НАБОР 2004 - университетски класирания - втора тема

• 61 829
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
Да не говорим, че правят промени в сборниците за подготовка в последния момент. Както беше във Варна тази година. Нямам поглед как е в другите градове. Но малко преди Коледа да смениш 90% от съдържанието на отворените въпроси е малко като подигравка с труда на децата. Никой не почва да се готви три месеца преди изпита.
А уроците винаги са били необходими за кандидатстващия медицина. И преди 30 години си бяха нужни, сега също. Не толкова, защото ученикът не успява да пребори материала, а за да го подготвят за формата, скритите подводни камъни и това как трябва да изглежда експозето му

# 586
И според мен няма отношение към уроците, както казва и Санака, те в момента децата се готвят за един университет, трудно е да се подготвиш еднакво добре за два, като са им различни програмите.
Аз например сега отчитам като грешка, че дъщеря ми реши да пробва и в СУ. Нямаше как за два месеца да се подготви за спецификите на техните изпити, а това й изяде ценно време и разфокусиране от подготовката за МУ. Но тя беше притеснена и искаше да си даде повече шанс. Реално така го намали, но в крайна сметка няма как да знаеш как ще се развият нещата, пък аз много държа сама да си взима решенията и да не се намесвам прекалено.
Но дори да оставим децата настрана, за самите университети ще е много по-лесно централизираната система, която ще им спести незаети места и тн. Е, ще изгубят някой лев от изпити, ама едва ли чак толкова разчитат на тях.

# 587
  • тук-там
Ще направят централизирано според мен, няма къде да ходят. По-бавни и тромави сме, но вървим по стъпките на Европа.

# 588
Мисля, че причината е автономията, която им дава закона за Висшето образование.
Нека не забравяме, че таксата за кандидатстване в повечето уни. е 120лв. за двата изпита на предварителна и редовна дата. Курсовете, които организират от МУ се заплащат и то не евтино. Сборниците, които издават са скъпи. Удържат и част от таксата, ако си се записал и се отпишеш.
 От  изброено по-горе е видно, че МУ нямат сметка от централизиран изпит, печелят доста добре от всичко.

# 589
  • София
Идеята ми беше, че ако изпитът е един с една подготовка ще минат, но то реално и сега не ходят на две места на уроци Wink Просто е гадно за децата, защото им намаляват шансовете с различния формат.

# 590
Тази история с подготовката на децата за медицинските университети е придобила безумен характер. Доколкото разбирам, уроците започват 2 години по-рано. Аз едно време, както казват бабите, започнах да ходя на уроци през ноемри на същата учебна година. И то само по биология - трябваше някой да ме ръчка да уча уроците наизуст, което много мразех. По химия си учех сама - наследила бях няколко развити теми, един страхотен наръчник на Добри Лазаров и изядох всички възможни учебници и публикувани задачи. А изпитите и тогава бяха различни, имаше и учебници на различни издателства, с различни фигури и схеми. Не беше лесно, но ми се виждаше песен в сравнение с темите по литература и история.

# 591
  • София
Нещо се замота щерката с ходенето до нап за пик, декларация 7 до 25ти юли ли се подава или до 25ти август? Кога се води, че са завършили средно образование? Датата на дипломата? Тъпи въпроси, ама въпроси Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 18:27 от Peruanka

# 592
Децата се водят осигурени до 30.06.

# 593
  • София
От сайта на НАП за студенти: https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane/studenti
Преди да започнете да превеждате здравноосигурителни вноски трябва да подадете Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски и за избрания осигурителен доход (Декларация образец 7). Подавате декларацията до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението ви за осигуряване (чл. 40, ал. 5 от ЗЗО ).
Пример. Завършвате училище на 30 юни. От 1 юли трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски. До 25 август трябва първо да подадете декларацията и след това да платите и дължимата вноска.

При нас също ще има ситуация за част от времето работил, а за другото самоосигуряващ се, ще видим как ще попълва, май ще е за септември. От Делфт няма ни енролмънт, нищо, щом казвате септември, на CSE не са пратили още учебници, програма, не знам дали е сменен статуса след качването на дипломата. 
Оказа се и че има ЕЗОК до 31 август и може да подаде най-рано 25 дни преди това и после 15 дни за издаване, няма да успее да я вземе, ще я пращам някакси.
Почнах да се напрягам, сглобявам списъка (много ценни идеи от тук и от нидерландската тема), а тепърва ще тръгна да го изпълнявам. Наборът хич не се е разбързал, само трябва да го натискам да действа. Имам чувството, че ще почне с багажа вечерта преди да затръгваме, а то остават 20 дни.
Санака, нали ме броиш за Форест, ще пробвам с метро да дойда.

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 18:35 от bora

# 594
За тези здравни осигуровки нещо не ми стана ясно. Нашият е записан онлайн в МУ Пловдив, но присъствено записват първата седмица на септември. Сега попълваме декларация до 25.07 и внасяме здравни вноски до кога?

# 595
Докато започне учебната година в МУ Пловдив. Може да ги платиш наведнъж. Имай в предвид, че например в МУ Варна са осигурени от 11.09. - первия учебен ден. Така, че питайте.

# 596
  • Бургас
Здравейте!
Твърде късно открих темата, едва на финала с КСИ. Търся информация за таксите за платено обучение в МУ София. Дали някой би могъл да сподели, ако знае? И също още един въпрос - дали ако си в платена форма на обучение имаш право на общежитие?

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 22:37 от Z-Тина

# 597
# 598
Напълно невъзможно е да се готвиш за повече от едно уни по медицина. Моята госпожица се готви основно за Варна, но ноември смениха всичко. Сборници по химия,  задачи, а по биология всичко е различно. Тестове, отворени, материал. Много им беше трудно, затова за предварителните даже не бяха взели, камо ли упражнили целия материал. За Плевен само сборниците реши по един път. И там стана с медицината. За София нищо, никаква подготовка. Е разходихме се , балът и от предварителните стига за фармация. По изпитите се запознах с много родители , които ходят на всички изпити, във всички МУ. За мен е безмислено, изморително и въобще няма смисъл. Едно добре подготвено дете трябва да пробва в 2 най-много 3 МУ. Такава търговия се е заформило с това кандидатстване, че няма да има никога централизация.

# 599
Да питам някой дали има мин.бал за момчета за СУ -връзки с обществеността за редовно обучение -държавно и платено.Един приятел на дъщеря ми се интересува,но не ги намира.

Общи условия

Активация на акаунт