НПМГ - тема 9

• 94 720
  • 795
  •   1
Отговори
# 615
Прием в 5ти клас не е на принципа на прием 8ми клас Hands V
Обръщайте внимание за кой клас се коментира, че след седмица се редят заявленията на седмокласниците...

# 616
  • София
На второ класиране не се ли пази? Не  е ли по подобие на 7 клас? Заявяваш, че участваш във второ класиране и може да се класираш напред.....?!
Не е същото.

# 617
На второ класиране не се ли пази? Не  е ли по подобие на 7 клас? Заявяваш, че участваш във второ класиране и може да се класираш напред.....?!
Не е същото.

Значи места няма да има, макс 2-3 за двете училища.

# 618
За 5. клас е различно и не се пази.
Ето тук е описано: https://npmg.org/2024/06/27/%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%ba%d0%b8 … 0%b0%d0%bd%d0%b5/ (и на сайта на СМГ също)

# 619
здравейте, някой може ли да даде мнения за нпмг като цяло и за паралелката с география и икономика? дъщеря ми вероятно ще влезе там, но все още се чуди между нея или езикова. запознати сме с това, че след 10 клас може да запише испански език. тя нея я влече и математиката, но бала за малко няма да ѝ стигне. та идеята ми е и за клубовете по мат. и тн. предварително благодаря на всички!

# 620
здравейте, някой може ли да даде мнения за нпмг като цяло и за паралелката с география и икономика? дъщеря ми вероятно ще влезе там, но все още се чуди между нея или езикова. запознати сме с това, че след 10 клас може да запише испански език. тя нея я влече и математиката, но бала за малко няма да ѝ стигне. та идеята ми е и за клубовете по мат. и тн. предварително благодаря на всички!

След 8 клас се избира чужд език, не след 10ти.

# 621
Oт учебната 2024/25 година география е с втори профил математика, така че девойката ще се срещне с "повече" математика. Има най-различни клубове и школи по различни програми

# 622
Oт учебната 2024/25 година география е с втори профил математика, така че девойката ще се срещне с "повече" математика. Има най-различни клубове и школи по различни програми

профилът не е ли география и английски език?

# 623
На нас вече тръпката с приема в 5 клас отмина, но се чудя, не е ли прекалено "покрит" приемът тази година ? Може да съм "Тома неверни" , но не мога да се самоубедя, че всичко ще е чисто...Много се надявам накрая да има обявен списък на приетите деца, за да са спокойни родителите, че има прозрачност. До преди година имаше списъци, таблици, проектотаблици и т.н.   а сега нищо...

# 624
Скрит текст:
профилът не е ли география и английски език?
27-ми последен слайд - https://npmg.org/wp-content/uploads/2024/02/%D0%9D%D0%92%D0%9E-7.pdf
Английският език ще го изучават разширено в 8 клас и след това може да го запишат като трети (избираем) профил в 11 клас. Задължителните профили ще са география и математика.

# 625
Здравейте, имам един ужасно тъп въпрос - ако детето не се е явило на олимпиада/състезание по химия , а само по биология, дали все пак може да нареди сред желанията и паралелката с балообразуване химия + биология. Предполагам се пишат 0 точки при изчисляването на бала. Знам, че и така няма никакъв шанс за НПМГ, но съм длъжна да попитам/опитам ....

# 626
  • София
Здравейте отново, синът ми на 99.9% влиза в паралелката с география тъй като изкара 100т по МАТ и точките от състезанието по география са приравнени на 93.3т (нямам идея защо е нужно приравняване като максималния брой беше 100). Поразпитах разни колеги за НПМГ да споделят мнение и едното мнение много ме разколеба, колежката твърди че по мат и бел преподавателите са супер млади (23-24г), дори май още не са завършили ФМИ. Децата ги обожават понеже са почти на един акъл, но не преподавали добре и особено по математика учителя не можел никак да обяснява. Това вярно ли е, защото сина ми е в страхотна форма и не искам да ми се налага да ходи на уроци още от 8кл. Другото което споменаха, беше че за втори език английски (детето е първи език немски) са им правили тест за определяне на ниво. Това дали се прави и на учениците с първи език английски?
Някой знае ли кой ще поеме 8кл по математика и дали на географската паралелка слагат по-слаб учител(ако изобщо има слаби учители)? 

# 627
  • Някъде там...
Има различни учители, както навсякъде. По БЕЛ има доста млади учители, но по мое мнение повечето са страхотни. Не бих заменила нашия с друг. По думите на децата обяснява страхотно и дори скучната материя им е интересна. Ето интервю с един от младите учители по БЕЛ - Борис Илиев, може да ви даде някаква идея за какво говоря - https://obrazovanie.maikomila.bg/boris-iliev/ . По математика ние поне не случихме на учител, млад и определено не му разбират обясненията децата - май за нашия говорите. Има деца, които ходят на уроци или ще тръгват, чудесна реклама на училището... Иначе човекът е с голям потенциал що се отнася до състезателна математика, признавам му го, но не успява да предаде разбираемо материала на децата, не успява да ги мотивира. Не мисля, че слагат "нарочно" по-слаби учители, още повече, че географската паралелка ще е и с математика.
Програмата миналата година излезе в началото на август, тогава разбрахме кои са ни учителите. Кой е класен и учител по математика и език разбрахме при записването.
Тест за входно ниво правят и за първи език английски, с идеята да не започнат от А1. Но ако има деца, които не са учили английски, ще се съобразят с тях.

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 20:53 от Жабче

# 628
  • Sofia
Аз бих посъветвала изявени математици да ходят в паралелка с математика вместо да се чудят какво е нивото в другите паралелки.
Нашата учителкапо мат е на 24-25 години, доколкото съм чувала и много ми харесва. Но не знам как преподава , не влизам в час и не следя сина ми, не е малък вече. Той не се оплаква от преподаване и от неразбиране. Влезе със 78 т. по мат- много под очакваното. Първият срок имаше 6 , вторият -5. Това е обективното. Субективно мнение всеки има. Често мненията не отразяват истинската ситуация, а очакванията на родителите. По БЕЛ учителят е към 30 може би. Играе футбол и синът ми много го харесва по този случай:)
Смея да кажа, че всички учители, които са идвали на родителските срещи, са ми харесвали, ама много са ми харесвали.
За английския - при нас не е имало определяне на ниво. Първият час им дадоха да пишат съчинение, после нещо да разказват по някакви карти и един тест, а аз се чудих как се е оправил моят. Той е учил английски само в училище и то отгоре-отгоре. Така че за мен беше ок да започне от начало. Завършиха си на А2 втория срок и не мисля,че са гонили по-високо ниво, нито е имало за цел да се надгражда.
Някак си ми е трудно да обяснявам на хора, които имат съмнения. Моят син, а и аз, имахме само едно желание - географската в НПМГ. Всичко друго беше резерва. Не сме имали чудене, разпитване за учители. Мина през четири класирания и доста инфрактни за мен ситуации. Затова пак ще кажа- който не е сигурен, да търси други варианти.

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 20:11 от desive

# 629
  • Някъде там...
А при нас 2/3 от децата се оплакват от неразбиране... математическа паралелка при това. Та не знам колко е субективно мнението. Wink Трябва да видя статистиката в школо за годишния успех по математика, сигурно е небивал "успех"... Съжалявам, че звуча така, но огорчението и разочарованието са огромни. Не е тук мястото да говоря повече обаче. За нищо друго не бих се оплакала, точно обратното, само хубави неща мога да кажа.

desive, и за още един клас с АЕ знам, който започна от А1.

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 20:23 от Жабче

Общи условия

Активация на акаунт