Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 18

• 63 043
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
На тази ваксина не ѝ разбирам логиката на броя на дозите. Принципно навсякъде трябва да има някаква линия и с това съм ок. Обаче ... Броя на дозите тук не следва ли да се съобрази с това дали е воден полов живот? Водещо е мнението на лекаря, на когото имам доверие. Просто не съм задълбавала извън препоръката защо разграничаването е според възрастта.

# 331
Вероятно има връзка и със зрелостта на организма и податливостта му към ваксиниране и изграждане на антитела срещу конкретния патоген (патогени). С малко повече ровене верояно ще се намерят научни обосновки за препоръчителния брой дози под и над определена възраст. Вирусологията и имунологията не е линейна алгебра.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 11:29 от Mößbauer-Effekt

# 332
Официално производителят Мерк препоръчва 3 дози за възраст 15+, а под тази възраст две или три, но явно щом може да са две, здравните служби по света поемат две. Може би има нещо в логиката на Мерк, което на нас да ни убягва, но те със сигурност разбират повече. Въпросът е каква е логиката на МНЗ - ако идеята е колкото се може повече хора да се ваксинират, не е ли по-добре и тези 15+ да се ваксинират? И ако са пропуснали възрастта за две дози, МНЗ може да им осигури първите две безплатно, а те да си платят третата, така по ще ги разбера.

# 333
Аз не оспорвам решението и за моето дете ще го взема според препоръката И на лекарят, който ще поставя именно, защото точно личният лекар има преценка относно неговите пациенти. А детските организми съзряват с различни темпове. Дори близнаци се развиват по различен начин. 
Блу, нашето здравно министерство като администратор си има логика, различна от тази на производителите.

# 334
А, логика във ваксинационната политика на МНЗ отдавна няма. Покъртително неадекватна е.

# 335
Здравейте! Аз имам дъщеря на 14 години- тийнейджър. Наскоро ни се случи припадък в хранителен магазин, който медиците казаха, че е от ниско кръвно. От вчера усещаме някаква тревога, липса на апетит. Казва, че се притеснява от хора, че се притеснява от 15 септември ( т.к. ще е 8 клас, нови деца).
Моля споделете има ли майки със сходни истории, как е при Вас и ще отшуми ли.
Днес говорих много с нея и гледаме да я поуспокоим!

# 336
Бих потърсила консултация с психилог, като паник атаки ми звучи. Само с думи “успокой се” или “стегни се” не става, просто не завсиси от нея.
Дано не е това и е било нещо еднократно!

# 337
Бих потърсила консултация с психилог, като паник атаки ми звучи. Само с думи “успокой се” или “стегни се” не става, просто не завсиси от нея.
Дано не е това и е било нещо еднократно!

Говорих днес, дадоха ни насоки! Дано!

# 338
И аз и сестра ми припадахме като тийнове, особено в задушни помещения и продължително стоене прав - класика беше в градския транспорт или по опашки в магазини. Точно от ниско кръвно. Отшумя с времето, научихме се и да го предусещаме, изпреварваме и контролираме.
По-притеснително и чувствително дете може да се усеща така преди първи учебен ден.
Консултация с психолог няма да навреди, но не бързайте с диагнози и притеснения.

# 339
Аз съм от тези, които са с ниско кръвно и събирах границите. Тази пролет насред едно бясно препускане от олимпиада по един предмет и настаняване в друг град за следващата по един друг предмет, дъщеря ми малко повече беше престояла в топлия басейн на хотела. Не колабира, но излезе по спешност от банята, за да стабилизираме нещата. Теоретично е подготвена, че ако усети и най-леко замайване, сяда по най-бързия начин.
За притеснението, нормално е. Ще премине и то и ѝ желая приятели в новия ѝ клас и училище. Все пак да пие достатъчно течности.   

# 340
  • Mediterraneo
И аз съм припадала като тийн. Веднъж паднах върху открехнатата врата на гардероба и я изкъртих, как не ми отвъртя главата, не знам.

# 341
Днес и на моята девойка й причерняло при фризьора и повърнала. Много се притесних като ми се обади. Мерихме кръвно 70/46. На мен никога не ми се е случвало, но сега като ви прочетох се поуспокоих, че явно е нормално в тази възраст.

# 342
  • Варна
И моята е с такова ниско кръвно, като го мери личната не се впечатли и нищо не каза. Какво може да се направи по въпроса? Всеки път като стане рязко и и причернява, оня ден и разширяваха и зениците, направо имаше чувството, че ще припадне. Не трябва ли да се вземат някакви мерки?

# 343
Айрян със сол.

# 344
От собствен тийнейджърски опит, когато бях 50 кг. Закуска вкъщи преди да изляза за училище първа смяна и въобще закуска. Гладна не тръгвах никъде. Хващах автобуса в 6.45 ч. сутринта. 1-2 пъти гладна без закуска съм тръгвала - припадах на входа на училището. Ужасно преживяване. Беше ми за урок.

Общи условия

Активация на акаунт