Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 10

• 41 079
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
А може ли да споделите какъв процент от приетите в 8 клас са деца, които са учили в НУИ-Варна до 7 клас?
Мисълта, че учителите ще оценят по-високо собствените си ученици взе да ме притеснява с наближаването на кандидатстването.

около 50% , малко повече, малко по малко. В годината на моето дете  бяха с две деца повече от половината.

# 631
В НУИ във Варна в класа на дъщеря ми /8ми клас/ има само 3 момчета. Но в горните класове не знам как е като съотношение.

Дъщеря ми е с танци. Само 4 нови деца от 26.
Дали беше подготовка, късмет или нещо друго .... изкара над 5 на приемния изпит. Нейната приятелка е била резерва. Едно дете не се записа и сега са заедно.

# 632
  • София
Едно интересно предизвикателство за графици и дизайнери от Европейската космическа агенция:
https://www.esa.int/Space_Safety/Hera/Design_the_patch_for_Hera_ … bMZkxjMAPWHYflapg

# 633
Здравейте, бихте ли споделили по колко пъти в седмицата ходиха вашите деца на уроци по рисуване (интересува ме основно влезлите в НУИИ). Благодаря! Че нещо ми пълнят главата с бръмбари и се дразня, като не разбирам.

# 634
  • София
Моето дете ходеше два пъти седмично при различни учители. На едното място за 2ч, на другото за 4ч.

# 635
А тези учители знаеха ли, че ходи на две места? Детето не се ли объркваше така?

# 636
  • София
Веднъж седмично по 4 часа.

# 637
  • София
А тези учители знаеха ли, че ходи на две места? Детето не се ли объркваше така?

Да, знаеха. И не, не се е обърквал.

# 638
Момичета, какво мислите за тази новина:
https://bntnews.bg/news/uchilishtni-direktori-protestirat-sresht … -1261950news.html

Освен директорите, може би и родителите трябва да помислим за протест. На фона например на набор 2010 в София, това значи, че само за 120 деца ще има места в паралелки с изкуства ОБЩО в системата на МОН? Рисуването е само едно от тези изкуства.

Надявам се поне да има обсъждане и да не касае настоящата учебна година.

# 639
  • София
Категорично трябва да се реагира, защото добре знаем, че през последните години само в София около 700 деца се борят за места в трите училища по изкуствата с рисуване, а още и в няколко такива към МОН. Това е пълно безхаберие!

# 640
  • Варна
Това е голяма простотия...
Ние във Варна сме силно ограничени като избор на училища с паралелки с изкуства и това се усеща, а за София ще се усети още повече, предвид повечето ученици. И това при все, че например в училища, където няма паралки с рисуване, също пускат профил с графичен дизайн. Тук са засегнати и музикалните и танцовите паралелки. Не е изобщо честно спрямо децата, които имат интерес и талант в различните изкуства.

# 641
  • софия
Как 700?! Съвсем се ошашках!
Аз съм с идеята за около 450-490

# 642
  • София
Амели, около 700 се е съхранило в съзнананието ми покрай нашето кандидатстване преди 3 години и това, което ми е минало пред погледа след това. Не ми е много точна статистиката, но със сигурност много деца кандидатстват, а за тази година познавам и виждам индиректно по мои си канали доста подготвящи се деца. Набор 2010 не е малък, а малкият ми син също е седмокласник, само че няма заложби в рисуването като батко си и се цели в друга посока. Затова съм доста запозната какво се случва с кандидатстването след 7.клас през последните години. Дори и 500 да са - къде са 120, къде са 500 места?

# 643
Това е голяма простотия...
Ние във Варна сме силно ограничени като избор на училища с паралелки с изкуства и това се усеща
Според мен трябва да се прави разлика между МОН и МК. МК не  е подчинено на МОН и то си решава всичко по прием класиране , разпределение и учебна организация. Ако МОН ще намалява приема си, то и училищата в които ще го намали е тези, които са под неговата шапка. Другите не може да контролира. При нас във ВН тази цедка я има и няма какво да бъде намалено. В НУИ има 1 паралелка от 26 деца със собствен изпит и канони и една паралелка в ХГ към  МОН също 26 деца с изпит към МОН. Ако да има открити на други места паралелки рекламна графика то повечето са с прием по документи и тях просто ще ги закрият. Но те и не творят много изкуство , та няма да е голяма загуба.
Що касае София, то наистина много гимназисти се приемат ежегодно  и  като  се махнат  училищата под шапката на МК ( които няма да бъдат редуцирани) , останалото просто ще се смъкне до 1 % и така извънмерния прием и бълването на кадри просто ще се регулира.  

Можем ако искате да направим една статистика - набор за годината към брой прием по направление  по градове и да видим съотношенията. Не можем да се ориентираме към брой кандидатстващи защото това не е обективен показател.
Примерно по данни на община Варна брой седмокласници през учебната 2023/2024 са 3354 деца.
Няма да слагам вътре останалите седмокласници по околни общини, защото като инженер разбирам, че много сложна ще стане задачата. Примерно, има много деца, които кандидатстват и от съседни градове дори. Същото важи в пълна сила за който и да е град където има гимназии по изкуства, но нека за сега сведем задачата до такова ниво, колкото и да не отразява напълно картината за да видим поне разликите в порядъците.
- в НУИ прием на 26 деца от маса 3354 деца,  с изпит по рисуване към МК е 0,775%
- В ХГ прием на 26 деца от маса 3354 деца,  с изпит по рисуване към МОН е 0,775%
Толкова деца се приемат от общата маса и при мон е под 1 %. Ще разгледам допълнително паралелките по рекламна графика в другите училища за да видя дали приемът им е по документи или с изпит за да мога да допълня данните

Последна редакция: сб, 13 яну 2024, 01:51 от _re_ge

# 644
Как 700?! Съвсем се ошашках!
Аз съм с идеята за около 450-490

Не са 700, споко. Ако погледнем списъка от миналата година за НУИИ са се явили 335 деца, а в НГПИ около 500.

Последна редакция: сб, 13 яну 2024, 10:43 от zenata

Общи условия

Активация на акаунт