На море в Гърция 2023 - III

• 60 315
  • 785
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Няколко пъти влизахме с колата в Атина миналата година, никой никъде не ни е проверявал или ограничавал. Аз си мисля, че това с номерата отпадна.

# 211
Намерих го, оставям линк може да е полезно на някого https://urbanaccessregulations.eu/countries-mainmenu-147/greece/ … thens%20by%202025.

# 212
Малко е късно, но да потвърдя и аз, че няма ограничение за туристите Simple Smile

# 213
Кайлис, ако целта ви е Акропола, следобед май не работи тия дни заради жегите. Направете си справка от официален източник.

Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 09:47 от Mur

# 214
Днес бяхме на бърз плаж на Амолофи. Изненадващо на границата минахме без каквото и да е чакане, а бяхме цял автобус.
Времето беше страхотно,аз обичам жегичка. Водата беше чай, рядко съм попадала на толкова топла вода, дори и в Сицилия беше по-хладничка. Чиста и спокойна, имаше вълнички, но се ядваше.

По-скоро ме изненада това, че очаквано за събота бийчбаровете бях пълни, а във водата си плувах почти самичка. Имаше хора , разбира се, но не беше и гъчканица в супата, както си представях. Явно ги е страх да плуват и предпочитат да си седят под чадърите.

Успях все пак да си намеря местенце под слънцето, или по-точно под сянката, макар че мен ме интересуваше не точно сянката сама по себе си, а с нещо да нахраня коремчето, изгладняло от път. Честно казано нямам идея за името на бийч бара, но храната беше много вкусна и сервитьорчето приятно момче. Направо се разтопи като му оставихме бакшиш, който не беше кой знае какво. Очаквах че туристическа страна като Гърция е свикнала и очаква нещо отгоре, та знам ли, може би просто беше искрено благодарен.

# 215
Ние днес се преместихме от Пелион на Скиатос. Всичко със смяната на билетите за ферибота мина супер. Първите ми впечатления за острова са жега, много хора и двойни цени. Разходиме се и до най-близкият плаж, който беше по-населен от този на Пелион, но по-пясъчен и без вълни, ....
Сладоледчетата на килограм бяха 12.50 евро в Аргаласти. Тук в близкия магазин са 30 Blush.
Да, нашите впечатления от цените на Скиатос са същите. Всичко е минимум двойно. Но, пък иначе е разкошно. Прибрахме се преди няколко дни. Беше една от най-хубавите ни летни почивки за последните години. Много магнетични са Скиатос и Скопелос. И подходящи за всеки вкус, според мен - както за хора, които предпочитат спокойствието, така и за почитатели на шумните бийч барове и нощните клубове. Намира се по нещо за всеки.

Пътувахме до Скиатос с фериботите на SeaJets от Волос. На отиване избрахме този в 17.30. Двата сутрешни ми се сториха прекалено рано. За да сме във Волос час преди 7.30 сутринта, трябваше да  пътваме през нощта или да спим там предходната вечер. Предпочетохме да потеглим в петък сутрин, на 30.06.
На Кулата бяхме към обяд. Опашка имаше, но нищо драматично. Минахме за по-малко от час. Във Волос имахме време да направим късен обяд в таверна на крайбрежната улица – признали сме ги за вкусна храна и разумни цени, и да се наредим на опашката за ферибота на пристанището. Там, преди да ни пуснат на опашката, ни изпратиха до гише на SeaJets, за да ни разпечатат билетите на хартия ..... това онлайн резервациите и чекирането, сякаш не ги зачитат много гърците – търсят си хартията. Пуснаха ни билетите за отиване и тези за връщане.
Фериботът от Скиатос пристигна навреме и от него се изсипа огромна тълпа туристи и коли:

Позабавиха се с натоварването на колите и камионите за острова, тръгнахме с почти половин час закъснение. Фериботът беше много голям – за 1 500 пътника и 300 коли, хубав и комфортен. Въпреки тълпата, която се качи, вътре не беше никак претъпкано. Дори напротив – стори ми се полупразен.
Скрит текст:

На Скиатос пристигнахме към 20.30 вечерта. Бяхме запазили двустаен апартамент в хотел Christina ( https://www.hotelchristinaskiathos.gr/index.php/en/ ), съвсем близо до пристанището. Оказа се  чудесен избор за нашите нужди. Нищо особено като условия – базов, с леко амортизирано обзавеждане, но достатъчно пространство за 4-ма в двете спални, отделна стая за кухня и балкон с гледка към морето. Безупречно чист. Локация – 10 от 10: до началната спирка на автобусите, в непосредствена близост до стария град, заведения, супермаркет пред него, ... и паркче под балкона. В паркчето всяка вечер до 12.00 пееше ангелогласен младеж - уличен музикант, а ние му се наслаждавахме с напитка на балкона.
Ето изгледа от балкона на джулай морнинг:

... нямах сили да стана толкова рано. Снимката е на сина ми.

Понеже при пристигането си видяхме голям зор с паркирането /петък вечер/ и се наместихме на паркинга на град Скиатос с жив късмет, след повече от половин час въртене и чакане някой да излезе, решихме в събота сутрин да се качим на автобуса до последната спирка – плаж Кукунарис/Koukounaries, за да огледаме и да се ориентираме в обстановката, а и да си спестим мъката с търсене на паркомясто.
 Автобусите на Скиатос са големи, удобни и добре климатизирани. Спирките до Кукунарис са около 26, като времето за пътуване е около половин час. Най-популярният плаж на острова Кукунарис наистина е прекрасен – плитко море без вълни, фин пясък, но и много пренаселен за вкуса ни. Плажувахме на него 2 от 9-те дни на почивката ни на острова. Винаги пътуваме с чъдъри и столчета. Настанявахме се в широката свободна зона пред Ocean Beach Bar, в централната част на плажа, а в обедните жеги отивахме да хапнем от нелошата им храна, на дебела сянка.

Трябва да призная, че от осемдесетте години по бг черноморието, не бях виждала толкова много туристи /гърци, италианци и англичани/, изпънати по плажовете на хавлия, без никаква сянка и в най-жарките обедни часове... На Скиатос беше масово явление.

На втория ден пообиколихме някои от северните плажове на острова с колата. Отправихме се първо към Megalos Aselinos – красив, голям и много спокоен откъм посетители, но за това според мен има причина – духа много силен вятър и е трудно да се задържиш там за дълго. Морето е с вълни и бързо става дълбоко. Погледнахме го, разходихме се и се изнесохме.

Разходихме се до още един-два подобни плажа – красиви, но ветровити и се върнахме от южната страна на острова. Там останахме на Агия Параскеви, който всъщност ни стана плажът фаворит на Скиатос – златист пясък, идея по-едър от този на Кукунарис, но приятен и без камъни, не така гъсто населен, кристално море без вълни и семейство лебеди, които по цял ден се мотаят наоколо, гордо и невъзмутимо.
Скрит текст:

Вечерните разходки в гр. Скиатос бяха много приятни. Старата част на града е живописна. По крайбрежната улица и навсякъде във вътрешните улички е пълно с кокетни ресторантчета, барове и магазини.
Скрит текст:

Скрит текст:

Дълго стана, .... спирам. Утре ще покажа плаж Лалария, Скопелос и миниатюрния остров Цугрия, който ни допадна толкова, че плажувахме на него два дни.

Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 16:48 от Light Beam

# 216
Anitaxx,
не са свикнали, а може и просто да те е харесал Simple Smile Гърците не оставят бакшиш, най-много да закръглят до левче. Да, на туристическите места на юг, където ходят западняци със съвсем други навици, вероятно са се разглезили. Не мога да преценя българите, които са основна аудитория на Амолофи, как постъпват в това отношение.

# 217
Това важеше за старото поколение в туристическия бранш, новото поколение е различно. Тази година по Йонийско два пъти си закръглиха сметката с по около 4 евро, "забравяйки" да ни върнат рестото в почти празно заведение. И други такива тарикатлъци по нашенски, също се забелязват.  Неочаквани и неприятни са.

# 218
  • София
Ако може да се плаща с карта в ресторантите, ще е най-добрият вариант...

# 219
  • софия
Едно от нещата, които винаги са ми харесвали, е, че винаги са връщали до стотинка, никога не са казали "По-дребни нямате ли? Нямам да върна.", не очакват бакшиш.
Това по местата, където балканиадата не ги е претопила.

# 220
zvаnchе, много жестове сме получавали в годините, малки и не чак толкова. И винаги е било приятно заради самото отношение. Винаги съм казвала, че гърците знаят как да ти вземат парите и да ги дадеш с кеф! Но истината е, че в последните години нещата се променят, най-осезаемо в близка Гърция, факт, но и не само. Тази година бяхме свидетели на надписана сметка на съседна маса и то на хора, които явно бяха в заведението не за първи път, говореха на собственика по име. Балканци нямаше, тук-там някоя сръбска кола за цвят.

Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 12:27 от Mur

# 221
  • By the river side
Преди години съм попадала тук на линк към сайт, който даваше възможност да се разгледа крайбрежието на Гърция (заснето от въздуха). Нещо като Coastline viewer, Fly over Greece или подобно. Не успявам да го намеря нито в темата, нито в Google, а беше супер интересно и полезно. Моля, ако някой се сеща за името на сайта, да го сподели отново. Благодаря Flowers Hibiscus

# 222
  • Пловдив
Едно от нещата, които винаги са ми харесвали, е, че винаги са връщали до стотинка, никога не са казали "По-дребни нямате ли? Нямам да върна.", не очакват бакшиш.
Това по местата, където балканиадата не ги е претопила.
дори и на тия места не ги е ... колко пъти съм искала да оставя, не и не Simple Smile

# 223
  • някъде ... тук ...
Преди години съм попадала тук на линк към сайт, ...
tripinview
Но май е вече само с регистрация. Отдавна не съм го отваряла.

# 224
... колко пъти съм искала да оставя, не и не Simple Smile
Не ми се случвало никъде досега, независимо къде,  да не мога да оставя бакшиш. Оставям каквото съм решила, ставам и си тръгвам. Не са ме гонили, за да ми го върнат Grinning

Общи условия

Активация на акаунт