Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 18

• 63 023
  • 748
  •   1
Отговори
# 270
Не тъжете, това, че имат цикъл не значи че още на са си бебета в някои отношения. Моята дъщеря има цикъл от две години и половина, а още спи нощем с плюшени играчки. Даже миналия месец й купих нова. Пубертетските им изблици са си отделно разбира се, но при нея започнаха месеци преди да й дойде и с цикъла нищо не се промени. Иначе тя не беше изненадана въобще, когато й дойде на 11 години и един месец, но аз й говорех за цикъл, още преди да навърши 8. Тя от много рано започна да се развива, имаше наченки на гърдички и окосмяване, а и в моя род по майчина линия на всички жени им идва рано. Имам леля, която е имала цикъл на незавършени 9 през 60 те години на миналия век. Иначе тя порасна доста първата година след цикъла, миналия септември беше 166, сега не се е мерила. Но тя не желае да расте повече, защото всички момичета около нея са дребнички, тя и над мен стърчи доста.

# 271
  • София
Моята няма още никакви симптоми, освен че казва че я боли едната "гърда". Нито наченки на гърди, нито косми. Дребно и слабо, така че предполагам, че имаме още една година. Иначе тя е подготвена, знае.

# 272
  • Пловдив
Ноември ще навърши 14, дребна си е, макар да дръпна доста напослък. Цикъл уж има, но малко странен. Първия път просто зацапване. Беше притеснена, защото не я боляло и си мислешече е нещо друго и странно, понеже не я боляло. Не харесаха  правръзките, които им бяха дали в училище, накрая се спря на ежедневните ми. Уж ѝ дойде, ама ... Може пък да не прилича на мен и да е крътко и безболезнено (дано), мен си ме болеше яко и траеше 7 дни, наистина се надявам да не прилича на мен.

# 273
И моята дъщеря първата година е имала цикли само със зацапване. Но първия път си беше доста силен и продължи близо 10 дни. Също не я болеше първата година изобщо, мисля, че не е имало истинска овулация. Сега вече си я боли, но рядко е нетърпимо, чак да ми поиска хапче. Няколко пъти съм й давала парацетамол, веднъж бусколизин и то половин доза. Даже имам чувството, че и овулацията си усеща, около 2 седмици преди цикъла ми се оплаква, че ден-два я боли корема, все едно ще й дойде. Аз започнах моята да усещам чак след 30-те.

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 13:16 от Tatti

# 274
Точно зацапване е, след вчера малко до сега нищо повече. Днес я боли коремче.
Тя си е по емоционално дете, снощи я гушкахме много с татко и, казах и че си ни е още бебче, и някакъв си цикъл нищо не променя.
Тя насаме ми вика- сега сигурно на тати му е някакво гнусно, обянсих и че няма нищо гнусно, ако се подържа добра хигиена, всичко си е точно. Няма срамно, няма нищо, нормален период за всяка жена. Успокои се. Пак си вика то може сега няколо месеца да нямам, приятелка и казала.
Говрят си значи, не искам да се стеснява и да го чувства като нещо срамно. С ежедневни е сега, то и капчица няма от вчера. Искала на батути довечера, казах и да си отива спокойно. С клинче е със стегнато бельо и ще сложим една за всеки случай.
Девойка уж, а акъл на детенце 🩷

# 275
Изключително доволна съм от това, че дъщеря ми отдава нулево значение на цикъла си. Поне в едно нещо си приличаме. Нито й е бил повод да скатае час по физическо, нито да я откаже от каквато и да било активност. При последното избиране на датите за почивката, като опитах да ги наместя според физиологията й, ми обясни че не мисли да прекарва живота си в робуване на това естествено нещо. Иначе си е абсолютен дечко.

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 19:02 от рони

# 276
Бе с голямата никакви такива не е имало, но тя беше на 14 и като цяло не е драматична натура😅😂 Малката на свеки мяса🤣

# 277
  • София
Жаки, на Кати цикълът й повтори чак след около 9 месеца след първия! Доста голям диапазон, но още по-добре. Първите 2-3 години беше нередовен, закъсняваше й, но не съм се притеснявала. Сега й идва като по часовник. Така че не се впрягай, ако има "аномалии" в началото.

Рони, не е до скатаване. Налагало се е и да пропусне за ден училище, тъй като от болки не може да стане от леглото. При дъщеря ми понякога не само коремът я боли, а и кръстът. Иначе няма обилен цикъл и специално физическото не би скатала, ако не изпитва силен дискомфорт.

# 278
Нагаждам почивката по цикъла на малката, няма как. На нея й върви по седмица, това лято бяхме само на една почивка за 6 дни, ще е тъпо, ако не може нито веднъж да се окъпе. Това се случи през лятото преди 2 години, избърза й и дойде на втория ден от почивката ни. Ние дори току що си бяхме платили басейна в Медикус и влязохме в съблекалните да се преобличане. Хубаво, че момчето на касата ни върна парите като му обясних положението. И до края на почивката й беше криво, не искаше и да се разхождаме, даже си тръгнахме по-рано. Проблем е, че отпуската си трябва да я съобразявам и с много други неща, но последните 2 години имахме късмет.

# 279
И аз чакам с нетърпение цикълът на щерката да стане предвидим и да не се чудим всеки път кога точно ще се яви...Две години след началото му идва през доста големи интервали, понякога пропуска месец, но все пак, с интервали около и над 40 дни, идва...Все още не смятам да се притеснявам, но определено не е удобно така с изненадващи п(р)ояви...а и корем я боли доста, не е като да е лежерна история. Мисля, че при нея има забавяне в растежа - за две години е пораснала с 5 см само, но каквото такова, да е здрава е важното...Hands V

# 280
  • Mediterraneo
Много емоционално приемате нещата с цикъла, то подаръци, то нагаждане на ваканции. За мен и моите момичета не е нищо повече от 5 дни в месеца. Малката пропуска някоя тренировка понякога, когато много я боли, сестра й няма проблеми. Ако трябва да съобразявам ваканцията с цикъла на всички ни, никога никъде няма да отидем.

# 281
Абе много е различно при всеки. Моята голямата е на инжекции понякога, събира границите на кръвното, припада. Аз бях същата като момиче. Тук не иде реч за гевезелъци, а за напълно невъзможност да пътува, за почивка пък да не говорим. Тя 2 ни не става от ВЦ то, защото цикъла и върви задължително с други “екстри”
Та не са всички деца еднакви. Аз понеже съм страдала като нея и понеже ми викаха - е, кво ся един цикъл, стисках зъби и мълчах и на училище ходех, веднъж обаче припаднах на улицата по
стълби, прекарах бая време в болница.
Само се моля, като роди голямата някой ден да и налекне малко, както при мен. И малката да не е като нас, дано за нея са само 5 дни в месеца и си води нормален живот! 🙏

# 282
С моя цикъл не съобразявам ваканции, слагам тампон и готово. Достатъчно ги съобразявам с работата си. Но и аз съм вече в пременопауза, при мен е тука има, тука нема. Но след като съм отишла на тази дестинация заради детето и то веднъж за цяло лято, редно е да се съобразя с нейния. Ако исках да е истинска почивка за мен, бих отишла на лечение и почивка по НОИ, личната от 2 година ми пили, че ми е необходимо, но няма на кой да я оставя. Баща ми е на 80 години, ако беше по-спокойна и уравновесена вероятно бих я оставила с него, но пак си представям, ако се разболее примерно колко ще се притесни. И за сега отлагам, да чукам на дърво, от декември 2021 от както ходих на рехабилитации в болницата в нашия град не ми се е възпалявам артрита, поддържам се само с упражнения и то не много редовно

# 283
  • София
Като момиче бях с лек и кратък цикъл (но с тежък ПМС). Не ми е пречил наморета, аквапаркове и спорт, слагам тампон и готово. Но знам че има много тежки случаи. И като родих второто, ела да видиш. Тежък, обилен, болки, съсирецо. А сега с пременото е ужас. Идва на 14тия ден, после на 40тия. Нашето морето е запазено още преди нова година, няма как нищо да планирам. А щерката е такава драма куин, че не ми се мисли какво ни чака като почне да и идва. Ще има яко тръшкане и рев. Опитвам се да я науча да не се влияе толкова от всичко, но то си е до натюрел.

# 284
Моя приятелка от 13 годишна, още след първия си цикъл ползва само тампони. Казвала ми е, че така й е по-чисто и хигиенично и по-удобно. Аз се престраших чак към 30-те, преди това ходех с къси панталонки на плажа и си топях само краката до глезените, не ми пречеше много. Нямам против дъщеря ми да ползва, но някак инициативата ми се струва, че е редно да дойде от нея, това е нейното тяло все пак. Тя знае, че аз ползвам и казва, че й се струва гадно и страшно.

Общи условия

Активация на акаунт