На море в Гърция 2023 - III

• 60 145
  • 785
  •   1
Отговори
# 450
Точно днес ни отказаха в аптеката да ни дадат антибиотик,защото без гръцка рецепта не могат. Мъжа ми е лекар и има европейска лекарска карта,с която в цяла Европа купува лекарства без рецепта,разбира се без опиати и тем подобни...Тъй като е петък,а щерката вдигна температура снощи и решихме да вземем антибиотик да имаме за всеки случай,ако се развият нещата,да не търсим в събота и неделя аптека. Та извини се човека и рече,че за да печелят лекарите от туристите,трябва задължително да минат през лекар...как пък не. Добре ,че имам наблизо приятелка женена за грък, та ако се наложи техния лекар ще ни даде рецепта като на колега.

Напълно нормално. У нас изписват антибиотици за всичко на 2-та минута от "прегледа", без дори елементарни изследвания. Пък и самолекуването с антибиотици е много разпространено. В Гърция както лекарите, така и аптекарите са професионалисти и по всичко са на светлинни години пред родните кисели печалбари.

Преди години и ние имахме проблем: силно възпаление на мъдрец. В аптеката ни отказаха антибиотик. Минахме напълно безплатен преглед при хирург в местната поликлиника и ни дадоха рецепта. Какъв е проблемът да отидете на лекар?

# 451
Точно днес ни отказаха в аптеката да ни дадат антибиотик,защото без гръцка рецепта не могат. Мъжа ми е лекар и има европейска лекарска карта,с която в цяла Европа купува лекарства без рецепта,разбира се без опиати и тем подобни...Тъй като е петък,а щерката вдигна температура снощи и решихме да вземем антибиотик да имаме за всеки случай,ако се развият нещата,да не търсим в събота и неделя аптека. Та извини се човека и рече,че за да печелят лекарите от туристите,трябва задължително да минат през лекар...как пък не. Добре ,че имам наблизо приятелка женена за грък, та ако се наложи техния лекар ще ни даде рецепта като на колега.
Какъв е проблемът да отидете на лекар?
Разбира се,че трябва да има правила и да не се самолекуват хората...Няма проблем...дъщеря ми е само с температура и искахме антибиотика,като застраховка. Както писах,съпруга ми е лекар (интернист,работещ в спешно приемно отделение в немска клиника). За какво трябва да водим детето по жегите и да търсим лекар? Лекарите и в България,и в цяла Европа(явно Гърция не е в Европа) имат лекарски карти,с които могат да си купуват лекарства без рецепта. В Италия,Испания и Франция сме я ползвали без никакъв проблем - преснимат картата и това има стойност на рецепта.

# 452
Пък и самолекуването с антибиотици е много разпространено. В Гърция както лекарите, така и аптекарите са професионалисти и по всичко са на светлинни години пред родните кисели печалбари.
Моля да не се изказвате неподготвена. Гърция от дълги години е в челото на европейските класации по свръхупотреба на антибиотици - за самолечение и (често ненужно) лечение. Следвана от Румъния и България.
Факт е, че специално за антибиотиците затегнаха нещата със специално законодателство по ковида, защото преди това беше съвсем разграден двор и също както тук, имаха дефицити на лекарства.

Винаги в ЕС е работело правилото една рецепта, издадена от лекар, да може да се изпълни в аптека от всяка една страна на съюза, и това е регламент на наднационално ниво - това, което разказва Стелияна Тренева, също не е ОК.

# 453
  • Стара Загора
Някой хващал ли е еднодневен круиз от Парга за Паксос и Антипаксос? Ако може препоръки, иска ми се предварително  да резервираме , на 27 ще пристигнем в Парга и искам за 28 да направя резервация. Иначе при нас плана се промени. Мъжа ми каза, че повече фериботи не му се хващат. Аз исках да останем на Пелопонес около седмица и да отидем до Елафонисос за няколко дни , но ми беше отказано .Вчера тръгнахме от Китира и останахме за една нощ в Патра , сега караме към Лефкада за там резервирах 5 нощувки в Каламици. Малко в лудницата , ама ще го преживея. Все пак до тук си изкарахме чудесно и  много лежерно, за тази дълга почивка няма какво да се оплаквам. След Левкада имаме три нощувки в едно селце над Парга и оттам вече приключва почивката- точно месец и половина. Изключително заредени сме , тепърва ще си давам сметка за всичко, което преживяхме в Гърция .
Това, което забелязах, е че Пелопонес е доста по-горещо от Китира въпреки, че са много близко.
Пелопонес ще ни остане в следващ план може би догодина .

# 454
Свържете се с тези https://www.pargacruises.com/

# 455
  • Стара Загора
Много благодаря , Праход 🤗!

# 456
  • София
Миналата година на Корфу в 2 аптеки отказаха да ни дадат антибиотик с рецепта, издадена от български лекар. Пратиха ни на преглед в медицински център, който - слава Богу - работеше в събота, за да вземем рецепта, издадена от гръцки.
Аптекарите бяха абсолютно категорични - нищо в тона им не подсказа, че има шанс да им се примолим.
Та тогава вкарахме в употреба ЕЗОК - изследванията и прегледът бяха безплатни, защото имахме карта.

# 457
  • София
Искам и аз да дам най-накрая препоръка за таверна под Гитио, Пелопонес. Казва се Такис. Обслужването беше бавно, но храната изключително вкусна. Всеки ден имаше по 7 сготвени ястия, водят в кухнята за избор. Порциите големи, като навсякъде в Гърция. Узото беше наливно и не мога да си обесня защо, но на нас не ни го включваха в сметката, не се бъзикам, истината пиша. Собственикът сядаше на масата, питаше ни, какво сме яли, смяташе нещо наум, напомнях за допълнителната кана с вода, за допълнителния хляб, за каничките наливно узо, само махаше с ръка, че било от него. Странна работа... Най-голямата ни сметка там беше 55 евро за двама възрастни и две тийнеджърки, а най- малката 35 евро. Изпрати ни последната вечер с бутилка вино и буркан маслини. Там точно, между таверната и кемпера, точно в 24часа, видяхме костенурка карета карета да снася яйца на плажа. Ах този Пелопонес! Остана завинаги в сърцето ми!

# 458
Здравейте! Не можах да открия информация в темата, извинявам се, ако е обсъждано и преди. Плажовете в Кавала пясъчни ли са и необходими ли са ни аква обувки? Благодаря в аванс?

# 459
Пък и самолекуването с антибиотици е много разпространено. В Гърция както лекарите, така и аптекарите са професионалисти и по всичко са на светлинни години пред родните кисели печалбари.
.... това, което разказва Стеляна Тренева, също не е ОК.
Не разбрах кое точно не е ок от казаното от мен...това,че аптекаря каза,че туристите трябва да минат през лекаря или че лекарите могат да си купуват лекарства без рецепта с лекарска карта.
Нашата драма свърши. Отидохме в аптеката в съседния по-голям град и ни дадоха антибиотика без проблем,след като мъжа ми си показа картата.(щерката вече е с гнойна ангина😕)

# 460
Не е ОК да не ви дадат лекарство, при положение че има квалифициран лекар, независимо откъде в ЕС идва. Важното е, че сте решили проблема, бързо оздравяване.

# 461
На Куфонисия по плажовете ми беше претъпкано дори в края на юни. После какво се случва, не искам да знам. Но в градчето беше добре от към хора.
Преди малко минахме Кулата на път от Лесбос. Засега не съм посещавала по-нетуристически остров. Много е добре от към липса на тълпи. Ценово също.
Някой ден ще пусна отчет.
И един кадър на Лимнос - голяма пустиня ми се видя отдалеко.

# 462
  • софия
Да, не е много зелено Лимносчето 💙, но има нещо на него, което, като отидеш веднъж там, те грабва и нямаш нищо против да се връщаш пак. Уютно, спокойно и почти типично гръцко е (почти, защото вече много се знае).

# 463
  • София
Утре ще предавам на живо от там.
Пътуваме сутринта за острова. Приготвям багаж и не знам дали ще мога да спя от вълнение тази нощ.

# 464
Niditop, ние като бяхме в Парга, просто вечерта се разходихме, харесахме си едно корабче и си купихме билети за другия ден без никакви затруднения. Тоя, който избрахме, се казваше Капитан Хук, хубаво беше много.

Последна редакция: нд, 23 юли 2023, 12:51 от Mosquita

Общи условия

Активация на акаунт