СЕДМИ КЛАС - в очакване на първо класиране - 10.07-17.07

• 104 500
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 585
Момичета, недейте с лошо! Арабистика, китаистика…. Това ще са редки умения и знания на фона на английски, немски, испански… френският май отлита. Всички искаме добра обща култура, среда и ниво на образование в средното, докато се ориентират децата професионално. Само да ви кажа, че една голяма китайска компания ще повери развитието си в Румъния на една девойка, чието предимство е владеенето на китайски език.  Толкоз. Времената се променят, професиите изчезват, развиват се, идват нови -програмиране на изкуствен интелект, примерно, роботика….. това, че детето ще учи 5 години предимно арабски език, по никакъв начин не спира развитието му. Щом е гласувано доверие само да си подава заявление със желанията, сега ще трябва да си понесе и “последствията”, така е в живота, нека стои зад преценката си, вярвам, че ще е за добро и с времето ще се докаже, че каквото и когато трябва-случва се.
Иначе, ние сме приети и в НПГПФ, графичен дизайн. Вероятно ще освободим МОН-ското място, изненада ни девойката с резултатите по рисуване, където сама пожела като на шега, да се яви…..успех на всички!
Успех на девойката в избраното място! Възхищавам се на такива деца!
По другото - никой не е с лошо, освен родителите на детето, което е влязло с арабски. То, това и предизвика полемиката - хем го оставили само да реди/в което няма лошо/, хем сега - ние няма да позволим да "учи ислям". Първо - оставили сте го, писало, приели го. Какво искате от детето?! Второ - арабския е толкова "конвертируем" език. Повече от китайския.

# 586

Момичета, недейте с лошо! Арабистика, китаистика…. Това ще са редки умения и знания на фона на английски, немски, испански… френският май отлита. Всички искаме добра обща култура, среда и ниво на образование в средното, докато се ориентират децата професионално. Само да ви кажа, че една голяма китайска компания ще повери развитието си в Румъния на една девойка, чието предимство е владеенето на китайски език.  Толкоз. Времената се променят, професиите изчезват, развиват се, идват нови -програмиране на изкуствен интелект, примерно, роботика….. това, че детето ще учи 5 години предимно арабски език, по никакъв начин не спира развитието му. Щом е гласувано доверие само да си подава заявление със желанията, сега ще трябва да си понесе и “последствията”, така е в живота, нека стои зад преценката си, вярвам, че ще е за добро и с времето ще се докаже, че каквото и когато трябва-случва се.
Иначе, ние сме приети и в НПГПФ, графичен дизайн. Вероятно ще освободим МОН-ското място, изненада ни девойката с резултатите по рисуване, където сама пожела като на шега, да се яви…..успех на всички!
Успех на девойката в избраното място! Възхищавам се на такива деца!
По другото - никой не е с лошо, освен родителите на детето, което е влязло с арабски. То, това и предизвика полемиката - хем го оставили само да реди/в което няма лошо/, хем сега - ние няма да позволим да "учи ислям". Първо - оставили сте го, писало, приели го. Какво искате от детето?! Второ - арабския е толкова "конвертируем" език. Повече от китайския.

Гретел, благодаря! Толкова се бях фокусирала  върху БЕЛ/МАТ уроците, че явно нещо съм пропуснала, взимам си урок за следващото дете. 95т. рисуване МОНска матура+5,50 от изпита в НПГПФ сериозно ме накараха да се замисля и да й дам свобода сама да решава, но не й да подава. Съгласна съм-тесногръдо е това тълкуване за арабския. Не знам кой е по-виновен-детето, или родителите, неглижирали подредбата, но е факт, че може и да е за добро, може това да е страхотен шанс, а не велик провал. В крайна сметка има и трето, и четвърто класиране, след като това е крайно нежелана паралелка, все ще се примирят със свободните места тогава.
Разделянето на религиозна основа, все си мисля, че е демоде, на фона на всеобща глобализация.
П.С. Испанците не са православни християни, германците, също 🤭

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 01:39 от Maika na devoika

# 587
.....
Гретел, благодаря! ................
Разделянето на религиозна основа, все си мисля, че е демоде, на фона на всеобща глобализация.
П.С. Испанците не са православни християни, германците, също 🤭
Maika na devoika, не знам дали е демоде. Знам, че има хора, и хора. Бях във Виена тия дни, с две девойки. В метрото се спуквах от страх - масово наоколо бяха мургави и не ги гледаха баш с приятелски очи.
Обаче, в темата - арабската култура е в доста основи.
Ако пред дъщеря ми стоеше избор - арабски, или китайски, нямаше да го дам/щях да повлияя,де/ - арабски щеше да е.

# 588
А за област Враца ще излизат ли минимални и максимални балове по паралелки?

# 589
Като я "емнахте" orhid мислите ли, че и помагате.
Нито е от особена помощ да се изтъкват предимствата на арабския език, щом не е желан.
Аз виждам една разтревожена майка, гневна, че детето и е допуснало гаф в подредбата и класирано там, където въобще не желае.

Допуснала е детето да подрежда само желания, ами има такива деца. Като се заинатят, че искат сами, наистина, да ги набиеш ли. Не става.

А за езика, всеки си прави определени асоциации, всеки има модели в главата, агитациите са неуместни. Я сега теоретично заменете "арабски" с "Руски". Половин форум си плюе в пазвата като чуе този език. Аз също съм утешавала(колкото и смешно да звучи) майки с деца, избрали руски дори като втори език. Също съм се сблъсквала с абсурдни и дори смехотворни коментари. За мен руският език е неоценимо богатство, красив, звучен, да не говорим за необятна та култура. Давам реален пример за адвокат(дъщеря на кръстницата на сина ми), завършила в Оксфорд, живееща в Лондон, как успя да влезе в престижна кантора, точно заради познанията си по руски. Не, за хората това е езикът на Путин и толкова.

Затова, аз бих посъветвала orhid да не се отчайва, да преглътне грешката(и да, в нейните очи е грешка). Няма непоправимо неща. Да мине второ класиране и тогава ще преценява шансовете си. Ако не успее, може на 3то да пробва, като прецени струва ли си риска. Не може да няма друго училище и друг език, които да се намерят за нея.

И още нещо, с години да е говорено, дано сегашните 6 класници да го разберат. Ако ви харесва някое училище, но не и определена паралелка, не се чувствайте длъжни да я пишете, прескочете я. Пиша това, защото в реала често чувам "ами сега, какво да правим" и на въпроса а защо записа това, отговорът е "там го приеха" Е, как го приеха, като не иска. Ако не пишеш, няма да го приемат.
orhid, успокой детето и изчакай второ класиране. Нищо не е на всяка цена, за децата пътища много.

# 590
https://www.ruo-vratsa.bg/priem/messages Simple Smile
А за област Враца ще излизат ли минимални и максимални балове по паралелки?

# 591
Така е, моята дъщеря си избира само паралелки, не училища. Например искаше чуждоезиков профил, не и природни науки със съответния език. Не сме писали природни науки в желанията.

# 592
Добро утро! Вчера беше емоционален ден! Аз имах много работа и балансирах между нея, класирането и възникналите след него проблеми .....

Класирана е госпожицата в една от желаните паралелки. Но отиваме на второ класиране .... да видим какво ще стане!

В същото време бившия клас остава почти същия. Тя за тях не иска и да чуе!!! Прави се нова група, добавят се новите деца и .... започват пак подигравки към нея .... от приятелка в групата тя разбира. Рев, сополи, чуства се унижена. Аз вече не се стърпях и писах в групата на майките да си обуздаят децата, щото това вече е излязло извън рамките на училището и ми писна! Реакцията е светкавична от няколко места. И се започва едно писане от бившите съученички на различни приятелки на моята със заплахи. Ей как подпалих! Днес ми предстоят една-две срещи с майките на съответните деца. Това вече е извън всякакви граници!
Как може да има такива ужасни деца! Няма да им е вече пред очите! Защо не я оставят на мира?

# 593
Добро утро! Вчера беше емоционален ден!
Кибертормозът е много опасен. То ние възрастните бихме се сринали, какво остава за едно дете.

# 594
  • София
Светкавица, и си права, и не си. Първоначално никой  не "емна" дамата. Даваха се варианти да се изчака второ с надежда за преместване нагоре, ако не да се  подаде заявление за трето класиране,  включиха се хора, добронамерено, с опит с изучаването на езика, дадоха пример с реализацията на свои съученици именно с цел успокоение..  И реакцията беше пак същата - за нищо на света този език,  още повече пък облъчването с такава култура..Ми естествено е  тогава да се реагира вече с порцията упрек, щом ти се предоставят варианти, подкани да успокоиш детето,  а ти пак си повтаряш това "за нищо на света". Ми, ок,  щом е за нищо на света, значи се е предполагало някакво проследяване на действията на детето. И за какъв "бой", дори в преносен смисъл да е, става дума? Достатъчно е родителят само да помоли да хвърли един поглед на заявлението непосредствено преди пускането му... Това не е груба намеса в смисъла на  "повлиявам на мнението ти и налагам своето при направата на избор". Ще види  вторият чифт очи тази толкова "желана" позиция, ще обърне внимание на детето да я махне и с това "боят" ще свърши.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 13:16 от пенсионирана русалка

# 595
Добро утро! Вчера беше емоционален ден! Аз имах много работа и балансирах между нея, класирането и възникналите след него проблеми .....

Класирана е госпожицата в една от желаните паралелки. Но отиваме на второ класиране .... да видим какво ще стане!

В същото време бившия клас остава почти същия. Тя за тях не иска и да чуе!!! Прави се нова група, добавят се новите деца и .... започват пак подигравки към нея .... от приятелка в групата тя разбира. Рев, сополи, чуства се унижена. Аз вече не се стърпях и писах в групата на майките да си обуздаят децата, щото това вече е излязло извън рамките на училището и ми писна! Реакцията е светкавична от няколко места. И се започва едно писане от бившите съученички на различни приятелки на моята със заплахи. Ей как подпалих! Днес ми предстоят една-две срещи с майките на съответните деца. Това вече е извън всякакви граници!
Как може да има такива ужасни деца! Няма да им е вече пред очите! Защо не я оставят на мира?
Ужас!
Винаги съм считала, че на тази възраст трябва да се оправят сами. Родителите само раздухват скандала.
Излиза от групите, блокира телефона на тези които не са й приятни и не ги вижда повече.

# 596
Ако вече няма да са съученици, просто да ги блокира и игнорира.

# 597
Здравейте!
Поздравления за всички приети по първо желание и успех на останалите!

Дъщеря ми е приета в 35 СЕУ НЕ/РУ (бел). Повече искаше 73то, но и 35то й е добре. Чудим се дали да участва за второ класиране или да остане така, както е. Горната паралелка, за която има шанс е в същото училище, но с профил математика и е с квоти 13/13.
От паралелката с руски в 73то ни делят 12,5т. Не знам дали изобщо има шанс да се стопят.
Моля по-запознатите за съвет.

Благодаря и успех!

# 598
  • София
Хоуп, а дали винаги става сами, принципно питам...Wink  Наскоро писах за дете, преместило се  в ново училище. Бащата, знаейки за тормоза, вербален в училище и кибер извън него,  беше възпрял изрично майката да се включва в решаването на проблема дори и просто с намеса на класната,  мъж щял да става синът му, трябвало сам да се оправя. Познай дали самият татко не се включи след време, когато се стигна до смущения на съня, до кошмари нощем и до изпускане в леглото от стрес на голямо вече дете.. Колкото и да ни се иска, невинаги могат да се справят сами.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 08:21 от пенсионирана русалка

# 599
Здравейте!
Поздравления за всички приети по първо желание и успех на останалите!

Дъщеря ми е приета в 35 СЕУ НЕ/РУ (бел). Повече искаше 73то, но и 35то й е добре. Чудим се дали да участва за второ класиране или да остане така, както е. Горната паралелка, за която има шанс е в същото училище, но с профил математика и е с квоти 13/13.
От паралелката с руски в 73то ни делят 12,5т. Не знам дали изобщо има шанс да се стопят.
Моля по-запознатите за съвет.

Благодаря и успех!

Не пречи да участвате във второ класиране, но за 73то аз лично не мисля, че балът би паднал с повече от 2 до 5 точки.

Общи условия

Активация на акаунт