Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 7

• 73 474
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Все си мисля, че водещото е първият език с интензивно обучение. Там смятам да се фокусираме. Това "втори език" е малко ала, бала. Учат го от 9ти клас с крайно недостатъчен брой часове, това като погледнеш програмата. Та и 4 езика да избереш Grinning, то 1вия език с  интензивно обучение е водещ и има шанс да го научат децата. Затова интензивно АЕ ми се струва тъпо, освен за дете, което не е учило английски активно до 7ми клас, ама има ли такива? Малко са...

# 616
  • София
Все си мисля, че водещото е първият език с интензивно обучение. Там смятам да се фокусираме. Това "втори език" е малко ала, бала. Учат го от 9ти клас с крайно недостатъчен брой часове, това като погледнеш програмата. Та и 4 езика да избереш Grinning, то 1вия език с  интензивно обучение е водещ и има шанс да го научат децата. Затова интензивно АЕ ми се струва тъпо, освен за дете, което не е учило английски активно до 7ми клас, ама има ли такива? Малко са...
Ние сме в 145 с Британика, т.е. 8 год учат активно АЕ, като първите 5 години всеки ден. И за това сега се чудя за какво АЕ да е първи и не знам как да наредя желанията. Моите гледат филми на АЕ, девойката и чете вече книги

# 617
Да, и аз така мисля, но все пак е добре вторият да е също харесван. Защото пак ще трябва да го учиш, дали по час или два седмично, всеки учител си иска неговото. А тепърва да захващаш нещо, което не ти харесва или хич нямаш намерение да го учиш, си е кофти.
Казвам го, защото дъщерята много хареса един профил в едно от желаните училища, първо не е ясно балът, но и да става за него, вторият език е немски... Да, казаха, че не се учи интензивно, обаче пак си се учи. Първо е труден, второ - нежелан от нея и не виждам смисъл да се разсейва и да хвърля усилия в нещо непотребно (за нея).

# 618
  • В царството на игрите:)
Когато синът ми влезе в НТБГ с руски /електронна търговия/ бях много разочарована, защото аз самата не долюбвам този език, но поради други причини, а не пропагандните. Та, той руски така и не научи, защото пандемията сложи прът в колелото, но се оказа, че вече на две места за работа го питаха на какво ниво му е руския, защото би бил сериозно предимство. Е, на никакво ниво не му е и него му стана ясно, че е можел да положи повече усилия въпреки обстоятелствата. Сега е 12 клас. Дъщеря ми е в 1 СУ - испански и английски и честно да си кажа сега съжалявам, че не писахме Елисавета Вазова по нагоре. Не, че има нещо извън нормата в гимназията, но почвам да се чудя какъв е смисъла от гимназия. Единствено, което наклони везните при нас е, че тя все още няма представа с какво иска да се занимава и по - широко образование е по - подходящия варионт в този случай. Иначе, може би, с много малки изключения образованието в София е с доста колебливо качество и тревогите след 7 клас са ненужни, но както и друг път съм писала са добра захранка за школи, уроци и т. н. Та, това си е цяла индустрия Simple Smile

# 619
Точно!

# 620
  • при моите любими
Моето мнение беше същото за основен английски, той е навсякъде около децата. Всички гледат клипчета, филми и дори четат книги на английски, факт. Също така го учат интензивно от първи клас. Моето дете също ходеше на школа допълнително. Но в гимназията е съвсем различно. Дори като отличничка, сама твърди, че има много пропуски. Сега е 9клас, яви се на олимпиада, каза че нивото е било много високо и трудно. Та да гледат филми и клипчета не е достатъчно да знаеш език. Зависи, кой какво ниво търси разбира се. Ако искат да учат в чужбина с английски, нивото трябва да е доста по-висок от разговорния английски според мен. Но това си е мое мнение. Сега учи втори испански и тези дни си говорихме, че в училище няма да го научи дори и на базово говорим според нея. Другата учебна година иска да я запиша допълнително на уроци, поне да може да говори прилично в един момент.

# 621
  • София
Искам да питам какво в справочника, който трябва да излезе скоро има по-различно от миналата година?
Училища подредба, бал?

# 622
може да има разлики в паралелките и балообразуването
едва ли големи, но все пак

# 623
Искам да питам какво в справочника, който трябва да излезе скоро има по-различно от миналата година?
Училища подредба, бал?

Toзи справочник изобщо не ви трябва, едни пари дадени на вятъра.
В сайта на Дидева има Държавен план-прием за 8 клас.
Този за настоящата учебна година излезе миналата година някъде през април.
От него можете да видите баообразуването както и кодовете на желаните паралелки.
Миналата година когато полълвах желанията си бях извадила кодовете предварително, поради факта че системата дава 30 минути (или нещо такова беше) за полълване. Та ако имате гоялм брои желания така ще е по-лесно.
Също в този сайт има справка за минималният и максималният бал по паралелки в послените години. Този бал от второ класиране е доста добър ориентир за класиранията.

# 624
  • Sofia
Да, справочник е ненужен. Принтирайте няколко листа и сте готови.
Ще отбележа  , че след излизането на резултатите ,ще промените някои от възгледите си. Ще ви стане по- лесно до се ориентирате.

# 625
И аз гледах онлайн справочника, направих списък с подходящите училища, подредих ги и при записване само попълних кодовете.
Проверете ги преди да подадете заявлението, бях объркала един код.
И не се притеснявайте, децата ще има къде да учат.

# 626
  • София
Училища подредба, бал?

Toзи справочник изобщо не ви трябва, едни пари дадени на вятъра.
В сайта на Дидева има Държавен план-прием за 8 клас.
Този за настоящата учебна година излезе миналата година някъде през април.
От него можете да видите баообразуването както и кодовете на желаните паралелки.
Миналата година когато полълвах желанията си бях извадила кодовете предварително, поради факта че системата дава 30 минути (или нещо такова беше) за полълване. Та ако имате гоялм брои желания така ще е по-лесно.
Също в този сайт има справка за минималният и максималният бал по паралелки в послените години. Този бал от второ класиране е доста добър ориентир за класиранията.
Гледала съм го, даже го знам наизуст вече. Само да изкарат добър бал

# 627
Някой има ли информация към кои училища са добри за изучаване на френски? За ФЕГ отзивите не са много добри. Какво е нивата на преподаване на езика в 35 СУ и 18 СУ в сравнение с ФЕГ?
Малките ми деца са във втори клас, но си мисля, че ФЕ би бил добър вариант за тях.
Голямата ми.дъщера завърши 32-ро.

# 628
За ФЕГ мнението ми беше актуално преди 10 години, прочетох Бубанка, виждам че нещата не са се променили много.
Преди десетина години гимназията предлагаше изпит само за ниво В2 DELF и това мисля е показателно, сега незнам как е. Директорката тогава разкарваше всеки що-годе читав учител.
Няма сериозни очаквания към изучаването на език в гимназиите от личен опит и от споделени впечатления, както и не познавам дете взело висок сертификат по език без допълнителни уроци, курсове и добра самоподготовка. Сигурно има и такива, но аз не познавам.

# 629
Да, справочник е ненужен. Принтирайте няколко листа и сте готови.
Ще отбележа  , че след излизането на резултатите ,ще промените някои от възгледите си. Ще ви стане по- лесно до се ориентирате.
Това ми звучи доста притеснително, а съм сигурна, че е вярно!

Общи условия

Активация на акаунт