Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 10

• 41 804
  • 756
  •   1
Отговори
# 375
Днес голямо затишие...

# 376
Dendri, това, че са ви предложили директно място в силикатния дизайн за мен означава две неща. От една страна е очевидният факт, че имат 6 надпланово приети в играчките, което се радвнява на 67% отгоре, спрямо стандартния прием и очевидно се опитват да пренасочат част от децата към други специалности. От друга страна вероятно към момента на записването на вашето дете е имало свободни места в силикатния и те са решели, че може да ви предложат мястото и без да изчакват крайния срок. Но иначе няма как да е приета в две специалности едновременно. Wink
А дори предполагам, че са склонни да разпределят надплановите в други специалности и без там да има свободни места, за да не се струпват в една паралелка.

Хвърлих поглед на монското класиране от любопитство. Там моята щерка щеше да си остане в същата паралелка от първо класиране. Гледам баловете тази година в гимназията по облекло са се вдигнали с по 40+ точки, за специалностите, за които евентуално се бореше. Anguished

А по въпроса за НПГПФ, аз съм истински удивена от факта, че са стигнали толкова надолу с оценките. Това са близо 50 деца. Тази година бяха приели 98 вместо 78 деца още на първо класиране и щом са стигнали толкова надолу с резервите означава, че поне половината деца от приетите не са се записали там.

# 377
  • софия
Даме, всяка година е така.
Просто сега ги проследяваш отблизо.
Логично е, все пак едно ядро деца кандидатсва и на трите места и се очаква, че те ще са най-подготвените, които обичайно в повечето случаи се насоват към другите две училища.

доп. даже мисля, че още по-надолу ще стигнат.

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 14:09 от Амели

# 378
Dendri, това, че са ви предложили директно място в силикатния дизайн за мен означава две неща. От една страна е очевидният факт, че имат 6 надпланово приети в играчките, което се радвнява на 67% отгоре, спрямо стандартния прием и очевидно се опитват да пренасочат част от децата към други специалности. От друга страна вероятно към момента на записването на вашето дете е имало свободни места в силикатния и те са решели, че може да ви предложат мястото и без да изчакват крайния срок. Но иначе няма как да е приета в две специалности едновременно. Wink
А дори предполагам, че са склонни да разпределят надплановите в други специалности и без там да има свободни места, за да не се струпват в една паралелка.

Хвърлих поглед на монското класиране от любопитство. Там моята щерка щеше да си остане в същата паралелка от първо класиране. Гледам баловете тази година в гимназията по облекло са се вдигнали с по 40+ точки, за специалностите, за които евентуално се бореше. Anguished

А по въпроса за НПГПФ, аз съм истински удивена от факта, че са стигнали толкова надолу с оценките. Това са близо 50 деца. Тази година бяха приели 98 вместо 78 деца още на първо класиране и щом са стигнали толкова надолу с резервите означава, че поне половината деца от приетите не са се записали там.

Да, и на мен ми се стори доста екстравагантно това предложение, все пак в списъците дъщеря ми беше влязла само Играчки! Също предположих, че защото много деца с бал 4.20 като дъщеря ми са влязли в тази специалност и са ги изненадали с твърде големия прираст...Учителят, който прие документите беше млад преподавател по математика, който беше готин, но не беше много наясно със специалностите и просто ме пита коя от двете специалности избирам, не посмях да питам защо, а и наистина малко ме хванаха неподготвена.

Точно така е според мен, Dame. Напълно си права, според мен, някак са се опитали да ни насочат към друга специалност, за да си балансират местата.

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 01:13 от dendri

# 379
  • софия
А във фотографското докъде стигнаха знаем ли?

# 380
Много се радвам за новите отчети за класирани и записани - Jiema, поздравления за постигнатото първо желание! Миленка, maika na devoika - браво, че сте вътре и вие!
А записването на детето на dendri си го обяснявам по следния начин: по процедура в НГПИ ви питат окончателно ли се записвате в специалността, или с опция за преминаване в по-горно желание. В този случай обаче, явно междувременно са се освободили места в Силикатния (откази на новокласирани, изтегляния на документи на записани), което може да се е случило между момента на публикуването на второто класиране и момента, в който dendri е отишла. Съответно в училището са знаели, че конкретно в нейния случай, евентуална заявка за кандидатстване за по-горно желание ще е равносилна на класиране в него, затова така да са представили нещата. Просто условията са позволявали преминаване набързо в следващия етап, но дали да се премине или не, зависи от волята на кандидатстващия.
Много полезна информация беше споделена, за което и аз благодаря, макар в момента да не ме касае пряко - ще е от полза за следващите, така както и ние сме се ползвали, когато ни е трябвало. Включително и разказаното от Jiemа за даденото време от 10 минути за отговор. Излиза, че човек трябва да проиграе в съзнанието си разни варианти, да обсъди с детето си различни сценарии и да има готов отговор за някои от тях, за да може да реагира бързо...
А може би има логична причина тези училища в един момент да минават на метод "прозвъняване" - ако за една позиция има 3-4 поредни отказа и трябва да минат 3-4 класирания за запълването ѝ, ще стане дълга и широка... Но, за Фотографското, съм съгласна с вече изразеното мнение, че ще е добре поне и 2-рото класиране да публикуват официално.

# 381
Много се радвам за новите отчети за класирани и записани - Jiema, поздравления за постигнатото първо желание! Миленка, maika na devoika - браво, че сте вътре и вие!
А записването на детето на dendri си го обяснявам по следния начин: по процедура в НГПИ ви питат окончателно ли се записвате в специалността, или с опция за преминаване в по-горно желание. В този случай обаче, явно междувременно са се освободили места в Силикатния (откази на новокласирани, изтегляния на документи на записани), което може да се е случило между момента на публикуването на второто класиране и момента, в който dendri е отишла. Съответно в училището са знаели, че конкретно в нейния случай, евентуална заявка за кандидатстване за по-горно желание ще е равносилна на класиране в него, затова така да са представили нещата. Просто условията са позволявали преминаване набързо в следващия етап, но дали да се премине или не, зависи от волята на кандидатстващия.
Много полезна информация беше споделена, за което и аз благодаря, макар в момента да не ме касае пряко - ще е от полза за следващите, така както и ние сме се ползвали, когато ни е трябвало. Включително и разказаното от Jiemа за даденото време от 10 минути за отговор. Излиза, че човек трябва да проиграе в съзнанието си разни варианти, да обсъди с детето си различни сценарии и да има готов отговор за някои от тях, за да може да реагира бързо...
А може би има логична причина тези училища в един момент да минават на метод "прозвъняване" - ако за една позиция има 3-4 поредни отказа и трябва да минат 3-4 класирания за запълването ѝ, ще стане дълга и широка... Но, за Фотографското, съм съгласна с вече изразеното мнение, че ще е добре поне и 2-рото класиране да публикуват официално.
Благодаря. Може би точно така се е случило.

Иска ми се да има момичета като вас, да помагат следващите години. Благодаря за всичко

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 12:40 от dendri

# 382
Фотографското се движат като костенурки във времето. Имат лек напредък, но е лек. Язък за модерните специалности, които предлагат. Преди 8г изпитът им беше 5 дена преди НГПИ, оценките ги разбрахме след тези на Приложното по телефона и на списъци на сградата
А преди 3 години изпитът им беше след като бяха излезли класиранията в НГПИ и НУИИ, и много деца приети в тях изобщо не отидоха, включително и дъщеря ми. Може би това беше стратегия и така имаха много по-малко работи за проверка, а може и да беше свързано с организацията по време на ковид пандемията. Тази година виждам, че процесите са протичали паралелно и в трите училища, което ми се струва по-напрягащо.
По отношение на учебниците дъщеря ми си ги набавя от момиче същата специалност, но един набор преди нея. Мисля, че редовно минават деца от горния курс и предлагат комплект учебници на половин цена.
Иначе и ние се надяваме на смяна на преподавателя по рисуване, но ще видим на есен как ще се развият нещата.
Успех на всички деца приети в което и да е от училищата към МК! Покрай изложбите в които участваше дъщеря ми имах възможност отблизо да се запозная с творбите на деца от цялата страна и от различни специалности и мога да кажа, че всяка от тях си заслужава да се изучава ако детето е отдадено и си гони целите. На тези изложби видях страхотно направени керамики, тъкани, икони, комикси, витражи, витрини, облекла и т. н.

# 383
  • София
Благодаря и аз на всички тук за отзивите и споделенето и в темите и на лс. Hug
Сайтовете и на 3те гимназии нямат обновления. Дали са запълнили местата си вече?
Nelly_ka, дали ви позвъниха от Фотографското? Може би и вие може да ги потърсите, за да знаете дали е приключил приема. С оглед, че тече записване след 2ро МОН класиране, сигурно се взимат окончателни решения от някои деца. Интересно дали от НГПИ са звънели след тяхното 2ро. Записването им приключи на 18.07. и ако са останали места или някой да се е отказал след видяно на 19ти по МОН чакано място...
Но май повечето пишещи тук се отчетохме със записани деца и няма да има кой да сподели.
Две близнашки майки имаше - Bubara, Pipi... Как са вашите момичета? Какви решения взехте? Могат ли да се ползват от предимството при сестрите си?
То и Milasara ни е близнашка майка, но там доколкото съм те чела в седмокласната тема девойката ти е със съвсем други интереси.
Vanina, да потормозиш малко НУИИ?
Стискам палци да се намеси съдбата и където е по-добре за всяко дете, да му се получи нужното раз/наместване!

Ще се радвам да споделяме и по-натам впечатления за училищата и обучението. Виждам, че отделни теми не се правят както за другите ЕГ, МГ или СУ. А тук като че ли в последните години се пише само покрай кандидатската кампания.
Ето един въпрос от мен към тези с по-големи деца в НПГПФ - на сайта пише за Фотография и Комп анимация, че могат да продължат в НБУ от 2ри курс, за Комп графика - могат да продължат в НБУ без приемен изпит, а за Граф дизайн само - могат да продължат в НБУ, Худ. академия и др. Така ли е наистина ? Тоест зависи си от специалността и нямат договрка за всичките си ученици с НБУ? Мисля, че го четох някъде, че е за всички...
Много ни е далеч още, но е добре човек да е ориентиран.

# 384
Jiema, командировка съм, пробвах се вчера веднъж да звънна в НУИИ, но не ми вдигнаха. Според мен са приключили и запразнили, знам ли....

# 385
  • София

Две близнашки майки имаше - Bubara, Pipi... Как са вашите момичета? Какви решения взехте? Могат ли да се ползват от предимството при сестрите си?

Божее, как помниш?!
Девойката, която се яви в св. Лука не изкара висок резултат. Няма щанс да ни звъннат...Във фотографското не се яви, защото предпочете да замине на лагер на море... Записахме я в езикова гимназия среден клас /не знам с 360 бал кой ешелон се води Smile/  още на първо класиране. Жалко за целия труд, но явно е трябвало да упражнява повече. Тя си мислеше, че само с уроците без да си дава зор вкъщи, ще станат нещата. Учителката казваше, че от 35 години преподава и за първи път вижда толкова много талант и толкова малко желание и старание от страна на детето...Това е положението...
Другата се класира в 18 училище, но с китайски, а не природни науки. Отказа се и ще учи в НУКК, където се класира в паралелката с природни науки.
Няма да ползваме "близнашкото" предимство. Имат различни интереси и няма смисъл да натискам.

Браво на приетите деца! Изкуството трябва да го чувстваш вътре в теб. Децата, които не са приети ще продължат да рисуват, защото обичат да го правят и ще намерят своя път. Но мисля, че моята дъщеря го нямаше вдъхновението...Ще се научи да подрежда приоритетите си и ако иска нещо да полага повече труд, за да го постигне.

Дълго стана..извинете ме!

# 386
Jiema, аз им звъннах онзи ден и ми казаха, че все още запълват местата. И също за всеки случай да го запиша в МОН-ско училище, пък те дори и на 14 септември да ми звъннат, мога да изтегля документите Grinning
Не ми отговориха до коя оценка са стигнали.

# 387
А преди 3 години изпитът им беше след като бяха излезли класиранията в НГПИ и НУИИ, и много деца приети в тях изобщо не отидоха, включително и дъщеря ми. Може би това беше стратегия и така имаха много по-малко работи за проверка, а може и да беше свързано с организацията по време на ковид пандемията. Тази година виждам, че процесите са протичали паралелно и в трите училища, което ми се струва по-напрягащо.

Аз пък си мисля, че това, което се състоя тази година, е най-близо до идеалния вариант откъм тайминг. Буквално нямаше свободни дни между датите на трите училища. Ако си бяха синхронизирали мааалко по-добре и тайминга за класиранията, щеше да е супер. Вярно, че изпити в три последователни дни може да се стори натоварващо за някои, но все пак този напън е веднъж в живота. И е доста по-добре за всички деца, участващи в изпитите, да им излязат резултатите по едно и също време и директно да вземат решение, къде ще се запишат. А пък за тези, които чакат второ-трето класиране, развитието идва доста по-бързо и също могат по-рано да си направят някакви приблизителни сметки за шансовете си, особено ако чакат и монско класиране (или пък такова в частни училища и др.).

# 388
Някой ако му се занимава може да се пробва с НУИИ да изкопчи до къде са последните записани, на мен нито веднъж до сега не пожелаха да ми кажат. Може пък подхода ми да е грешен или вече да познават гласа ми и да са ме взели за луда. Аз мога да пробвам фотографското, там не съм ги чувала.

# 389
Звъннах преди 2часа във Фотографското, бройките са запълнени!Приключили са с приема!Казаха,,евентуално септември, ако някой се откаже от записаните,,щели да звъннат по реда от списъка.

Общи условия

Активация на акаунт