На море в Гърция 2023 - III

• 60 075
  • 785
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Ние пристигнахме в неделя на п-в Пелион. След съвети в темата и някаква фейсбук група решихме да тръгнем по-рано и към 7 сутринта бяхме на Кулата. Минахме за 35 минути, което си беше прилично време.
Пътят до долу е почти само магистрали, но пак си отнема доста часове за около 550 км. и си е изморителен.
Тук сме настанени в Leonidas Bungalows, за които ми дадоха много добра цена от 40 евро на нощувка за 3 възрастни и дете на 4. Не сме непосредствено до морето, но до там са около 5 км, които са пренебрежими с кола. В неделя плажът беше доста населен като за тук и се постреснах, но в понеделник вече си беше в обичайното състояние с почти частен плаж само за нас си. Има си хора, но са на доста голямо разстояние едни от други. Имаше доста вятър на плажа и за малко дете не е твърде подходящ, но енергията на самото място около бунгалата толкова много ми харесва, че се радвам, че дойдохме отново тук. Някои цени ме шокираха. Фрапе за 1 евро и гирос за 2.50. Както се изрази мъжът ми тук все едно времето е спряло (в таверната до плажа, в която хапнахме). Там също бяха по-ниски от очаквано цените. 55 евро ни струва обядът. Други цени са си високи и се настройваме за тях - примерно почти като в България, но в Евро или дори още по-високи. Обожавам малките сладоледчета, които се продават на килограм тук и са много видове и не пропуснахме да опитаме много от тях Simple Smile Пускам ви 2-3 снимки от бунгалата и от плажа Paralia Potistika. Благодаря на всички за съветите, докато вземем крайно решение къде и как да почиваме това лято Hug

# 106
  • София
zazu1 от настаняването доволни ли сте, че съм му хвърлила око. И таверната им как е, ако сте я пробвали вече. Благодаря предварително.

# 107
  • София
Таверната на същия собственик бяхме пробвал на предното идване преди 5 години и не бяхме впечатлени хич. Иначе от бунагалта сме доволни. Чисти са, с пространството отпред и гледката са си просто супер. Спалня и холокухня. Има хладилник, съдове, котлони и фурна. То и рейтингът им в Букинг е супер. Но този път запазих директно като писах на собственика. Имайте предвид, че за да се качиш към бунгалата и паркингът им има доста остър наклон. Може би не за всички коли е ок. Но някои хора паркират долу около улицата явно, които ги притеснява наклонът. Иначе на 6 км. има градче с два супермаркета и няколко заведения, месарници, аптеки и Пекарна - Аргаласти.

# 108
  • София
Добър ден от Пелион.
Първите 4 дни бяхме в Макриница и обиколихме плажовете -Милопотамос, Папа Неро, Агиос Йоанис, Хорефто, Плака, Агиос Саранда, Факистра. Както и миналия път най- много ми харесаха Милопотамос, Плака и Агиос Саранда.
Хапнахме в любимите ни заведения Кардамо в Макриница и  таверна Пелион в Портария.
Вчера се преместихме в Хорто. Ходихме  до Маратиас и вечеряхме в едно от заведенията там.
Днес сме на Микро и може би ще се разходим до Платания по пътеката. Планували сме за късния следобяд разходка до  Трикери и Агиос Киряки. Собственичката на хотела ни в Макриница ни препоръча таверната на Манолас там.
Една снимка от Микро.

# 109
Някой може ли да сподели впечатления от района на Александруполис и хубави плажове в близост? Видях, че има ферита до Лимнос и Самотраки за еднодневна разходка.

# 110
До Лимнос и Самотраки ми се вижда супер нереалистично за еднодневна разходка.

# 111
Фериботът от Александруполи до Лимнос пътува 5 часа дотам и малко след това тръгва наобратно. Тоест, за еднодневна разходка няма да стане, защото няма да имате никакво време там. До Самотраки пътят е около 2 часа, там е по-постижимо, ще пристигнете сутринта и ще си тръгнете вечерта. Друг е въпросът дали искате да си го причините.

# 112
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Някой може ли да сподели впечатления от района на Александруполис и хубави плажове в близост? Видях, че има ферита до Лимнос и Самотраки за еднодневна разходка.
Амии, по спомен на входа или изхода на града  (зависи как го гледаш) имаше един къмпинг и не лош плаж към него, след него  сме били и на плажа до хотел Санта Роза, и май най хубав беше плаж Дикела.

# 113
Остров Кеа, на гръцки също Дзия. Снимки

Подобно на други тук, и аз не съм го планирала специално, струваше ми се прекалено достъпен и непривлекателен с това, че е завладян от заможни атиняни. Всъщност истината е, че не знаех почти нищо за него. Повече погледи хвърлях на Китнос, макар че преди 4 години от ферибота го видях като най-голия и кафяв остров, който ми се е изпречвал преди очите (а хич не е да няма голи и кафяви Simple Smile)
Няколко снимки оттогава за бегла представа от Китнос:
Скрит текст:

Но така се стекоха нещата, че с Китнос все не се организираме, а на Кеа намерих разкошна традиционна двуетажна къща с две бани на цената на чамово студио във Вурвуру. И речено-сторено. Натежа и факторът, че имаме пубер, който бойкотира дълги пътувания, особено нощни фериботи, и затънтени гръцки села.
А сърце юнашко не трае - вече три години бях навъртяла без посещения на любимите Циклади, все по-скъпи и претоварени с туристи напоследък. Та "неоткрит" Циклад ни дойде дюшеш, макар че колко да е неоткрит...?

До Кеа се стига много лесно - 1 час ферибот от пристанище Лаврио, което пък е на 1 час с кола от Атина. Фериботите са начесто и на достъпна цена, пристанището е малко и удобно.
За чуждестранните туристи е по-скоро неизвестен. Малката му популяризация идва от познатия в тази тема Мат Барет, чиято съпруга Андреа е нещо като кейска аристокрация. Прадядо й е бил дългогодишен кмет, построил е голяма част от знаковите сгради на острова, като например двете кметства, старото и новото (за да е още по-объркано - новото е старото училище). И двете са по проект на германския архитект Ернст Цилер, нарисувал и много забележителни сгради в Атина и Солун, както и фамозното кметство на Ермуполи, Сирос. Та, сега въпросният Мат се шири в една от най-красивите неокласически къщи в Юлида, главния град на Кеа.

Както всеки централен град на Циклад, и този е построен на чукар, за да се пази от набезите на пирати в миналото. Тук баирът е драматичен и катеренето е изпитание за неподготвените, но пък гарантира замайващи гледки. Юлида е напълно пешеходна и колите се оставят на паркинг или в най-ниската, или в най-високата й част. (Като да намериш място на долния през сезона е неоправдан блян, ама оправихме се някак.) Повечето улици са всъщност стълбища.
Е, с куфарите на идване не беше весело. Обаче пък Мат и Андреа се оказаха съседи, пийваха винце на разклатена маса пред дома си, та се видяхме, без да съм им писала предварително. После вечерта и на кръчма на площада, та скрепихме българо-гръцко-американската дружба (абе имаше и японец, но с него не се запознах). Те заминаха за Лесбос сетне, а ние - да опознаваме острова.

Както се вижда и от снимките, Юлида е приказно красива и цветна, естетиката й оправдава всякакво катерене. Архитектурата е преходна - освен типичните бели цикладски къщи с плосък покрив има и двускатни керемидени покриви, характерни за по-северните части на Гърция (и не само).
Кеа има богата антична история и много впечатляващ за толкова малък остров Археологически музей, с вход нещо като 2 евро. Венецианците са построили средновековно Кастро с камъните от античен храм на Аполон на единия градски хълм, а другият (по-големият и по-населеният) е увенчан от гигантска статуя на усмихващ се лъв, който е поне на 2600 години и със сигурност по-стар от лъвовете на Микенската порта.
До него признавам, че не издрапахме, топло ни беше и нанагорно Simple Smile Но пък градът е пълен с дружелюбни котки, полегнали в същата лъвска поза под сенките.

През уикендите по показания на очевидци натовареността е страшна, затова хитро се настанихме от неделя до петък. Имахме възможност да се убедим в това на отиване, когато в неделя следобед на ферибота от Лаврио се качихме около 30 коли, а се изсипваха в продължение на половин час минимум 130 прибиращи се. Мисля, че извън юли/август посетители в делник почти липсват. По наше време беше точно колкото тестото може да поеме - смесица от оживление и пълни кръчми, без гмеж и претоварване (като изключим безнадеждния паркинг).

Дълго стана, за да не досаждам, ще продължа по-късно с плажове, храна и т.н.

Ако има желаещи за допълнително четене, оставям пътепис от 1885 г. на английски, който поне за мен бе много любопитен.

Последна редакция: вт, 11 юли 2023, 20:04 от Параход

# 114
Параход, страхотни снимки и разказваш , така че на човек да му се доходи там😃
Благодаря за разказа!

# 115
Аз може и вече да съм питал ама като не помня, с какъв апарат снимате ?

# 116
Аз може и вече да съм питал ама като не помня, с какъв апарат снимате ?
Към мен ли е? С Никон D7200, като пейзажите са изцяло с китовия обектив. Разглеждайки архивите, с почуда установих, че е вече на над 7 години (преди това с по-стар модел на Никон). Иначе в албума има и няколко снимки с телефон Simple Smile

# 117

Юлида е напълно пешеходна и колите се оставят на паркинг или в най-ниската, или в най-високата й част. (Като да намериш място на долния през сезона е неоправдан блян, ама оправихме се някак.) Повечето улици са всъщност стълбища.

Интересно като не може да се ползва колата, не е ли по-добре просто да се остави на континента и да се пътува без нея на ферито?

# 118
За нас не е предпочитан вариант, защото обичаме да сме мобилни и да обикаляме по плажове и селца, както и когато ни кефне. Автобус и таксита има, де, и то сравнително читави спрямо други дестинации, но не може да се сравни със свободата на собственото возило. Ние например си носим наши шезлонги на плажа (на Кеа комплектът е 25-35 евро иначе, без консумация) и не мога да си представя как бих го правила без кола. Иначе в Лаврио е лесно да се паркира дори и безплатно. В случая и цената на ферибота не е такава, че да те мотивира да я спестиш.

Повечето главни градове на егейските острови са построени по този начин по исторически причини, а и планирането им предшества с много масовото автомобилостроене. Например Скирос, Алонисос, Аморгос, Серифос и т.н., много са. От тези обаче само на Алонисос сме отсядали в Хората, тя е доста по-малка и бяхме в най-ниската/централна част. Скирос например е подобен чукар, но там бяхме отседнали долу на плажа и се качвахме само на светски живот вечер (и то не всички вечери). В случая ми беше интересно да вкуся как живеят местните от столетия. Ами не е лесно - особено ако си баба, ако е зима и стълбите са мокри и хлъзгави... (Иначе аз съм родена и израснала в българския град, в който има три посоки - "нагоре", "надолу" и "по стълбите" Stuck Out Tongue)

Има и острови, които са напълно пешеходни, като Хидра и Спецес (на втория се допускат ограничен брой превозни средства на местни). Там вече оставяш колата на сушата, няма какво да се прави.

# 119
  • София
Упс. Получила съм съобщение, че фериботният ни курс няма да се състои и са ми резервирали места на друг от 7.30 сутринта Grin . Отделно пише, че трябва да сменя и билетите на място. Дано се разберем някак по мейл, че ако пак станем в 4 през нощта, ще ни дойде много за една почивка Blush.

Общи условия

Активация на акаунт