На море в Гърция 2023 - III

• 59 320
  • 785
  •   1
Отговори
# 525
  • софия
Не сме запалени, още по-малко planespotters, но на Скиатос ходихме да гледаме. Задължително се седи плътно зад бетонната оградка, с очила и докато не усетиш завихрянето, няма как да възприемеш шума и ударната вълна.
Преди пистата, на тръгване от острова, бяхме сядали в една таверна, над която се снишават самолетите. Трябва да съм я писала. Там е по-безопасно.

# 526
  • В заешката дупка
Нашата почивка в Крит приключи. След много активни последни няколко дни. Второто място за отсядане беше в Каливиани. Малко чаровно селце с автентична селска (в хубавия смисъл) атмосфера. Бях го избрала, единствено заради близостта му до Балос, с идеята само за преспиване едва ли не, като ни служи за отправна точка към Балос и други плажове в западен Крит.  Даде ни нещо повече обаче.

За Балос…. До последния момент имах съмнения дали ще си заслужава цялата хамалогия - ранното ставане, пътя, жегата. И преди съм попадала на прехвалени места, които са се оказвали ако не пълно, то частично разочарование (дължащо се най-вече на ордите туристи). Определено е по-добра стратегия да тръгваш с по-ниски очаквания. Реалността - страхотно преживяване! Заслужаваше си всяка капка пот на връщане при 35 градусова температура. И дори камарата туристи, които се изсипаха от ферито не ме подразниха, напротив - бяха ми като атракция - интересна гледка от изливащи се на брега на талази мравчици (точно в този момент бяхме отдалечени). Но все пак си тръгнахме не много дълго след това. Така или иначе имахме достатъчно време да видим местността без почти никакви или с малко хора наоколо. (Пък и повечето си стояха на главния плаж.) Бяхме сред първите десетина пристигнали малко преди 8 часа. Не знам как мина времето… бях предвидила да стоим най-късно до 11:00-11:30, а си тръгнахме около 13:00. На шезлонгите стояхме реално много малко. Плувахме, киснехме във водата, обикаляхме и се катерехме основно.

Ох, много дълго стана, та само ще спомена, че посетихме също Фаласарна и един плаж в близост до Каливиани (исках и до Елафониси да стигнем, но не успяхме). Направихме си и разходка в Ретимно - стария град, пообиколихме венецианското пристанище и тесните улички на Ханя. От всичко това, разбира се, имам впечатления, но ще трябва да изпиша фермани…

Няма как без снимки. Simple Smile

А това е Балос около 12:30-13:00:
Скрит текст:

И понеже стана огромен пост, ще сложа снимки от другите места скрити:
Скрит текст:
Фаласарна:

Каливиани:

Ханя:

# 527
  • София
Здравейте, бяхме решили да ходим в Корфу през август, но заради пожарите ще се откажем. Може ли препоръка за друго място на сходно разстояние от София за двама души, които търсят комбинация от хубави некомерсиални плажове и оживен курорт с добри ресторанти? Може да е остров или mainland.

Между Парга и Лефкада кое препоръчвате?

# 528
...  търсят комбинация от хубави некомерсиални плажове и оживен курорт с добри ресторанти?
Между Парга и Лефкада кое препоръчвате?
Сивота, Превеза. Парга не я препоръчвам през август, а Лефкада... за нея имам много особено мнение.

# 529
  • София
Параход, какво имаш предвид за Лефкада? Не съм била, но съм чувала, че е дълбоко морето и май доста българи ходят и се опасявам да не е твърде балканско?

# 530
Ами много неща са - красивите сини плажове са дълбоки, някои от тях и трудно достъпни. Популярните като Катизма са силно комерсиализирани.
От другата страна (на Нидри) са грозни, та грозни. Аудиторията е почти изцяло балканска, да.
Слагам го към островите, които не бих посетила в сезон.

За Корфу все пак премислете - пожарът няма нищо общо с този на Родос, овладян е бързо без разрушения, засяга само няколко села в северната част, които дори не са на морето. Миналия юли имаше голям пожар на Лесбос, гледахме го постоянно по новините, докато пътувахме натам. Ами единственото, което видяхме, беше далечен облак пушек, когато минахме през южната част няколко дни по-късно (бяхме в северната и там животът си течеше както обикновено).

# 531
Моите впечатления - Парга в края на юни беше доста населена, мога само да си представя какво е в разгара на сезона. Страхотно градче, на мен глъчката и многото хора не ми пречат, но да се разходя вечерта за малко и после да се прибера на спокойствие. Отчитам като изключително положителен фактът, че бях запазила квартира в Антуса (без да знам къде какво точно запазвам Grinning), където беше тишина и нямаше хора. Но ние се придвижвахме с кола всеки ден на различни места и нямаше проблем да сме далеч от плажа.
Лефкада за мен беше изключително красива и живописна заради планинския си релеф и разкошните гледки от високо.Не съм убедена, че за почивка е точно моето място, но не съм го и разгледала кой знае колко. Катизма не бих си я причинила никога повече, въпреки разкошния цвят на морето. Егремни беше страхотно преживяване, ама и то за един ден. Аз лично бих препоръчала, ако искате да съчетаете двете неща - да си намерите място около местата, за които Параход пише и просто един ден да си направите екскурзия до Лефкада.

# 532
В Антуса още ли е така селско и спокойно? Отсядали сме и ние там, но в далечните 2013 и 2014 г., и беше чудесно.
Иначе Парга е много живописна, нооо без тълпите. Плажовете й също не са хубави, макар че са два - ходи се на плаж с кола.

# 533
Параход, то е толкова мъничко, че не виждам как да стане пренаселено Grinning Там на мегдана имаше ресторантчета, глъчка, но да, пак си е малко планинско селце без твърде много гмеж. Нашата квартира беше точно след табелката на селцето, имаше голяма тераса с гледка към морето, собствениците бяха много мили и ни черпеха постоянно с едни ужасно вкусни и сладки портокали и беше пълна тишина и спокойствие, на мен много, много ми хареса.

# 534
  • София
И аз съм запазила къщичка в Антуса за началото на септември, но е на около километър от селския мегдан в посока надолу към морето. Надявам се да ни хареса. Така или иначе, сме с кола и ще обикаляме района. Дано само времето да е добро и да няма сериозни валежи, че в този период си има известен риск по Йонийско.

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 22:00 от миленка_д

# 535
Параход, какво имаш предвид за Лефкада? Не съм била, но съм чувала, че е дълбоко морето и май доста българи ходят и се опасявам да не е твърде балканско?
Преди седмица бяхме на Лефкада и както писах преди 2-3 странички,останах със смесени чувства. Страхотно синьо,но толкоз....не е моето. Преди това бяхме в Сивота,там много ни хареса... само дето водата беше ледена ,но пък кристална. До Парга се разходихме и ни хареса,но беше страшен гмеч. По мои наблюдения цяла Сърбия и половин Македония са в Гърция...навсякъде. В момента сме на Ситония и тук е така...много са ми шумни.

# 536
Ние сме в Гърция от миналата събота, до момента видяхме две български семейства - едно чухме в Нафплио и едно на плажа в Ксифия. Спокойни, хора с малки деца. Сръбска кола видяхме една вчера на Войдокилия.

# 537
Simple Smile)) е то от Гърция до Гърция разлика бол Simple Smile

..Аз съм много доволна че ходихме до Парга извънсезонно. Вярно, не всичко работеше, обаче беше толкова спокойно и с възможност наистина да се наслади човек.

# 538
Именно, де Simple Smile Парга я видях през юли, ние бяхме отседнали в Амудия тогава, много пренаселена ми се стори за размерите си, помня, че и много въртяхме докато паркираме.

# 539
Simple Smile)) е то от Гърция до Гърция разлика бол Simple Smile

..Аз съм много доволна че ходихме до Парга извънсезонно. Вярно, не всичко работеше, обаче беше толкова спокойно и с възможност наистина да се наслади човек.
Нямам търпение да приключим с ученическите ваканции и да се радваме на Гърция извън сезона.

Общи условия

Активация на акаунт