На море в Гърция 2023 - III

• 60 159
  • 785
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Определено снимката е от Порто Кацики. Според сайтовете за температура на морската вода по западния бряг на Лефкада в момента е между 23 и 24 градуса. И ние сме били средата на юни и водата си беше нормална за къпане.

# 136
  • Бургас
maya_76, това на снимката не е ли Порто Кацики? Била съм там два пъти през юни (не в поредни години) и водата на всички западни плажове беше приятно топла, въпреки вълните. Аз също не съм морж и вода под 23 гр. ми е студена.

Ох да слънчасала съм Порто Кацики е. Оправям горния пост.

# 137
Ще пътуваме  към Пелопонес, п-в Мани и обмисляме междинна нощувка . В Глифада сме отсядали, гледах Термопили и  Камена Вурла. Арахова  е варинт  ,хотел бихте ли препоръчали?
Гледайте задължително да има паркинг към хотела, че в Арахова (както и в Делфи, където хотелите са много по-гадни) това е мъката. Този път бяхме в Agiaz. В Камена Вурла сме отсядали преди години, но там легловата база ми се струва овехтяла и/или скъпа за нашия вкус. Има едно хотелче Акти в Ливанатес, също е ОК. На Термопилите сме плували в горещите извори, но в по-хладен сезон, сега при 36 градуса и през ум не ми мина. Там хотели не се сещам да има.

Здравейте, извинявам се, че така нахълтвам в темата. Не сме ходили никога в Гърция и мислим да отидем с автобус от София до Кавала. Какво можем да разгледаме там? А също и в някакво близко разстояние, до което може да се стигне с обществен превоз? Не искаме да ходим на плаж, а просто да разгледаме за 2-3 дни.
Копирам тук ценен пост на gigi-gagi за забележителостите в Кавала, не че не съм ходила пет-десет пъти, но аз не бих могла така да го напиша.
https://bg-mam.ma/p/1465510/45065318
Просто за разходка с деца - зад Археологическия музей е разположен крайбрежен парк, в него има и лунапарк.
С автобус можете да отидете до прехваления плаж Амолофи, до археологическия обект Филипи (разписания онлайн мога да пратя, но няма много смисъл, ще си проверите на автогарата).
Кавала е достатъчно голям и интересен град за 2-3-дневна екскурзия.
До Тасос фериботите от Кавала не са удобни за еднодневен трип като разписание, а и спират на тъпо място там (Скала Принос).

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 13:48 от Параход

# 138
  • София
Порто Кацики на мен не ми хареса именно заради многото хора. През 2020 г. насред пандемията и липса на англичани пак си беше претъпкан. Само го снимах от горе и си тръгнахме.

Днес сме на Потистика

Определено ми е най- любимия плаж на Пелион.
Вчера успяхме по плана - Микро - Платания- Агиос Киряки ( таверната на Манолас) - Трикери.
Много приятно селце е Трикери. Снимки като се върна в бг,че снимах с апарата

# 139
Здравейте. Поради ограничения , да не кажа вече никакъв, избор на полети до Крит, обмисляме ходенето с кола.Никога не съм купувала билети през платформа , когато сме ползвали фери, все на място , но сега не бих тръгнала без предварително да имам билети. Нещо обаче не се ориентирам. За двама възрастни с три деца и кола, правилно ли съм задала, и това ли е цената реалната? Изобщо всяка насока би била добре дошла.Благодаря !

# 140
Здравейте. Поради ограничения , да не кажа вече никакъв, избор на полети до Крит, обмисляме ходенето с кола.Никога не съм купувала билети през платформа , когато сме ползвали фери, все на място , но сега не бих тръгнала без предварително да имам билети. Нещо обаче не се ориентирам. За двама възрастни с три деца и кола, правилно ли съм задала, и това ли е цената реалната? Изобщо всяка насока би била добре дошла.
..
Почти е правилно Simple Smile И още по-добър е изборът да направите предварителна резервация през високия сезон.

Две забележки - фериботът е нощен, не знам как планирате да пътувате 9 часа на седалки, особено с деца. Ние ползваме каюта, тя се буква отделно и е малко по-скъпа.
Второ, за колата - medium обикновено обхваща само малолитражките, всяка нормална семейна кола, дори среден клас, е Large car (над 4.25 м). Но това можете по-сигурно да проверите в талона на автомобила.

Намаленията за децата предполагам сте ги отчели според възрастта, предвид ниската обща цена, която сте получили.

# 141
  • Варна
За разглеждане - Старият град е очарователен, крепостта горе, музей на тютюна и археологически музей. С обществен транспорт може да отидете на плаж в Палио или Ираклица, има и автобус до древният град Филипи(автобусите са от автогарата в центъра). Има и ферибот до Тасос(Скала Принос) , около час и половина пътува.
Много благодаря! А има ли транспорт до Солун?

# 142
  • София
Каке пътят до Потистика?
Преди няколко години почивахме до Хорефто - в къща на плажа Агия Саранда. Заради пътя и завоите нямах никакво желание да обикаряме района. До Потистика по подобен начин ли се пътува? Или в тази част Пелион е по-лесно проходим?

# 143
  • София
За разглеждане - Старият град е очарователен, крепостта горе, музей на тютюна и археологически музей. С обществен транспорт може да отидете на плаж в Палио или Ираклица, има и автобус до древният град Филипи(автобусите са от автогарата в центъра). Има и ферибот до Тасос(Скала Принос) , около час и половина пътува.
Много благодаря! А има ли транспорт до Солун?
Има автобуси до Солун, от същата автогара тръгват. Но не е много близо, 150 км е разстоянието.

# 144
Каке пътят до Потистика?
Преди няколко години почивахме до Хорефто - в къща на плажа Агия Саранда. Заради пътя и завоите нямах никакво желание да обикаряме района. До Потистика по подобен начин ли се пътува? Или в тази част Пелион е по-лесно проходим?
Нищо особено, ако идваш от Аргаласти и Ксиновриси. На север са по-кофти. Като цяло западен Пелион е с по-малко завои, но в най-южната част не е без хич.

Чакаме по-подробен отзив за Сифнос, много метър мина Simple Smile

# 145
  • София
Много ми хареса Сифнос. Първите дни след като се върнахме имах моменти, в които затварях очи и се връщах мислено там. Simple Smile
Ще трябва да разкажа, да. Simple Smile Ама вие повечето сте били там, нямам с какво да ви изненадам.

Хем съм супер доволна, че изкарахме на Сифнос 8 дни, хем една идея съжалявам, че не го съчетахме със Серифос. Но май съм по-доволна, че имахме 8 лежерни дни без бързане. Simple Smile Сега вече много ми се ходи на Серифос.

# 146
Серифос е много по-фотогеничен, със сурова красота, но Сифнос е може би най-най-любимото ми място на света. Ще чакам с нетърпение да прочета какво сте видели, разгледали, вкусили Simple Smile

Не чак повечето, май само 3-4 от активно пишещите.

# 147
  • Пловдив
Ще пътуваме  към Пелопонес, п-в Мани и обмисляме междинна нощувка . В Глифада сме отсядали, гледах Термопили и  Камена Вурла. Арахова  е варинт  ,хотел бихте ли препоръчали?
Гледайте задължително да има паркинг към хотела, че в Арахова (както и в Делфи, където хотелите са много по-гадни) това е мъката. Този път бяхме в Agiaz. В Камена Вурла сме отсядали преди години, но там легловата база ми се струва овехтяла и/или скъпа за нашия вкус. Има едно хотелче Акти в Ливанатес, също е ОК. На Термопилите сме плували в горещите извори, но в по-хладен сезон, сега при 36 градуса и през ум не ми мина. Там хотели не се сещам да има.

И аз се чудя същото.
В Делфи сме спали и не мисля да минаваме от там, като напълно подкрепям и за Арахова, и за паркирането.
Заглеждам около Ламия Loutra Ypatis - има доста добри предложения за нощувка, а отклонението е около 15-20 км. Ако е курортно и планинско, ще е приятно и прохладно вероятно. Не разчитам на подобие на Мецово, но някой да е минавал от там? Не откривам надморската височина, иначе се виждат планини.

# 148
  • София
Може ли да препоръчате нещо за разглеждане във Волос? На пръв прочит нищо не ми излиза в нета.
Благодаря!

# 149
Jul,
изглежда ми да е ниско, в полите на планината (снимката е от нета). Но сподели впечатления после, ако отседнете там, че местата за попътна нощувка ги изръшкахме и винаги е интересно да се открие някое ново.

Аз съм може би единственият човек в темата, който изобщо не харесва Мецово, въпреки че съм фен на планинска Гърция почти навсякъде другаде. В Арахова беше приятно прохладно, даже кратък дъжд преваля късно вечерта.

Общи условия

Активация на акаунт