Стани богат - тема 15

• 21 063
  • 792
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Мъртви души също не сме имали, Бел Ами - да, но то е на Мопасан. От руските помня само Шинел да сме изучавали (беше ми интересно) и по желание Евгений Онегин, но не сме го коментирали дори. Може и да изпускам някое стихотворение евентуално, но романи не сме имали. Представям си сега колко по-различна е програмата. Сигурно имат вкаран някой американски автор. На мен лично би ми харесало, по-близо е до децата и има много смислени произведения.

# 406
Права си, написах Бел ами, като мислех за Евгений Онегин - и двете произведения съм чела, и двете не ми харесват. Simple Smile

# 407
  • София
В гимназията (1974-77) в ХІ кл. се учеше руска и съветска л-ра. Разбира се, имаше много глупости и едва ли нещо ми е останало в главата - даже до след казармата. Но имахме страхотен преподавател по БГ л-ра, която откри за нас зап.европейската и американската (тогава др.Стойчева, още я помня).
В "журналистиката" първите 5 семестъра имаше много общокултурни дисциплини, вкл. съвр. съветска и зап.европейска (с изпит - не зачот). Тогава препрочетох и открих нови автори/произведения. Много беше застъпена л-рата, посветена (и родена) от ВСВ. Тъй минах и почти целия Достоевски - но по-късно, в зрели години отново препрочетох едва някои от нещата.
Сигурно има избираемост и на подсъзнателно ниво. През последните 10-15 г. изчетох Библията 2 пъти (а пък си купих Айзъказимовия "Пътеводител в Библията" - 2 тухли четворки). Вторият път - едва ли не, с молив ръката; няма по-добро четиво за любители на палеоисторията от Стария завет. И доста съм запомнил. Обаче, че в Анна Каренина книгата дори започва с влак - вече е излязло и от "склада".
Но трябва да призная друго. И до сега се вживявам в книгите, които чета (по-малко във филмите). Обаче някак в паметта ми остава по-скоро философията, части от сюжета - по-малко конкретни герои, години, места. От студентските години ми е "запазено" пък най-малко. Може би, понеже учехме бая глупости (освен разни политикономии и истории на БКП/КПСС) - напр. "История на бълг. журналистика" бяха 2 тома, колкото Библии - и трябваше да знаеш (пак прим.) кой е 1-я вестник на Ботев/Славейков, къде и кога се е появил/напечатал, какво представлявал като формат и обем, кой писал уводното каре и какво писал в него и т.н. Доста по-безинтересно, отколкото Достоевски или Томас Ман - но пък изпитите бяха точно за тази история. Вероятно в едните подробности са се изгубили други.
А когато в по-късен период открих и латино-американците (изобщо не само приетия у нас Маркес - който ми е твърде ексцентричен с описанието на ангела-негър, паднал в Макондо, когото тамошните сложили в голяма клетка и жените му се наслаждавали на мъжкия орган), четях ги в захлас. Остана ми тяхната хипнотичност, но и от тези сложни дебели книги не съм "запазил" кой знае какви подробности. Освен самото усещане - имам си го още, но трудно бих го обяснил с думи.
Днес, на фона на анти-образователната ни система, всеки сам си "преценя" какво да чете и дали изобщо да чете. Но ми е тъжно, когато особено хора - във/след университети с хуманитарни профили - с тапия или претенции, се оказва, че не знаят нищо. Литературата не започва с по един турчин, японец или перуано-американец. И даже вече не се впечатлявам, че не знаят кои са Вежинов, Райнов, Фучеджиев.

# 408
Малко офтопик. ЕмБрадър,Величка Стойчева ли имате предвид? Директор на 18-та гимназия в София.

# 409
  • София
Малко офтопик. ЕмБрадър, Величка Стойчева ли имате предвид? Директор на 18-та гимназия в София.

Не беше Величка. Влязох в 33 гимн., бяха в една сграда с 32-а (на "Възраждане"). В Х кл. ги обединиха - стана 32-а с патрона (името) на 33-а. Поне 5 мин. мислих, преди да Ви отговоря - ама, не, не ми идва първото й име. Съпругът й беше карикатурист (ако не, общо "журналист"). Имаше поне син (бяхме и приятели, преди да се запилее по чужбините) - Светослав (но май и щерка), който записа унгарска филология, от нея - и финска и пое някъде натам.

# 410
Не казвам,че всеки трябва да е чел Ана Каренина,но все пак това е предаване за хора с по-висока обща култура.Поне така се предполага,последните епизоди се стараят да опровергаят това трърдение.Сценаристите също го опровергават,включвайки въпроса за името на Снупи Дог и др.подобни.

# 411
  • София
Браво на ВасЕ за вярата в интуицията.
Тук дали е някаква уловка? Чесната изобщо не е военен самолет. Малък е, за 3-4 пасажери...

# 412
Не го знам за самолетите...
И аз гледах често Хистори ченъл - предимно заради Извънземни в древността... Трябва да задават въпроси, свързани с тази тема Wink

# 413
И аз просто не мога да повярвам, че няма капан с Чесната... Ама няма.

# 414
Еее, представям си музиката, барабаните, сигурна съм, че го знам и не се сещам...
Ще предположа Вагнер.

Не познах - Щраус е.

# 415
И аз не знам, но Бах ми е най-грандиозен и някак ми подхожда за Вселената Simple Smile

# 416
  • София
Щраус или Бах - противоположни, но точно заради музиката, която правят. Но иначе, не го знам.

# 417
Музиката е от Тъй рече Заратустра - намери го жокерът, браво.

# 418
  • София
Ехаа, този ще влезе в историята.
Изключителен играч. И перфектен жокер.
Игра като по учебник.
6 от 6

Браво! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 419
  • София
Докато тече рекламата. Пробвах с Гугъл - ми, не излиза веднага като първи отговор. Браво на сина му!
(Чак 3-и отговор е хубава директна статия на радио Класим ФМ за музиката във филма.)

Общи условия

Активация на акаунт