Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 7

• 73 504
  • 748
  •   2
Отговори
# 570
Имайте предвид, че точно там се усеща делението на деца " с произход" и "без". (не  е лично наблюдение, на мои познати)

# 571
Аз се колебая дали като изчерпим приличните училища с  комбинация френски (първи) и английски (втори), да редим същите комбинации в по-безславни училища или другите паралелки на вече избраните... може би испански, като близък. Чакам справочника, за да мога да огледам вариантите. Девойката няма ясна идея какво иска да учи,  ако не е френски + английски, както и какво иска да прави след 12 клас , и се чудя коя е печалившата стратегия след това. То е ясно, че гаранция няма, но как бихте постъпили? Ясно е единствено, че е за хуманитарен профил или езици. Рисува хубаво и до тази година е ходила на уроци по рисуване за кеф, поне 4-5години, на добро ниво е. Но каза, че иска това да й остане хоби, не да кандидатства с рисуване. По съвпадение графиката й е любим стил и се чудя дали да не я пусна и на един такъв изпит за всеки случай. Но този тип училища са ми съвсем неясни.

# 572
Аз се колебая дали като изчерпим приличните училища с  комбинация френски (първи) и английски (втори), да редим същите комбинации в по-безславни училища или другите паралелки на вече избраните... може би испански, като близък. Чакам справочника, за да мога да огледам вариантите. Девойката няма ясна идея какво иска да учи,  ако не е френски + английски, както и какво иска да прави след 12 клас , и се чудя коя е печалившата стратегия след това. То е ясно, че гаранция няма, но как бихте постъпили? Ясно е единствено, че е за хуманитарен профил или езици. Рисува хубаво и до тази година е ходила на уроци по рисуване за кеф, поне 4-5години, на добро ниво е. Но каза, че иска това да й остане хоби, не да кандидатства с рисуване. По съвпадение графиката й е любим стил и се чудя дали да не я пусна и на един такъв изпит за всеки случай. Но този тип училища са ми съвсем неясни.
Обърнете внимание на училищата с компютърна графика , дизайн и т.н.. Ако детето има талант е хубаво да не се похабява. Нека обмисли решението си все пак.
Иначе относно езиците  моята дъщеря иска ИЕ+АЕ и като се изчерпят вариантите смята да пише АЕ+ ИЕ.
Дали така ще стане , се чудя

# 573
Да, няма как да знаем, за съжаление. Надявам се, че ще се наредят нещата по най-добрият за тях начин. Ще погледна и графичния дизайн. Тя от малка събира всякакви кашони и подръчни материали и от нищо прави нещо, определено е креативен тип. Но май повечето такива паралелки са професионални, а ми се струват по-ограничаващи за деца, които не са напълно сигурни, че искат да се занимават с тази професия после. Не знам права ли съм. Поради тази причина досега ми изнасяше да се доверя на нея, че иска да е на заден план засега. Но с тези различни точки на пробни изпити, до 2.7 няма да знам как да редя. Но поне ще имам различни варианти. Бях сигурна, че по Бел ще изкара повече, вече и това не знам.

# 574
Да, няма как да знаем, за съжаление. Надявам се, че ще се наредят нещата по най-добрият за тях начин. Ще погледна и графичния дизайн. Тя от малка събира всякакви кашони и подръчни материали и от нищо прави нещо, определено е креативен тип. Но май повечето такива паралелки са професионални, а ми се струват по-ограничаващи за деца, които не са напълно сигурни, че искат да се занимават с тази професия после. Не знам права ли съм. Поради тази причина досега ми изнасяше да се доверя на нея, че иска да е на заден план засега. Но с тези различни точки на пробни изпити, до 2.7 няма да знам как да редя. Но поне ще имам различни варианти. Бях сигурна, че по Бел ще изкара повече, вече и това не знам.
Да , точно , че няма как да знаем колко точки ще имат. Аз съм направила 3 различни варианта ,ако нещата не се случат както трябва. Въпреки това съм сигурна ,че ще има голяма доза колебание. Даже и сега умувам кое как .

# 575
Гледайте общо на училишето- дисциплина, екип учители, база, локация, не се съсредоточавайте толкова върху езиците- те се учат и извън класната стая.
Аз бих предпочела децата ми да са в добро училище като цяло, а не да търся ниво на език,защото това е относително.Днес има добър учител, утре не, детето не се интересува от езика вече.
Синът ми беше с немски от 1. клас, но не му харесва и така и не пожела да го научи.Английски втори език, ходеше допълнително на школа и с този език няма проблем.За немски не иска да чуе въобще.Имаха и проблем с учителите по немски в НФСГ по негово време.Преди това беше в 73-то.
Та- немски не научи, английски научи извън училище, но поне беше в такова с добра дисциплина и сериозно учене.Сега не знам как е,завърши 2022г. Не сме имали оплаквания докато учеше там.
Мисълта ми е да гледате общо на учебния процес, а не толкова в детайли.
Гаджето му завърши 73-то и казва, че от техния клас само две деца са научили немски с външна подкрепа, останалите не, имали и там проблем с учителите.

# 576
защо са ти три различни варианта?
редиш от най-желано към най-малко желано независимо от точките
няма друга стратегия
местоположение... те стават все по-големи и по-самостоятелни и пътят до училище скоро няма да бъде проблем за самото дете - освен ако не сте в бистрица, а училището - в обеля

ДХ3, +1
не бих се отказала от 35 и 133 с лека ръка

# 577
73то го водят едно от желаните училища. Знам, че за първи клас там дори живеещите до него не могат да се вредят.

# 578
Ние живеехме до училището и беше резерва, приеха го на второ класиране и учи там до 7-ми клас.Желано е, защото и районът вече е натоварен с живущи, няма места за всички деца в многото блокове, които се построиха, а училища няма.
Гаджето му е влязла там след 7-ми клас, и тя завърши 2022г. и според нея език почти никой не е научил.Та всичко е относително с езиците, бих гледала детето да е в добра среда, с добро обучение, удобна локация.
Ако има желание ще научи и език, но гаранция няма.

# 579
ДХЗ, мисля като теб, да редим училища, не толкова паралелки. Но мъжът ми е категорично против руски (ненужен), испански (без приложение извън южните Щати), немски (труден). И то вариантите се свиват. Не че френският е лесен. Трудно е и понеже детето не знае точно какво иска (то аз на 40+ не знам какво искам), води се по приятелки. Но поне е ясно, че гледаме езици.

# 580
Всеки език е богатство и не знаеш кога ще ти трябва.Simple Smile

# 581
  • Сф
Имайте предвид, че точно там се усеща делението на деца " с произход" и "без". (не  е лично наблюдение, на мои познати)
Това не е вярно. А за какъв произход точно говорим, като след 7 ми клас се влиза само по бал??

# 582
половината наше черноморие говори на руски, а войната все някога ще приключи и доста връзки отново ще бъдат възстановени
испански - + почти цяла южна америка, а също и испания, която май се намираше в европа Simple Smile
немски - труден - бащата ли ще го учи или младата глава? да не говорим къде учат основно българите в европа - германия и холандия - холандският е сходен с немския
френския - за мен той има най-малко приложение, но дъщеря ми завършва фег, защото преди време прецених, че училището си струва

# 583
защо са ти три различни варианта?
редиш от най-желано към най-малко желано независимо от точките
няма друга стратегия
местоположение... те стават все по-големи и по-самостоятелни и пътят до училище скоро няма да бъде проблем за самото дете - освен ако не сте в бистрица, а училището - в обеля

ДХ3, +1
не бих се отказала от 35 и 133 с лека ръка
Защото според резултатите ще добавя различни училища
И да, като се замисля сте прави. Но тя пък категорично отхвърля някои от езиците и така възможностите намаляват.

# 584
Bubanka, съгласна съм аз. Испански е учил той като втори и оттам мнението му. А аз освен английски, съм учила немски, италиански, руски и шведски. Френският тя го учи от 1 клас като първи, заради по-добрата среда навремето, та затова меракът да го продължи. Ако аз избирах АЕ+ НЕ или обратното ми се вижда най-практично. Ако някоя приятелка от класа й запише немски по случайност, току виж размислила. Но и шансът да изкарат сходен бал, не ми се вижда много голям.
Първо желание й е ФЕГ, нищо, че не е за тази тема, може ли малко информация от първа ръка? Може и на лични. Впечатлението ми е, че като че ли 12 клас не са много доволни, но познати в по-малките класове са. Имам резерви за там, но ако си изкара бала, няма да я спирам.

Общи условия

Активация на акаунт