Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 18

• 62 610
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
И аз ваксинирах дъщеря ми малко късно -на 14 години с Гардасил 9. Гинеколожките я препоръчват,аз също дълго проучвах.Медицинската сестра ,която ги поставя купи за големите си синове . Въобще всички от класа и са ваксинирани без да се замислят.Имам  и приятелка ,която се ваксинира преди 13 години, дори след започнал полов живот ,всичко е  наред засега. Дано така да продължава.

# 166
Как се купуват ваксините като не са от здравната каса? От аптека ще ги дадат ли?

# 167
За всяко нещо, свързано със здравето се замислям. Нищо не правя без да се замислям и обмислям. Свекър ми е лекар, още няколко лекари имам близки родственици. Питам ги тях. И аз чета. Това за нашето семейство.
Но всеки сам взема решенията си и си носи отговорността.

# 168
  • София
Как се купуват ваксините като не са от здравната каса? От аптека ще ги дадат ли?

Поръчах в аптеката на поликлиниката, дори ми съхраняваха до деня на поставянето (т.к. трябва в хладилник/хладилна чанта).

cardhu, добре правите, само дето малко от поста изглежда сякаш другите не постъпват така. Е, не всички имаме лекари-роднини, но пък се консултираме с добри специалисти, а при нужда вземаме и второ мнение...

# 169
  • София
Естествено, че за всяко нещо, свързано със здравето, се чете, говори и проучва. Не видях някой да се е събудил една сутрин и да си е казал, че ще ваксинира детето си днес.
Аз лично имам едно наум за проучване, което води до извода, че ваксината е проблемна, при обемите информация за обратното. Обикновено такова "проучване" се състои в "един познат лекар ми каза".
Отделна тема е това, ама не знам има ли друга държава, в която толкова много лекари са антивакс. Голяма вина имат и голям грях носят за това, че не предпазват децата ни.

# 170
  • София
Преди два дни бяхме при педиатърката. Попитах я за мнение. Категорично каза да. Разказа ми, че когато преди години тази ваксина е навлизала в България поради липсата на личен професионален опит с нея не я е препоръчвала. Но вече е ваксинирала много девойки и смята да ваксинира внучките си.
Моята девойка има страх от игли. Все пак й разказах за ваксината.
Аз самата все още се колебая. До скоро бях твърдо против, защото бях силно впечатлена от случай, за който бях чела преди доста години. На българска актриса дъщеря й развила рак след поставяне на ваксината. Не помня коя беше актрисата. Имам едно наум, че може и да е била антиваксърска пропаганда.

# 171
Поста ми беше по повод написано, че се ваксинирали без да се замислят. Един или два поста преди моят.
Аз не живея в България. Близката частна клиника остана без персонал заради задължение да бъдат ваксинирани против ковид. Та и в лекарското съсловие има различни мнения. Чета проучвания не от жълта преса, а специализирани, френски, белгийски, американски. И отново - Всеки сам решава. Аз споделих мнението си. То явно е различно от големия процент в групата, но в нашето семейство сме решили така.

Последна редакция: чт, 03 авг 2023, 14:21 от cardhu

# 172
В България не могат ли лекарите да поръчат ваксината, пък вие само да я платите, дори предварително? Все пак особено ЛЛ си имат специални хладилници за ваксини, защо трябва пациентите да си носят ваксината от аптеката?

# 173
От 2008 се поставя тази ваксина,минали са доста години.
Само една познато българка имам ,която е отказала ваксината.

# 174
  • София
В България не могат ли лекарите да поръчат ваксината, пък вие само да я платите, дори предварително? Все пак особено ЛЛ си имат специални хладилници за ваксини, защо трябва пациентите да си носят ваксината от аптеката?

По програма идва Гардасил, а в аптеката има и Гардасил 9 - покрива повече щамове.
Не мен ми се стори нередно да ваксинирам едното дете с ваксина с по-слабо покритие, само за да е безплатна...

# 175
зелено човече,
Знам, че безплатната в България е с по-малко щамове, но все пак лекарите биха могли с предварително заплащане и желание от пациента да поръчат от новата и да я слагат. Някак си не ми се вижда нормално пациентът сам да си пренася ваксините пожелание от аптеката до лекарския кабинет.

# 176
Ние си ги пренасяме. Дават рецепта. В аптеката питат за кога е и просто я вземаме в деня на ваксината. В нещо като контейнерче са и са безплатни.

# 177
  • София
Без рецепта ми я дадоха. Поръчах, дойде следобед на същия ден, но я оставих в аптеката за два дни, докато дойде време за поставяне, за да я съхраняват на подходящата температура, въпреки че ми казаха, че можело и в хладилника вкъщи да я държа.
Взех я и право при педиатърката от другата страна на улицата.
И според мен е по-добре да се доставят при лекарите, но засега е така. 🙄

# 178
Във Франция без рецепта може да вземеш много малко неща. Не и ваксина. Всички ваксини са безплатни, но се вземат само с рецепта от лекаря ти.

# 179
Каква е цената на новата на двете дози? Със сигурност ще взема нея яко е с по- голямо покритие.

Общи условия

Активация на акаунт