Обикновено свързваме проблема с нощните събуждания предимно с бебетата. Но интересно е да се знае, че всички здрави хора се събуждат многократно през нощта – независимо дали го осъзнават, или не.

Когато децата се събудят през нощта, много често те спокойно и самостоятелно заспиват отново. Едва когато не могат да заспят и събудят родителите си, това вече се възприема като проблем. Много често срещан проблем при това.

Някои родители се хвалят как децата им спят спокойно през цялата нощ. Ако това не се случва във вашето семейство, вероятно се чудите къде е проблемът. Струва ви се, детето ви спи твърде леко, лесно се буди и като че ли го прави твърде често. Питате се защо вече порасналото ви дете все още има проблеми с нощния сън, докато връстниците му спят „като пънове“.

Защо детето ви се буди през нощта? То може да страда от някакво заболяване – като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или обструктивна сънна апнея. Но има и друг, по-универсален отговор, който е подходящ за случаите, когато детето няма проблеми от медицинско или психологическо естество: никой наистина не спи „цяла нощ“, ако под това разбираме „непрекъснат и дълъг период на сън“. Бебета, деца или възрастни – всички ние имаме прекъсвания на съня си.

Моделът на съня на възрастен човек се определя от кратки цикли на сън, които продължават около 90 – 100 минути. Всеки цикъл представлява поредица от етапи, започвайки с относително кратък етап на бавен сън, който преминава в етап на дълбок сън и след това стига до етап REM (БДО – бързо движение на очите), или етапа на сънуване. В края на цикъла спящият може да започне нов цикъл на сън или да се събуди.

Хората се събуждат лесно по време и веднага след БДО съня. Проучвания, проследяващи активността на мозъка, доказват, че се събуждаме няколко пъти през нощта. При това не осъзнаваме своите пробуждания, защото много бързо заспиваме отново и на сутринта изобщо не си ги спомняме.

Но въпреки това много хора осъзнават, че се събуждат посред нощ. Понякога им е трудно да заспят отново, което се превръща в истински проблем. В тези случаи специалистите в областта на съня диагностицират така наречената „вторична инсомния (безсъние)“.

Но дали винаги нощното пробуждане е нещо лошо – например признак за здравословен проблем? Изследванията твърдят друго.

Нощните събуждания от гледна точка на антропологията

Етнографски и исторически изследвания показват, че хората никога не са си поставяли за цел да спят непрекъснато през цялата нощ. Например в прединдустриална Европа те са задоволявали нуждата си от сън на два пъти (понякога наричани „първи сън“ и „втори сън“). Също така са можели да поспят и през деня. За много извъневропейски култури е било присъщо спането по няколко пъти през деня.

Експеримент, проведен от Националния институт за психично здраве на САЩ, показва, че съвременните американци могат да преминат към двуфазен модел на съня, когато, първо, нямат достъп до изкуствено осветление, и второ, когато живеят в условия, близки до зимите на високите географски ширини.

По време на експеримента осем доброволци са държани на тъмно по 14 часа на ден. В началото на изследването те спят 11 последователни часа, сякаш искат да наваксат пропуснатия преди това сън. Но скоро преминават към по-различен график – по два сеанса на сън с продължителност 4 – 5 часа всеки.

Това не означава, че нощните събуждания на децата не са проблем за родителите, които също не могат да спят. Но подобни експерименти и проучвания ни дават възможност да приемем, че сънят е по-променлив и гъвкав, отколкото си мислим. И колкото по-добре разбираме цялата нестабилност и променливост на съня, толкова по-добре можем да се справим с нощните събуждания на бебетата и малките деца.

Защо бебетата се събуждат толкова често през нощта?

Малките деца имат по-кратки цикли на сън и прекарват пропорционално повече време в „активен сън“, еквивалент на БДО съня. Освен това те имат по-малък стомах, което означава, че трябва да се хранят по-често от възрастните. Съберете всичко това и ще получите бебе, което спи много леко и се събужда през няколко часа.
Това важи особено силно за новородените, които могат да се събуждат на всеки два часа, за да се хранят. Но по-големите бебета също могат да се будят често през нощта. В едно проучване на режимите на сън при здрави 2- и 9-месечни бебета се оказва, че те се събуждат средно по три пъти всяка нощ.

Защо тогава някои родители твърдят, че децата им спят цяла нощ, без да се събуждат? Най-вероятно те просто не знаят за кратките периоди на събуждане на бебетата си. Но тогава въпросът става не дали детето ви се събужда, а дали вие също се събуждате с него.

А при по-големите деца?

Много хора очакват, че като поотраснат, децата ще започнат да спят много по-спокойно през нощта. Но както вече стана ясно, прекъснатият сън е нормално явление не само при децата, но и при възрастните.

Всъщност, ако си мислите, че детето ви изобщо не се буди през нощта, то грешите. Това е доказано от проучвания, при които сънят на децата е наблюдаван с помощта на актиграф (устройство, което записва активността – епизодите на движения или липсата им). Когато изследователите сравняват обективните данни на устройството със субективните мнения на родителите, те откриват, че родителите винаги подценяват колко често децата им се събуждат през нощта. Следователно нощните събуждания изобщо не означават, че детето ви не е здраво, че е недоразвито за възрастта си или че не е адаптирано към условията за сън.

Но понякога се случва нощните събуждания да са симптоми на реални проблеми, които наистина трябва да бъдат решени.

Най-честите причини за събуждането през нощта:


•   Кошмари. Така наричаме плашещите сънища, които често се случват по време на REM съня и е по-вероятно да се появят, след като детето вече е спало няколко часа. Когато то се събуди веднага след кошмар, е по-вероятно да го запомни. Факторите, които причиняват кошмари, са: стрес, безпокойство, травматични събития и лекарства, които пречат на REM съня. Децата, които се събуждат от кошмари, трябва да бъдат успокоени и уверени, че сънищата им не са били реални.

•   Нощни страхове. Възбудените, уплашени деца са по-склонни да имат проблеми със съня, включително неорганизирани нощни събуждания. Подобно на кошмарите, нощните страхове разстройват децата, дезорганизират ги и водят до събуждане посред нощ. Но те се различават от кошмарите по няколко основни признака. По време на нощните страхове детето може да се движи, дори да ходи насън, което го излага на риск от самонараняване. Пренебрегването им може да доведе до кошмари и емоционални проблеми. Затова е много важно активно да учим детето на начини за преодоляване на страховете си.

•   Преумора. Когато хората работят прекомерно, сънят им може да стане по-неспокоен и нощните събуждания да са по-чести. Ако детето ви е преуморено, то има нужда от повече сън.

•   Хъркане и други форми на дихателни нарушения по време на сън. Нарушенията на съня могат да бъдат под формата на хъркане, шумно дишане, затруднено дишане и прекъсване на дишането (апнея). Това прекъсване може да наруши снабдяването на мозъка на бебето с кислород и да причини сериозни здравословни проблеми. То може също така да доведе до лошо качество на съня, нощен плач, сънливост през деня, проблеми с концентрацията, хиперактивност и чести нощни събуждания. Ако подозирате, че детето ви страда от нарушение на дишането по време на сън, обърнете се към вашия лекар.

•   Пълен или болезнено чувствителен пикочен мехур. Децата могат да се събудят през нощта поради желание за уриниране, така че е разумно да ограничите приема на течности преди лягане. Някои от тях обаче може да имат проблеми с пикочните пътища, които ги карат да се събуждат и когато пикочният им мехур е празен. Момичетата са особено податливи на инфекции на пикочните пътища, тъй като женската уретра е много къса, което улеснява навлизането на микроби. Ако детето ви често се буди през нощта, опитайте се да разберете дали този проблем е свързан с ходенето до тоалетна.

•   ГЕР (гастроезофагеален рефлукс). Децата, които страдат от рефлукс, може да се събуждат често през нощта. Той е придружен от нарушение на дишането по време на сън и може да приеме опасни форми. Ако смятате, че детето ви може да страда от ГЕР, посетете лекар за диагностика и лечение. В същото време избягвайте кисели и трудносмилаеми храни преди лягане.

•   Главоболие. Скорошно проучване на полски учени, в което са участвали 284 деца от предучилищна и училищна възраст, доказва, че хлапетата, които страдат от главоболие, са по-склонни да се събуждат през нощта. Подобни резултати са получени и при проучвания на деца от САЩ и Италия. Все още не е ясно дали главоболието е причина за проблемите със съня, или проблемите със съня причиняват главоболие. Във всеки случай, ако детето страда от главоболие, по-добре е да се консултирате с лекар.

•   Стрес. Децата, както и възрастните, имат проблеми със съня, когато са под стрес. Децата, преживели травматични събития, често страдат от кошмари и други нарушения на съня. Но и ежедневните стресови фактори също водят до това. Например децата, които изпитват стрес в семейството, са по-склонни да се събуждат през нощта, а и като цяло спят по-малко. Тези проблеми със съня са свързани с повишените нива на хормоните на стреса.

•   Асоциации със заспиването. Според теория, споделяна от повечето изследователи на съня, децата често свързват заспиването с определени форми на стимулация като присъствието и успокояващите думи на техните родители или определена среда. Тези навици за сън могат да бъдат много ефективни, но ако децата станат зависими от тях, няма да могат да се научат да заспиват сами. Така че, ако детето ви е свикнало да заспива само във ваше присъствие и когато се събуди през нощта, открие, че е оставено самичко, може да му е трудно да запази спокойствие и да заспи отново.