Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 10

• 41 616
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
  • Върху лъчите на Слънцето.
Така е!
Но господинът се е изказал провокативно и ОБИДНО спрямо труда на доста деца, приети през годините!

# 121
  • софия
Хайде да не приемаме нещата лично. Ясно е какво казва. Може би и той е обиден в момента. А лошото е, че може би има право.
Много хора си го мислят, той просто го изказа на глас. И това не отменя таланта на непотърсилите връзки. Няма причина никой да се засяга. Поне на мен не ми подейства обидно.

# 122
  • Once there was a Hushpuppy...
Хора, нека не си мерим децата! Всички полагат труд.
Мойто също работи много, усърдно, часове на ден, до късно, цяла година, децата му е сърдят от месеци че не играе игри в мрежа, обиждат го и какво ли не. Не исках да пиша, уморен е зверски, но живее за да рисува, обича училището, правят му се скулптури, обожава учителите, обстановката, артистичната среда, всичко! Годината ни мина в часове на уроци, вкъщи - домашни, мина през какво ли не, за да преследва мечтата си! Болно ми е сега, не е защото няма талант, а напротив - знам, и то не от един учител само, че има!
Дано да има и малко късмет в следващите дни!

# 123
Хора, нека не си мерим децата! Всички полагат труд.
Мойто също работи много, усърдно, часове на ден, до късно, цяла година, децата му е сърдят от месеци че не играе игри в мрежа, обиждат го и какво ли не. Не исках да пиша, уморен е зверски, но живее за да рисува, обича училището, правят му се скулптури, обожава учителите, обстановката, артистичната среда, всичко! Годината ни мина в часове на уроци, вкъщи - домашни, мина през какво ли не, за да преследва мечтата си! Болно ми е сега, не е защото няма талант, а напротив - знам, и то не от един учител само, че има!
Дано да има и малко късмет в следващите дни!
От все сърце му желая късмет и успех! ❤️

# 124
Така е!
Но господинът се е изказал провокативно и ОБИДНО спрямо труда на доста деца, приети през годините!
Да защото преди се допускаха малка част без връзки и не се забелязваше, но сега ( не говоря за моето дете) процента на деца наистина талантливи падна заради наредбата който го позволява:
Ето част от Наредба № 2 от 2003 г. за приемане на ученици в средните училища по изкуствата ( Отм. ДВ. бр.81/2008г.)
Чл.8.
(1) Успехът на кандидатите от приемните и приравнителните изпити се определя от комисии.
(2) Съставът на комисиите се определя със заповед на директора на съответното училище.
(3) Председател на изпитната комисия е директорът на училището или упълномощено от него лице.
(4) Оценките на кандидатите от приемните и приравнителните изпити в едно училище по изкуствата важат само за класиране в това училище.
(5) Оценката от всеки изпит е средноаритметична с точност до 0,01 от оценките на членовете на изпитната комисия, поставени с точност до 0,25.
(6) (Изм., ДВ, бр. 28 от 2004 г.) Оценките, поставени от изпитните комисии, са окончателни и преразглеждане на работите не се допуска. Оценките се обявяват непосредствено след приключване на работата на изпитната комисия. Получилите слаба оценка на един от конкурсните изпити губят право да продължат по-нататъшното си участие в изпитите. След обявяване на резултатите от всички конкурсни изпити в НУИИ - София, СХУ, НУИ - Варна, и СУИ - Русе - за професия художник, НПГПФ и в СМУ - Котел, за професия лютиер - народни инструменти, кандидатите и (или) техните родители в 3-дневен срок могат да видят лично работите си и да се запознаят с мотивите за тяхната оценка.
(7) В 3-дневен срок след приключване на изпитите директорът на училището утвърждава списъка на приетите ученици, като броят им се определя съобразно специалностите и бройките, обявени по държавен план-прием.

# 125
  • София
Аз мога да кажа за моята дъщеря. Вече е 10ти клас в НУИИ. Приеха я на 22-25 място, без да познава някой от училището и без да ходи при правилния учител. От съвсем малка рисува постоянно и непрекъснато. Ето сега - миналата седмица беше три поредни дни на годишен изпит по рисуване, а на четвъртия - на 8-часов изпит за определяне на специалност. И в петък я гледам - седнала пак да рисува. Аз на нейно място сигурно месец нямаше да пипна.  За нея съм сигурна, но... Има доста деца от нейния випуск, които не ми е ясно какво правят там. Нито са сериозни към специалните предмети, нито може да се каже че рисуват добре. Иначе училището е супер, но вътрешно ме тормози факта, че тези ученици с протекции са взели мястото на някое талантливо, но без късмет детенце. Та може и да има някаква доза истина.

# 126
Ох, много е гадно това с връзкарите! Със сигурност ги има и със сигурност има учители, които подготвят деца, които получават вътрешна информация и специално отношение. До колко и как обаче работи цялата "схема", можем само да гадаем. Отделно, това деца да знаят какво ще има на изпита предварително със сигурност не е само тук.
А по въпроса с листчетата, да попитам какво им пречи да си ги разлепят преди да пишат оценките. Thinking

# 127

Да защото преди се допускаха малка част без връзки и не се забелязваше, но сега ...

Това е пълна глупост!
Не съм си правила труда да видя приема на всички училища към МК, но със сигурност децата, които влизат в тях, не са малко! Още повече, ако прибавим и училищата извън София.
По думите Ви излиза, че почти всички са връзкари, което е абсурдно!
Разбирам разочарованието Ви, но е добре да се овладеете! Най-малкото заради собствените Ви деца, които усещат напрежението Ви!

Г-н Младенов, дали бихте споделил оценките на децата си?

Последна редакция: чт, 06 юли 2023, 23:20 от Странна птица

# 128

Ето част от Наредба № 2 от 2003 г. за приемане на ученици в средните училища по изкуствата ( Отм. ДВ. бр.81/2008г.)

Наредбата, която цитирате, не е ли отменена?

# 129

Да защото преди се допускаха малка част без връзки и не се забелязваше, но сега ...

Това е пълна глупост!
Не съм си правила труда да видя приема на всички училища към МК, но със сигурност децата, които влизат в тях, не са малко! Още повече, ако прибавим и училищата извън София.
По думите Ви излиза, че почти всички са връзкари, което е абсурдно!
Разбирам разочарованието Ви, но е добре да се овладеете! Най-малкото заради собствените Ви деца, които усещат напрежението Ви!

Г-н Младенов, дали бихте споделил оценките на децата си?
Приложното : 3.2
Изящно : 3.7 още не съм видял работата и.
една перфектна фигура но и 2 със забележка . Мнение на комисията. На въпроса за вярната фигура защо 3.2 а другите с забележки( макар , че в една имаше наистина разминаване) оценяващи се измъкна. Но се налага да призная, че детето е с СОП( Разконцентрира се когато е в голяма група). По принцип закона ги пази но за тези училища не важи. Реално погледнато от мнения на преподаватели работите и при тях и в къщи е 4.5 - 5 щях да се премеря с това ако не беше нейно приятелче което беше сигурно за влизане и перфектно, но получило по ниска оценка.
Аз съм човек които е израснал с изкуството и познавам наистина стойностни български скулптори и художници които си изкарват достойно хляба и не разчитат на учителска заплата и рушвет. По горе публикувах наредбата за изпити и там ще ви стане ясно, че тя позволява манипулиране на  резултати. Също така наредбата и закона за закрила на детето малко се размина относно децата с СОП и те естествено нямат равен шанс за реализация. След оценките тя е 4 години назад.
Мили майки спирам да отговарям и честито на тези 15 деца които наистина са се справили в изящното и на другите 50 в приложното защото те наистина са изкарали честно оценките.
Все пак тук е БГ мама. Simple Smile

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 00:42 от Georgi Mladenov 743411

# 130
  • София
Хайде да не приемаме нещата лично. Ясно е какво казва. Може би и той е обиден в момента. А лошото е, че може би има право.
Много хора си го мислят, той просто го изказа на глас. И това не отменя таланта на непотърсилите връзки. Няма причина никой да се засяга. Поне на мен не ми подейства обидно.

И след последния му пост ли смяташ, че не е обидно?
Пак казвам- разбирам и съмненията, и разочарованието, но така изсипани обвинения на ангро хич не звучат добре.

# 131

Пак казвам- разбирам и съмненията, и разочарованието, но така изсипани обвинения на ангро хич не звучат добре.
Регистрирал се е тук тази вечер явно с идеята да си "излее чувствата", оплювайки труда на ужасно много хора.

# 132
Simple Smile

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 12:02 от _re_ge

# 133
Хайде и аз да се включа в темата с корупцията в училищата по изкуства Simple Smile Като искам само да споделя това, което си мисля, след като изчетох постовете горе и не претендирам, че съм запозната с каквото и да било.
1. Място за корупция и вкарване на "наши хора" е ясно, че има. Аз също съм рисувала, много, рисувала съм и сама с учител и в голяма група (от над 20 души). Мога с абсолютна сигурност да ви кажа, че рисунъкът на всеки е разпознаваем. Да, учителите ти преподават основните концепции и правила, учат те на полагане на щрих, но все пак - накрая всеки има нещо индивидуално. На края на всеки урок помня как слагахме рисунките една до друга (даже ги залепяхме за стената понякога). Е, повярвайте ми, знаехме коя на кого е. И учителите знаят, ако са работили с вас. Няма нужда да гледат имена.
2. Господинът според мен много си противоречи. Хем твърди, че имало корупционни практики и се вкарвали деца, познати на учителите, както и че е ЗНАЕЛ каква ще е постановката още на 01.07 (т.е. приемам, че НЯКОЙ му е казал), т.е. имало е време да се разработи за упражнение, хем в последствие се оказва, че детето не влиза... Еми, явно корупционната схема не работи идеално, нали?
3. _re_ge, по повод недовършените работи... В една работа от този тип най-голяма част от оценката е в изграждането на обектите, а не в завършека. Поне така ни учеха едно време в УАСГ. Заради това и първо (някой го беше написал по-горе) се гледа дали обектите са конструктивно правилни. Нас ни учеха първо да направим конструкцията колкото се може по-вярна и точна, след което да отделим тъмно и светло и чак тогава, ако ни стигне времето - да започнем да изграждаме светлосенките. От тук може да се направви извод как се оценява. На изпита в УАСГ за конструктивната задача навремето изкарах 5,30 БЕЗ да съм направила светлосенките (стигнах до отделяне на тъмно и светло). В тези училища принципът би трябвало да е подобен.
4. Всеки може да се "срине" и вместо най-доброто, да даде най-лошото (или просто да е посредствен) в даден момент. Обикновено се случва на изпити. Факторите са много, всички ги знаем. При рисуването е същото - притеснение и какво ли не. До вчера всичко е било ТОП, а на изпита, без да усетиш - обратна перспектива. Между другото, виждала съм го с очите си (пак на изпита в УАСГ).

Хайде, спирам, че стана дълго Simple Smile

# 134
  • софия

Регистрирал се е тук тази вечер явно с идеята да си "излее чувствата", оплювайки труда на ужасно много хора.
Не само, че не смятам че е обидно, ами се възхищавам на дързостта му.
Години наред в тази тема приканвам родителите да действат и да подават сигнали.
Приемете, че говорим за практики отпреди 50 години и всяка малка промяна в полза на открито оценяване и променен формат на оценяване е в полза на вашите деца.
Да, вашите са влязли, но някъде има деца разделени на 10 стотни, защото с толкова е било нужно (примерно) да вдигнат оценката на някой друг….

Имам известно несъгласие с тезата че учителите, които работят там не трябва да дават уроци, но по отношение  на организацията на и оценяването на изпита съм категорична, че в сегашния вид издиша от всякъде и не просто е на границата на закона ами е тотално неправилно.

Просто разграничете казуса от собствените си деца и ще видите, че няма нищо обидно.

Общи условия

Активация на акаунт