкървяване). А в моя частен случай, оказах се и с поне една (възможно е и двете) веламентозна пъпна връв - оголени съдове - тоест още по-голям риск от изкървяване, така че добре, че не се доверих на сляпо от първото мнение при голямата ми паника и стрес. За хепарина перинатално говорих с всички, но то важи за всекиго със секцио, със или без мутации, че и не само за секцио, а и за други видове операции. Против тромбоза и емболия, а не спонтанен аборт… Може би при друг ще е друго - при мен засега е това. Смятам, че си написах домашното, изчетох световни гайдлайни и журнали (Lancet/NEJM/Nature), търсих специалисти с “имена” - профилактичен хепарин без причина от началото на бременността според мен и тези източници в нискорискови случаи (като моя, че и не само) не съществува.

Надежда, INR и APTT могат да варират буквално от ден на ден, последните 5-6 седмици са ми постоянно нагоре-надолу и двете, пускала съм ги вече сигурно поне 15 пъти без да преувеличавам, били са ми в последователни дни съвсем различни. По-показателните изследвания, които гледат повечето хематолози са фибриноген, d-dimer, protein S, също най-основно разчет от доплер.

Последна редакция: сб, 12 авг 2023, 19:02 от Cassiope

# 350
Здравейте пак, аз се връщам с ъпдейт от днес вече в 14гс, макар и да не съм от най-ортодоксалните в темата.

В резюме: хетеро мутация на Ф2, хомо на АЦЕ, хомо на ВЕГ, хетеро на ТАФИ, витаминови май почти всички и може нещо друго да изпускам. Спонтанно забременяване от първи опит с еднояйчни близнаци, без предишни проблеми и без история на ССИ (моя или в семейството).

В момента съм само на аспирин 75, в някакво бъдеще ще съм на 100мг вероятно. Започнах го заради леко завишени маточни артерии на доплер преди няколко седмици, всички следващи доплери след това са ми добре (поне 5-6 броя). АСПИ тестът ми е 14. На едно от последните ми взимания на кръв тия дни като бликна една кръв, ще каже човек, че съм с хемофилия.

Консултирах се с четирима хематолози - една-единствена безкрайно много настояваше за хепарин, всички останали изразиха мнение, че нещата излизат извън контрол по тази тема в България. Не ми се влиза в полемика, макар и същото да се отнася и за седемте (!!!) АГта, при които бях, с изключение на един-единствен от тях. 4 ФМ. Не знам дали има смисъл от имена, повечето са “големи”, но то в крайна сметка всеки си усеща на кого да се довери, а и знам много добре от първа ръка феномена “страх лозе пази”. На мен ми отне доста енергия цялото това, за да не започвам от раз хепарини, провокирано от недоверието на ММ в първата хематоложка. Но естествено аз вече бях наплашена. Бях и на ангиолог, гледа ми целите крака от горе до долу с УЗ, същото становище: аспирин и флебодия стигат. Движение, вода. Така че просто исках да кажа, че инжекциите не са дефолт за всички с мутации, а не са и безобидни просто ей така - мнение И от ангиолога (изкървяване). А в моя частен случай, оказах се и с поне една (възможно е и двете) веламентозна пъпна връв - оголени съдове - тоест още по-голям риск от изкървяване, така че добре, че не се доверих на сляпо от първото мнение при голямата ми паника и стрес. За хепарина перинатално говорих с всички, но то важи за всекиго със секцио, със или без мутации, че и не само за секцио, а и за други видове операции. Против тромбоза и емболия, а не спонтанен аборт… Може би при друг ще е друго - при мен засега е това. Смятам, че си написах домашното, изчетох световни гайдлайни и журнали (Lancet/NEJM/Nature), търсих специалисти с “имена” - профилактичен хепарин без причина от началото на бременността според мен и тези източници в нискорискови случаи (като моя, че и не само) не съществува.

Надежда, INR и APTT могат да варират буквално от ден на ден, последните 5-6 седмици са ми постоянно нагоре-надолу и двете, пускала съм ги вече сигурно поне 15 пъти без да преувеличавам, били са ми в последователни дни съвсем различни. По-показателните изследвания, които гледат повечето хематолози са фибриноген, d-dimer, protein S, също най-основно разчет от доплер.

Здравейте, действието на аспирин и на хепарин нямат нищо общо. В един момент и на вас може да ви се наложи да се бодете - още сте в 14 седмица. Има време Simple Smile Не правете от сега заключения.

# 351
То може и с цял куп високорискови мутации да се изкара бременност без терапия. Това е генетичен проблем,може да се отключи при втора,трета, четвърта бременност. Няма гаранции кога ще стане.

А това за пъпната връв кой го каза?

Последна редакция: сб, 12 авг 2023, 23:02 от Yan25

# 352
Именно. За жени със загуба се изчиства терапия като превантивна мярка. То, ако проблема е станал - обикновено вече е късно.

# 353
Това изискване да се изследват витамините минимум 10 дни след спиране на приема им, задължително ли е, защото това означава да спреш фолиевата киселина например /която бременните пият всеки ден/, за да провериш колко е нивото ѝ?

# 354
  • На изток от Ада
При бременност не се спира фолиева киселина за тестване.

# 355
Здравейте. С тромбофилия съм , ще прикача снимка на мутациите. Бих искала да ви попитам как стои въпросът с пътуването със самолет при бременност (около 8-9часа до Америка), или опит за инвитро в по-далечна държава и прибирането след това с рискови мутации като моите? Има ли опасност, изобщо да го имаме ли като опция този вариант? Благодаря 😊

# 356
  • София
Едната от мутациите е високорискова - Фактор 5. Консултирайте се задължително с хематолог какво да правите преди и по време на инвитрото и бременността, а след забременяване и след раждането следете коагулацията.

Преди забременяване премерете нивата на витамините Б9 и Б12 и при ниски стойности приемайте само метилирани форми. Две от мутациите са свързани с неусвояване на Б9 и Б12, а те са жизненоважни за бебето по време на бременността.

Преди полет можете да се посъветвате с хематолог или ангиолог.

# 357
Здравейте!
Днес пуснах малко изследвания, точно 6 месеца и половина след раждане и очаквано ми излезе дефицити, което е очаквано. НО, се оказа, че д-диаметър ми е паднал съвсем малко. До 20г.с. растеше доста и ми увеличиха дозата на Клексана и ми включиха и Натаспин. Имал ли е някой такъв проблем?

# 358
Едната от мутациите е високорискова - Фактор 5. Консултирайте се задължително с хематолог какво да правите преди и по време на инвитрото и бременността, а след забременяване и след раждането следете коагулацията.

Преди забременяване премерете нивата на витамините Б9 и Б12 и при ниски стойности приемайте само метилирани форми. Две от мутациите са свързани с неусвояване на Б9 и Б12, а те са жизненоважни за бебето по време на бременността.

Преди полет можете да се посъветвате с хематолог или ангиолог.

Благодаря много за отговора. Аз имам назначена терапия при положителен тест или при трансфер, витамините ми са в норма, потвърдено е с хематолог. Но притеснението ми е от пътуване със самолет, дълъг полет, дали крие някаква опасност дори и да има терапия с фраксипарин или клексан.

# 359
Момичета знаете ли нещо по повод резистентност на маточна артерия при доплер…едната е 2,05 а другата 0,94 ? До преди 2седмици и двете вървяха под 1.притесних се доста, а АГ само каза ,имаш висока резистентност в ляво ама тази от дясно компенсира ….е да ама аз много се притесних …. Много ли е лош кръвотока на тази със стойност 2,05? 🌹това е допрера …

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 19:49 от Бонбон911

Общи условия

Активация на акаунт