Морски свинчета - 9

• 15 234
  • 293
  •   1
Отговори
# 285
Може ли морското свинче да яде листа от бреза? Една лекарка ми каза да му давам брезови пръчки, че били полезни за стомахчето, но не разбрах с листата или без.

# 286
  • София
Могат.

# 287
Здравейте, моето морско свинче почти на 6 години от една седмица сякаш хапва по - малко. Пие нормално вода, тонусът му е добър и писука щастливо като му обръщаме внимание, но изпражненията са по -малки в редуцирано количество. Температурата в стаята е около 26 градуса. Дали заради жегите е намалил хапването? Видимо нищо не ме притеснява и като му слагаме храна веднага отива...

# 288
Вижте състоянието на зъбките. По-малки дарадонки често означава по-малко изядено сено, което е първият симптом на дентални проблеми. Следете теглото на кухненска везна.

# 289
Да, оказа се, че зъбите отново са станали огромни. За съжаление не знаех, че щом веднъж се е наложило пилене, значи пак ще се случи и не съм го водила на преглед като нямаше видими затруднения с храненето. Сега отново 4 рентгенови снимки, изследвания и трябва да дохранвам.
Колко мл да му давам щом мога само сутрин и вечер да съм вкъщи за хранене? Сега е 835 гр. Снощи изяде около 10 мл, но сутринта не видях изпражнения... утре сме пак на ветеринар.

# 290
Да, оказа се, че зъбите отново са станали огромни. За съжаление не знаех, че щом веднъж се е наложило пилене, значи пак ще се случи и не съм го водила на преглед като нямаше видими затруднения с храненето. Сега отново 4 рентгенови снимки, изследвания и трябва да дохранвам.
Колко мл да му давам щом мога само сутрин и вечер да съм вкъщи за хранене? Сега е 835 гр. Снощи изяде около 10 мл, но сутринта не видях изпражнения... утре сме пак на ветеринар.

При кой лекар ходите?

За да върви стомахчето, минимум 120 мл трябва да изяжда. Начесто и по малко, ако трябва. В моменти, в които не съм можела да съм у дома през деня, храня сутрин два пъти, вечер 3 пъти и поне веднъж през нощта, а често ш по няколко пъти. Не е Ок да има две големи паузи без храна, ще спре да работи отделителната система (буквално).

Обичайно се налага редовно пилене, на около 30 дни, от опитен в дентални проблеми при гризачите ветеринар.

Може да оставяте каша и меки плодове/зеленчуци (домат, краставица, банан), но ако трудно изяжда 10 мл със спринцовка, опитът ми показва, че надали ще яде само, дори да има меки храни.

# 291
При др Де Мул беше рязането на зъбите февруари ( предните зъби стават огромни, а кътниците се извиват и образуват мостове, с анестезия се редуцират) и не съм записала кога трябва да го заведем пак. Все пак беше на 5г  като се случи за пръв път и не очаквах за 6 месеца да достигне същите усложнения.
Няма никой вкъщи цял ден, на работа сме и само преди и след ще се храним, а това ще бъде още няколко дни преди манипулация и след анестезията също поне 2 дни. Надеждата ми е че кръвните резултати от вчера не показват отклонения освен заради недохранване.
Аз разтварям храната в доста течна форма, дали да давам и вода допълнително - засега 50мл изпива от шишенцето си?

# 292
При др Де Мул беше рязането на зъбите февруари ( предните зъби стават огромни, а кътниците се извиват и образуват мостове, с анестезия се редуцират) и не съм записала кога трябва да го заведем пак. Все пак беше на 5г  като се случи за пръв път и не очаквах за 6 месеца да достигне същите усложнения.
Няма никой вкъщи цял ден, на работа сме и само преди и след ще се храним, а това ще бъде още няколко дни преди манипулация и след анестезията също поне 2 дни. Надеждата ми е че кръвните резултати от вчера не показват отклонения освен заради недохранване.
Аз разтварям храната в доста течна форма, дали да давам и вода допълнително - засега 50мл изпива от шишенцето си?
Принципно когато имат дентални проблеми, също и не пият вода, но щом храните с много течна храна, няма нужда. По-скоро калориите в храната може да са недостатъчно, ако е твърде течна. Sad Опитайте да добавите пшенична трева на прах, тя е богата на нутриенти и е лесна за поглъщане.

Де Мул наистина от българските лекари има най-голям опит с дентални проблеми, тъй че сте в правилни ръце, но се изненадвам, че не ви е поканила на контролен преглед. На 3-5 седмици горе долу се прави поддръжка, 6 месеца са изключително много време и е учудващо, че за целия този период свинчето се е хранило само. Това показва, че проблемът е по-скоро решим.

В един момент едно мое прасенце за дни се получаваше обратна захапка, долните зъби излизат пред горните и буквално челюстите се заключват. Имаше едни няколко седмици, в които с де Мул се виждахме през ден. Бях готова да пристъпим към приспиване, но й се доверих, че свинчето има шанс. Наистина нещата се преодоляха временно, възвърна прасенцето прилично качество на живот с месечна поддръжка, ядеше си сено и всичко между пиленията, но на по-късен етап се разви друг проблем, който водеше до хронична болка, и преценихме, че е време да я пуснем да си отиде. Давам този контекст просто за инфо, че 6 месеца изобщо не е "толкова бързо", денталните проблеми са по правило хронични, веднъж появили се, не съм чувала за прасенце, при което да е нямало рецидив. Затова е важно да има редовно следене на теглото. При първа тенденция за спад повече от 50 грама, се прави поддържащо изпилване, преди да са се задълбочили нещата. Тя и де Мул надявам се ще намери време да ви обясни.

Надявам се наистина периодът, в който се налага изкуствено хранене, да е само няколко дни преди и след операцията. Личният ми ограничен опит с денталните проблеми, е че е изключение нуждата от допълнително хранене да е за толкова кратък период, налагало ни се е и със седмици. Болно свинче се гледа по-трудно от новородено бебе, недоспиването е много тежко и ви съчувствам, споделям това не, за да ви плаша, а за да имате по-реалистични очаквания.

# 293
Макарон, безкрайно благодаря за информацията. Надявам се да се справим и да му помогнат, защото изследванията показват добро здраве и в момента той е много жизнен и контактен при внимание.

Общи условия

Активация на акаунт