Астма - 35

• 14 229
  • 57
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте , децата ми (на 2,8г) са с често боледуване, за последната година  имаме 2 месеца , които не са били болни (не ходят на ясла) ,последните 3 пъти са с типичното свиркане в гърдите и бронхит , педиатърката казва че си е астма вече. Още не ни е насочила към други специалисти, но до колкото четох трябва да се мине на пулмолог и алерголог, ще ги заведа лятото, защото сега съм с гипсиран крак Close
Мъжа ми ги води преди няколко дни на преглед и педиатърката казала ,че ,,вече са за Телк,, , но мъжа ми не е разпитвал. Какво се прави с този ТЕЛК , каква е ползата от него ? Как се изкарва това нещо, какви документи трябват и има ли някакъв смисъл от него или е някаква формалност просто?

# 46
Здравейте , децата ми (на 2,8г) са с често боледуване, за последната година  имаме 2 месеца , които не са били болни (не ходят на ясла) ,последните 3 пъти са с типичното свиркане в гърдите и бронхит , педиатърката казва че си е астма вече. Още не ни е насочила към други специалисти, но до колкото четох трябва да се мине на пулмолог и алерголог, ще ги заведа лятото, защото сега съм с гипсиран крак Close
Мъжа ми ги води преди няколко дни на преглед и педиатърката казала ,че ,,вече са за Телк,, , но мъжа ми не е разпитвал. Какво се прави с този ТЕЛК , каква е ползата от него ? Как се изкарва това нещо, какви документи трябват и има ли някакъв смисъл от него или е някаква формалност просто?

Педиатърката  няма как да се произнася дали е или не е астма. Освен това е напълно непрофесионално да оставят детето/децата ви да стигнат до астма като това би могло да бъде предотвратено/забавено. Не знам дали си представяте колко е сериозно това заболяване и че не е лечимо по принцип. Диагностирането на астма го прави алерголог със специално замерване на "обема на дишане", гледа и ниво на хистамини. Освен това, ако говорим за астма трябва да се види кой е алергена, който провокира пристъпите защото те никога не са откъснати от причиняващия астмата алерген (при децата е именно такава астмата на алергенна основа, при тях няма нито професионална нито неалергична астма - те се развиват на късен жизнен етап) . Т.е вие по -скоро трябва да се фокусирате върху това кое провокира тези бронхити и да търсите начини за десенсибилизация, отколкото да мислите какви точно плюсове ще в донесе един ТЕЛК.

Трябва да посетите алерголог. За съжаление опитът ми е показал че пулмолозите често теглят проблемите, не съветват консултация с алерголог. Така че направление се взема от педиатър и се ходи при алерголог. документа за ТЕЛК е винаги по профил на заболяването и трябва да бъде издаден от алерголог. Честно казано съм в шок от вашия педиатър, толкова неща са могли да бъдта направени до сега...
 За съжаление всичко, освен прегледа при алерголога , което се прави нататък    ако детето/децата имат алергия и/или астма -  е платено,  и с ТЕЛК или без  - здравна каза не поема нито тестване нито десесибилизатори нито самата десенсибилизация. Ще бъдат поети лекарства които облекчават състоянието и то са антихистамини и инхалатори. Та ако се окаже че децата са с алергия и Астма, поемате по дългия път на родителството  на дете/деца с алергии и астма. Което никак не е леко.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 17:51 от _re_ge

# 47
До тук винаги са породени пристъпите от вируси , защото и аз ги карам с тях. Аз съм с алергии , вероятно и децата имат , баща им е бил като дете с астма. Водя ги при двама педиатри и двамата казват , че е начало на астма и двамата предписаха сингулар , противоалергично, пулмикорт за по дълъг период.
Това замерване на въздуха , онзи апарат дето се духа в него ли е ? Аз не мисля ,че ще мога да ги накарам да духнат в него . Няма ли друг начин?  За по малки деца ?

Мнение за Рада Маркова също ще ми е от полза.

# 48
До тук винаги са породени пристъпите от вируси , защото и аз ги карам с тях. Аз съм с алергии , вероятно и децата имат , баща им е бил като дете с астма. Водя ги при двама педиатри и двамата казват , че е начало на астма и двамата предписаха сингулар , противоалергично, пулмикорт за по дълъг период.
Това замерване на въздуха , онзи апарат дето се духа в него ли е ? Аз не мисля ,че ще мога да ги накарам да духнат в него . Няма ли друг начин?  За по малки деца ?

Когато има алергии, боледуванията винаги са по-тежки винаги завършват с бронхити.
Не знам какво да кажа за вашите педиатри, това е безхаберие или направо престъпление. Те са педиатри , не алерголози. Каквото и да ви предписват за контрол на дишането, то е антихистамини и е временно, докато алерголог не изясни какво се случва с децата и не направи схема за контрол на алергията и план за десенсибилизация. А за всичко това трябва обширен панелна тестове за алергия. 
Аз, сега, във форума няма да ви описвам кое как става. Като заведете децата на алерголог всичко ще ви се изясни. Просто трябва да го направите максимално бързо. И без това вече сте генерирали закъснение щом е стигнало до подозрение за астма.

# 49
Колко време преди тестването , трябва да не са пили противоалергични, Сингулар, инхалации с вентолин , пулмикорт?  Срещам различна информация.  Максимално бързо , не знам дали ще успея да ги заведа на алерголог ,най рано след месец , ако проходя, в момента съм с гипсиран крак , алерголог и пулмолог има на 3ч и половина път от нас, така че ще почакат месец със сигурност и ще се моля да ги опазя и да не хващат нищо в този период.
И препоръка за алерголог , който обръща внимание , няма да е излишна.
Както и мнение за Рада Маркова!

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 12:13 от Lizi:) :)

# 50
Някое детенце да е на терапия с фликсотид?

Предписана ни е заради терапия с пулмикорт, която според пулмоложката не даде резултат.Детето е на 2 г и често прави бронхиолити (досега 5-6 пъти).

# 51
  • Пловдив/София
Колко време преди тестването , трябва да не са пили противоалергични, Сингулар, инхалации с вентолин , пулмикорт?  Срещам различна информация.  Максимално бързо , не знам дали ще успея да ги заведа на алерголог ,най рано след месец , ако проходя, в момента съм с гипсиран крак , алерголог и пулмолог има на 3ч и половина път от нас, така че ще почакат месец със сигурност и ще се моля да ги опазя и да не хващат нищо в този период.
И препоръка за алерголог , който обръща внимание , няма да е излишна.
Както и мнение за Рада Маркова!

Аз не я харесвам. Бяхме веднъж на преглед и от пет минутен в 8 вечерта заключи, че детето има астма и назначи Ефира и кортикостеродкни капки. С Ефира реших да изчакам, а от капките й се зачервиха очите и също ги спрях. В крайна сметка откакто обяви, че има астма минаха 2 г и да чукна на дърво няма нито един спазъм (или може би имаше един лек, не помня). Малко изсипва лекарства с голямата торба според мен.

Но други я харесват де, само мнение от този един преглед имам.
После друга пушмоложка каза, че в Поликлиника България редовно предписват Ефира…

# 52
Здравейте!Мнение за детски пулмолог Стара Загора?Личната ме насочи към следните докторки -Мумджиева,Божкова и Калчева ,не зная на коя да се доверя...

# 53
Здравейте, аз препоръчвам д-р Пеева.
Иначе сме ходили и при д-р Калчева, но не е нашата лекарка.

# 54
Здравейте. Ще споделите ли дали при вашите деца се наблюдава напълняване по време на употреба на Фликсотид Инхалер 50мг ? И също така дали сте забелязали странични ефекти...

# 55
При моето дете не съм наблюдавала напълняване или др.странични ефекти.

# 56
От този Синмбикорт Турбохалер (на снимката долу) дъщеря ми получаваше много силно сърцебиене, подобно на паник атаки. Даже стигахме до болница. Мислеха, че получава инфаркт ( млада девойка! ) . Смениха го с РелвалЕлипта и нещата се оправиха.

# 57
  • София
Здравейте. Ще споделите ли дали при вашите деца се наблюдава напълняване по време на употреба на Фликсотид Инхалер 50мг ? И също така дали сте забелязали странични ефекти...
Моето напълня от пулмикорт инхалер и ефира. Според пулмоложката не е от тях..но аз наблюдавах зверски апетит цяла зима.. сега лятото е почивка от лекарствата. Ще видим следващата:(

Общи условия

Активация на акаунт