На море в Гърция 2023 - III

• 60 137
  • 785
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Момичета, може ли да ми дадете мнение за този апартамент, някой ако е ходил във Фанари. Казват ми,че е на 1 линия..но сега на една снимка ми се стори, че плажа не става. Също е близо до пристанище май.. https://maps.app.goo.gl/ya85pSLK9K4toXg9A

# 121
Не става много за плаж там, да. Всички ходят на Ароги, който е на 2 минути с кола и е далеч по-хубав. Има и ОК плаж в самото Фанари, но той е на десетина минути пеша от вас.

Zazu1,
ако за ферибота за Скиатос говориш, може и да нямате особен избор.

# 122
  • София
Параход, много ти благодаря. Ще преценим дали да отидем. Не съм платила още.
Ако някой има контакти на апартамент до хубав плаж във Фанари, Керамоти..моля пишете ми.

# 123
  • София
Благодаря, Параход!
За него говоря. И аз подозирам, че може и да няма места за другите. Писах им все пак. Притеснява ме най-вече тази смяна на билетите. Аз имам само електронен такъв и се чудя ще работят ли в 7 сутринта Blush . От друга страна би трябвало да продават билети на място и да работят въпреки часа.

# 124
Аз имам само електронен такъв и се чудя ще работят ли в 7 сутринта Blush . От друга страна би трябвало да продават билети на място и да работят въпреки часа.
Винаги се отваря гише преди отплаване на ферибот, дори да е в 3 часа през нощта. Около 30 минути по-рано е обикновено.
А те издали ли са ви новите билети? За коя компания става дума всъщност?

# 125
  • София
На Anes фериботът от 11.30 няма да го има. И са ни резервирали на Sea Jets.

# 126
Seajets поддържат електронни билети, но вероятно заради особената ситуация при вас трябва да се обозначите, а не могат направо да ви ги издадат онлайн.

# 127
  • Варна
Здравейте, извинявам се, че така нахълтвам в темата. Не сме ходили никога в Гърция и мислим да отидем с автобус от София до Кавала. Какво можем да разгледаме там? А също и в някакво близко разстояние, до което може да се стигне с обществен превоз? Не искаме да ходим на плаж, а просто да разгледаме за 2-3 дни.

# 128
И втора част Simple Smile

Кеа изглежда малък, лесно се обикаля, всъщност е по-голям по площ от Миконос, Сирос, Санторини, Итака и мн. др. Но някои части са необитаеми или достъпни само по черни пътища. Основните селища са столицата Юлида, пристанището Корисия, Вуркари - бивше рибарско село, сега оживено яхтено пристанище с алея заведения. Плажни струпвания на къщички и 2-3 заведения има около Одзияс и Кундурос, както и няколко символични селца от по пет къщи във вътрешността. Парадоксално за Циклад, голяма част от острова не е гола и кафява, а покрита с дъбови гори.
Кеа би следвало да е доста ветровит остров, сочат 26-те мелници на високото над Юлида (и още няколко разпръснати насам-натам). Но ние късмет този път имахме и само един ден подухваше повече. В същото време вечерите бяха приятно прохладни, докато на сушата около Атина беше 34-36 градуса на сянка.

Сред плажовете фаворит ни стана Одзияс. Не е особено фотогеничен - плитък е, пясъчен с онзи тъмен, постепан фин пясък, който може да се види и на други места в Егея (Сирос, Сифнос), водата е прозрачна, но заради тъмното дъно зеленикава и хич не лазурна. Но по комфорт го нареждам може би сред 10-те ми любими изобщо, аз си падам по такива кротки и зажмоцани места. От пет плажни дни три ходихме на него. Има много естествена сянка, бар и ресторант, които са зад пътя и не пречат със силна музика или по друг начин. Чува се само стърженето на цикадите и шумът на морето (когато има такъв, понеже при нас беше тепсия), понякога крясъците на гръцки хлапетии. Водата беше съвършена, 24-25 градуса.
Друг популярен е Ялискари, най-близкият до столицата и пристанището. И той бебешки плитък, с горичка зад тясната пясъчна ивица, има хубав залез и по-шумен младежки бар. Аудиторията и на двата е приятна, семейства с малки деца и млади хора. 98% са гърци. Предполагам обаче, че през високия сезон се пренаселват, понеже не са особено големи.
Кундурос - поредица заливи на юг, малко по-дълбоки, с по-студена и синя вода и по-upscale претенции, много акостирали яхти. Писес - пясък, смесен с малко камъни, просторен и без много чадъри и организация. Плаж има и на Корисия, близо до пристанището, винаги с хора на него, не сме го посещавали. Капризите на дъщеря ми попречиха да стигнем до Камби, последният набелязан с асфалтов път докрая. Другите се достигат по офроуд, пеша или с лодка. Не сме правили опити, макар че някои като Сикамия изглеждат привлекателно на снимка.
Като цяло устроените плажове са с твърде скъпи чадъри и шезлонги, които не ползваме - носим си наши столчета и седим под дърветата, вземаме си напитки от бара, техните цени ми се сториха нормални. Има и общински дървени шатри за сянка, на принципа "кой превари", пейки, душове, съблекални. Културна работа. Снимките са в края на албума от предишния пост.

Главна забележителност извън столицата са разкопките на Картея, последният запазен от четирите града на Кеа в античността. По-интересното е пренесено в музея в Юлида, а до античните камъни се бъхти пеша. Пропуснахме. Плюсът е, че има две добри таверни там, където все още стига асфалтът.
Храната на Кеа е очаквано добра, има и традиционна "селска" кухня, и за по-претенциозна аудитория. Цените варират между разумни и високи, но са около типичните цикладски. Традиционно на острова не са гледани маслини и не се лови много риба, ядат се повече месо и млечни. Имат чудесни сирена и мед. Козе, агнешко, луканико и местната пастърма "лоза". Сега лесно се намират и морски дарове, разбира се. В Юлида харесахме най-много "Пиаца", след него - "Калофагадон" (и двата стопанисвани от мъже на име Янис), а дъщеря ми оцени пиците и гофретите на Ioulis Home of Taste Simple Smile В Корисия - "Нисос", нов и по-завъртян. Местната мандра Тиракион прави, освен сирене, и страхотен сладолед с козе мляко.
Посетители: българска реч не чухме, но видяхме две коли със софийски номера долу на морето. Един от сервитьорите в "Калофагадон" е полубългарче, полугърче, родено в Кеа, което от септември ще учи в университет у нас. Други балкански народи - 0. Видима извадка от французи, други националности са рядкост. Личи си, че островът не е завладян от международния туризъм и си го "кътат" за себе си.
Изобщо Кеа е любопитна комбинация между непокътната традиция (с всичките теренни и пр. трудности на този живот) и луксозен туризъм - не както го разбираме в България, понеже мутренски изпълнения и високо строителство няма. Хареса ми повече, отколкото очаквах, и е подходящо за кратка ваканция, защото не изисква стотици километри обикаляне и изследователство, както големите острови Крит, Лесбос, Евия, Йонийските и т.н. Ако някой е готов да катери и да мъкне куфари нагоре, давам и координати на къщата, наистина бе чудесна находка.

На отиване спахме в Глифа, а на връщане в Арахова, където мога да препоръчам един изключителен ресторант - https://goo.gl/maps/GaqDTFLaVhc9rHcz5
Слагам и една планинска панорама оттам за разхлаждане, че вече и тук е топличко.

# 129
Ще пътуваме   към Пелопонес, п-в Мани и обмисляме междинна нощувка . В Глифада сме отсядали, гледах Термопили и  Камена Вурла. Арахова  е варинт  ,хотел бихте ли препоръчали?

# 130
Предстои ни почивка в Сарти. Плажът в самото градче става ли или трябва да се пътува с кола до хубавите плажове?

# 131
  • София
Здравейте, извинявам се, че така нахълтвам в темата. Не сме ходили никога в Гърция и мислим да отидем с автобус от София до Кавала. Какво можем да разгледаме там? А също и в някакво близко разстояние, до което може да се стигне с обществен превоз? Не искаме да ходим на плаж, а просто да разгледаме за 2-3 дни.
За разглеждане - Старият град е очарователен, крепостта горе, музей на тютюна и археологически музей. С обществен транспорт може да отидете на плаж в Палио или Ираклица, има и автобус до древният град Филипи(автобусите са от автогарата в центъра). Има и ферибот до Тасос(Скала Принос) , около час и половина пътува.

# 132
Предстои ни почивка в Сарти. Плажът в самото градче става ли или трябва да се пътува с кола до хубавите плажове?
Плажът в края на Сарти в посока Сикия е чудесец, мек бял пясък и не е дълбок. Но си е пълен.

# 133
  • Бургас
Здравейте, в момента сме в Лефкада. Вчера посетихме този плаж. https://maps.app.goo.gl/48GvhUyjURK2Q1Dr7. Още в 9:30 паркинга беше почти пълен, а платения плаж до втори ред. До час всичко се напълни и свободата зона беше кът. Но не това ме стресира, а това, че водата до 15ч. беше ледена.
Днес сме на Порто Кацики . Почти 12ч.е плажа се пука по шевовете, обаче водата отново е студена поне за мен. Вчера беше още по студена.
Въпроса ми е дали е временно студена водата тук или по принцип е студена. Вчера водата беше не повече от 20гр.
Не съм от моржове и един познат се смее с мен, че "влизам във водата с два бързовара"

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 12:45 от maya_76

# 134
maya_76, това на снимката не е ли Порто Кацики? Била съм там два пъти през юни (не в поредни години) и водата на всички западни плажове беше приятно топла, въпреки вълните. Аз също не съм морж и вода под 23 гр. ми е студена.

Общи условия

Активация на акаунт