На море в Гърция 2023 - III

• 60 251
  • 785
  •   1
Отговори
# 285
Сирос, има ли значение в коя част на Микри Вигла? Вчера, като минавахме покрай него, ми се видя доста открит, а и е притегателен за сърфистите, пък и в нета пише, че е доста изложен на ветрове.
В този му част с дръвчетата и храстите. Близо до кръчмата. Сори за обяснението, но с посоките няма да съм полезна. Сърфисти там не видяхме ние.
Потърсих снимка с по - общ план, но нямам. Има и една скала, дето хората се катерят по  нея.
Скрит текст:
последната снимка е от кръчмата.  

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 18:40 от Сирос

# 286
  • Русе
Здравейте, тъй като темата често ми е била полезна, идвам с малко отзиви от Корфу, където почивахме в началото на месеца.

Решихме да разделим пътя, за да не се притесняваме за ферибота, така че останахме 1 вечер в Йоанина, където се разходихме и вечеряхме около езерото и беше приятно. От там вечерта си запазихме и билети за ферибот на следващата сутрин. На пристанището нямаше много хора и доста си купуваха билети на място.

Бяхме 2 семейства и си наехме разкошна къща с 5 спални в средата на острова - не е на плаж, а сред тучна зеленина и тишина - на 10 км от Корфу. Целта ни беше да видим възможно най-много от острова, затова избрахме локация в центъра.  Моите впечатления накратко са: островът е много красив и наистина много зелен в сравнение с всичко, което сме виждали в Гърция (Ситония, Кефалония и Лефкада). Природата е уникална. Но пък островът ми се строи пренаселен. За пръв път видях хотели на всеки плаж, на който ходихме, и толкова малки свободни зони. Ние все пак търсехме населени плажове с места за хапване, така че не мога да говоря за дивите. Навсякъде се плащаше за шезлонги и чадъри - между 10 и 60 евро - като стандартното беше около 15-20. Само на едно място ни поискаха 20 евро консумация без отделна цена за чадъра. Също ми направи впечатление, че никъде не ни донесоха вода с фрапето, което поне на Ситония в последните години беше задължително (тази не сме ходили още там).

Плажове има за всеки вкус - и широки пясъчни, и малки каменисти заливчета. Аз лично предпочитам вторите, но заради децата търсихме повече от първите. И до Love Canal стигнахме, но там се настанихме край басейна на едно хотелче, защото самият плаж е адски малък и не е подходящ за деца.

Пътуването из самия остров е бавно - пътищата са хубави, но тесни, а в някои от селата разминаването с друга кола е доста предизвикателно (особено когато си с по-голяма). Но пък е интересно и живописно.

Една вечер се разходихме и до самото Корфу, което също ми се стори пренаселено. Просто навсякъде си представях колко хубаво би било туристите да са на половина по-малко и човек да може да се наслади на мястото на спокойствие.

Посетихме и местния аквариум, който не беше кой знае какво за любителите на подобни места, но си е някакво забавление за децата.

На връщане пак запазихме билетите за ферибота от предната вечер - по 40 евро ни излезе за семейство с 2 деца и голяма кола (на отиване беше с по 5 евро повече, не разбрах защо), но пак имаше хора, които си ги купуваха от пристанището и беше доста спокойно.

Ние пак разделихме пътя с нощувка в Солун, защото все минаваме покрай него, но така и не го бяхме разглеждали. Нашите приятели продължиха към София и взеха цялото разстояние за 10 часа.

Като цяло бихме се върнали, но може би през септември с надежда да няма толкова много хора. Интересно, че почти не видяхме/чухме българи.
За пътищата не съм съгласен, по ужасни не съм срещал в Гърция, а за пълните контейнери да не говорим. Иначе хубав остров, ние го обиколихме почти целия за седмица.

# 287
  • Sofia
За зехтин на Пелион съм запазила тази локация от форума, но го подминахме без да искаме и не съм го тествал
https://maps.app.goo.gl/2rmxtJbmRFiqNLDJA

# 288
Същия пуснах и аз, много е хубав. Почти 5 литра сме изяли Simple Smile

# 289
Divi_86, здравей. Ние вчера се завърнахме от Наксос. Наистина последните 2-3 дни стана много горещо и задуха повече. Плажът Агиос Георгиос, на който сте били е различен от Алико, който се намира в кедровата гора. Там изобщо не духа вятър, или поне по-малко, а когато бяхме там, беше толкова задушно, че се молехме за вятър да разхлади. Плажът, който Сирос ти е препоръчала е Кастраки, като там е защитено от вятъра само мястото след залива, което е точно пред кръчмата. Ще се ориентираш по яхтите 😃, те са там, където няма вятър. Останалата част от Кастраки духа много. При нас се случиха 3-4 по -ветровити дни и тогава ходихме на плаж Калантос и Панормос и както писах Алико. Не че там изобщо няма вятър , но е поносимо. Единият ден бяхме и в аквапарка, където изобщо не духа. 😃.
За заведенията в града- и на нас хазайката ми препоръча Мезе2, но на нас не ни хареса особено. Поръчахме си предимно морски неща- калмари, скариди, риби, но не ни харесаха, т.е нищо особено. Освен това при плащане в брой правят намаление в цената, което означава укриване на данъци. Въпреки многото добри отзиви, ако харесвате морска храна, няма да ви хареса. Пробвайте да запазите в То Еленико. Много вкусна храна и много уютно заведение. Задължително с предварителна резервация. Паркирането е града е кошмар, ако отидете след 19 ч. Почти е сигурно, че няма да си намерите място за паркиране, особено около Мезе. Препоръчвам Nestimon Hellas, но ако отидете след 20 ч. се приготви за чакане, защото има много хора. Изобщо в Хората е адски претъпкано, но и много красиво.
За плажовете на мен най-много ми харесаха няколкото плажа около кедровата гора, ще ги видиш на картата. Всичко останало, включително Плака са претъпкани с хора и чадъри. Още първото ми впечатление от Наксос беше, че се строи активно навсякъде. Разминавахме се с много строителна техника и такива,  носещи строителни материали. Много жалко, но ще превърнат острова във втори Миконос.

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 19:39 от mladamama

# 290
Точно на Алико ходихме - единият от плажовете се казва Агиос Георгиос - от десния му край има параклис и стари строежи. Там вятърът беше гаден и вдигаше пясък вчера. Разходих се и до Микро Алико - сякаш е една идея по-защитен, но като цяло не ме вдъхнови. Благодаря за препоръката за Кастраки и за заведенията 😊
Аз не останах с впечатление, че е презастроено и че се строи много. Снощи в Хората паркирахме без проблем около 20:30  ч.
Моето впечатление е, че островът (с изключение на Хората) е спокоен и по плажовете чуваме основно гръцка реч. Има, разбира се, и чужденци, но нямам усещането за огромен туристически наплив.

# 291
  • София
Ох,ся ме филмирахте. Имаме запазени 6 нощувки в Неа Врасна. Китен/Приморско ли да очаквам Cry
Според мен нещо подобно. Ние бяхме края на юни за едно кратко море и навсякъде  беше пълно с българи, сърби и румънци. Не  бях ходила в Северна част на Гърция от поне 7 години и май скоро няма да повторя.
Но иначе храната беше хубава почти навсякъде и на прилични цени. Имаше и доста заведения с меню на български или сръбски език.

# 292
  • Варна
Искам да попитам как стои въпроса с медицинското обслужване ако се наложи.
Ако някой се разболее, какви са опциите да посетим лекар. Трябва ли да имаме някакви застраховки.

# 293
  • Пловдив
Аз винаги правя...под 5лв е за трима ни за няколко дни.

# 294
Divi_86 , сега като видях снимката с недовършения хотел, се ориентирах на кой плаж сте били. Аз имах предвид този плаж - https://maps.app.goo.gl/ytZJc4JkqTuTvvkV8 .
От заведенията също много ни хареса Rotonda -  https://maps.app.goo.gl/w4NhHmybvAtmvKaQ6 . Намира се до селцето Аперантос, което също препоръчвам за разходка. Ресторантът е една идея по-скъп, но храната и най-вече гледката е невероятно красива, особено по залез.
От Axiotissa - https://maps.app.goo.gl/oif9M3RbuamBSrhA8  поръчвахме няколко пъти храна. Най- вкусната храна от опитаната на острова. Особено агнешкото в пергаментова хартия. Не съм яла по-вкусно.
Във Филоти вечеряхме в Ambrosia - https://maps.app.goo.gl/YZdnYwhEpjuVyypn8 , също вкусна храна и добър сервиз.

# 295
  • Варна
Kъде, как.. не ми се е налагало.

# 296
Искам да попитам как стои въпроса с медицинското обслужване ако се наложи.
Ако някой се разболее, какви са опциите да посетим лекар. Трябва ли да имаме някакви застраховки.
винаги прави медицински застраховки. Миналата година се наложи, да ползвам услугата. За 15 минути получих име, адрес и телефон на лекар, който ме чакаше пред кабинета.

# 297
  • Пловдив
Kъде, как.. не ми се е налагало.
в SDI аз ходя...имат и други брокери, води се застр.за чужбина. Има и ковид приложение по желание. Става веднага и си задаваш дата от-до и избираш сумата по полицата.
Да, при нужда звъниш и те насочват.

# 298
  • Варна
Благодаря, ще погледна. Flowers Hibiscus

# 299
Лихадонисия не е трудно да се обиколи пеша, ако се ползва обществено такси. Една плюнка голенина е. Но зависи и каква е целта на посещението де.
Може би искат да обиколят повече острови, макар че те другите са толкова малки, че не знам има ли къде да си разпънеш кърпата Simple Smile

Zazu1,
на Пелион, от Ано Лехония - https://goo.gl/maps/UXC359vunrneWkqm7
Препоръчан ми е от форума и сме много доволни.
Ние сме купували от фермерският пазар в Аргаласти (ако не се лъжа, събота се правеше), както и от собствениците на Марианти апартаментс в Милина, но след като не работят, явно вече не е опция. Иначе зехтина им е невероятен.

Общи условия

Активация на акаунт