НПМГ - тема 9

• 94 703
  • 795
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря, peneva.
Значи, ако не си бил на състезанието по химия, ти остава само едната паралелка (БЗО, ХООС и АЕ), така ли е?
Гледам и аз таблицата в сайта. Така излиза - с олимпиада по химия може за 1 паралелка да се участва (ХООС, БЗО и АЕ).

# 661
Благодаря още веднъж. 🌹
Отворих отново сайта на НПМГ и вече ми се изясни. Там наистина е ясно описано, но трябва четене с разбиране. От инфоприем, екселските таблици и съкращенията аз лично се обърках, че само езикът ги различава.
Все пак ми е странно, че в тази немската не важат олимпиадите, + трябват и двете състезания.
Ученикът, за който проучвам, е само със състезание по Биология, та явно само едната паралелка ще е на фокус.

# 662
  • София
Паралелките с природни науки бяха 4 преди да приемат първите деца петокласници в НПМГ  - 2 с биология и 2 с химия. Моята дъщеря е от този последен випуск, учи Б+Х+АЕ. Сега ще бъде 12 клас, т.е. преди 3 години промениха приема за 8 клас заради новия прием в 5 клас. Сега оставиха една паралелка биология с химия, една паралелка химия с биология, и една хибридна паралелка- по равно часове биология и химия (и тя е с НЕ). Продължаваме да се чудим на това решение, както и на различните балообразуващи за всяка една от тези три паралелки. Това е гимназия и следва да се набляга на горен курс, а с приема на малки се опитват да конкурират СМГ.

# 663
Продължаваме да се чудим на това решение, както и на различните балообразуващи за всяка една от тези три паралелки. Това е гимназия и следва да се набляга на горен курс, а с приема на малки се опитват да конкурират СМГ.
Именно с приема на малки се вдига нивото и на гимназиалния курс. Така се случи със СМГ, така ще се случи и с НПМГ. С всяка следваща година.
Като майка на дете от тези едновремешни първи петокласници, днес вече завършващи седмокласници, искам да споделя, че едно 90 процента искат да си продължат в гимназията. Обичат си много училището.

# 664
Ако знаете колко много деца запалиха по природни науки, не само математика. Това в другите училища трудно може да се случи с такъв замах. Според мен е много добро решение да има малки в гимназията.

# 665
Четвърта година поред е този реда на прием, т.е. 3 години вече учиха завършващит седмокласници Hands V

Ако знаете колко много деца запалиха по природни науки, не само математика. Това в другите училища трудно може да се случи с такъв замах. Според мен е много добро решение да има малки в гимназията.
Има много запалени и в другите училища... а местата заради прогимназиален курс, учещ в гимназия ги намаляват... Това е и за СМГ Thinking Защо да няма още 5-6 гимназиални математически паралелки? Риторичен въпрос, не е за тук, но...

# 666
  • София
Паралелките с природни науки бяха 4 преди да приемат първите деца петокласници в НПМГ  - 2 с биология и 2 с химия. Моята дъщеря е от този последен випуск, учи Б+Х+АЕ. Сега ще бъде 12 клас, т.е. преди 3 години промениха приема за 8 клас заради новия прием в 5 клас. Сега оставиха една паралелка биология с химия, една паралелка химия с биология, и една хибридна паралелка- по равно часове биология и химия (и тя е с НЕ). Продължаваме да се чудим на това решение, както и на различните балообразуващи за всяка една от тези три паралелки. Това е гимназия и следва да се набляга на горен курс, а с приема на малки се опитват да конкурират СМГ.
Благодаря! И аз съм майка на едно от тези, дето ги приеха в 5-ти клас. Надявах се на някаква информация относно разликите в паралелките и преподавателите, а не че пак ви пречат малките. Аз от самите гимназисти не виждам подобно на вашето отношение. Големите ги съветват и им се радват.
Допълнение: НПМГ е последната ПМГ в България, която започва да приема 5-токласници. В големите ПМГ-та това се практикува от десетилетия.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 14:46 от Azzzy

# 667
Децата се радват на малките в училището, любознателни деца...

Аз принципно се чудя на намаляване на броя на паралелки природни науки и математически в гимназиален етап, че да се направи място за прогимназиални в гимназия...
Това е принципен разговор и малко заварено положение от 90те още, когато вкараха 6ти клас е МГ, после и надолу.

# 668
  • София
Има една малка разлика между НПМГ и другите МГ/ПМГ. В НПМГ има преподаватели от СУ. И винаги е имало. А какво могат да дадат тези преподаватли да деца в 5 клас?
Ама видяла жабата...

# 669
  • София
Очевидно не сте разговаряли нито с въпросните преподаватели скоро, нито с гимназистите. Резултатите говорят сами.

# 670
Университетските преподаватели от СУ преподават само на 11 и 12 клас.

# 671
Тези преподаватели просто няма да ги слагат на малките, не всички са от СУ. От СУ си работят по профилите в 11, 12 клас. Ръководството е доста съобразително и учителите на малките са чудесни.

# 672
Откакто "разкачиха" 107мо училище, да не е към НПМГ се търсеше вариант... е намериха го, но за сметка на горния курс... Силно се надявам след раширение на сградата да допълнят пак с поне още 1-2 класа в гимназията. Засега плана е да минат на една смяна. Ще видим Hands V

# 673
  • София
107мо училище има същите резултати на НВО след 7ми клас като НПМГ, та не знам каква точно е разликата и в двете училища след "разкачането"

# 674
  • София
Откакто "разкачиха" 107мо училище, да не е към НПМГ се търсеше вариант... е намериха го, но за сметка на горния курс... Силно се надявам след раширение на сградата да допълнят пак с поне още 1-2 класа в гимназията. Засега плана е да минат на една смяна. Ще видим Hands V

Точно това щях да напиша и аз!

Но аз честно казано приветствам идеята за 5-класниците, защото синът ми учеше в 107 и напълно разбирам майките на децата, приети от 5 клас в НПМГ. Заразяват се много с идеята НПМГ и много получават... Като хора, дори не обсъждам обучението.

107мо училище има същите резултати на НВО след 7ми клас като НПМГ, та не знам каква точно е разликата и в двете училища след "разкачането"
Разликата е в други неща, не в учебните резултати. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт