Бързи здравословни въпроси и отговори – 41

• 35 852
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
Имам тотхема в годност, която съхранявам в хладнилник от около 5-6 месеца. Според вас годна ли е за употреба?

# 451
Tedie, миналата година моите триглицириди бяха доста над референтната стойност- за 2 месеца ги регулирах със салати и постни манджи и супи, без месо. Според мен няма смисъл от витамини- просто да си промени начина на хранене.

# 452
На 16 е още дете.

# 453
Да спре сладкишите това дете. Месото не пречи, въглехидратите пречат.

Петрова, да, те са ампули, нищо им няма.

# 454
  • Благоевград
Здравейте. Идвам с един глупав въпрос. Някой може ли да ми разчете написаното? В аптеката не успяха. Благодаря.

# 455
Прилича на Атодерм нещо си.

# 456
Ревматолог ми изписа моривид, уж за всеки случай. Чета листовката - активно вещество хидроксихлорохинов сулфат. Това същото ли е като онези антибиотици от групата на левофлоксацин??

Не.
Не е АБ.
Този хидроксихлорокин беше нашумял като противовъзпалително при КОВИД.
Иначе е за автоимунни възпаления.

Симона, Атодерм има, но какъв точно?

# 457
  • Благоевград
Ревматолог ми изписа моривид, уж за всеки случай. Чета листовката - активно вещество хидроксихлорохинов сулфат. Това същото ли е като онези антибиотици от групата на левофлоксацин??

Не.
Не е АБ.
Този хидроксихлорокин беше нашумял като противовъзпалително при КОВИД.
Иначе е за автоимунни възпаления.

Симона, Атодерм има, но какъв точно?

Да, Атодерм и аз го разчетох. Вида не мога да се сетя. В аптеката също не го разчете госпожата, първо каза алое .. Благодаря ви все пак. Ще опитам да се свържа с лекарката.

# 458
Здравейте! Триглицеридите на сина ми, 16г. излязоха завишени. Освен да се опитаме да ограничим вредните храни и напитки, може ли да препоръчате някоя добавка. Не знам за деца ли да гледам, за възрастни ли...
Първото което ми идва на ум е проблем с инсулина, младежът има ли и излишно тегло? Особено в горната част на тялото, нямам предвид само корема.
Добър е съветът да изчисти храненето от силно въглехидратни неща (не само сладко), също и някои "диетични" сладки напитки могат да пречат. Както и твърде честото хранене, ако подхапва постоянно по нещо това не е добре.

Добавки специфично за сваляне на триглицериди не се сещам, но не е лошо да проверите за дефицити на витамини и там да попълвате. Например витамин Д е по-вероятно да му липсва отколкото да не, чисто статистически погледнато.

# 459
натка, радвам се, че спомена честото хранене. Много хора живеят в заблуда, че честото хранене, по малко, е полезно. А то е обратното, особено при хора с проблеми с КЗ. Защото при често хранене се поддържа постоянно висока КЗ.
За младежа - да, набързо писах сладкиши, но всъщност трябва доста храни да ограничи - хляб- на мимимума, картофи, особено пък пържени, много рядко. Фрешове, сокове, подсладени безалкохолни, също не. Плодовете трябва да се ядат цели.
И най-важното - много движение да има, спорт.
За изследванията - хубаво е и магнезий да се види, той влияе на контрола на КЗ.

# 460
Магнезий в серум не може показа дефицит ако има, а масовото и евтиното изследване е това. Той е толкова важен, че серумното ниво се поддържа в норми дори ако за целта се отнеме от кости, мускули и прочие...
Не пречи да си добавя и от него, той трудно се предозира - обикновено много си личи защото започва доста разхлабващо да действа.

Друго се сетих аз, младежът да не би да е в процес на сваляне на тегло или да е отслабнал съвсем наскоро? При това положение временно се вдигат триглицеридите в кръвта, но това е докато се стабилизира теглото и не е страшно.

# 461
  • София
При повишен инсулин на 15 г (с обременяване) и нормална кръвна захар, детски ендокринолог препоръча често хранене,.без бързи въглехидрати. Само това. Два въпроса:  на често ли да е храненето?
При липса на каквато и да е симптоматика след година ли да посетим пак ендокринолог?

# 462
И с каква цел е честото хранене?
Наистина не разбирам.
А детето по какъв повод е изследвано? В пубертета е нормално да е по-висок инсулинът.

# 463
  • София
Здравейте! Триглицеридите на сина ми, 16г. излязоха завишени. Освен да се опитаме да ограничим вредните храни и напитки, може ли да препоръчате някоя добавка. Не знам за деца ли да гледам, за възрастни ли...
Първото което ми идва на ум е проблем с инсулина, младежът има ли и излишно тегло? Особено в горната част на тялото, нямам предвид само корема.
Добър е съветът да изчисти храненето от силно въглехидратни неща (не само сладко), също и някои "диетични" сладки напитки могат да пречат. Както и твърде честото хранене, ако подхапва постоянно по нещо това не е добре.

Добавки специфично за сваляне на триглицериди не се сещам, но не е лошо да проверите за дефицити на витамини и там да попълвате. Например витамин Д е по-вероятно да му липсва отколкото да не, чисто статистически погледнато.
Няма проблем с теглото (175см/64кг), няма корем или някакво затлъстяване, спортува. Инсулин не сме изследвали, но глюкозата беше в норма, витамин Д също. Това, което също е извън нормите- завишен фосфор и албумин, който при горна граница 50 , при него е 55. Личната не му обърна внимание. Убедена съм, че проблемът е основно от газираните напитки, бисквити Орео, шоколад и тестата, които си купува сам навън ежедневно, въпреки това което му говорехме. Сега се постресна и като ги спре, се надявам да има подобрение.

# 464
Наистина детето по какъв повод е изследвано. Идете на детски ендокринолог.
Заслон, и вие идете пак на детски ендокринолог. Струва ми се, че вашия не е обяснил много за храненето и имате още въпроси. Ние посещаваме д-р Попова в Токуда.

Общи условия

Активация на акаунт