Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 10

• 41 808
  • 756
  •   1
Отговори
# 390
Звъннах преди 2часа във Фотографското, бройките са запълнени!Приключили са с приема!Казаха,,евентуално септември, ако някой се откаже от записаните,,щели да звъннат по реда от списъка.

А дали са споделили до каква оценка са стигнали в класирането?

# 391
Не ми казаха, не се сетих и да питам, но надали  по-надолу от 4.80!

# 392
  • София
То и Milasara ни е близнашка майка, но там доколкото съм те чела в седмокласната тема девойката ти е със съвсем други интереси.

Ама сериозно, как помниш такива неща? Да, при нас близнашкото предимство беше по- скоро заплаха- на нея ѝ казвах, че ако не си учи ученето, ще ходи с брат си в рисувателно училище, а на него, че ако не си рисува рисуването, ще ходи с нея да учи немски. Joy  Толкова са им различни интересите, че би било мъчение за единия, ако са заедно.

# 393
  • софия
е, все пак втория блинак не трябва ли и той да се яви на изпита и вече ако не е приет да има право да бъде приет.
Без да са се явили няма как да стане, ама ако не са знаели може и да ви е минавал номера. Дечковци Simple Smile

# 394
Значи, дъщеря ми каза че в НУИИ имало момче и момиче близнаци, но момичето било отишло само заради брат си на изпита, а всъщност изобщо не рисувало. 😁

# 395
Относно близнаците - дъщеря ми ми разказа една малко неясна история, която беше чула в училище -  за близначета момиче и момче. Че искали да се запишат в нейната паралелка, но в крайна сметка не го направили, защото момчето не било държало изпит по рисуване и не му разрешили, а не искали да се делят. Мисля, че в сайта на някое училище със специализирани изпити даже бях чела, че за да се ползва близнашкото предимство, трябва и вторият близнак да се е явил на изпита и да го е издържал с поне 3,00. В училищата, които са само със стандартните матури български и математика - може всичко, там принципно и 0 на НВО не е пречка за редене на кандидатури и участие в класиране. Нищо против нямам близнашкото предимство - нека си го има, ако желаят да се развиват заедно, още повече че в този случай приемът на вторият е надпланов и не е за сметка на някой друг. Но браво на тези, които сами са си извоювали резултатите - сигурно така се чувстват много по-удовлетворени.
Хайде - и в още една посока размърдахме темата Wink Иначе - да, в определени периоди затихва и май няма отчетни теми за този тип училища. Но пък ако някой се появи с въпрос - веднага се появява и някой с отговор Hands Plus1

Благодаря за многогодишния ентусиазъм на Амели, re_ge, ГитаОг, Vesi1 , а и още съфорумки помня, че миналата година често се включваха с информация - Paper moon, MishalleHeaven и Ивка Two HeartsTwo HeartsTwo Hearts

Добре дошли на тези, на които предстои подготовка през следващите години! В този ред на мисли, при нас пък подготовката в школа се оказа по-полезна от частния учител. Но имаше важен фактор да е така - частният учител държеше заниманията да са само онлайн, за което аз бях много скептична за такова практическо умение въпреки уверенията, че "може и така". В школата обратно - търсеше се всяка възможност за присъствено, въпреки сложните пандемични времена и правила, през които минахме. И друго не ми хареса при тези частни уроци - началният подход - почна се директно като готварска рецепта какъв ръб как да измериш, без детето да е запознато с някои общи правила и принципни неща. А това не ми допадна като подход, защото...
Скрит текст:
Нещо от мой опит - навремето гледайки университети след 12-ти клас, си бях набелязала и специалности в Лесотехническия, една от които изискваше и рисуване и имаше изпит пейзаж. По регламент изпитът трябваше да включва сграда и зелена площ. И понеже предните години се е провеждал в двора на университета, кандидатите масово се бяха готвили, рисувайки там от всички страни. Обаче изненада - решиха да го проведат на някакъв стадион и оттам да рисуваме сгради и дървета. За много хора беше шок и ужас, защото са си мислели, че знаейки наизуст колко прозореца има напр. северната фасада, имат голямо предимство. Аз въобще не бях рисувала във формат пейзаж, нито се бях консултирала - нищо. Основната ми цел беше друг университет, но реших и това да пробвам, макар да смятах, че ако изобщо хвана тройка, ще е чудо. И ми беше все тая къде е - нарисувах го както мога, но прилагайки основни принципи, които знаех - за хоризонт, перспектива, визиране... Изкарах 3,75 Laughing Но най-важно не е, че се докопах даже до "Добър", а общото усещане, което още помня и ми е като извод - ще го напиша видимо:
Когато знаеш, че винаги можеш да приложиш основни и принципни неща, това ти носи едно специфично спокойствие. Когато се вкараш в много тесни рамки, рискуваш да изпиташ голям стрес, ако неочаквано бъдеш поставен в друго времепространство.

Приетите - за новата учебна година наистина изчакайте с материалите, както казва и re_ge, ще ви дадат инструкции за качество, марка и т.н. При нас на 15.09 връчиха на децата списък с необходимите материали и имаше някакъв нормален срок да ги набавим, не беше "от днес за утре".

Неприетите - горе главата и вие! Поемайте по пътя, който сега е достъпен за вас. А пък за в бъдеще не се знае - понякога пътищата се оказват успоредни и тръгвайки по някоя странична пътечка, излизаш на другия, първия желан път! Но важното е човек да върви и да не спира да се развива.

Хубаво лято на всички! Two HeartsTwo HeartsTwo Hearts

# 396
Винаги съм се чудила как се провеждат онлайн уроци по рисуване. Там може да се предаде горе-долу теорията и от там нататък, какво изобщо вижда учителят през камерата от нарисуваното от детето и то какво и как изобщо рисува. Предполагам, че самО си подрежда предмети вкъщи и си ги рисува.

Нашата школа беше като вашия учител. На първия урок им обяснили някакви общи неща за перспективата и светлосенките и хайде сега, нарисувайте тези три предмета.

Докато учителката й я почна буквално от нулата (при все че беше рисувала вече цяла година) и съвсем систематично и последователно я въведе в рисуването на различните видове предмети и форми. Отначало рисуваше само по един предмет на урок. Започна с бял куб, рисува го от три различни посоки. После паралелепипед.  След това валчести тела - цилиндър, конус, сфера. После започна да рисува композиции от по два предмета. По някое време се появиха и глинените гърнета, бутилки и др. След тях и различните плодове. В някакъв момент започна с три предмета на композиция, като предметите, които рисуваше, бяха доста разнообразни като обеми, форми и текстура. Композициите, които рисуваха там, бяха разделени на такива за приложното и такива за художествената, като всеки вид се рисуваше и на съответната хартия, която ползва училището. В този ред на мисли, дъщеря ми нямаше никаква драма с различната хартия в двете училища, защото беше свикнала да рисува и на двете. Накрая на уроците започнаха да рисуват от различни посоки спрямо светлината. Редуваха тъмен и светъл профил, под и над хоризонта, хоризонтално и вертикално, за да са подготвени, ако им се падне неудобна позиция на изпита. В крайна сметка, ако имаше нещо, за което дъщеря ми беше идеално подготвена, това беше теорията и методологията при изграждане на рисунката. Другото вече е въпрос на ръка.

# 397
  • софия
е сега вече ако не те заразпитват за чуителката ще е чудо Simple Smile
(аз например искам да знам, може ли да споделиш? )може и на линчи Simple Smile)

чудесно сте се постарали в посготовката, браво.
Въпреки, че никак не е задължителен фомрат и има ного различни начини на подготвка - да не се шашкат другит родители ако при тях не протича така.

Но само да кажа, че няма нищо нередно в започването на три предмета едновременно.

Dame, рисуваш ли?

# 398
Dame, снима се постановката, праща се по вайбър и се рисува по снимката Grin После детето си снима рисунката и праща обратно. Като, разбира се, се губи и време с тези препратки, а и не е възможно да се предадат пълноценно и проследят някои неща в самата техника. Пък после - детето не напредвало достатъчно бързо. И вместо да се дразним взаимно, решихме културно да си кажем "Чао". Правилни подходи и техники - много, и понякога един не изключва друг. Но за мен беше неприемлив този онлайн формат, и като разбрах, че наборите си се готвят присъствено (вкл. български и математика), решението за промяна беше взето. Така че - човек е добре да чете, ако трябва - да пита, и най-вече - да си слуша вътрешния глас на интуицията.

# 399
  • софия
Ама какви онлайн уроци по рисуване, моля ви се.
Може да има косултации, разговори, обсъждане и всякакви полезни общувания …… за съвършено различна цел и на много по-зряла възраст.
Етюд онлайн не се учи!
А колко струват тия оналйн уроци?

# 400
  • София
По повод онлайн уроците ще се включа и аз. Моето момче, когато се подготвяше преди 3 години го свари точно пикът на пандемията. Започнахме уроците присъствено при една много препоръчана госпожа и в началото беше всичко ОК. Но в един момент жената мина изцяло онлайн без никаква опция за присъствено, дори и индивидуално. Цената се запази като за присъствено. След две седмици мъка, реших, че това повече няма да продължава така и сменихме учителката. Новата събираше по 3 деца в група, но до последно подготвяше присъствено. Моето момче щеше да влезне на второ класиране в НУИИ, но предпочетохме друго училище.

Искам да поздравя всички приети тази година деца. Знам какъв труд стои за подготовката за тези изпити и колко тежка е била изминалата година за тях. Тези, които не се класират, да не се обезсърчават! Целият живот е изпит и когато се губи, винаги се печели нещо друго. Рисуването може да бъде спътник винаги, стига да бъде желано. Така е и при моят син в момента - учи два езика, графичен дизайн, тренира като професионален спортист и придължава да рисува. Както са казали мъдрите хора - има ли желание, има и начини!

На добър час на всички бъдещи осмокласници! ❤

# 401
BlyaSSSachka, съвсем правилно решение сте взели!
Този учител може би е бил доста притеснен от ковида и донякъде го разбирам, защото от една страна той вероятно от това се издържа, а от друга страна не може да принудиш някого да си рискува здравето. Общо взето патова ситуация за него, но това все пак не е приемлив начин за преподаване на рисуване.

Амели, аз съм искрено впечатлена от тази учителка и нямам проблем да споделя всякаква информация, която някой пожелае. Наистина имахме страшен късмет с нея особено поради факта, че не ни беше препоръчана или нещо такова, а я открихме случайно. Или по-точно тя ни откри, защото си отвори студиото срещу нашия офис и съответно ние решихме да пробваме при нея, заради удобството на локацията.

Иначе си абсолютно права за различните методи на обучение. Аз ако не се лъжа и при нея не всички деца минават през точно този процес на постепенно въвеждане, според мен тя нагажда подхода си според уменията на децата.
Но така или иначе проблемът с рисуване директно на 3 предмета е чисто времеви. В началото се рисува доста по-бавно, имаш нужда от насоки постоянно, триеш, поправяш и е доста трудно една композиция да се завърши, камо ли качествено, в рамките на 4 часа.

А на въпроса ти - рисувах преди в гимназията. Но не съм хващала молив повече от 25 години.

# 402
  • София
Някой ако му се занимава може да се пробва с НУИИ да изкопчи до къде са последните записани,
В петък много късно го видях. Звъннах днес. Приключили са с приема и не са падали под 4,50. Поне така ми каза жената, която вдигна на тел - канцелария. Не очакват раздвижване засега... Съжалявам, че е лоша новина може би за чакащите... Стискам палци да са добре децата и на местата, където са приети!
Ама сериозно, как помниш такива неща?
Ами те са ти в подписа децата Simple Smile Аз почти винаги през компютър чета, рядко от тел, където не се виждат подписите.
Скрит текст:
Отделно те помня от Многодетните мами, преди 10ина година като поех по този път, следях и там. Сега не съм влизала от години. Все в Образование и Набори си вися Simple Smile Да са ти честити рожденниците тези дни - пак подсказка от подписа Wink Много радост за цялата ти "Пълна къща"
Близнаците са ми някаква слабост. На времето си мечтаех и аз, но след като се сдобих с 3 през 3 (почти 4 г) реших, че са си особено трудно предизвикателство и добре, че ми се е разминало  Joy. Извинете за широката скоба!

А защо тук никога не се споделят открито препоръки за учители? В седмокласните теми си е традиция да се обсъждат школи, имена на конкретни преподаватели. Дават се мнения, съвети, насоки за следващия набор. Тук отдавна забелязах и аз, че не е практика и също само на лични обмених малко информация. Но в крайна сметка ползвахме учителка препоръчана ми от лична позната.

# 403
И аз съм се чудела защо тук е толкова трудно да се намери информация за учители и школи по рисуване. Винаги съм си мислела, че това все пак трябва да е част от идеята на темата.
Преди две години влязох тук точно за да потърся такава информация. Четох, четох, нищо не открих. Накрая попитах. Получих едно съобщение на лично и два телефонни номера в коментар, единият от които без никаква допълнителна информация за учителя. А изрично бях питала за лични впечатления от учители. Един вид, "скъпи майки, чиито деца са кандидатствали с рисуване, бихте ли споделили къде децата ви са учили рисуване и доколко сте доволни". Нищо. Да, оправихме се в крайна сметка, но беше въпрос на късмет и време.
А тази информация би била доста полезна за хора, които тепърва се ориентират и търсят място за подготовка на децата си. На нас щеше да ни е доста по-лесно, ако разполагах с повече информация предварително и детето ми нямаше да си изгуби цяла година на принципа проба-грешка. Подчертавам, че тук не става въпрос за правене на реклама, от което някои потребители се притесняват, а за споделяне на личен опит. Последното може да е безценно.

# 404
Аз силно препоръчвам Калина Тонева.
Точно сега набира ученици за следващата година. Ето линк.
Студиото ѝ се намира до полиграфическия. Много комуникативно място.
Много е "арт", обстановката е много приятна и спокойна, тя е супер спокойна  и изключително талантлива.

Общи условия

Активация на акаунт