Астма - 35

• 16 070
  • 85
  •   1
Отговори
# 75
А има ли други оплаквания като отити? Нашата унг ни отпрати с билкови сиропчета въобще не спомена за отстраняване. На колко години е вашето дете?

# 76
blue_eyez - Точно днес доктор УНГ е констатирал трета сливица и необходимост от операция с мнение,че  това постоянно покашляне се дължи на нея. Ще мислим какво да предприемем.
Колко е голямо детето?

Тоест постоянното покашляне може също да е астма така ли?

1.то може да се дължи на алергия,  която може да провокира астма. При астматиците, излагнето на лерген, особено ако е дихателен, може да провокира покашлянето. Описва се като гъделичкане,  много ниско долу в гърлото, горната част на гърдите, което те кара непроизволно да покашляш.

2. Може да се дължи на текуща болест или следствие от такава (в процес на оздравяване),  свързано с оттичане. Затова, при болест се препоръчва последните десетилетия  да се пият и антихистамини.
3. Може да се дължи и на други неща - дразнене при вдишване, аерозоли, трета сливица.

Астмата е заболяване, което се "мери" чрез обем на вдишване. Има "увреждане" в белите дробове, което се отразява на оптималността на дишане. Астмата на алергична основа не е нещо, което се появява извъднъж. Нужно е дълго време на дразнене с алерген, който е дихателен - т. Е различни алергенни полени. Никой няма да съотнесе едно покашляне към астма. Да кажем така, всички астматици изложени на алергена си и в криза, покашлят. Но не всички покашлящи са астнатици.
Дано го обясних разбираемо.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 18:25 от _re_ge

# 77
Моето дете е на 6г, има астма на алергична основа (според трима доктори), има и трета сливица и полипи в носа. Преди 2г направи 8 бронхита в рамките на 12месеца. Миналата година 5-6 бактериални инфекции на гърлото. Тази година е с постоянни отити и в момента дори.
Обаче той има бъбречно заболяване и епилепсия и вероятно затова в болницата отказват да го оперират. Направо сме в задънена улица. Не знам дало има шанс да се “израсте” тая трета сливица, но наистина постоянно прави проблеми.

# 78
За сега при нас 3тата сливица се потвърждава единствено, не знам това изключва ли астма. Пуснали сме изследвания за алергени но още нямаме резултат. За израстеането нз но в момента е на 6 и кашля от 3 г. Казаха ни последно да изчакаме до пролетта, но все пак й назначиха този път терапия, та съм една идея малко по-спокойна...

# 79
Астма и трета сливица са два отделни проблема, чиято комбинация влошава всякакви заболявания, дори и леки. Честите бронхитите резултат дори от безобидни ОРЗ  са показател за проблеми с дробовете, съответно е намек за дихателни проблеми и астма. Бактериалните инфекции, отитите - са следствие на третата сливица. Ако детето няма някакви повтарящи усложнения, третата сливица наистина се чака да се израсте. Но ако прави постоянни отити, ангини бакт.  и др инфекции, знам че предприемат премахване.
От личен опит мога да кажа че между 3 и 7 г. детето ми имаше трета сливица, която се изразяваше в едно постоянно покашляне нощем, или по време на сън или до обяд. Постоянно ходене на ДГ с бележка че не е болно за да кашля. Постоянно и досадно, но според лекарката "ще го израсте". Не е била извънредно болна и отити не е правила. И насити а на 7 г. тази сливица изчезна. Но останах другите, много по-сериозни проблеми. Тогава проявяваше епизодични алергии.  И към хранителни добавки. Имаше лека форма АД. Тя има и към домашен прах алергия , но понеже у дома е модифицирана среда заради моята алергия към домашен прах, при нея нямаше видими  прояви.
Правили сме й общи кръвни за алергени, но там полените бяха малко и различни от тези, към които тя в крайна сметка има алергия - тимотейка и пелин. Кой да знае да я изследваме тогава с някакъв по-обширен панел. Толкова много неща трябваше някой да ми каже тогава. Но нейсе. Свекърва ми допълнително утежни ситуацията с нейните напъни да се "лекува" всичко с бабешки методи. И така на 12 г. преживяхме първият й астматичен пристъп. Когато вече астмата вече беше факт. А Бронхитоте предходната година пулмологът лекуваше с АБ след Аб. Даже и в болница беше. Необратимите поражения бяха нанесени.
Сега има толкова много информация, четете мислете предприемайте. Ако детето има "дихателни" алергии - десензибилизарайте, отлагайте възможността за  астма на алергична основа колкото се може за по-нататък. Защото едно е да си алергичен към фъстъци. Друго към дихателни алергени - общоразпространен полен, пух перушина, дом. прах, мухъл и т. Н. . От това няма скриване.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 11:48 от _re_ge

# 80
Астма и трета сливица са два отделни проблема, чиято комбинация влошава всякакви заболявания, дори и леки. Честите бронхитите резултат дори от безобидни ОРЗ  са показател за проблеми с дробовете, съответно е намек за дихателни проблеми и астма. Бактериалните инфекции, отитите - са следствие на третата сливица. Ако детето няма някакви повтарящи усложнения, третата сливица наистина се чака да се израсте. Но ако прави постоянни отити, ангини бакт.  и др инфекции, знам че предприемат премахване.
От личен опит мога да кажа че между 3 и 7 г. детето ми имаше трета сливица, която се изразяваше в едно постоянно покашляне нощем, или по време на сън или до обяд. Постоянно ходене на ДГ с бележка че не е болно за да кашля. Постоянно и досадно, но според лекарката "ще го израсте". Не е била извънредно болна и отити не е правила. И насити а на 7 г. тази сливица изчезна. Но останах другите, много по-сериозни проблеми. Тогава проявяваше епизодични алергии.  И към хранителни добавки. Имаше лека форма АД. Тя има и към домашен прах алергия , но понеже у дома е модифицирана среда заради моята алергия към домашен прах, при нея нямаше видими  прояви.
Правили сме й общи кръвни за алергени, но там полените бяха малко и различни от тези, към които тя в крайна сметка има алергия - тимотейка и пелин. Кой да знае да я изследваме тогава с някакъв по-обширен панел. Толкова много неща трябваше някой да ми каже тогава. Но нейсе. Свекърва ми допълнително утежни ситуацията с нейните напъни да се "лекува" всичко с бабешки методи. И така на 12 г. преживяхме първият й астматичен пристъп. Когато вече астмата вече беше факт. А Бронхитоте предходната година пулмологът лекуваше с АБ след Аб. Даже и в болница беше. Необратимите поражения бяха нанесени.
Сега има толкова много информация, четете мислете предприемайте. Ако детето има "дихателни" алергии - десензибилизарайте, отлагайте възможността за  астма на алергична основа колкото се може за по-нататък. Защото едно е да си алергичен към фъстъци. Друго към дихателни алергени - общоразпространен полен, пух перушина, дом. прах, мухъл и т. Н. . От това няма скриване.

Аз съм на вашето мнение за четенето,но срещам голям проблем с лекарите. Моя господин е на 6 години и премахната трета сливица още на 4 години,защото правеше отити през 10 дена. Кошмар голям. Миналата година след ваксина за варицела на 5 ден започна да кашля без нищо друго. 6 месеца се влачихме по лекари и какви ли не изследвания. Няма алергия към нищо. Хиляди панели сме изследвали. Непоносимости има,но нито един лекар не ги взема под внимание. Беше на диета и Ефира. Нищо му нямаше 2 месеца-лятото докато не гепи вирус и пак дълго се мъчи,пак хрипове и айде пак Ефира и сме така от септември и ще си я караме до март. Всеки вирус стига до хрипове и пулмикорт. Тотално съм се отчаяла.

# 81
Поставяте ли на децата противогрипна ваксина и ако да имате ли наблюдения дали предпазва?

# 82
_re_ge , благодаря за споделеното. Излязоха нашите изследвания, но направихме панел за 21 алергена респираторни и хранителни, нито един не е позитивен. Покашлянето е ежедневно, понякога се чува секрет в гърдите но се оправя без пулмикорт, дори веднъж правихме един курс с пулмикорт и нямаше никакъв ефект, та за това засега ще повярвам на унг, че е от третата сливица. Няма отити или тежки боледувания, за сега изсписаха й терапия ще изчакаме на 6 е. Също никога не е правила боледувания изискващи вентолин както е малката ми дъщеря. При малката от бебе бяхме по болници с вентолин кислород даже веднъж се наложи, та виждам такава огромна разлика в кашлиците им, май по-скоро за нея бих се притеснявала за евентуална астма.

# 83
Поставяте ли на децата противогрипна ваксина и ако да имате ли наблюдения дали предпазва?

Да. И определено детето с астма боледува много по-леко.

Блуайс. Алерголог замерва със специална машина "обема" на дишане. Само така се определя има или няма астма. Макар и по- рядко може да има не алергична астма, примерно бронхиална астма. При нея знам че има обратимост. Има деца които я израстват.

# 84
Противогрипни ваксини при астма да не кажа задължителни. Не живея в БГ, но в офиса в който е моята докторка астма специалист, ако нямаш ваксина, нямаш право да ходиш в него офис.

Исках да препоръчам последното си лекарство за астма, от което останах много доволна. Макар темата да е за деца, може и да става и за деца. Може да го има и в БГ и да е обсъждано, но от как следя темата от няколко години не съм срещала да го е споменавал някой.

Лекарството е Budesonide 1mg/2ml. Течни ампули, изсипват се в електрическа машинка за инхалации и се вдишва. Докторката ми каза че е кортикостероид, но действа локално и не влиза в кръвта. За една седмица се оправих на 100%, от суха кашлица 2 месеца. Освен всичко друго, ми казаха разболея ли се и почна ли да кашлям, веднага да почвам пак тези ампули. Целта е да не стигам до кашлица, че много зле тръгват нещата при мен. Сума инхалатори смених, че монтелукаст колко време. Пълна безсмислица бяха при мен. Все едно нищо не вземем. Единия ми инхалатор струва 1000$. Полза никаква от него. Единствено това ми помогна. Гледам и на деца го изписват често. Ако някой иска, да попита доктора си, ако не сте пробвали до сега.

# 85
Потърсих инфо
budeсonide е пулмикорт
https://en.wikipedia.org/wiki/Budesonide

Общи условия

Активация на акаунт