СЕДМИ КЛАС - в очакване на първо класиране - 10.07-17.07

• 104 730
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 180
Скрит текст:
Докато чакаме класирането имам едно питане, ако някой има познати които са се прибрали от чужбина и са записвали дете в училище. При липса на бройки, имат ли право да поискат от РУО или по друг начин да бъде отпусната допълнителна бройка? Става дума за 5 клас, нормална гимназия.
Под друг начин, имам предвид нормативна уредба или правилник, а не някакви "втори" начини.

Да отиват при директора на училището, което са си харесали. И то още сега, не на 14 септември.

Ходили са в 3 училища във Варна и от трите са ги върнали с извинението, че няма места. Затова ми беше питането, дали има някой над директорите, който може да ги натисне и отвори бройка.

5-ти клас не е "гимназия", та да е "нормална гимназия". Първо се говори с директора на "кварталното" училище, той ще ви даде насоки. Защото за тази възраст детето задължително трябва да учи, т.е. все трябва да се осигурят условия за това, т.е. РУО да отпусне бройка място, не през 3 квартала в четвърти и не в съседното село на областния град, защото само там има място...

За мен са все "гимназии", неправилно се изразих. Точно в кварталните се опитват.

Дам, кадровият проблем на МОН далеч не се изчерпва с честата смяна на министри. "Царят дава, пъдарят не дава" е положението. Ами, да идат в РУО хората.

# 181
Питах на имейла на МОН. Отговориха ми, че утре ще са резултатите.

Последна редакция: вт, 11 юли 2023, 14:37 от stensy

# 182
  • София
Естествено, че това ще отговорят.

# 183
Чак ми дожаля за служителките на телефона и мейла в МОН Close

# 184
  • София/Варна
А на мен не... На тях едва ли им е жал за мен и нервите ми .
Е стига бе хора, срока е до утре включително. Недейте така, всички сме хора, но докато си спазват срока, нямаме причина да ги тормозим и плюем.

# 185
А на мен не... На тях едва ли им е жал за мен и нервите ми .
Е стига бе хора, срока е до утре включително. Недейте така, всички сме хора, но докато си спазват срока, нямаме причина да ги тормозим и плюем.
Къде прочетохте, че някой ги тормози? Дамата е написала изключително възпитан имейл.
Що се касае до мен - ами не, не ми е жал. И веднага ще се обоснова защо. В работата ми често се случва да имаме "жега". Тогава не важат почивни дни, гони се срочност.  Мисля, пе на много места е така. Наскоро попитах позната служителка в РУО дали училищата ще работят събота и неделя покрай записването / нормален въпрос - иначе трябва да пускам отпуска, за да го правим/. Е не си представяте възмутения й поглед... Ама и те били хора, как така ще работят в събота и неделя... И то веднъж в годината....

# 186
И за мен има резон да има дежурни в училищата през уикендите, когато е времето да се записва или подава заявление. Все пак е кампанийно, не е постоянен ангажимент. / Има не малко институции, които удължават работното си време в изключителни случаи, не вярвам един-два уикенда да са толкова проблемни за обезпечаване с хора./

# 187
Срока им за записвания е 3 работни дни, дали са петък, понеделник и вторник, дали са сряда, четвъртък и петък, все са 3. Ако включат събота и неделя стават повече... А и не говорим за няколко човека в РУО, говорим за всяко училище, което има прием след 7 клас. Т.е. всяко училище в страната осигурява поне 3ма работещи в извънредно работно време с допълнително заплащане (по Кодекс на труда), което ще излезе от неясно кой бюджет, защото не може родителя да вземе час или ден отпуск?
Не случайно заповедите са със срокове за някакво оптимизиране на вложения (обществен) ресурс. Това, че на 10ти вече има мрънкащи, че "спят" при условие, че срока е 12ти (включително) не е проблем на обявилите и изпълняващи план-графика по прием на ученици.

ПП: Замислих се, ако бяха дали 3 дни, не работни, календарни... Какъв вой до небесата ще настане Thinking "Ама ние имаме право да почиваме до неделя, как така понеделник няма да работят!?!?", "Ама защо е втоник до четвъртък (съответната година), ние точно тази седмица почиваме!?! Защо не е петък до понеделник включително?!?!"

# 188
Срока им за записвания е 3 работни дни, дали са петък, понеделник и вторник, дали са сряда, четвъртък и петък, все са 3. Ако включат събота и неделя стават повече... А и не говорим за няколко човека в РУО, говорим за всяко училище, което има прием след 7 клас. Т.е. всяко училище в страната осигурява поне 3ма работещи в извънредно работно време с допълнително заплащане (по Кодекс на труда), което ще излезе от неясно кой бюджет, защото не може родителя да вземе час или ден отпуск?
Не случайно заповедите са със срокове за някакво оптимизиране на вложения (обществен) ресурс. Това, че на 10ти вече има мрънкащи, че "спят" при условие, че срока е 12ти (включително) не е проблем на обявилите и изпълняващи план-графика по прием на ученици.

ПП: Замислих се, ако бяха дали 3 дни, не работни, календарни... Какъв вой до небесата ще настане Thinking "Ама ние имаме право да почиваме до неделя, как така понеделник няма да работят!?!?", "Ама защо е втоник до четвъртък (съответната година), ние точно тази седмица почиваме!?! Защо не е петък до понеделник включително?!?!"
Един час отпуск? Това къде съществува?

# 189
  • Видин
За мен не е проблем да изляза за един час, защото съм от малък град. Но си представям в София ако трябва да се пътува в трафика от точка А до точка Б - ами за цял ден отпуск си е. А сезонът е отпускарски и невинаги човек може да отсъства... Но това е друга тема.

# 190
За мен не е проблем да изляза за един час, защото съм от малък град. Но си представям в София ако трябва да се пътува в трафика от точка А до точка Б - ами за цял ден отпуск си е. А сезонът е отпускарски и невинаги човек може да отсъства... Но това е друга тема.
Никога не съм очаквала, че държавна организация може да работи в помощ на потребителя. Ако човек се е сблъсквал с администрацията ще му е ясно, че работа извън установените часове е в сферата на фантазиите.
Тоест варианти много няма, но ако се пробват да ми искат 13- сет годишния при записването, ей тогава ще стане страшно Simple Smile

# 191
Да, аз се извинявам за лиричното отклонение, явно съм се поизнервила въпреки високия резултат на детето😊

# 192
Този график го знаем от една година.
Аз лично съм предупредила работодателя, че тези дни може да ми се налага излизане на обяд (при нужда вместо час обедна почивка, може да стане час и половина). Ако знаех, че е проблем такъв час липса, просто щях да си пусна отпуск в петък или който ден е удобно от трите... Ако месеци по-рано говориш човешки, не вярвам някой да тупне с кран - не!

# 193
Аз работя в друг град. Пътувам 40 км в едната посока. И наистина ми беше удобно, ако има дежурни събота /неделя. Вариантите ми са два : или си пускам неплатен ден или отивам с личния си автомобил и си тръгвам на обяд и към 14ч съм в училището. Ще направя второто, защото предвид отпуските съм сама в офиса. Аз още през март уведомих, че от 1 до 15 юли регулярно ще ми се наложи да отсъствам. Шефа одобри, но пак ми е притеснено.
А, работното време на училището за всички е едно или всяко училище решава за себе си?

# 194
Има ли някаква статистика, какъв процент от децата участват средно на второ класиране в годините? По колко бройки в клас се пренареждат в елитните гимназии?

Общи условия

Активация на акаунт